• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Aprilie , 2004

ANCHETE - POLITIC

* Avem o tara si Grec isi bate joc de ea
Buldozerul lui Grec a ajuns la Verheugen

* Consilierii judeteni au aprobat dotari de 21 de miliarde
Modificari electorale de buget

* PRM Maramures are candidat la Primaria Baia Mare
Mihordea si Ciocan, in dizgratie

* Sub privirile obladuitoare ale sectoristului
Scandal pe Moldovei

* Coltu' meu
Sonata pentru un senator

* Schimbul de azi
De ce nu gust "sacrificati"

* Ma tot mir
Nume predestinate

* Avem o tara si Grec isi bate joc de ea
Buldozerul lui Grec a ajuns la Verheugen

Inceput in 2002, subiectul distrugerii “Izvorului Bistritei Aurii" (Taul Stiol) nu este unul clarificat si da in continuare bataie de cap autoritatilor romanesti si internationale. Alertate de criminala interventie comandata de Gavrila Grec, primarul din Borsa, autoritatile europene tin subiectul sub lupa, avertizand Romania ca in atare conditii nu vom intra in UE.

Nu intentionam sa va plictisim cu reluarea scenariului unui subiect exploatat la maxim de presa locala si nu numai, insa cazul “Taul Stiol" nu este nici pe departe incheiat, asa cum sustine primarul Gavrila Grec, autorul unul masacru ecologic care a gadilat urechile apusenilor. Desi toate marile institutii judetene si locale au fost alertate de distrugerea unui tau milenar din Parcul National Muntii Rodnei, arie protejata si patrimoniu UNESCO, dupa verificarea ilegalitatii comise s-au luat mai multe masuri pentru a mai salva ceea ce se putea. Prima interventie apartine iubitorilor naturii si apoi, la mica intensitate fata de crima de acolo, Prefecturii Maramures, Agentiei de Protectie a Mediului, Inspectoratului Judetean de Politie si Sistemului de Gospodarire a Apelor si dateaza din toamna lui 2002. In urma constatarilor din teren, APM a amendat Primaria Borsa cu 20 milioane lei. In procesul verbal incheiat se fac referiri la ilegalitatea lucrarilor aberantului primar Grec si la sistarea imediata a lucrarilor. Ceva mai tarziu, Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane (CMN), institutia fara al carei aviz buldozerelile lui Grec sunt in afara legii, a dat un ultimatum tupeistului primar. 1 iulie 2003 a fost data cand Primaria Borsa trebuia sa prezinte un program viabil, pe care CMN sa-l avizeze favorabil. Nu a fost cazul. Proiectul nu exista, deci nici avizul. Din luna august 2003, primarul Gavrila Grec s-a aflat in vizorul PNA, conform comunicatelor oficiale ale institutiei.

Pasivitatea lui Mironov

Situatia este cel putin bizara, avand in vedere faptul ca toate institutiile statului recunosc ilegalitatea unei actiuni de acest gen, dezaproba actul si propun masuri pentru a salva un superb colt din natura, zdrobit fara mila de bocancii unui inconstient. Dar totul ramane asa. Avem un Consiliu Judetean. Visator, ce-i drept, dar unde este? Avem o Agentie de Protectie a Mediului. Mai respira? Avem o Garda de Mediu. Ce frumos suna! Si-a luat liber si nu stim? Unde este Alexandru Mironov, reprezentantul UNESCO pentru Romania, cel instiintat de Jane Robertson, sef program in cadrul Departamentului de Stiinte Ecologice UNESCO, despre abuzul lui Grec? Mai mult, unde sunt reprezentantii Guvernului si Presedintiei Romaniei, avertizate la infinit de iubitorii naturii? Unde este acel celebru sperie-spaga, numit metaforic Parchet Anticoruptie si cate dovezi ii mai trebuie pentru a-l salta pe Grec? Sau avem o tara si hai sa ne batem joc de ea!

