• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Noiembrie , 2003

ANCHETE-POLITICA

* DPC incalca legea si nu-i pasa de copiii abandonati
I-ati ”uitat” in SPITAL!

* Sedii cu termopane si masini noi pentru investitori
”Adrenalina publica” in inima mineritului

* PSD Maramures, o filiala de sacrificiu
APOCALIPSA DUPA COSMA

* Schimbul de azi
Inainte de a invia, am murit de fiecare data

* Ma tot mir
Apa care face bine

* Amendamentele lui Ifrim

* DPC incalca legea si nu-i pasa de copiii abandonati
I-ati ”uitat” in SPITAL!

Desi Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului trebuie sa rezolve problema micutilor abandonati in cel mult 24 de ore de la primirea sesizarii, copiii stau luni intregi in sectia de pediatrie a spitalului, pe motiv ca "nu exista asistenti maternali disponibili ori nu se gaseste plasament familial”.

Desfiintarea Centrelor de plasament (solutie gasita de guvern pentru rezolvarea problemei copiilor institutionalizati) a agravat si mai mult situatia din sistemul protectiei copilului. Din cauza colapsului legislativ si a activitatii ineficiente a Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPC), sectia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare s-a transformat intr-o "casa de copii”, unde micutii abandonati sunt intretinuti luni intregi din banii spitalului! In prezent, sectia, a carui obiect de activitate este recuperarea copiilor, adaposteste 11 micuti abandonati, cu varste cuprinse intre o luna si trei ani. Cei mai multi au fost "uitati” de mamele lor in maternitate imediat dupa nastere. In cel mai bun caz, femeile lasa un biletel cu numele copilului. Chiar daca se cunoaste identitatea copiilor, nu exista nici o lege prin care mamele pot fi obligate sa-si ia copiii acasa. Daca in termen de 48 de zile de la "disparitia” mamei nu se realizeaza integrarea copilului in familie, acesta este declarat abandonat si pruncul este internat la sectia de pediatrie, desi exista o lege care obliga DPC sa-i ia in asistenta!

Spitalul-hotel

Desi conform legii, DPC-ul ar trebui sa gaseasca un plasament de urgenta pentru micuti in cel mult 24 de ore de la declararea abandonului, copiii stau in spital luni intregi, pe motiv ca "nu se gasesc intotdeauna solutii”. "Avem copii care stau aici de un an. In prezent nu am depasit capacitatea de locuri, insa nu intra in atributiile noastre sa avem grija de acesti copii. Intr-adevar, conditiile pe care le oferim sunt peste cele din vechile centre de plasament, dar un spital nu e locul potrivit in care sa creasca un copil. Costurile de intretinere se ridica la cateva zeci de mii de lei pe zi, iar DPC-ul nu ne da nici un ban. Nu e normal ceea ce se intampla, acesti copii sunt grija DPC-ului, nu a noastra”, a spus Georgeta Stamate, asistenta-sefa a Sectiei de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare.

Laudele dezastrului

Zorica Marian, reprezentatul DPC-ului care se ocupa de copiii abandonati din sectia de Pediatrie, nici macar nu este la curent cu situatia actuala din sectie. "Conform unui raport din 9 octombrie, sunt 24 de copii abandonati la Pediatrie, cu varste cuprinse intre sase luni si trei ani. Solutiile sunt reintegrarea in familie, gasirea unui asistent maternal, a unui plasament familial sau internarea intr-un centru de primire a minorilor in regim de urgenta. Nu pot sa spun cat dureaza rezolvarea unui caz, depinde de situatie. Legea spune ca termenul maxim este de 24 de ore, dar numai in cazul in care avem asistent maternal”, a spus Zorica Marian, dovedind lacune serioase. Chiar daca unde e lege de obicei e si tocmeala, in acest caz, textul legii este foarte clar. Termenul pentru rezolvarea problemelor nu este facultativ. Indiferent de conditiile oferite de spital, acesta nu e locul potrivit pentru cresterea unui copil. Iar situatia din sistemul de sanatate nu e atat de roz incat spitale sa-si permita sa intretina copiii abandonati, in timp ce DPC-ul se spala pe maini si cauta scuze jenante. Laudele a la Augusta Mos, de genul "in cateva luni, de la 48 de copii abandonati in pediatrie, am ajuns la 11” nu-si au rostul, pentru ca rezolvarea acestei probleme intra in atributiile DPC-ului, nu ale spitalului.

