Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 1 August , 2005
Aparitie editoriala de exceptie
Sunt putine locuri din lume in care spiritualitatea crestina sa fie mai prezenta decat in Maramures. In interiorul si in apropierea vechilor biserici de lemn ale Maramuresului s-au impletit marile momente ale istoriei maramuresene si s-au trecut prin timp vietile de zi cu zi ale oamenilor acestui pamant. Pare superfluu sa vorbesti despre rolul acestor bijuterii arhitectonice si totusi…
Din initiativa Editurii Proema din Baia Mare, a aparut albumul Biserici de lemn din Maramures, avandu-l ca autor pe Grigore Man. Volumul reprezinta o aparitie editoriala de exceptie, atat in ceea ce priveste conditiile grafice remarcabile, cat si prin faptul ca reuneste informatii legate de stilul arhitectonic specific bisericilor de lemn de odinioara, motivele ornamentale cu care acestea au fost decorate, vesmintele liturgice, iconografia si cimitirele din preajma acestora.
Volumul nu este doar o incercare de restituire spirituala a unui patrimoniu arhitectural ce poate figura la loc de cinste alaturi de capodopere ale arhitecturii universale; el trage si un semnal de alarma, avertizand ca bisericile de lemn din Maramures sunt intr-o situatie precara, uneori chiar dramatica. Pentru comunitatile locale, vechile biserici au devenit o povara, motiv pentru care, prin diferite mijloace, incearca sa scape de ele, in timp ce organismele de stat abilitate au prea putine resurse pentru a face fata starii de degradare in care acestea se afla.
Albumul reuneste peste o mie de fotografii color a tuturor bisericilor de lemn din Maramures: imagini de ansamblu, detalii arhitecturale reprezentative, iconostase, catapetesme, detalii din cele mai reprezentative picturi originale pastrate pe peretii interiori, toate acestea in reproduceri de o calitate remarcabila.
Carte de vizita a Maramuresului
Poate cel mai mare merit al volumului “Biserici de lemn din Maramures” este acela ca vine sa acopere un mare gol. S-au scris pana acum mai multe lucrari, studii sau articole despre originalitatea bisericilor de lemn din Maramures, dar nu a existat pana acum nici o lucrare care sa cuprinda toate lacasurile de cult ridicate in spatiul maramuresean. Din acest punct de vedere, lucrarea se constituie intr-o veritabila carte de vizita a Maramuresului. Nu intamplator, realizarea acestei lucrari monumentale a beneficiat de sprijinul unor oameni care, de-a lungul timpului, au stiut sa “se bata” pentru Maramures: Teodor Ardelean si Nicolae Bud.
Am aflat ca lucrarea a ajuns deja la Cotroceni si chiar daca la ora lansarii ei in Baia Mare raspunsul presedintelui Traian Basescu inca nu sosise, el este unul mai mult decat favorabil. Volumul a ajuns si in posesia unor institutii care gestioneaza nu doar bani, ci si interese culturale. In acelasi timp, faptul ca reprezentantele diplomatice ale Romaniei, ca si cele ale altor tari in Romania, vor beneficia de un exemplar al lucrarii constituie un argument in plus ca Alexandru Peterliceanu a editat o veritabila carte de vizita a Maramuresului.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.