Reactia lui Verheugen

Evident ca pentru niste oameni cu verticalitate, grotescul caz “Stiol" este o anomalie, lucru demonstrat de raspunsul primit de dr. Petru Goja (montaniardul care supara multe urechi si deranjeaza pe cineva, acolo sus) din partea lui Gunter Verheugen, membru al Comisiei Europene de integrare UE. “In vederea integrarii in UE, Romania trebuie sa se alinieze standardelor de protectie a mediului, cel putin pana la data accederii sale. Conform rapoartelor anuale privind progresul inregistrat in Romania, capacitatile administrative si resursele financiare in ansamblu, menite sa asigure protectia mediului, sunt inadecvate. Totusi, legislatia UE nu se poate aplica pe deplin in tara dumneavoastra decat dupa integrarea europeana. Romania trebuie sa se racordeze standardelor UE de implicare a tuturor organizatiilor si institutiilor afectate de o anumita problema de mediu, in luarea oricarei decizii. In cazul pe care il mentionati, este nevoie de un studiu de impact ecologic si de luarea unei decizii bazate pe consultarea opiniei publice", se mentioneaza in scrisoarea trimisa lui Petru Goja de Gunter Verheugen. Punctul pe I. Tocmai acea colaborare intre institutiile statului, pe care o cer occidentalii, lipseste cu desavarsire in Romania. APM da vina pe Garda de Mediu, Garda pe Academia Romana, care Academie se da faultata, evitand o atitudine ferma. In tot acest haos de acuze, scuze si devieri subtile, pasivitatea primarului Grec este infioratoare prin prisma declaratiilor de inducere in eroare a opiniei publice. Sugestia e ca masacrul ar fi o problema a trecutului si ca nici nu ar avea vreo relevanta in celebrul proiect modificat Luna-Ses-Borsa.

Doi nebuni

“Acolo am terminat treaba. Nu mai continuam. Acum nu putem sti care e situatia, pentru ca este zapada de o jumatate de metru. Anul trecut am facut insamantari de iarba si plantari de arbusti. Dar acolo nu va fi nici o aductiune de apa, iar drumul auto s-a inchis. Am gasit o solutie mult mai practica. Vom face o aductiune de apa din zona carierei de marmura de sub Cascada Cailor, de unde vom pompa apa pentru partia olimpica. Acest proiect este o parte din cel numit Luna Ses-Borsa, cu finantare de tip PHARE, in valoare totala de 5,2 milioane euro. Licitatiile pentru castigarea lucrarilor vor incepe in 2 iunie. Cat despre un proces penal sau despre cercetare penala din partea Parchetului, nu am cunostinta. Nu reactionez, la fel cum nu am reactionat nici la atacurile dure venite din partea presei, care au avut asa un temperament...", ne-a declarat primarul borsean. Aceasta declaratie vine sa o rastoarne pe cea emisa de aceeasi ciudata imaginatie, care a debitat ca distrugerea taului a fost necesara pentru programul Luna Ses-Borsa, concluzie la care a ajuns dupa vizita de la inceputul anului trecut, a ex-ministrului Mediului, Matei Agathon.

Ciprian DRAGOS



* Consilierii judeteni au aprobat dotari de 21 de miliarde
Modificari electorale de buget

Pe sfarsit de mandat, consilierii judeteni au aprobat majorarea bugetului propriu pe 2004 cu peste 30 de miliarde de lei, bani reprezentand transferuri de la bugetul de stat pentru finantarea cheltuielilor de intretinere si reparatii drumuri judetene.

Acesti bani, veniti pe filiera Ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, avand in vedere cele declarate la Baia Mare de ministrul Mitrea si alti demnitari ai PSD, pot fi considerati bonus pentru "buna purtare" din ultima perioada a organizatiei judetene PSD. Sau, altfel spus, o suma cu destinatie electorala, daca ne amintim faptul ca in ultimii trei ani, Maramuresul nu prea a vazut bani pentru drumuri, fie judetene, fie comunale ori nationale. Nu este greu de realizat cat se poate face cu 30 de miliarde lei. Clasica operatiune de “peticire" si intretinere a unor segmente de drumuri din judet, ce vor fi alese “pe spranceana". Fericiti vor fi primarii partidului de guvernamant, care vor putea bifa, pe ultima “suta de metri" a mandatului, realizari “deosebite" pe amaratele drumuri maramuresene.