Legea incalcata

"Medicul sef de sectie sau, in absenta acestuia, medicul sef de garda, raspunde de anuntarea imediata si de sesizarea in scris a serviciului public specializat pentru protectia copilului in a carui unitate administrativ-teritoriala se afla maternitatea, pentru a se dispune plasamentul in regim de urgenta , in termen de cel mult 24 de ore, in cazul parasirii copilului in maternitate de catre mama, daca nou-nascutul este externabil din punct de vedere medical.” - Ordinul nr. 727 din 28 iulie 2003.

Ioana LUCACEL



* Sedii cu termopane si masini noi pentru investitori
”Adrenalina publica” in inima mineritului

Modul in care sunt folositi banii primiti de la guvern starneste un interes aparte, pentru ca e vorba de “pusculita publica”. Mineritul este un sector economic in care statul pompeaza anual subventii substantiale. Intr-o perioada de tranzitie, respectiv un buget de austeritate, “injectia cu adrenalina” din inima mineritului maramuresean este ciudata. Unele mine din cadrul Companiei Remin folosesc fonduri pentru modernizari de sedii si achizitionare de masini.

Verdict: pana in 2007, gata cu banii aruncati in sectorul minier! Asa a conditionat Uniunea Europeana, integrarea Romaniei in structurile europene. Si Guvernul a redus, an de an, subventiile acordate mineritului. Conducerea Remin incearca sa mentina mineritul din Maramures pe linia de plutire, in ciuda neajunsurilor banesti si a concedierilor de ortaci. Dar semnalele de alarma referitoare la investitiile in sediile administrative ale unor mine s-au adeverit. Criza fara precedent cu care se confrunta mineritul din nord nu a inlaturat investitiile in termopane si masini.

Cartonas rosu: Suior si Baia Sprie

La mina Suior am fost “intampinati” de o cladire aflata in plina renovare. Parterul beneficiaza deja de luxoasele geamuri tip termopan, iar usile sunt din PVC. Intrebat de ce se investeste intr-o afacere la care statul renunta, Adrian Craciun, directorul minei Suior, ne-a explicat ca lucrurile nu stau deloc asa. ”Mineritul nu moare. Ca este o conditie a UE, ca pana in 2007 sa se reduca subventiile statului la 0, asta e altceva. Si nu putem spune ca niste geamuri sunt atat de scumpe. Le-am preferat, pentru ca la iarna va fi mai cald. Alte date nu pot sa va dau, fiindca sunt secrete”, a afirmat Craciun. Discutia ar fi durat mai mult de cinci minute, daca directorul nu ar fi primit un telefon prin care i se cerea imperativ sa puna capat dialogului. Cine a fost la celalalt capat al firului nu putem sti, dar logica spune ca ar fi fost cineva din sistem. Fastacindu-se, Craciun a intrebat cum am reusit sa intram, dupa care a cerut sa parasim imediat cladirea. Gest “diplomat”, caruia ii intelegem dedesubturile. Dar ceea ce trebuia sa aflam, am aflat. Sediul conducerii minei Suior beneficiaza de renovari serioase, in timp ce, spre exemplu, SC Electrica a executat silit Compania pentru plata datoriilor imense. Pe de alta parte, dupa tranzactia "ciudata” cu piritele ajunse in curtea Transgold, mina Suior urmeaza a fi inchisa in urmatorii ani. ”Trecem printr-o perioada de criza, dar acele renovari trebuiau facute, pentru ca in fiecare iarna costurile de incalzire erau imense. Conducerea minei Suior solicita permanent cantitati mari de combustibil lichid. Acum, aceste cheltuieli se vor reduce semnificativ. Despre incidentul pe care l-ati avut la mina, am discutat personal cu directorul Craciun si i-am spus ca nu trebuia de la bun inceput sa va primeasca, din moment ce conducerea Remin nu fusese anuntata”, a afirmat Ovidiu Galca, directorul Companiei Remin. La mina Baia Sprie lucrurile nu difera mult, daca ne referim la existenta investitiilor, numai ca acestea s-au materializat in achizitionarea catorva masini Dacia Solenza (la preturi ce depasesc 6.000 euro), in conditiile in care conducerea mai avea in dotare cateva Dacii in stare buna. Fara a intra prea mult in detalii, lucrurile sunt evidente. Cei atenti la miscarile din minerit isi pregatesc locul inca de acum. Nu e acelasi lucru sa cumperi o cladire veche de zeci de ani sau una renovata. Conducerea companiei respinge ideea cu posibilii investitori, afirmand ca acestia intarzie sa apara. ”As dori si eu sa ii vad, dar nu vin”, a completat Galca. Noi credem ca acestia nu au venit, pentru ca erau aici de cand lumea. Dar asteapta momentul prielnic.

