• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Octombrie , 2021

Angajații din sectoare esențiale, tot mai aproape de vaccinarea obligatorie

Personalul din sectorul medical, „eroii în alb” cum erau numiți la debutul pandemiei, sunt acum „răsplătiți” cu un proiect de lege care îi obligă să se vaccineze sau să se testeze pe banii lor I Cei care refuză vaccinarea și testarea obligatorie vor avea contractul de muncă suspendat I Proiectul de lege este deocamdată în dezbatere publică, dar a generat un val de proteste din partea sindicatelor care trag un semnal de alarmă că, în aceste condiții, peste o lună, probabil jumătate din personalul medical va avea contractul de muncă desfăcut I Cine va mai trata atunci bolnavii? I Cum se gândește Guvernul să suplinească această lipsă de personal care, previzibil, se va acutiza? I Și, mai ales, este acest proiect de lege începutul etapei de introducere obligatorie a vaccinării?


Pandemia de corona­virus a scos la iveală, de anul trecut, lipsu­rile majore ale siste­mului medical românesc. Exo­dul medicilor din ultimii ani și deficitul de personal medical au fost și sunt resimțite din plin. Personalul medical din spitalele COVID s-a plâns de epuizare și au fost necesare detașări de an­gajați pentru a face față crizei sanitare fără precedent. Potrivit statisticilor, unul din patru medici români a plecat să lucreze în străinătate în ultimii ani. Acum, criza de personal nu mai pare să fie o problemă pentru Ministerul Sănătății. Un proiect de lege lansat, săptă­mâna aceasta, în dezbatere publică ar putea determina desfacerea contractului de muncă pentru aproape jumătate din personalul medical, avertizează sindicatele.

După numeroase „tatonări” de declarații, vaccinarea obligatorie a categoriilor esențiale de personal devine, încet, realitate. Proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Sănătății prevede clar că personalul din unitățile sanitare, publice sau private, din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a  Inspectora­tului Ge­neral de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și din cadrul laboratoarelor de analize me­dicale, „este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19”.
Asta înseamnă că acești anga­jați trebuie fie să aibă schema de vaccinare completă, dovada trecerii prin boală sau un test negativ. Costul testării perio­dice trebuie suportat de către angajați, în cazul în care nu prezintă dovada unor contrain­di­cații. Dacă nu prezintă celebrul certificat, contractul an­­ga­jaților se suspendă pe o pe­rioadă de 30 de zile. Iar dacă pe parcursul celor 30 de zile an­gajații nu prezintă certificatul covid, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept.
Iar dacă spitalul, spre exemplu, nu aplică legea, conducerea este sanc­țio­nată cu o amendă astronomică, cuprinsă între 50.000 de lei și 100.000 de lei.
Sindicatele din sănătate au reac­ționat prompt și dur la acest pro­iect întrebând retoric ce general își „decimează” singur „armata” în plin război: „Ați mai văzut vreo­dată un general care, în plin război, își înjumătățește cu bună știință armata?
Dacă nu, aveți acum ocazia! În plin război epidemiologic, cu loca­lități care intră sub cod roșu de covid de la zi la zi, guvernul Cîțu lansează proiectul de lege care obligă personalul angajat în uni­tățile sanitare publice și private, sub amenințarea și apoi desfacerea contractului de muncă, să facă dovada:
1. fie a vaccinării anti-COVID;
2. fie a trecerii prin boală în ultimele șase luni;
3. fie a unui rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR/ antigen rapid, costurile testării fiind suportate de angajat!

În aceste condiții, peste o lună de la publicarea în M.O. a legii, pro­babil că aproape jumătate dintre angajații din sănătate (oameni care țin să le fie respectat dreptul constituțional de decizie asupra propriei persoane) vor avea contractul de muncă desfăcut!
Cu alte cuvinte, domnule „general Cîțu”, vei reuși să-ți înjumătățești singura „armată” care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4!
Când știi că ATI-urile sunt pline!
Când știi că nu ai personal medical suficient, iar cel existent este hăituit deja de un an și jumătate de criză sanitară!
Când rata de infectare crește vertiginos de la o zi la alta!
Când ești conștient că partidul tău, aflat la guvernare (partid la care
ți-ai dorit din răsputeri să fii ales președinte), tocmai a desfășurat un congres cu 5.000 de oameni pre­zenți sub același acoperiș, sfidând orice lege și orice bun-simț!
Cum reușește un guvern liberal (care prin definiție ar trebui să susțină idei fundamentale precum constituționalismul sau protecția drepturilor și libertăților indivi­duale) să gândească o astfel de măsură în cel mai prost context cu putință? Nu pot fi decât trei variante de răspuns:
1. Dintr-o totală lipsă de gândire strategică.
2. Dintr-o totală lipsă de conside­rație pentru eforturile și sacrificiile celor care lucrează în sistemul sa­nitar!
3. Dintr-un interes care nu are nimic de-a face nici cu logica unei conduceri raționale, nici cu ne­voile și drepturile cetățenilor acestei țări!
Sanitas nu se va mulțumi cu declarații publice, ci își asumă să folosească, în perioada următoare, toate pârghiile legale posibile pentru a împiedica adoptarea acestui proiect de lege!”, se arată într-un comunicat Sanitas.  

Evident, ca să devină lege, proiectul trebuie să treacă prin Parlament. Dar, „cutia Pandorei” s-a deschis. Deja se vorbește despre măsuri similare și în alte domenii cum ar fi învățământul. Însă, și aici sindicatele amenință cu proteste și acțiuni în justiție. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educa­ție „Spiru Haret” avertizează Guvernul că vor ataca în justiție „orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19”, potrivit unui comunicat de presă. Sindicaliștii susțin că, potrivit Codului Muncii, acest lucru nici nu este permis și aduc ca argument art. 175, conform căruia, „Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru sala­riați”. Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator, susțin cele două fe­de­rații sindicale.
Nici polițiștii nu sunt de acord cu introducerea vaccinării obligatorii sau a testării pe banii lor. Și avertizează că „vă vom acționa în judecată și vom ieși în stradă, dacă veți intenționa să legiferați contra drepturilor omului, a Constituției și a moralei publice!”.
Măsuri similare au fost introduse în Franța și Italia, generând un val de proteste fără precedent. Și, totuși, Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE) a adoptat, încă de pe 27 ianuarie 2021, o rezoluție importantă, care vizează interzicerea vaccinării obligatorii, a pașapoartelor de vaccinare și a discriminării în funcție de statutul de vaccinare.

Rezoluția 2361/2021 interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva coronaviru­sului și prevede că vaccinarea nu poate fi utilizată pentru a-i discrimina pe cei care nu se vacci­nează. Totodată, solicită imperativ să se distribuie informații transpa­rente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor.

Între altele, Adunarea îndeamnă cele 47 de state membre urmă­toarele:
„7.3.1 să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea NU este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau în alt mod să se vaccineze, dacă nu dorește să facă acest lucru;
7.3.2 să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu a fost vaccinat, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat;
7.5.2 să se utilizeze certificatele de vaccinare numai în scopul desemnat de a monitoriza eficacitatea vaccinului, efectele secundare potențiale și evenimentele adverse”.
Rezoluțiile APCE nu au însă efect legal în statele membre sau în UE, deși prezintă influență politică și autoritate morală.
Oricum, între timp se introduc și alte măsuri care să-i determine pe români să se vaccineze. Una ar fi scutirea de la restricții a celor vaccinați, indiferent de rata de infectare din localitatea respectivă.

Între timp, nevaccinații au trecut, în declarațiile oficiale, de la statutul de „teroriști” la cel de anal­fabeți funcționali. Premierul a declarat, miercuri, că a văzut „o corelație care nu ne face cinste între scorul PISA și rata de vaccinare”, adăugând că aici „ar trebui să facem o analiză”. „Am văzut câteva studii în această pe­rioadă și o corelație care nu ne face cinste între scorul de la testul PISA și rata de vaccinare. Sunt mai multe studii și aici ar trebui să facem o analiză și să vedem după aceea ce putem să facem”, a declarat Florin Cîțu.

Teoria a fost prezentată la finalul lui august și de fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, care a declarat că un posibil factor pentru care românii nu se vaccinează poate fi reprezentat de rezultatele slabe la testările PISA. „Acele cifre ale testelor PISA, care ne arată că 43% dintre copiii de clasa a VIII-a nu stăpânesc bine știin­țele, de exem­plu, sunt lucruri care ne arată că ceva grav se petrece în so­cietate”, a spus ea.

În această logică, însă, rata de vaccinare ar fi trebuit să fie de 57%, aproape dublu decât este în prezent. Potrivit ultimelor date oficiale, rata de vaccinare la persoane eligibile, adică 12+, este de 32%.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.