Dotari de 21 miliarde

Proiectul de hotarare aprobat de consilierii judeteni, cu privire la majorarea bugetului propriu al CJ pe 2004, are si un articol doi unde se aduc modificari la lista cu dotari de mijloace fixe pentru CJ si institutii, servicii descentralizate aflate in subordinea Consiliului Judetean. Dotarile aprobate reprezinta un fel de “festin" financiar de peste 21 de miliarde de lei. In acest an vor fi achizitionate masini, sisteme de calcul, sisteme video, de aer conditionat, mobilier, televizoare, frigidere si multe altele. La capitolul masini, conform anexei la proiectul de hotarare, vor beneficia de mijloace de transport noi Consiliul Judetean - un microbus, Biblioteca Judeteana - un Daewoo, Directia de Asistenta Sociala si Directia pentru Protectia Plantelor, cate un autoturism, SC Drumuri si Poduri SA - patru autoturisme si opt masini ARO, Aeroportul Baia Mare - un autoturism, la fel Inspectoratul de Protectie Civila. La Ansamblul "Transilvania" se vor achizitiona un autocar si costume populare, contra sumei de 1,5 miliarde de lei. Vor mai fi cumparate motocositoare, motopompa, centrale telefonice, camere digitale de luat vederi, calculatoare portabile. Dotari si dotari. Bineinteles, motivatia pentru aceste cheltuieli este ca era nevoie de aparatele si masinile respective. De ce acum si nu in anii trecuti, ramane un mister.

Cosma neaga mesajul electoral

Presedintele CJ, Alexandru Cosma, afirma ca nu este vorba de “mita" electorala. “Singura modificare pe lista de dotari a fost in cazul Ansamblului . Directorul Pop a cerut un autocar nou, iar cele doua mai vechi care exista vor fi vandute. Restul de masini si celelalte dotari au fost aprobate cand s-a votat bugetul pe acest an. Masinile vechi, care sunt la institutiile si societatile din subordinea CJ vor fi scoase la vanzare prin licitatie sau vor fi date Primariilor din judet. In perioada urmatoare se va stabili, dar nu este nimic electoral", ne-a declarat Cosma. Potrivit surselor noastre, masinile vor pleca cu siguranta la Primariile unde, din intamplare, sunt primari PSD fideli conducerii CJ, dar mai ales conducerii organizatiei judetene a partidului de guvernamant. Singura necunoscuta e daca vor fi folosite de cei pentru care sunt pregatite, ori pentru cine se nimereste, in urma votului din sase iunie.

Nicolae Teremtus



* PRM Maramures are candidat la Primaria Baia Mare
Mihordea si Ciocan, in dizgratie

Filiala PRM Maramures a fost la Bucuresti pentru a discuta cu liderii partidului propunerile organizatiei pentru Consiliul Judetean si Consiliile Municipale Sighet si Baia Mare. Surprize deosebite nu au fost, poate doar faptul ca cei doi senatori, Mircea Mihordea si Maria Ciocan, nu se regasesc pe listele pentru CJ.

Firesc ar fi fost ca parlamentarii sa fie “locomotive" pentru organizatie la “locale". Daca privim in urma si ne aducem aminte de scandalurile care au macinat filiala, de “colaborarea" Mihordea-Ciocan, sublima dar inexistenta, decizia “centrului" este fireasca. PRM Maramures a avut in 2000 rezultate deosebite in judet, iar cei patru ani care au trecut, cu framantari si dispute personale, nu au facut decat sa duca la un deficit de imagine. Venirea senatorului Liviu Doru Bindea in organizatie a echilibrat in buna masura situatia. Potrivit surselor noastre, listele vor fi “batute in cuie" peste doua saptamani, iar discutiile de la Bucuresti au fost tensionate, mai ales in urma interventiilor lui Mihordea, care a avut “mici" obiectii. Bineinteles, liderii maramureseni considera ca totul a mers snur.