Ciprian DRAGOS



* PSD Maramures, o filiala de sacrificiu
APOCALIPSA DUPA COSMA

A.C. Ilie a fost in Baia Mare vineri? * Primarii pesedisti din teritoriu sunt in prag de revolta * Vechea garda sta in expectativa

PSD Maramures este filiala de partid maramureseana cu cea mai ciudata si interesanta evolutie, unii spun involutie, dintre partidele din judet. Desi a castigat alegerile din 2000, la momentul respectiv nu a reusit sa obtina Primaria Baia Mare si nici conducerea Consiliului Judetean (CJ), principalele obiective electorale. Au fost necesare cunoscutele “manevre de culise” pentru a-l inregimenta pe Alexandru Cosma, la vremea aceea membru PD, pentru ca filiala pesedista sa bifeze unul din obiective, conducerea CJ. Nimeni nu se gandea atunci ca prin aducerea lui Cosma in PSD se va declansa un lung sir de intamplari cu “final neasteptat” care, intr-un fel sau altul, au dus la situatia dezastruoasa de acum.

Se stie ca in saptamana care a trecut, filiala PSD a mai primit “o palma” de la conducerea centrala a partidului. Delegatia Permanenta (DP) a fost dizolvata si, in prezenta liderilor de la Bucuresti, Doru Ioan Taracila si Dan Matei Aghaton, a fost instalata o DP interimara. Este cunoscut ca mai multi lideri ai PNL Maramures, “falanga aperista”, au trecut la PSD. Varful de lance al acestei miscari liberalo-social-democrate a fost reprezentat de Calin Matei si Anton Rohian. Cei doi si cinci ilustri anonimi colegi de-ai lor au devenit peste noapte membri in DP interimara, iar presedinte interimar, in locul lui Petre Moldovan, a ajuns tacutul prefect Ioan Buda. La conferinta de presa organizata saptamana trecuta pentru a se anunta noua stare de interimat din filiala maramureseana, Taracila si Aghaton au “aburit” presa baimareana cu texte de genul: “a fost o hotarare a DP centrala”, “filiala a iesit intarita”, “exista o stare de normalitate”, “cine nu va respecta indicatiile de la centru se va pune in afara partidului” etc.

Nimic nu este intamplator

Evident, aceasta modificare in structura de conducere a filialei a bulversat total organizatia. Potrivit surselor noastre, de fapt, venirea liberalilor fosti aperisti a fost pregatita cu cateva saptamani inainte de “lovitura de palat” de saptamana trecuta. In dimineata zilei de marti, in care a fost anuntata oficial trecerea lui Matei et Co la PSD, se pare ca acesta a fost contactat de presedintele PNL, Theodor Stolojan. Era deja prea tarziu, adeziunile la PSD erau semnate. Potrivit surselor noastre, mandatul lui Matei este de a pregati filiala pentru alegerile de anul viitor. Consilierul judetean nu neaga acest lucru. “Am venit in PSD pentru a castiga alegerile. Vom reface organizatiile locale acolo unde se impune. In ce ma priveste, se fac multe speculatii. Nu doresc sa candidez la Primaria Baia Mare si nu aspir la conducerea filialei”, ne-a declarat Matei. Totusi, este evident ca fostii liberali nu au venit in PSD doar pentru a face munca de teren. Revenind la Cosma, sursele noastre afirma ca el este artizanul acestui nou cutremur in filiala. Dupa ce a venit Cosma in PSD, multi primari din judet au inceput sa migreze spre partidul-stat. Desi nu recunoaste nimeni, este evident ca prezidentul CJ a folosit parghiile bugetare pentru a-i social-democratiza pe alesii morosenilor din alte partide. Au urmat celebrele certuri, finalizate cu demiterile lui Liviu Bechis si Ludovica Parvu, in timp ce Cosma a “cazut” in picioare. In urma cu o luna, a avut loc Conferinta Municipala a PSD Baia Mare, un fel de “moment al adevarului” pentru organizatia judeteana. Dumitru Matei si Liviu Doru Bindea au avut la Conferinta Municipala (CM) discursuri dure, taioase, care au “dezbracat” partial organizatia judeteana de tinuta de filiala puternica, pregatita pentru alegeri, cu moral ridicat. Rezolutia adoptata de CM, la propunerea lui Matei si sustinuta de Bindea, a fortat organizarea de urgenta a alegerilor in filiala. S-au fixat termene si tot tacamul. A urmat evenimentul de saptamana trecuta, iar Cosma din nou a cazut in picioare, in timp ce “rebelii” fie au disparut din structurile de conducere interimare, fie au primit roluri “de opereta”. Influenta prezidentului Cosma in structurile inalte ale partidului este mult mai mare decat se banuia in Baia Mare. Cosma are intrare la ministri “grei” ai PSD si disponibilitatea de a face jocurile centrului. Se presupune ca avantajele sunt reciproce si nu neaparat de natura politica. Aghiotantul lui Cosma in toata aceasta intriga politica este Viorel Deghid, un prieten de suflet al puternicului Octav Cozmanca.

