• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Decembrie , 2012

Arestarea lui Iordache scurtcircuitează proiectele Maramureşului

Atenţie, cad contracte! După arestarea preventivă a „regelui asfaltului”, Nelu Iordache, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) reziliază contractele cu Romstrade pe capete. Firma „regelui Iordache” a câştigat un contract şi în Maramureş. În traducere, se mai blochează o finanţare.

 
 

Arestarea magnatului Nelu Iordache provoacă un efect de domino pe harta reabilitărilor de drumuri din ţară. Tribunalul Bucureşti a decis, duminică, arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Nelu Iordache, acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare în legătură cu derularea de către firma sa, SC Romstrade SRL, a unui contract cu fonduri europene.

Potrivit DNA, în calitate de administrator al Romstrade, Nelu Iordache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25.000.000 de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

„Cea mai mare parte, şi anume 9.724.780 de lei din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, a fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 de lei, a fost retrasă în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal şapte dintre aceste contracte“.- se arată într-un comunicat al DNA

În ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Nelu Iordache i-a instigat pe unii angajaţi ai societăţii să falsifice documente justificative, adaugă comunicatul DNA.

Imediat după decizia tribunalului, CNADNR a început să rezilieze pe bandă rulantă contractele cu Romstrade. Scurtciurcuitul războiului dintre stat şi „regii asfaltului” loveşte şi în Maramureş. De fapt, pe modelul picăturii chinezeşti, „tachinarea” lui Iordache şi a companiei sale a început demult. De altfel, şi contractul câştigat de Romstrade în Maramureş se află în vizorul procurorilor.

 

Vă reamintim că, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, lansat pe vremea defunctului Guvern Boc, urmau să fie reabilitate şi modernizate o serie de drumuri din Maramureş. Contractul a ajuns la unul dintre „regii asfaltului”, Nelu Iordache, care prin firma SC Romstrade SRL din Adunaţii Copăceni şi-a adjudecat, pentru 553,760,795.22 lei, fără TVA, lucrările de proiectare, de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi de interes local din judeţul Bistriţa şi din Maramureş.

La licitaţia deschisă a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au fost transmise patru oferte, firma condusă de Nelu Iordache fiind cea care a propus preţul cel mai scăzut. Atunci, a ieşit la iveală faptul că garanţia pentru contractele de 500 de milioane de euro erau în limba arabă.

Traducătorii autorizaţi la care a apelat presa centrală demonstrează că pe toate paginile scrisorilor sunt doar înşiruiri de litere, nu texte logice. Şi, cu aceeaşi scrisoare de garanţie despre care se crede că este falsă, a păcălit de trei ori statul. Aşa că, în loc să înceapă execuţia lucrărilor, proiectul a rămas şi va rămâne încă mult timp, probabil, “în aer”.

Ulterior, se pare că a fost inclus pe lista contractelor reziliate, deoarece reprezentanţii CNADNR anunţau că Romstrade a rămas cu doar două contracte în vigoare, ale căror soartă se va decide la începutul săptămânii viitoare: varianta Caracal şi DN 5 Bucureşti - Adunaţii Copăceni.

 

În judeţul nostru, firma „regelui” Iordache trebuia să reabiliteze drumurile:

- Vadu Izei - Săcel       (52,5 km);

- Drăghia - Târgu Lăpuş (23,3 km);

- limita Sălaj - Gârdani (16,1 km);

- Gârdani - Ardusat (12,4 km);

- Ciolt - Copalnic (14 km);

- limita Satu Mare - Colţirea (13,1 km);

-  Bistra - Valea Vişeului (7 km);

- Poienile de Sub Munte (6,3 km);

- Remeţi pe Someş - Băiţa de Sub Codru (3,6 km);

- Bogdan Vodă - Ieud (3,3 km);

- limita Satu Mare - Fărcaşa (3,1 km);

- Chechiş - Coruia (2,6 km).

 

Nelu Iordache a figurat în ediţia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari pe locul 28, cu o avere de 150 milioane de euro, bani obţinuţi în mare parte dintr-un grup de firme din care fac parte mai multe companii, cele mai importante fiind Romstrade şi operatorul aerian low cost Blue Air. Iordache a asfaltat drumuri naţionale, pista Aeroportului Băneasa, a început construcţia autostrăzii Nădlac-Arad, dar şi-a făcut şi o moşie la Adunaţii Copăceni, unde vrea să construiască şi un aeroport internaţional.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.