• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 August , 2016

Apa meteorică, un nou bir pe firme. O aberaţie!

Controversele legate de societatea Vital Baia Mare, operatorul regional ce furnizează apa cea de toate zilele băimărenilor şi maramureşenilor continuă pe un subiect ce a mai fost dezbătut şi în trecut, apa pluvială, apa meteroică, adică apa de ploaie.

În cadrul societăţii maramureşene au fost finalizate formulele prin care se vor calcula costuri pentru apa de ploaie.

Se pare că vor fi taxaţi agenţii economici, dar se vorbeşte şi de consumatorii casnici. Această taxă nouă, dar de fapt veche în intenţii, ar rotunji facturile consumatorilor într-un mod spectaculos.

 

 

Ce este de fapt apa meteorică? Atunci când plouă, apa rezultată se scurge în canalele pluviale şi se duce la staţia de epurare a societăţii Vital, după care această operaţiune este deversată în Săsar. Teoretic! În realitate, după cum am aflat discutând cu mai mulţi agenţi economici şi specialişti din sistem, Vital nu are capacitatea de a epura cantităţi atât de mari de apă.

Societatea se raportează la anunţurile Agenţiei Naţionale de Meteorologie, ale cărei date le vor folosi în calculul aceste noi taxe pe apă chioară. Prin această formulă se calculează cât apă din cea meteorică ajunge în canalizările Vital. La agenţii economici se calculează cam aşa. La o sută de litri de apă meteorică, 60 de litri ajung în canalizare. Nu se ia în calcul ce fel de teren are firma respectivă, sunt foarte multe feluri de terenuri. Dacă acest model de calcul este aplicat la drumuri, la multe zone din oraş rezultă volume de apă fantastice. Pe această logică, Primăria Baia Mare ar trebui să fie cel mai mare plătitor a acestei taxe.

 

Pe site-ul Vital este pusă capacitatea Staţiei de Epurare şi o scurtă descriere a reţele de canalizare. Staţia de epurare are o capacitate de 1450 l/s. Putem face un calcul simplu. Potrivit informaţiilor publice, suprafaţa construită a Băii Mari este 1800 de hectare.

Să luăm în calcul doar 1500 de hectare la o ploaie medie, nici prea, nici foarte tare, undeva la 20 de litri pe metru pătrat ar rezulta următoarele: avem 15 milioane metri pătraţi la care aplicăm 20 de litri pe metru pătrat şi rezultă că a plouat 300 de milioane de litri apă chioară. Înmulţim cu un coeficient folosit de Vital, adică 60% intră în canalizare, rezultă 180 de milioane de litri de apă chioară ce intră în staţia de epurare. Un calcul brut!

Într-o oră sunt 3600 de secunde, rezultă 50 de mii litri pe secundă, dar staţia de epurare a Vital, conform celor trecute pe site, are o capacitate de 1450 de litri pe secundă. Este limpede că nu poate face faţă.

 

Ce se întâmplă cu apa care este peste capacitate? Probabil va fi deversată în râu aşa cum a venit. Pe de altă parte, canalizarea oraşului este mixtă. Adică în acelaşi canal se strânge şi apa pluvială şi apa menajeră. Ceea ce nu este corect, dacă vrei să taxezi cele două tipuri de apă. Cea menajeră necesită epurarea, dar apa meteorică nu are decât ceva praf şi ce se mai colectează în timpul ploii. Nu pot fi costuri identice.

Pe de altă parte, tot din informaţiile Vital am aflat că pe traseul colectoarelor principale şi în imediata apropiere a staţiei de epurare există un număr de deversoare mari care descarcă debitul în exces direct în Săsar. Adică, în caz de ploaie de la mediu în sus, sau ploaie prelungită, apa în exces este deversată direct în emisar fără a mai fi tratată. Cum vine, aşa se duce, dar Vital vrea să taxeze totul la acelaşi tarif.

Este o mare nedreptate ce se va face firmelor şi populaţiei dacă şi aceştia vor trebui să plătească o nouă taxă ce se va adăuga la un preţ şi aşa mare, al apei potabile.

Să nu uităm că în Baia Mare apa vine prin sistem gravitaţional şi nu necesită un preţ atât de ridicat. Dar asta este o altă discuţie.

Sunt multe firme care au mult teren, prin specificul activităţii, de pildă o autobază, mult teren cu mult beton etc. Această apă de acolo se duce în pământ, nefiind canalizări, iar firma va plăti zeci de mii de lei apa meteorică. Va fi un paradox, consumul de apă potabilă de câteva sute de lei şi taxa pe apa meteo de câteva zeci de mii. Absurd.

Multe firme sunt îngrijorate de ce se va întâmpla dacă taxa respectivă va începe să apară pe facturi.

Facem menţiunea că nu aven nicio legătură cu demersuri politice pe această situaţie. Sunt politicieni care au abordat subiectul, este abordarea lor. Noi am fost sesizaţi de mai multe firme şi încercăm să tragem un semnal de alarmă!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.