Dezbina si cucereste

Intamplarea de saptamana trecuta confirma puterea pe care Cosma o are in momentul de fata in PSD Maramures. Alaturi de Deghid, bun executant, si de Calin Matei, un politician de travaliu, om de teren si cu putere de convingere, presedintele CJ face jocurile in filiala. Incomozii au fost eliminati sau le-a fost minimalizat rolul. Potrivit surselor noastre, pana de curand, Bindea era pe un loc eligibil pe listele “virtuale”, dar dupa ultimele intamplari din filiala a fost “radiat”, se spune, de insusi Adrian Nastase. Parvu a fost trecuta pe linie moarta, Dumitru Matei este tinut undeva la mijloc, alti lideri cu putere de munca si inteligenta politica au fost trimisi pe “tusa”. Toate aceste miscari politice duc spre o concluzie logica. Se pregateste terenul pentru liderii bucuresteni. Nu am descoperit noi America, dar dupa dezastrul de la alegerile din 1996, filiala maramureseana a devenit un fel de organizatie de sacrificiu, locul in care au fost trimisi liderii de la Bucuresti pentru care nu s-a gasit loc in alta parte. Se cunoaste experienta cu Aurel Constantin Ilie si Ioan Mircea Pascu, care au avut cate un mandat de parlamentari de Maramures. Se pare ca la alegerile din 2004 se va repeta scenariul din 1996. Pentru a putea impune politicieni din Bucuresti, este nevoie de o filiala cu probleme, cu vesnice certuri, de “carne si sange”. Rolul de “anarhist”, in acest context, in filiala maramureseana i-a revenit lui Cosma. Si deoarece era cunoscut faptul ca pedeseristii cu vechime nu vor mai accepta experimente gen Ilie, era nevoie de politicieni abili, care sa atraga atentia. De aici “importurile” din ultima vreme si, mai ales, de saptamana trecuta. La sfarsitul saptamanii, in majoritatea organizatiilor locale era mare fierbere. Primarii cu state vechi in PSD (PDSR, FSN), mobilizati, se pare, de Bindea au avut o intalnire de lucru in Botiza. “Normal ca este agitatie, nu stim ce se intampla, cine ce vrea, ce se doreste. La aceasta intalnire vom vedea care va fi pozitia noastra fata de cele intamplate”, ne-au declarat mai multi primari de peste Deal. Coincidenta, vineri dupa-masa, in compania a doua doamne cunoscute in targ, a fost vazut A.C. Ilie. Si nu oriunde, ci pe strada unde Cosma are mai multe proprietati imobiliare. Potrivit ultimelor zvonuri, favoriti la locurile eligibile din Maramures sunt Ilie si Pascu pe primele locuri, Cosma si Calin Matei pe cele secunde. Pesedistii cred ca vor putea obtine doua mandate de deputati si unul de senator. Care a fost scopul vizitei in Baia Mare a fostului ministru si actual ambasador la Moscova, vom vedea in zilele urmatoare. Se asteapta miscarea primarilor din teritoriu, care nu sunt asa de dispusi la compromisuri ca liderii din Baia Mare.

