Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 8 Decembrie , 2009
Arta de a „sculpta” hartia
Saptamana trecuta, Scoala „Vasile Alecsandri” din Baia Mare (dir. Brigitta Daniela Buda, Teodor Simon si Gheorghe Iacob) a fost gazda unei expozitii de exceptie. De la porti maramuresene, cosulete, tablouri, pana la lebede, pauni, cobre imperiale, veverite si ursi panda, toate s-au reunit, cu ajutorul hartiei, intr-o ingenioasa si inspirata prezentare a tehnicilor de impachetare a hartiei. Poate fara sa stie ca ceea ce fac manutele lor pricepute se numeste quilling, origami sau tangram, copiii de la ªcoala „Vasile Alecsandri” Baia Mare si coconii din Ieud s-au intalnit pe „Drumul hartiei” pentru a demonstra ca hartia nu e deseu, ci arta.
„Nu e greu, da’ trebe sa stii sa faci”, ne spune o cocoana imbracata in costum popular. Un copil negricios se tanguie la celalalt capat de masa: „Doamna invatatoare, ma doare mana!”. Constiincios, e venit de la sapte dimineata sa modeleze hartia. Dar e la fel de surprins, ca si cei mari, de cata pasiune, rabdare si dragoste se pot aduna in cele doua maini mici ale copilului de clasa I. Cei mici ne spun ca au fost si la Fabrica de hartie din Dej. Sincera, o cocoana balaie spune ca nu i-a placut, fiindca „pute”, dar un cocon e sigur ca „daca ma mai duc de doua ori, si eu as putea lucra acolo”. Amandoi imi explica faptul ca eu nu as putea sa fierb lemnul acasa pentru a produce hartie, fiindca „trebuie aparate speciale”. Invitati de exceptie au fost Cristian Anghel si Nicolae David, primarii celor doua localitati (Baia Mare si Ieud), unite de aceeasi pasiune si un munte de amintiri. „Avem copii talentanti si harnici, trebuie sa avem grija de ei” - scria Cristian Anghel in caietul de oaspeti pregatit la expozitie. O voce ii spune primarului Nicolae David ca are copii foarte harnici, acolo, in Ieud. „Toti sunt harnici la noi, si aia mari si aia mici” - spune convins primarul.
Expozitia organizata la „Scoala Vasile Alecsandri” este doar o „halta” in lungul „Drum al hartiei”. Copiii s-au intalnit fie in Baia Mare, fie in Ieud, fie in Dej.
Proiectul este initiat de invatatoarele Maricuta Pasca, Ioana Dunca, Gavrila Iusco (Ieud) si Marcela Zaplac (Baia Mare) - colegi inca de acum 30 de ani la Liceul Pedagogic din Sighetu Marmatiei. Lor li s-au alaturat invatatoarele Ileana Chindris si Maria Costea, precum si noua generatie de dascali, Corina Crisan (Gradinita Nr. 25 Baia Mare si Ileana Chindris (Scoala din Ieud). Dascalii au fost sprijiniti de directorii institutiilor de invatamant (Angela Muresan - Gradinita Nr. 25 Baia Mare si Lidia Trica - Scoala din Ieud), de primarul Nicolae David, de directorul SC Somes SA si tipografia NTD Baia Mare.
„Aceasta bucatica de hartie ne-a unit… Aceasta bucatica de hartie ne-a facut sa dam viata unor idei constructive pentru copiii pe care-i educam”.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.