Senatorul lemnului, nepropus

Presedintele filialei, Emil Marinescu, afirma ca nu au fost probleme deosebite. “Au fost discutii cu principalii candidati, s-au emis pareri pro si contra, dar totul in limitele disciplinei de partid. Pentru Primaria Baia Mare, candidat va fi Ovidiu Stefan, alegere care s-a facut fara scandal, ca sa spun asa. Senatorul Mihordea nu apare pe lista consilierilor judeteni. Nu a fost propus, dar si dumnealui a declarat public ca nu doreste sa candideze. Nici Maria Ciocan nu este pe lista", ne-a declarat Marinescu. Mihordea nu pare afectat, dar, in acelasi timp, se simte o oarecare fronda fata de deciziile luate. Personaj pitoresc, senatorul din Borsa nu s-a abtinut si ne-a declarat ca a avut “mici" obiectii. “Nu sunt si nici nu am dorit sa fiu. Cu siguranta, nu. Am fost intrebat de cei trei care au fost nominalizati pentru Primaria Baia Mare. Nu-i cunosc, a fost o surpriza cam neplacuta pentru mine si Biroul Permanent. Cum sa spun eu care-i mai valoros daca nu-i cunosc? Nu stiu cine-i acest... Ovidiu... Spre nefericirea mea, nu am avut onoarea sa-l cunosc. Ce sa fac! Pai, au fost discutii aprinse, in sensul ca am fost intrebat care-i mai valoros pentru Baia Mare si Sighet. Ce sa spun, daca nu-i stiu? Aaa... a fost o discutie intr-adevar... domnu' Ovidiu, bine spun?... a facut o afirmatie gratuita, ca as fi spus recent la TV ceva la adresa partidului si din cauza mea ar fi fost afectat partidul. El, care are experienta politica, a facut afirmatia asta. Asta a fost... Va spun eu ce discutii au fost... intentiile cuiva de a intretine o atmosfera neplacuta in filiala. Da, am spus ca in conditiile in care sunt oameni pe liste necunoscuti, riscam sa pierdem foarte multe locuri. Dar eu nu vreau sa candidez", ne-a declarat Mihordea. Ovidiu Stefan, candidatul pentru Primaria Baia Mare ne-a spus ca nu are nimic cu senatorul din Borsa. “Nu am nici un fel de discutii cu nimeni, doar discutii politice, de ordin ideologic. Este treaba senatorului cum pune problema. Vom face o campanie constructiva, fara lovituri la persoana si vom incerca sa obtinem ceea ce se poate", a spus Stefan, candidatul surpriza al PRM Maramures.

Nicolae TEREMTUS



* Sub privirile obladuitoare ale sectoristului
Scandal pe Moldovei

In Saptamana Mare, pe strada Moldovei a izbucnit un scandal de pomina. Marul discordiei a fost un spatiu comercial intre SC Romarta SA si proprietarul spatiului (cel putin pana la finalizarea procesului existent intre parti), Ioan Moje. Descinderi de masini, fortarea usii de acces in magazin, un sectorist apatic - ingrediente pentru un scandal ce dureaza de sase ani si care devine interesant. Spatiul in cauza a apartinut fostului ICSMA, iar dupa Revolutie, SC Prodaliment SA. Locatarii spatiilor comerciale (sunt mai multe in Baia Mare) au incheiat, dupa multe peripetii, contracte de leasing, mai exact au cumparat spatiile respective. Operatiune care s-a finalizat in 2003. Evident, au si investit in spatiile cu pricina. Nu intram in amanuntele acestei afaceri, din lipsa de spatiu, dar vom reveni cu un material mai amplu. Pe scurt, spatiile comerciale ale Prodaliment ajung la SC Romarta SA Bucuresti, care are in Baia Mare sediul intr-un apartament si este condusa de Doina Dragusan. De ani buni, Romarta incearca - si a reusit in unele cazuri - sa intre in posesia unor spatii comerciale. Si magazinul de pe strada Moldovei este in aceasta situatie. Doina Dragusan sustine ca societatea pe care o reprezinta este proprietarul spatiului. Ce s-a intamplat? Firma bucuresteana a obtinut anularea contractelor de leasing, desi cei care le-au cumparat si-au onorat obligatiile financiare. De aici, procese peste procese. Saptamana trecuta, Dragusan a venit la magazinul de pe Moldovei pentru a-l evacua pe Moje, deoarece Romarta a inchiriat spatiul respectiv unei alte firme. A fost fortata usa, au fost discutii intre cei doi “proprietari", terminate la sediul Politiei, fara ca situatia sa fie limpezita.

Romarta zice

Directorul baimarean al societatii bucurestene, Doina Dragusan, considera ca are un argument “beton". “Noi suntem proprietarii de drept. Puteti vedea la Cartea Funciara cine este trecut pe acest spatiu. Am inchiriat (Romarta se ocupa cu inchirieri, n. red.) magazinul unei firme, cu data de unu aprilie. Am venit aici si am vazut ca Moje a spart zidul in interior, a stricat incuietorile. M-am adresat Politiei si s-a constatat ca nu exista nici un titlu executoriu, cum sustine el, de evacuare al chiriasului nostru. M-a amenintat, m-a agresat de fata cu politistii, a proferat invective. Oricum, spatiul este al nostru", ne-a declarat Dragusan.