Miza

Multa lume s-a intrebat de ce Calin Matei si Anton Rohian au plecat din PNL. S-au dat fel si fel de explicatii. Cea mai plauzibila este ca cei doi nu au fost cooptati in Comitetul liberal care a semnat alianta cu PD-ul lui Man. Ce stie mai putina lume este ca cei zece politicieni ai aliantei (cinci liberali si cinci democrati) vor intocmi listele pentru alegerile de anul viitor. In mainile lor este “painea si cutitul” locurilor eligibile.

Declaratii calde

Liviu Doru Bindea: “Eu nu fac parte din categoria celor care fug la primul cutremur. Ce se va intampla cu filiala, in momentul de fata, nu pot sa spun nici eu. Nu am o idee exacta despre starea care exista in teritoriu, deoarece nu am fost contactat decat de 35-40 de organizatii locale. Va urma sa vad dupa ce voi veni in judet. Este clar ca sunt framantari si nu cred ca solutia cu aceasta DP interimara, pe care nu o comentez, va aduce ceva bun. Sunt sceptic. Cred ca este o aventura riscanta. Lumea nu intelege nimic din ce s-a intamplat saptamana trecuta. Oamenii sunt bulversati.”

Dumitru Matei: “Nu am stiut nimic, nu m-a intrebat nimeni nimic. Acum, la noi in filiala toata lumea-i fericita si zburda pe campii. Cel mai fericit ii Bindea, acum se simte si el liber. Munca lui a fost rasplatita. Si a lui, si a vechilor membri de partid. Cei care au venit de la Bucuresti i-au rasplatit cu distinctii mari. Nu? Am glumit. Cred ca timpul le va rezolva pe toate. Astia care au facut miscarea, cred ca stiau cand eu il criticam pe Moldovan (la Conferinta Municipala, n. red.) ca nu va mai fi presedinte. Daca as fi stiut si eu, nu mai tineam discursul si nu ii mai spuneam lui Moldovan ca nu-i bun. Da’ s-a lucrat bine, inteligent, nu s-a stiut. Este un nou mod de abordare a politicii in judet. Ce va fi, vom vedea, desigur alegerile vor fi cele care ne vor arata cum stam, unde ne situam. Cred ca foarte multa lume nu intelege ce s-a intamplat. Sper ca noii lideri sa fie expliciti.”

Ludovica Parvu: “Nu stiu ce sa spun! Inainte de toata chestiunea asta am declarat ca vreau sa ma retrag o perioada din activitatea politica. Este o decizie a centrului care nu stiu pe ce se bazeaza. M-as bucura sa fie buna. Daca va fi benefica, vom vedea la alegeri. Nu am de gand sa plec din partid. Am primit oferte pe care le-am refuzat. Acum nu ma mai tenteaza absolut nici una, asa cum am spus ca nu mai doresc sa fiu varf de lance in partid. Se considera ca este momentul altora. Dar nu va ascund ca am primit din teritoriu foarte multe telefoane. Oamenii sunt revoltati si cred ca discutiile nu o sa provina de la echipa instalata acum, ci de la oamenii cu care ei trebuie sa faca, la nivel local, fuziuni, aliante si sa-i accepte. Va fi greu. In aceste organizatii locale au existat aproape relatii de dusmanie, intre pesedisti si penelisti, pedisti. Vor fi greu primiti liberalii care, cica, au venit la noi. Sunt nemultumiri. Multele telefoane primite au inceput asa: Ce i-a apucat? Ce le trebuie? Noi mergem in alta parte! Noi ne auto-suspendam!” Deocamdata, nu am de gand sa ma implic. Oricum, alegerile in filiala vor avea loc, daca nu pana la alegerile locale, obligatoriu dupa. Mai mult de atata nu le pot impinge.”

Nu-i dracu’ asa de negru!

