Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Anotimpul protestelor
Protestele anunțate la finalul anului trecut, când Guvernul Cîțu a adoptat celebra ordonanță care îngheață salariile bugetarilor, devin realitate. Săptămâna trecută, sindicatele polițiștilor au organizat acțiuni de protest în mai multe orașe din țară, printre care și Baia Mare. Iar asta nu e tot. Se pregătesc și profesorii!
Polițiști, grefieri, angajați ai penitenciarului și, în curând, profesorii! Cu toții sunt nemulțumiți de măsurile de austeritate impuse de Guvern. Primii care au luat deja atitudine au fost polițiștii, care au un calendar de proteste bine pus la punct. Din „itinerariu” nu a lipsit municipiul Baia Mare, unde, săptămâna trecută, s-au adunat în fața Prefecturii circa 100 de protestatari.
Într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol, se arată și motivele: „Suntem determinați, mai mult ca oricând, să nu ne oprim aici, iar șirul de proteste va continua și în luna februarie. Acțiunile de protest vor înceta numai după ce Guvernul va renunța la aceste măsuri de austeritate, care sunt menite să ne sacrifice încă o dată în ultimii 10 ani.
Continuăm calendarul protestelor pe care ni le-am asumat și nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a guvernanților, bătaie de joc care a atins limita suportabilității. Complementar acestor acțiuni, vom adopta și celelalte măsuri deja anunțate la începutul anului: vom aplica în continuare avertismente, vom refuza efectuarea orelor suplimentare și nu vom mai proceda la comunicarea deciziilor DSP sau la verificarea persoanelor izolate sau carantinate, iar în final ne vom suspenda activitatea, similar magistraților.
Considerăm că este momentul în care doar împreună putem să determinăm Guvernul să înțeleagă importanța și rolul pe care polițiștii le au în societate, motiv pentru care, în fiecare zi de miercuri, vom protesta în aceeași manieră, în stradă, în fața prefecturilor din țară, precum și în fața Ministerului Finanțelor Publice, în fața Palatului Victoria și a Palatului Cotroceni, până când importanța profesiei noastre în combaterea fenomenului infracțional și a contextului pandemic va fi înțeleasă în mod real și nu doar declarativ, în conferințe de presă.
Veniți și voi alături de noi la acțiunile de protest, chiar și cei care nu sunteți afectați în mod direct, în acest moment, de măsurile luate până în prezent de coaliția aflată la guvernare. După anul 2020 al înghețărilor, urmează un 2021 al tăierilor, dovada clară fiind impotența Guvernului de a definitiva bugetul de stat”.
O altă federație sindicală, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de cazuri de Covid în rândul acestei categorii profesionale: „Din datele publicate de autorități, reiese o medie de 4% a ratei îmbolnăvirilor, la nivel național, în timp ce în MAI situația este dramatică, rata cazurilor ajungând la o medie de 10%.
Dacă luăm în calcul faptul că nu tot personalul MAI este în prima linie, putem estima că rata reală a îmbolnăvirilor, în rândul colegilor aflați «în stradă», tinde spre proporția de 30%. Chiar și în aceste condiții, Guvernul și MAI, nici anul trecut și nici în acest an, nu au dat curs solicitărilor noastre, repetate și justificate, de a acorda stimulentul de risc medical personalului implicat nemijlocit, prin natura misiunilor impuse, în efortul de prevenire și combatere a efectelor pandemiei.
Această solicitare este una dintre cele șase aflate pe lista revendicărilor noastre, care au generat declanșarea conflictului colectiv de muncă și protestele începute în 14 ianuarie a.c. Acțiunile sindicale vor continua pe parcursul lunii februarie și ar putea fi intensificate în martie, în funcție de restricțiile privind adunările publice, până la soluționarea doleanțelor noastre legitime”.
Separat, și sindicaliștii din educație au anunțat, încă de la sfârșitul anului trecut, că vor organiza acțiuni de protest. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care are 165.000 de salariați din învățământ, a anunțat că protestează față de politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregătește să o pună în aplicare: „În condițiile în care se anunță creșteri substanțiale de prețuri după data de 1 ianuarie 2021, măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîțu condamnă personalul din învățământ la un regres al nivelului de trai, care oricum este cu mult sub standardele europene pentru aceeași categorie profesională. După lovitura primită prin OUG 135/2020, în urma căreia personalului didactic i-au fost anulate majorările salariale conform legii, începând cu data de 1 septembrie 2020, Guvernul Cîțu le anulează și pe cele pe care ar fi trebuit să le aplice de la 1 ianuarie și din 1 septembrie 2021.
De asemenea, după trei ani și jumătate de la intrarea în vigoare a Legii 153/2017, drepturile salariale ale cadrelor didactice care au dirigenție, gradație de merit, care lucrează în învățământul special sau care predau în regim simultan sunt incorect calculate, prin raportare la salariile de bază din anul 2016. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care grila de salarizare este în pătrimea inferioară a acesteia. Aceasta este «răsplata» pentru efortul uriaș depus de cadrele didactice în acest an, în care s-a introdus învățarea online? Prin efortul personal, financiar și material, cadrele didactice au suplinit lipsa dotărilor din învățământ cu dispozitive tehnice necesare, așa cum prevedea legea, fiind nevoiți să lucreze de pe laptopurile și telefoanele personale și să găsească singuri soluții de avarie, astfel încât procesul de predare – învățare - evaluare să continue.
Puterea de cumpărare a salariaților din învățământ îi plasează pe cei mai mulți la limita subzistenței, dacă ne raportăm la necesarul coșului minim de consum pentru un trai decent”.
„Veniți și voi alături de noi la acțiunile de protest, chiar și cei care nu sunteți afectați în mod direct, în acest moment, de măsurile luate până în prezent de coaliția aflată la guvernare. După anul 2020 al înghețărilor, urmează un 2021 al tăierilor, dovada clară fiind impotența Guvernului de a definitiva bugetul de stat”.
Comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol