• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 18 Martie , 2015

Andrei şi Lara, doi tineri geniali ce dansează cu cifrele

Andrei Petruş şi Lara Avram vor reprezenta România la o competiţie internaţională de matematică aplicată. Ei au descoperit că Statuia Ostaşului realizată de Vida Gheza respectă „raportul de aur” din arhitectură, iar studiul va fi prezentat la Atena. Aceasta, dar şi alte „ciudăţenii” de matematică aplicată ne fac să-i privim cu mândrie pe cei doi tineri băimăreni.

 
 

Andrei Petruş, clasa a XII-a Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” şi Lara Avram, cls. a XI-a la Colegiul Naţional „Gh. Şincai” vor reprezenta România la o competiţie internaţională de matematică aplicată unde participă peste 100 de ţări.

 

„Competiţia se desfăşoară pe 3 zile la Atena, la sfârşitul acestei luni, pe trei secţiuni. M-au impresionat aceşti doi tineri, aşa că am încercat să-i ajut. Pentru că sistemul educaţional nu prevede sume bugetare pentru a facilita accesul tinerilor merituoşi în competiţii internaţionale. Este vorba de un concurs extraşcolar, care nu-i pe calapodul olimpiadelor vechi, pentru că presupune multidisciplinaritate, este un concurs de ştiinţe. Ei s-au înscris, şi-au trimis nişte idei pe care le-au argumentat bine, şi au fost singurii din ţară care au fost selectaţi să participe la competiţie. Mi-au cerut ajutorul, aşa că am făcut demersurile necesare pentru a obţine din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean suma necesară accesului la concurs, respectiv pentru transport şi cazare. Am obţinut acest ajutor din fondul de rezervă aflat la dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu. Sunt foarte talentaţi aceşti copii, de exemplu au descoperit că statuia Ostaşului a lui Vida Gheza din Parcul Baia Mare respectă nişte principii arhitecturale de calcul matematic, care se regăsesc şi în arhitectura antică greacă. Aceşti tineri sunt o mândrie în primul rând pentru România, pentru că este o competiţie la care merg mulţi copii merituoşi, ştiu amândoi engleză şi în mod sigur vor face o figură frumoasă”, spune profesorul Gavril Ardusătan, consilier judeţean.

 

Andrei Petruş ne-a explicat că este vorba de o sesiune de comunicări internaţională „Euro Math 2015”: „Sunt 100 de echipaje din Europa şi Asia care participă la competiţie. S-au depus rezumate ale lucrărilor, o lucrare de cercetare, şi pe baza ei am am fost acceptaţi. Rezumatul a fost despre Banda Mobius, un concept matematic. Pe acesta avem lucrarea de cercetare pe care o să o prezentăm în 20 de minute în faţa unui public şi a unui juriu. Pe lângă asta, conferinţa mai are două etape. Una este prezentarea unei proprietăţi matematice în două minute, un fel de show de talente matematic, şi una are ca scop realizarea unui poster matematic. Şi noi am descoperit că statuia Ostaşului a lui Vida Gheza din Parcul Băii Mari respectă anumite proprietăţi matematice folosite şi la arhitectura greacă, mai exact, «raportul de aur»”.

 

L-am întrebat pe Andrei de unde pasiunea pentru matematică şi cum a făcut echipă cu Lara Avram: „Greu de spus. Eu sunt olimpic la matematică din clasa a V-a şi având profesori foarte buni, pur şi simplu am făcut o pasiune pentru matematică. Pe Lara am cunoscut-o la olimpiadele de matematică şi ştiam că a terminat la Artă. Am participat şi anul trecut la acest concurs şi m-am gândit să îi spun şi ei pentru că are talent la grafică ca să putem face un poster „senzaţional”. Plus că, având cunoştinţe matematice avansate, şi cu talentul ei la desen, acum chiar avem şanse la un premiu”. 

Din moment ce ne-a spus de calităţile Larei, bineînţeles că l-am întrebat pe Andrei şi de atuurile lui pentru această competiţie: „în primul rând am experienţă, pentru că merg a patra oară la acest concurs. În plus, se ştie că olimpiada de matematică promovează „rezolvitorii” de matematică, iar eu am descoperit cu ocazia acestui concurs că îmi place mai mult să cercetez domeniul matematicii decât să rezolv probleme, cum ni se cere la olimpiadă”.

 

Preocupările lui Andrei şi ale Larei nu sunt deloc plictisitoare, şi ca să vă convingeţi, le-am cerut să „explice băbeşte care-i faza” cu Banda Mobius, pe care şi-au făcut ei lucrarea de cercetare: „este un corp geometric cu o singură suprafaţă. Gândiţi-vă că luaţi o bandă de hârtie şi îi lipiţi capetele. Dar nu le lipiţi normal, ca să iasă un cerc, ci o întoarceţi la 90 de grade şi o lipiţi.

Şi dacă vă duceţi cu creionul colorat pe o parte, o să vedeţi că ajungeţi şi pe cealaltă parte, şi fără să ridicaţi creionul de pe foaie, o să o coloraţi pe ambele părţi. Ei bine, acest corp geometric are nişte proprietăţi foarte interesante”.

 

Lara Avram ne-a spus că nu a mai participat la acest concurs, dar a participat la nivel local la competiţii similare. Am întrebat-o, în primul rând, care-i legătura în cazul ei între matematică şi artă: „Am fost la Liceul de Artă şi mi-a plăcut matematica din generală. Am continuat studiile la Şincai pentru că vreau să aplic la arhitectură, care combină într-o oarecare măsură matematica şi arta”. Studiul de acum pe Statuia Ostaşului a lui Vida Gheza a pornit dintr-o întâmplare: „raportul de aur din arhitectură are o grămadă de aplicaţii, se spune că defineşte frumuseţea, armonia. Şi, desenând în vară Statuia Ostaşului, am observat, măsurând cu creionul, că „baba” este chiar „raportul de aur” din „Ostaş”, asta într-o formulare pe care să o înţeleagă toată lumea. Apoi am făcut măsurători şi chiar aşa este. Raportul de aur este 1,6, ceea ce înseamnă concret la statuia din parc, că dacă „baba” este 1, „ostaşul” este 1,6 din dimensiunea ei. Numărul de aur este 1,618 şi continuă cu multe zecimale. Sperăm că studiul acesta şi posterul pe care îl vom realiza la Atena va fi apreciat de cei de acolo”.

 

La final, nu putem decât să le dorim succes celor doi băimăreni care ne vor reprezenta România la Atena.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.