Taracila si Aghaton au afirmat la Baia Mare ca, pe langa cei sapte liberali, fosti aperisti, vor veni la PSD 32 de presedinti ai fostului ApR cu organizatii cu tot, respectiv din localitatile unde nu a fost facuta fuziunea cu PNL. S-a mai spus ca au trecut la PSD sase primari si sase viceprimari liberali. De fapt, sunt doar cinci primari, cel din Rona de Sus, Ioan Romaniuc a dezmintit aceasta informatie, iar noi am aflat ca el avea semnata adeziunea la PD din luna iulie, cu mentiunea ca va fi facuta publica doar la momentul considerat oportun. Mai mult, viceprimarul PSD din Cernesti, a trecut la sfarsitul saptamanii la democrati. Liviu Titus Pasca sustine ca in perioada urmatoare vor mai veni cel putin doi primari PSD in organizatia condusa de Mircea Man. In ceea ce-i priveste pe cei 32 de presedinti de organizatii ApR, surse liberale si democrate ne-au declarat ca in nici un caz migratia spre PSD nu este de o asa amploare. “Nu vor pleca atatia si oricum nu organizatii intregi”, ne-au spus sursele noastre.

Nicolae TEREMTUS



* Schimbul de azi
Inainte de a invia, am murit de fiecare data

Prima data am invatat sa “inviu” din incapatanare. Caracteristica asinului. Aveam vreo trei ani si un tricou cu cowboys mici. Aveau lasouri, pistoale, cai si chipuri nerase. Stateam intins pe un covor cu motive orientale (era oribil!), iar peste mine erau asezate cateva scaunele. Pe fiecare scaunel era cate un copil zgomotos care juca rolul calatorului arogant, care crede ca daca a platit biletul, are dreptul sa-si aseze picioarele in plasa de bagaje. Ca si Nastase Adrian care crede ca un prim-ministru are dreptul sa nu aiba obligatii fata de poporul sau. Revin la jocul care acum mi se pare de o stupizenie aparte. Eram mecanicul trenului. Un “locomotivar” in tricou cu cowboys mici. La inceput parea distractiv, macar pentru ca “omuletii” se distrau de minune, iar eu nu trebuia sa bag carbuni. Trebuia doar sa stau intins, cu fata in sus. Exista o singura problema: eram condamnat la imobilizare. Poate de aceea nici un copil nu a vrut sa fie mecanicul. Am acceptat, convins de subconstientul ca omul e cel mai adaptabil animal de pe Terra. Era o tentativa neconditionata si inconstienta de a demonstra ca limitele omului sunt depasibile (vor fi mereu). Parerea mamei era alta. “O prostie”. Dupa o ora interminabila de imobilitate, scaunele (vagoanele) au inceput sa ma apese, sa ma sufoce, sa muste din claustrofobia tricoului cu cowboys mici si sa ma determine sa soptesc, sa spun, sa strig, sa urlu disperat, animalic: “Gata, jocul s-a terminat! Ridicati-va!”. Rasul zglobiu, vorbele “macaite” (mereu am avut senzatia ca atunci cand esti “mic” vorbesti ca un Donald ciufulit) au devenit zgomot. Nu ma auzea nimeni. Incercam sa ies, sa evadez de sub “vagoane”, dar nu reuseam. Timpul, spatiul si plamanii se contractau cerand aer. Mult prea tarziu s-au ridicat de pe “vagoane”, dar ii uram deja pe toti. Apoi am inviat. Surprinzator la inceput, sentimentul a devenit banal o data cu trecerea timpului. Mult timp am crezut ca e un dar exclusiv. Acum sunt convins ca fiecare roman are “adaptabilitatea” asta sumbra. Constient sau nu, invie de fiecare data dupa ce moare. Cred ca avem obligatia sa ne cerem dreptul de a alege. Daca tot e sa murim, sa nu fim ucisi.
P.S.: Dupa un an, am convingerea ca nu gresesc. Vom invia de fiecare data, dar lasati-ne dreptul de a alege cand si cum sa murim. “Gata, jocul s-a terminat! Ridicati-va”, domnule Nastase Adrian! Acum.

