Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 10 August , 2009
Arheologie privita de la inaltime
* La salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, a avut loc lunea trecuta vernisajul unei expozitii de fotografie cu titlul Israel: arheologie privita de la inaltime. Vernisajul a fost dublat de un recital de muzica folk, sustinut de Cristian Oros, piesele avand versuri in limbile romana, maghiara si ebraica.
Expozitia Israel: arheologie privita de la inaltime a fost organizata de Asociatia Religioasa Biserica Credintei din Romania si cuprinde fotografii aeriene realizate de doi fosti piloti, Duby Tal si Moni Harmati, care conduc in prezent compania Albatros, specializata in captarea de imagini de la inaltime, in scop cultural si comercial. Fotografiile realizate de cei doi prezinta imagini ale unor santiere arheologice din Israel, cu situri din diferite perioade istorice: perioada biblica, epoca romana sau evul mediu arab. Trebuie spus ca arheologia aeriana reprezinta o suma de metode si tehnici care cuprinde identificarea, fotografierea, cartarea si interpretarea urmelor care indica prezenta unor situri arheologice prin realizarea de fotografii oblice si verticale. Cu toate ca arheologia romaneasca se poate mandri cu Dinu Adamesteanu, unul dintre parintii aerofotogrametriei aeriene, fondatorul si directorul Aerofototecii Arheologice Nationale din Roma (institutie fondata in urma cu exact o jumatate de secol, in 1959), cercetarea aeriana nu este folosita in Romania in scopuri arheologice decat in cazuri limitate, cu toate ca se vorbeste tot mai des de aplicatiile actuale ale interpretarii si utilizarii imaginilor luate din aer (topografie, reconstructie a peisajului antic, arheologie preventiva si arheologie non-distructiva).
Mai nou, arheologii din Romania au devenit interesati de utilizarea fotografiilor aeriene pentru repertorierea siturilor arheologice, motiv pentru care s-a inteles necesitatea inceperii cercetarii sistematice, continue cu ajutorul fotografiilor aeriene, a teritoriului national pentru a alcatui un atlas arheologic digital, cu o documentatie specifica pentru fiecare sit identificat. Rezultatele cercetarilor vor fi un temei pentru elaborarea strategiei cercetarii in domeniul arheologiei; totodata, se vor putea lua masuri eficiente de protectie a ariilor arheologice, mai cu seama in conditiile in care sunt amenintate de transformarile provocate de activitatile economice.
Fotografiile aeriene pot surprinde asezari din diferite perioade istorice, castre, drumuri romane, fortificatii, cetati feudale, urme ale unor evenimente istorice recente (cum ar fi transeele militare), amplasarea de asezari si situri militare sau rituale in context unele cu altele, demonstreaza relatia cu peisajul fizic si ecologic din jur, identifica schimbarile de peisaj petrecute in ultimele decenii si contribuie la imbogatirea Repertoriului Arheologic National. Pentru specialisti, fotografiile aeriene, oblice sau verticale, realizate in situri arheologice ofera o noua perspectiva de studiu.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.