• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 15 Mai , 2012

5 Mai - Ziua Artistului Plastic Băimărean

Uniunea Artiştilor Plastici Filiala Baia Mare, în parteneriat cu Primăria Municipiului Baia Mare, a organizat, în data de 5 mai 2012, a IX-a ediţie a Zilei Artistului Plastic Băimărean. Ca în fiecare an, s-a decernat Premiul Artistul Anului 2012 pentru întreaga activitate de creaţie, acordat de Primăria Municipiului Baia Mare şi Consiliul Local Baia Mare artistului BITAY Zoltan. La această ediţie s-a acordat un premiu special, Premiul Primarului Cătălin CHERECHEŞ artistului Nicolae APOSTOL. De asemenea, tot ca noutate, amintim vizita atelierelor artiştilor din Colonia Pictorilor, care de această dată au desluşit misterele publicului legate de secretele unui spaţiu de creaţie.

 
 

Ziua a debutat cu pelerinajul la mormintele artiştilor ce au întemeiat Şcoala Liberă de Pictură la Baia Mare, şi artiştilor care au continuat această tradiţie. Acest an marchează un deceniu de la înfiinţarea Panteonului, conceput pentru a cinsti personalităţile ce au contribuit la învăţământul artistic băimărean. Amintim aici importanţa Primarului THURMAN Oliver, care a devenit mecena spaţiului cultural băimărean de la sfârşitul de secol XIX, când ia fiinţă mişcarea artistică din acest loc.

A doua parte a zilei s-a desfăşurat la Colonia Pictorilor, unde sălile de expoziţie găzduiesc creaţiile artiştilor băimăreni. Făcând un mic istoric al artiştilor care au fost aleşii fiecărei ediţii, vom aminti: 2004

Premiul pentru Artistul Anului acordat artistului Traian Moldovan, 2005, Premiul pentru Artistul Anului acordat artistului Nicolae SUCIU, 2006, Premiul pentru Artistul Anului acordat artistului Mircea BOCHIŞ, 2007, Premiul pentru Artistul Anului acordat artistului Traian HRIŞCĂ, 2008, Premiul pentru Artistul Anului acordat artistului Aurel DAN, 2009, Premiul pentru Artistul Anului acordat artiştilor Ion SASU şi DUDAS Gyula, 2010, Premiul pentru Artistul Anului acordat artistului Mihai OLOS, 2011, Premiul pentru Artistul Anului acordat artiştilor Iudita CRĂCIUN şi Gheorghe CRĂCIUN.

 

Dorinţa şi potenţialul de a continua fenomenul artistic

 

„Este momentul ca după mai bine de un secol, să preţuim cu adevărat ceea ce am primit în grijă, un patrimoniu material şi imaterial ce a devenit identitatea oraşului nostru. Acum, când tendinţa mondială este aceea de nivelare a identităţilor şi de reducere a specificului local la o amintire, Baia Mare are şansa de a readuce în prim-plan valoarea acestei Şcoli ce a fost rezultatul unui fenomen internaţional de la acea vreme. Vorbim despre deschiderea spre lume şi circulaţia bunurilor şi valorilor culturale ce a caracterizat acea epocă. Azi, având sprijinul băimărenilor implicaţi în proiectul de reabilitare există dorinţa şi potenţialul de a continua şi consolida fenomenul artistic. Mulţumim pe această cale susţinerii ce vine din partea domnului primar al Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş” - Laura Ghinea, preşedinte UAPR Filiala Baia Mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.