Catalin Vischi



* Ma tot mir
Apa care face bine

Acum cateva zile, in Marea Britanie, s-a desfasurat un campionat mondial al mincinosilor. Politicienii si avocatii n-au fost acceptati in concurs, pe motiv ca ar fi “mincinosi profesionisti”. Se pare ca britanicii n-au auzit de politicienii si avocatii romani, care nu mint niciodata si e saraci si cinstiti ca si Ion Iliescu, omul care n-a avut, orice ar zice rusii, nici o legatura cu KGB-ul. Si nici fostul FSN n-a fost compus, nici macar in parte, din fosti KGB-isti. Astea toate este niste minciuni care face rau la imaginea sifonata a Romaniei si a politicienilor care bea apa, din care doua treimi este hidrogen. Daca tot am ajuns la capitolul apa, n-ar strica sa amintesc despre “Ziua Internationala a WC-urilor”, care s-a tinut sub sloganul “Nu uitati sa trageti apa!”, un slogan bun si pentru partidul aflat la guvernare, cel putin pentru momentul cand va pleca de la conducerea tarii. Avand in vedere relatiile ”foarte bune” pe care le avem cu Biserica, noi nu prea ne putem ruga pentru apropierea momentului in cauza, dar incercam altfel. Oricum, Biserica are mai nou ”trebi extrem de importante” de rezolvat, cum ar fi, spre exemplu, acordarea de consultanta in privinta taiatului porcilor. Unii au inceput deja sa-si faca probleme… Dan Matei Agathon s-a pus pe acordat consultanta tuturor celor care isi doresc pastrarea ori obtinerea de functii importante in viitor. Solutia o stiam de mult: contributii la fondul de campanie. Problema e ca oamenii din PSD nu poate sa dea bani, pentru ca, asa cum am mai scris, este saraci, cinstiti, nu fura si nu minte. Ce-or fi avand cu fostul ministru Muresan, ca si el tot politician se vrea? De ce l-au dat in consemn la frontiera? Tot n-o sa-l prinda, daca el nu vrea. Bine c-au prins-o pe prostituata care facea trafic de droguri, purtand pliculetele cu prafuri ascunse in vagin. Cum or fi ajuns vamesii s-o controleze tocmai acolo? UDMR-ul va face o televiziune pentru maghiarii din Romania, Johnny Weissmuler – omul maimuta – va fi sarbatorit in Romania si un rus, castigatorul unui maraton al vodcii a murit inainte de a-si putea ridica premiul, alti cinci concurenti ajungand la reanimare. Asa le trebuie daca nu vrea sa bea apa cu o treime oxigen ca si parlamentarii romani, care o duc bine si mersi.

Ioan BOTIS



* Amendamentele lui Ifrim

In PRM Maramures exista de mai mult timp o lupta intre parlamentarii filialei (Mircea Mihordea, Maria Ciocan si Mircea Ifrim), un razboi "surd si mut”, ce a dus la o situatie in organizatie asemanatoare cu cea din PSD. Si peremistii au trimis si trimit fel si fel de "scrisori anonime” conducerii centrale a partidului, prin care se incearca denigrarea unuia sau altuia. Dupa interventia ferma de la centru, liderii maramureseni ai filialei au trecut la metode mai "rafinate”. Se incearca, avand in vedere ca se apropie alegerile, justificarea activitatii parlamentare. Asa aflam ba ca Mihordea a facut si dres, ba ca Ciocan a adus bani in judet si asa mai departe. Ciudatenia situatiei este ca unele din aceste realizari se regasesc la mai multi dintre parlamentarii filialei. Curiosi sa vedem care este situatia am verificat, atat cat se poate verifica, si am gasit ca la dezbaterile pentru bugetul pe 2004, "tacutul si nevazutul” deputat Mircea Ifrim, presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, a depus patru amendamente cu rezultate concrete.
1. Amendamentul 301, prin care a propus acordarea sumei de 8 miliarde lei Spitalului Judetean Sighetu Marmatiei si a obtinut suma de 5 miliarde lei.
2. Amendamentul 224, prin care a cerut suma de 8 miliarde lei pentru amenajarea si consolidarea drumului judetean E184, intre Tara Chioarului si Tg. Lapus, obtinandu-se de la Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei ca aceasta suma sa fie afectata prin repartizarea la nivelul Consiliului Judetean, astfel incat drumul sa poata fi finalizat.
3. Amendamentul 195, privind acordarea unei sume de 530 miliarde lei pentru Programul de combatere a poluarii in Baia Mare. Amendamentul a fost respins, obtinandu-se promisiunea ca Ministerul Mediului sa gaseasca fonduri in vederea realizarii acestui program.
4. Amendamentul 325, prin care s-au cerut 4 miliarde lei pentru Catedrala Ortodoxa din Baia Mare. Ministerul Culturii, va afecta 1 miliard de lei pentru Catedrala Ortodoxa Baia Mare. S-a obtinut suportul Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale. Ifrim a avut interventii si la discutiile privind bugetul pentru sanatate.

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.