• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Iulie , 2013

ANRM dă şah Consiliului Local

Recenta şedinţă de CL a mai scris o pagină în povestea neromanţată a Romaltyn Mining. Pe borderoul de şedinţă, la diverse, era trecut un punct referitor la adresa 15166/31.05.2013.Rezoluţiile comisiilor de specialitate au fost de amânare pentru completarea documentaţiei.

 
 
 

Fără a se explica în plen ce se solicită în adresa respectivă, între consilieri şi directorul Direcţiei Juridice s-a purtat un dialog din care a reieşit că este vorba de licenţa de concesionare pe care o are Romaltyn. Au fost mai multe opinii, dar o singură idee, respectiv că firma Romaltyn trebuie să mai aducă documente din care să rezulte clar ce perimetre au sub licenţa de concesionare. Pe borderou, o comisie spunea că trebuie completat cu licenţa de concesionare, o altă comisie dorea o completare cu licenţa de exploatare.

Nu ştim dacă înseamnă acelaşi lucru. Dar povestea licenţei de concesionare este veche, se cunoaşte, cel puţin ziariştii mai în vârstă au prins momentele din 1996-1997-1998, când s-a discutat despre licenţa de concesionare a societăţii. Vă prezentăm mai jos ce s-a spus în cadrul dezbaterii din CL. Cele mai multe opinii le-a avut directorul Direcţiei Juridice, Aurica Todoran.„Am solicitat la Agenţia pentru Resurse Minerale informaţii despre licenţa pe care o deţine Romaltyn.

O parte din aceste informaţii au caracter confidenţial, o parte are caracter secret. Am înţeles că la CL nu a ajuns oficial aceeaşi licenţă, conformă cu originalul, s-au trimis câteva copii şi câteva planşe care nu sunt suficient de clare. Dacă vom solicita şi vom primi aceste licenţe, atunci, într-adevăr, Legea Minelor spune că trebuie să ne adaptăm PUG la situaţia dată. Am luat de pe site-ul ANRM licenţele acordate pentru Maramureş. Sunt mai multe, printre care şi pe un amplasament unde este sediul firmei. Nu este clar dacă amplasamentul pe care s-a dat licenţa este tocmai sediul Romaltyn. Nu sunt detaliate vecinătăţile perimetrelor pentru care s-a stabilit licenţa. Vom solicita actele conforme cu originalul pentru a avea siguranţa că licenţa este pentru acel perimetru şi nu pentru altul”, a spus pentru început Aurica Todoran, director al Direcţiei Juridice din Primăria Baia Mare.

Viceprimarul Istvan Ludescher a cerut cuvântul şi a spus că la momentul acordării licenţelor de care s-a vorbit, nu exista obligativitatea, în Legea Minelor, de a fi informat CL de existenţa acestor licenţe (anul 1998 n.red.).„Eu cred că licenţa a fost prelungită de două ori, până în perioada în care în Legea Minelor a apărut prevederea respectivă. Dacă obligaţia de a informa autoritatea locală este valabilă la eliberarea licenţei, prin simetrie, ea este obligatorie şi în cazul prelungirii acesteia. Asta trebuie să lămurim!”(Istvan Ludescher)

 
 

„În ultima adresă pe care ne-a trimis-o Romaltyn se face referire doar la Hotărârea de Guvern prin care s-a aprobat licenţa. De aceea, vom purta o corespondenţă direct cu ANRM, nu cu firme! Direct cu autoritatea care a acordat licenţa, autoritate care ar fi în măsură să lămurească lucrurile”, a spus Todoran.

Viceprimarul Ludescher a intervenit şi a spus că în corespondenţa anterioară Romaltyn a făcut referire la două prelungiri ale licenţei. „În 1998 şi 2010, două prelungiri a avut”, a spus Ludi.

Şi Ilie Tudor a subliniat acest aspect, că trebuie discutat direct cu autoritatea care a emis licenţa şi nu cu firme.Directorul Aurica Todoran a spus că dacă se primeşte răspuns că unele date au caracter secret, „atunci trebuie să cerem aprobarea la autoritate să avem acces la secrete. Să vedem… Ne vor comunica exact nivelul de secretizare”.

 
 

Revenind la subiectul licenţelor, prezentăm câteva informaţii pe care le-am aflat de la consilieri. În documentaţia primită de aleşi au fost puse documentele primite de la Romaltyn. În principal, societatea solicită să se ţină cont de faptul că au licenţă de concesionare pe perimetrele miniere formate din Iazul de decantare de la Meda şi cel de la Flotaţia Centrală. Societatea solicită să se respecte legea, ei considerând că trebuie să fie respectată legea, respectiv modificarea planurilor de amenajare a teritoriului şi PUG-urile existente pentru a se putea efectua lucrările miniere concesionate.Această licenţă a fost dată în 1998. În mare, cam aceasta este cererea. Consilierii nu sunt foarte deschişi faţă de acest subiect, credem că există anumite temeri cu privire la ce s-ar întâmpla în cazul unui ipotetic proces. Dacă el ar fi pierdut şi ar trebui de plătit daune, întrebarea pe care a pus-o de mai multe ori Dumitru Matei a fost cine va plăti.Pe de altă parte, îl informăm pe Ludi că licenţa a fost prelungită de şase ori. Ultima dată a fost în 2012 şi are o valabilitate până în 2017. Ascultând părţile, se poate spune că ANRM este nodul gordian al problemei Romaltyn. Dacă Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale confirmă încă o dată ceea ce susţine Romaltyn şi ce a spus şi Aurul, cea care a primit licenţa în 1998, conform spuselor celor de la juridicul din Primărie, activitatea societăţii trebuie prevăzută în PUG. Vom reveni.

