• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Octombrie , 2014

Ansamblul Dumbrăviceana caută viitori artişti!

Comuna Dumbrăviţa este una dintre puţinele localităţi maramureşene care îşi păstrează portul şi obiceiurile populare. Iar acest lucru se datorează unor oameni de suflet care încearcă să transmită pasiunea pentru dansul şi cântecul popular tinerelor generaţii. Ionuc Cetăţean, directorul Căminului Cultural Dumbrăviţa şi sufletul ansamblului local, împreună cu coregraful Grigore Simionca, caută noi talente pentru „Ansamblul Dumbrăviceana”.

 

Comuna Dumbrăviţa se mândreşte în ţara şi în lumea întreagă cu trei ansambluri folclorice: „Dumbrăviceana”, „Chechişelul”, „Fisculaşul”, dar şi cu importanţi solişti vocali. În anul 2011, Ansamblul „Dumbrăviceana” a câştigat „Delfinul de aur” în cadrul festivalului interşcolar şi internaţional de creativitate, care s-a derulat în San Remo. Grupul s-a înscris şi la categoria dans tradiţional, impresionând juriul cu un joc de pe Someş. Astfel, aceştia au adus laurii în judeţ.

 

Povestea „Ansamblului Dumbrăviceana” a început în 2004, după ce Ionuc Cetăţean a ocupat funcţia de director al Casei de Cultură Dumbrăviţa. Atunci, încurajat de comunitatea locală care îşi dorea un ansamblu, şi mânat de pasiunea pentru dansul şi cântecul autentic, a început să caute tineri pentru a forma un ansamblu. Încet, dar sigur, povestea a prins contur şi după numai câteva luni de la înfiinţare, urma deja prima deplasare şi primele aprecieri: „Toate satele au avut ansambluri şi am vrut să reînviem tradiţiile şi obiceiurile. Am început în 2004. Am început cu 12 perechi, toţi au avut dorinţa de face dans popular. Am adus coregraf de la Baia Mare, am început cu Alexandru Chiorean şi apoi a venit Grigore Simionca şi, fiind printre ansamblurile puţine înfiinţate atunci, am primit sprijin din partea Centrului Creaţie Populare, am avut deplasări, după aia am colaborat cu colegii din alte localităţi şi judeţe. Am început cu dans de Chioar, de Lăpuş, Codru, Someş, Maramureş. Iniţial a fost o trupă de adulţi şi am plecat în Ungaria la zilele comunei cu care suntem înfrăţiţi, apoi am început să facem dansuri cu tinerii”.

 

Cu fonduri europene, ansamblul s-a dotat cu costume populare şi instrumente, aşa că mai lipsesc doar tinerii cu dragoste de tradiţii şi râvnă pentru muncă. Înscrierile au loc săptămâna viitoare: miercuri, de la ora 15, la Rus, pentru Rus, Şindreşti, Unguraş şi vineri, de la ora 13, la şcoala nouă din Dumbrăviţa, pentru Dumbrăviţa, Chechiş şi Cărbunar.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.