• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Ianuarie , 2015

Artă Contemporană 90 Plus

Marţi, 20 ianuarie, la Galeria de Artă a Filialei UAPR Baia Mare, a avut loc vernisajul expoziţiei de grup „Artă Contemporană 90 Plus” (curator sculptorul Marius Mureşan). Expoziţia a fost deschisă de dr. Tiberiu Alexa, istoric şi critic de artă, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

 

Cei zece artişti care îşi prezintă lucrările în cadrul expoziţiei de grup „Artă Contemporană 90 Plus” sunt: Anne Nebert (pictor), Laurian Bonea (sculptor), Laura Ghinea (grafician), Dan Istrate (sculptor), Viorel Marton (sculptor), Marius Mureşan (sculptor), Cristian Opriş (grafician), Ioan Popdan (pictor), Marcel Stanciu (sculptor) şi Ioan Pop-Vereta (sculptor). Lucrările expuse vin din diferite domenii ale artei (pictură, sculptură, grafică) şi, aşa cum sublinia Marius Mureşan, nu a pornit de la un concept comun.

Urmarea este aceea că expoziţia prezintă o mare diversitate de stiluri, de abordări, de concepte şi de rezolvări artistice. Artiştii care expun demonstrează, prin creaţiile lor artistice, că anii ’90 au reprezentat o perioadă de efervescenţă în arta românească, animată de entuziasmul artiştilor de a spune şi a face ceea ce nu au putut exprima până atunci.

„Există un profil generalizat al generaţiei ’90, fiind prima generaţie formată în contextul unei libertăţi a contextului educaţional. Titlul expoziţiei ar putea să ridice oarece nedumeriri, fiindcă arta se întâmplă mai rar să se întâlnească cu aritmetica, cu cifrele. În esenţă, explicaţia este foarte simplă şi extrem de interesantă. Acest 90 plus înseamnă, de fapt, generaţia 90 plus, adică 90 şi un pic mai mult. Acest plus, acest un pic mai mult, înseamnă un pic mai mult şi în spate, un pic mai mult şi în faţă”, a spus dr. Tiberiu Alexa.

S-a spus despre arta anilor ’90 că a fost creată în contextul unui paradox: a avut cea mai dinamică evoluţie, dar aceasta a fost marcată de cele mai abrupte prăpăstii, fiind clădită pe ruptura dintre tradiţionalişti şi modernişti. Totodată, inovaţiile artistice au ajuns să se dezvolte într-un ritm atât de accelerat, încât orice standarde anterioare au fost spulberate, formele şi mijloacele tehnice de exprimare artistică aflându-se într-o permanentă goană după originalitate şi încercând să răspundă la provocările vizuale în raport cu imaginea.


În expoziţia „Artă Contemporană 90 Plus” se observă o pluralitate stilistică, în care formule care aparţin trecutului sunt readaptate în formule moderne. Artele tradiţionale interferează cu mijloacele de exprimare diferite, creând un sincretism artistic, o îmbinare care demonstrează o evoluţie ascendentă a artei plastice româneşti. Este, aşa cum bine s-a subliniat, o artă înclinată în mod deosebit spre satisfacerea intelectului privitorului, mai mult decât cea a spiritului, consumatorul de artă fiind obligat să abandoneze atitudinea de simplu privitor şi să adopte o stare de reflecţie asupra mesajelor transmise de lucrările de artă. Deschisă pentru băimăreni pentru două săptămâni, expoziţia „Artă Contemporană 90 Plus” demonstrează o dată în plus şi faptul că arta contemporană îşi datorează forma actuală tocmai evoluţiei tehnologice, sensurile în care artiştii contemporani se pot exprima fiind, practic, nelimitate.

 
 
Un proiect pilot
 

„Este vorba despre un proiect pilot care sper să aibă continuitate în anii care vor urma, în perspectivă. Mi-aş fi dorit să fi avut mai mult timp la dispoziţie, astfel încât să ne putem aduna toţi cei care suntem implicaţi în acest eveniment. Mi-ar fi plăcut să avem timp să ne întâlnim, să facem un brainstorming, să încercăm să ne adunăm în jurul unui concept comun astfel încât să avem un mesaj direct, concis, către dumneavoastră, consumatorii de artă, dar probabil acest lucru se va întâmpla data viitoare.”

Marius Mureşan, sculptor, curatorul expoziţiei

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.