 
 

POZIŢIA PRIMARULUI

 

Primarul Cătălin Cherecheş a luat cuvântul şi a spus că el consideră că singura şansă a firmei este de a se reloca.

 

„Cred că şi prin răspunsul pe care l-am dat atunci când au solicitat o prelungire a conductelor de transport steril pe raza municipiului Baia Mare a rezultat faptul că am refuzat să acordăm autorizaţie de construire,    că ne-am manifestat foarte clar intenţia noastră faţă de ceea ce se doreşte în dezvoltarea Băii Mari pe aceste suprafeţe de teren sau pe cele care urma să fie afectate de aceste conducte. Eu cred că intrăm într-o zonă a unor tertipuri juridice. În primul rând, ei trebuiau de la început să ne comunice faptul că au o licenţă. Din câte ştiu eu lucrul acesta nu s-a întâmplat. Era o obligaţie legală.Din punctul nostru de vedere, trebuie să fim hotărâţi în a aborda problema delicată a Romaltyn. Eu personal, niciodată nu voi fi de acord cu prelucrarea cu cianuri a unor minereuri, mai ales într-o zonă locuită. Este poziţia mea clară şi fermă şi nu mi-o poate întoarce nimeni, în nicio manieră”, a spus Cătălin Cherecheş.În acel moment preşedintele de şedinţă, Ştefan Lupşe, l-a întrebat pe primar: „Deci, să înţeleg că nu sunteţi de acord să purtăm corespondenţă cu ei?”.„Eu cred că e util pentru spiritul respectării legii să facem demersurile indicate de comisiile CL şi vom vedea ulterior, din punct de vedere legal care vor fi deciziile care se impun să le luăm”.

 
 

PRECIZĂRILE ROMALTYN

 
 

În adresa transmisă autorităţilor locale, Romaltyn face câteva precizări importante:I în temeiul legislaţiei în domeniu de la data aprobării licenţei de concesiune nr. 1/1998 - Legea 61 din 4 martie 1998 privind minele, autoritatea competentă - ANRM nu avea obligaţia informării Consiliului Local Baia Mare.

 

Principiul legalităţii implică subordonarea necondiţionată a participanţilor la raportul juridic faţă de dispoziţiile normative. Principiul legalităţii decurge din obligaţia respectării legii ca urmare a obligaţiei de cunoaştere a legii de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Obligativitatea cunoaşterii legii este garanţia respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi a funcţionării mecanismelor statului, rezultă că nimeni nu se poate sustrage invocând necunoaşterea ei. În acest sens art. 16 (2) din Constituţie dispune că nimeni nu este mai presus de lege.

 

În conformitate cu prevederile Legii, „consiliile judeţene şi consiliile locale vor modifica şi/sau vor actualiza planurile de amenajare a teritoriului şi planurile urbanistice generale existente, pentru a permite executarea tuturor operaţiunilor necesare desfăşurării activităţilor miniere concesionate;I Perimetru de exploatare reprezintă „aria corespunzătoare proiecţiei la suprafaţă a conturului părţii din scoarţa terestră în interiorul căreia, pe un interval de adâncime determinat, se realizează lucrări de prospecţiune, explorare, respectiv de exploatare, precum şi suprafeţele necesare desfăşurării activităţilor de prelucrare, preparare a resurselor minerale şi de stocare a produselor reziduale miniere”.

În aceeaşi adresă, Romaltyn solicită clar autorităţilor: „vă rugăm să ne comunicaţi modalitatea legală prin care înţelegeţi să duceţi la îndeplinire prevederile legale privind modificarea şi/sau actualizarea planurilor de amenajare a teritoriului şi planurilor urbanistice generale existente, pentru a permite executarea tuturor operaţiunilor necesare desfăşurării activităţilor miniere concesionate”.

 
 
Informarea ANRM
 

La rândul său, ANRM a precizat clar printr-o adresă în primăvara acestui an, aflată la dispoziţia autorităţilor, că „prin HG nr. 437/03.06.1999, publicată în M.O. nr. 256/04.06.1999 s-a aprobat licenţa de concesiune nr. 1/1998 pentru exploatarea reziduurilor miniere (depozite tehnologice) din iazurile de decantare Săsar (Meda) şi Flotaţia Centrală din judeţul Maramureş încheiată între ANRM şi societatea comercială „Aurul” SA Baia Mare, actuala Societate Comercială Romaltyn Mining SRL”.

Comentariile celorlalți

aron pumnul pe 11.07.2013 la 14:38
hehei de s-ar sti cum e cu sedintele asteaq si ce se face "pe la spate" ia vedeti ce zic catavencii despre : http://www.catavencii.ro/Intindem-o-mana-de-ajutor-dna_0_8661.html
Mircea SERBAN pe 03.07.2013 la 16:05
Iata, de aceasta data salut pozitia fara echivoc a ”premierului” minicipiului dar, cred ca ar trebui sa continue aceasta atitudine initiind un proiect -pe care CL , institutie de interes public, sa o valideze prin vot, prin care sa fie notificat Guvernul Romaniei, ca rezervele subterane aflate pe raza administrativa a localitatii, in baze prevederilor constitutionale sunt puse, gratuit, la dispozitia CL!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.