• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 4 Septembrie , 2012

Apartheid bănăţean cu buri şi Ludescher

Un bănăţean, care e şi consilier local în Timişoara şi unul dintre fondatorii Ligii Bănăţene, a avut mai zilele trecute o idee ciudată: în urma observaţiei că satele bănăţene au rămas depopulate, omul s-a gândit să le colonizeze cu buri din Africa de Sud, că tot au ei probleme mari pe acolo, după abolirea Apartheidului. Cică s-au pus oamenii negri cu omorul pe burii ăştia, care-s albi, în aşa fel încât vreo şaizeci de mii de buri au fost asasinaţi din 1991 încoace şi consilierul ăsta din Banat vrea să-i salveze pe burii ăia puţini care au mai rămas şi, cu un drum, să refacă numeric populaţia din zonă.

Nici nu-i aşa de rea ideea, chiar dacă nişte probleme o să fie destul de greu de rezolvat. Burii ăştia sunt, în majoritate, de origine olandeză. Mai vorbesc ei ceva germană, franceză şi musai un pic de engleză, dar cel mai bine se descurcă în neerlandeză sau olandeză, care-i o limbă grea. Şi mai e ceva: burii ăştia sunt cam separatişti, că nu degeaba Apartheid înseamnă separare în limba afrikaans, ceea ce va spori dificultăţile de convieţuire cu alte etnii. Ăia ţin la istoria şi tradiţia lor, că de aia mai au şi astăzi localităţi în care nu acceptă alte etnii naţionale, cum e Orania, spre exemplu.

Io am o idee: dacă bănăţenii o să pună în practică propunerea consilierului lor şi o să-i colonizeze pe buri, Primăria Baia Mare să susţină acest proiect, respectiv să-l trimită pe viceprimarul Istvan Ludescher să se aşeze şi el cu burii, că o să-i placă mult. Burii l-au admirat mult pe Hitler, în vreme ce Ludescher îl iubeşte de se prăpădeşte pe Horthy, un băiat căruia i se datorează moartea a peste şase sute de mii de evrei din Ungaria şi Transilvania. Ludescher o fi oare şi antisemit?

Dacă ţinem cont de faptul că, în sens larg, apartheidul desemnează politica de separare a comunităţilor etnice sau rasiale diferite, Ludescher o să se acomodeze foarte repede cu noul regim, că doar asta-i ideea care-i ventilează mai nou creierul prost oxigenat. Mai greu o să-i fie lui Ludescher până o să-i lămurească pe buri că el nu-i negru decât în cerul gurii. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.