Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
ART SAFARI, Pavilionul de Artă Bucureşti!
A fost deschis pentru publicul larg ART SAFARI, Pavilionul de Artă Bucureşti!
Cei mai importanţi artişti români ai momentului şi ai istoriei se reunesc pentru prima dată în Bucureştiul contemporan.
Timp de 4 zile, publicul a avut ocazia unică de a admira peste 1.000 de opere de artă de patrimoniu şi contemporană într-un spaţiu nonconformist, dar şi de a asista la cele mai actuale dezbateri din culisele pieţei internaţionale de artă. De la pavilion nu au lipsit nici lansările de carte şi albume, sesiunile de Q&A cu artişti, intervenţiile artistice sau muzica contemporană. Muzeul de Artă din Baia Mare a fost reprezentat de directorul Tiberiu Alexa şi artiştii plastici din staff-ul muzeului, dar mai ales de o selecţie de tablouri din patrimoniul Muzeului.
La această impresionantă manifestare s-a putut vedea de la Cabaret Voltaire din Elveţia la Grupurile „111” şi „Sigma” din Timişoara, de la Grigorescu, Aman, Andreescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petraşcu, Ressu la Chiuariu, Flondor, Rădvan, Raţă, Tolici, Mladin, Slimovschi, de la Reglementările pieţei de artă la Educaţia artistică din sistemul universitar, ART SAFARI Pavilionul de Artă Bucureşti oferă vizitatorilor ocazia de a observa diversitatea de valori artistice şi de a percepe identitatea culturală naţională.
„Art Safari este un semn că piaţa de artă din România începe să intre într-o altă etapă, aceea a unei maturizări a sistemului artistic românesc şi a integrării acestuia într-un circuit European şi, de ce nu, global. Este pentru prima dată când două asociaţii profesionale, cea a comercianţilor de artă, ACOAR, şi cea a galeriilor de artă contemporană, AGACOR, conlucrează pentru a constitui o piaţă de artă competentă şi competitivă. Totodată, faptul că în cadrul acestei prime ediţii a Art Safari Pavilionului de Artă expun laolaltă muzee şi galerii de artă reprezintă o dovadă de înţelegere a unui sistem artistic în care galeria descoperă şi susţine artiştii reprezentaţi, iar muzeele consacră. Art Safari este un prim pas spre normalitate”, consideră Dr. Diana Dochia, Co-director Art Safari, secţiunea Artă Contemporană. Prima ediţie a Pavilionului de Artă Bucureşti a fost organizată cu susţinerea Centrului de Tehnologie Deutsche Bank.
Programul Art Safari a fost încărcat cu evenimente, de la lansări de carte şi albume de Cosmin Năsui, Pavel Şuşară, Ioana Ciocan sau Susan Sontag la dezbateri interactive despre piaţa de artă cu personalităţi din România, Olanda, Turcia, Polonia, Austria şi Ungaria. Printre lectorii de seamă din România şi Europa care au vorbit în cadrul programelor manifestării s-a aflat şi Tiberiu Alexa, directorul băimărean al Muzeului de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”.
De asemenea, au avut loc intervenţii ale unor artişti cunoscuţi, screenings şi Q&A-uri cu Teodor Graur, Călin Dan şi Ion Grigorescu, concert DJ Electric Brother de Noaptea Galeriilor şi multe alte surprize, printre care şi lansarea casei de licitaţie online Lavacow.
Art Safari este primul pavilion profesional şi public de artă, destinat deopotrivă artei de patrimoniu şi artei contemporane din România, ce va reuni peste 100 de galerii şi dealeri de artă, dar şi muzee şi instituţii culturale, atât din ţară, cât şi din afara ţării. Se vor expune de la lucrări de pictură şi sculptură, la design şi obiecte de colecţie, într-o manieră ce va dovedi rafinament şi o bună cunoaştere a demersului curatorial.
Art Safari Bucureşti încearcă să construiască legăturile dintre arta de patrimoniu şi cea contemporană, relaţia dintre artist – galerie – colecţionar, dintre instituţiile de cultură şi piaţa de artă, dintre întregul sistem cultural şi publicul larg. Art Safari Bucureşti înseamnă pasiunea de a construi împreună un sistem artistic de nivel european prin implicarea tuturor actorilor care formează spaţiul cultural al pieţei de artă.
„Art Safari este un semn că piaţa de artă din România începe să intre într-o altă etapă, aceea a unei maturizări a sistemului artistic românesc şi a integrării acestuia într-un circuit European şi, de ce nu, global. Este pentru prima dată când două asociaţii profesionale, cea a comercianţilor de artă, ACOAR, şi cea a galeriilor de artă contemporană, AGACOR, conlucrează pentru a constitui o piaţă de artă competentă şi competitivă”.
Dr. Diana Dochia, Co-director Art Safari