• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Noiembrie , 2021

Aproape doi ani în care virusul a trecut prin România fără probleme. Am putea spune că a zburat

Pandemia care ne-a dat peste cap viața are un început de care ar fi bine să nu uităm. Este interesant să te uiți în urmă uneori. Vei vedea ce s-a spus, ce s-a făcut, dar mai ales vei sesiza prostiile, porcăriile, tâmpeniile spuse, făcute de mulți, unii dintre ei oficiali ai statului.


Specialiștii aleși de gu­vernanți să comunice cu oamenii au avut rolul de a explica ce se întâmplă, ce măsuri trebuie luate. Când și cum. Ei trebuiau să liniștească spiritele, să aducă calmul, iar popu­lația să  nu se isterizeze.  
Din pă­cate, în povestea coronavirusului mulți dintre specialiști s-au dovedit a fi chiar habarniști de mare clasă. Sau au fost persoane cărora li s-a dictat ce trebuie să transmită mai departe. Și presa dâmbovițeană are un rol deosebit în  toată această poveste. Fiecare canal de televiziune a avut un număr de medici și așa-ziși specialiști, cultivați cu obstinație și care ne-au bombardat cu infor­mații, date și cifre ce se băteau cap în  cap, de la un canal la altul. Nu mai știa omul unde să se uite sau ce să facă. Este adevărat că virusul de acum este ceva nou, iar afec­țiunea produsă oamenilor care au avut neșansa de a se îmbolnăvi nu a răspuns la medicația existentă. Totul a trebuit să fie luat de la zero.
Din păcate pentru români, mulți dintre cei aflați în prima linie s-au dovedit a fi niște persoane dornice de interviuri, de participarea ne­condiționată la emisiuni televizate sau în presă, în general. Să ne amintim cum a fost primul caz din lunga poveste a coronavirusului în România. Dacă ne aducem aminte bine, primul caz a fost un cetățean, despre care Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (atunci ca și acum), spunea că totul este sub control. El a făcut apel la  calm explicând că virusul nu se poate transmite în zona respectivă din moment ce s-au luat măsurile de izolare. „Virusul nu poate fi extins. Virusul nu se transmite la distanță. Virusul nu o să zboare și o să se ducă la un alt om”, spunea Arafat atunci. Iar ministrul Sănătății din acea vreme, Victor Costache, susținea că pacientul va fi dus la Matei Balș și că se vor relua testele atât pentru cel în cauză, cât și pentru cei șapte membri ai familiei acestuia. Cele șapte persoane erau în carantină la domiciliu, sub pază.
Din păcate, virusul nu a zburat, dar s-a transmis încet, încet, în toată țara.
Desigur, au fost voci care au  caracterizat această infecție ca fiind o banală gripă. Această teorie a apărut mai ales în mediul rural.  La țară, oamenii muncitori ai pământului au luat avertismentele transmise ca fiind o prostie. Ei spuneau că se tratează cu medicația tradi­țională.  Adică, beau o țuică fiartă cu piper, mănâncă o slănină cu ceapă și își văd de munca lor.
Și zona rurală este cea mai afectată în momentul de față. Să nu uităm de medici care au fost de la început împotriva acestei infecții, în sensul că susțineau că nu e periculoasă așa cum spun oficialii.

Unul dintre cei mai cunoscuți medici este gastroenterologul ieșean Răzvan Constantinescu, care zicea că avem de-a face cu gripă pentru proști isterizați.
El susținea că, în cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică „lucrează cei mai proști dintre medici”, iar acum „proștii clasei trebuie să decidă pentru ceilalți”. „Toată lumea, mai ales cei din sistem, știm că în DSP lucrează cei mai proști dintre medici, loazele promoțiilor noastre, aceia care nu au reușit să facă o specialitate decentă. Or, acum se postulează că proștii clasei trebuie să decidă pentru toți ceilalți!”, a scris Răzvan Constantinescu  pe Facebook.
„Generația «i-phone» poartă barbă și glezne goale, mască de pânză pe facies, urlă că vrea nu știu ce țară ca afară, iese la proteste în mod ovin, se vaccinează în draci ca să-și facă rost de vreo leucemie și apoi se plânge că statul nu face nimic pentru ei, nu le pune biberonul. Mortalitatea gripei «Covid-19» este de 2,4%, comparativ cu 2,1%, cât a fost cea a epidemiei de gripă din 2018. Și atunci de ce vă isterizați, glezno-barbișoanelor?”, scria pe Facebook, la vremea respectivă, Răzvan Constantinescu.
În octombrie anul acesta, mama medicului ieșean a murit de covid -19. Medicul tot nu credea că vaccinul ar fi salvat-o pe mama sa. El a postat pe rețeaua de socializare: „Pentru fiecare, la un moment dat, vine ziua aceea...”. Ce să mai spui?!

Și la noi în județ au fost ieșiri din registrul horror, tragic-comic. Ultima a făcut înconjurul României. Un primar dintr-o comună mara­mureșeană, din zona social-de­mo­craților, a postat tratamentul in­­dicat pentru cei care vor să scape de gripa care umblă nestingherit. El a transmis un mesaj cu tentă religioasă, în care îi îndeamnă pe cetățeni spre leacuri naturiste, în contextul pandemiei COVID-19. Cuvântul pandemie sau covid nu apare în mesaj, însă primăria vor­bește despre spitale neîncăpătoare „în plin sezon al răcelilor”. Principala tratație ar fi gargara cu apă sărată sau cu tinctură de propolis.
Și se pot da astfel de exemple la nesfârșit. Din păcate, pandemia a înaintat implacabil, a pus stăpânire pe țară, iar numărul deceselor și al internărilor ne plasează în momentul de față pe primele locuri în lume în ceea ce privește cazurile înregistrate și decesele cauzate de virusul nenorocit, ce nu ține cont de părerile comic-tragice ale multora. El este mai pragmatic. Atacă și distruge.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.