Replica

“Am terminat de platit spatiul anul trecut. Printr-o decizie ciudata, contractul de leasing a fost anulat si s-a revenit la situatia de dinainte, adica sunt locatar. Acum suntem in proces. Pana la terminarea acestuia, chiar daca a fost anulat contractul de leasing, eu am dreptul de posesie asupra mijloacelor fixe si a investitiei. Da, am intrat in magazin, dar pana la finalizarea procesului, cum poate inchiria altcuiva? Am de recuperat si chirie restanta de 120 de milioane. Am fost mirat de pasivitatea sectoristului. Au venit mai multi, m-au intimidat. Sectoristul a plecat si ei au fortat usa, dupa care sectoristul a revenit. Este totul cusut cu ata alba", ne-a declarat Moje.
Vom reveni.

- Da! M-a bruscat. A vrut sa ma scoata afara din magazin.
- De ce minti? Nu ti-e rusine, nu ti-e frica de Dumnezeu? De ce umbli cu chestii de-astea?
- Nu umblu cu nimic. Noi suntem proprietari
- Sa intri in spatiu meu! E munca mea, eu am pus geamurile si zidurile astea!
(...)
- Intai trebuie sa-mi dai bani ca sa iei! Este o hotie, o escrocherie! (fragmente din dialogul Dragusan-Moje)

Nicolae TEREMTUS



* Coltu' meu
Sonata pentru un senator

Senatorul PRM de Borsa, Mircea Mihordea, a luat-o din nou pe aratura. Saptamana care a trecut, stimatul parlamentar a tinut un sou la partid, in toiul si dupa discutiile privind listele filialei maramuresene pentru alegerile locale. Mihordea este disperat. O data, pentru ca pretioasa-i persoana nu prea se mai regaseste pe nici un loc eligibil, apoi, aproape sigur nu va figura nici pe listele pentru “generale". Pentru mine, o astfel de omisiune din partea liderilor partidului mi se pare OK, pentru senator, evident, e o mare nedreptate.

Probabil adevarul e undeva la mijloc.

Eu, fiind un dobitoc (aici ar urma explicatia pe care senatorul mi-a dat-o candva cu privire la modul in care am facut ochi) sunt subiectiv. El crede ca am ceva cu domnia sa. Nu este adevarat, imi e simpatic si trebuie sa recunosc ca datorita senatorului am avut multe subiecte, fiind o sursa inepuizabila de materiale “cu sare si piper". Fire colerica, priceput in manuitul ustensilelor de scos dinti, senatorul lemnului (o porecla care ar trebui sa-l multumeasca, echivalentul baronilor pesedisti), musai trebuie sa recunosc, are o activitate prodigioasa pe bancile Senatului. Nu a fost saptamana, in timpul sesiunilor parlamentare, ba chiar si in vacanta, sa nu cuvante, sa nu aiba initiative legislative, sa nu se lupte cu mafia si coruptia din judet. A facut numeroase sesizari pe la ministere, s-a luptat ca un leu sa aduca bani in judet, doar Borsa a devenit o zona prospera si cu viitor. Daca mai punem la socoteala si realizarile primarului Grec, fost coleg de partid cu Mihordea, putem avea imaginea completa si reala a ceea ce a ajuns fosta perla a turismului maramuresean. Mihordea este si un fel de poet. In discutiile avute cu el am descoperit o fire sensibila, un om cultivat ce foloseste cu maiestrie metafora (este drept, metafora din categoria pentru adulti, dar...). Cati parlamentari de-ai locului au acest talent aproape oratoric? Pe de alta parte, el, senatorul de Borsa, a recunoscut cu modestie ca nu reprezinta Maramuresul in Senat, ci doar zona unde isi duce traiul modest, fara lemne, fara tigari, dar inconjurat de cativa prieteni de calitate, fideli, adevarate repere de civism, corectitudine si bun simt. Scriind aceste randuri, imi dau seama ca imi va lipsi senatorul, imi vor lipsi discutiile interesante cu el, imi vor lipsi ineptiile pe care le spune la TV (cu mafioti, cu reviste pe care le va edita, cu sticle cu urina trimise lui de nesimtiti). Politica maramureseana nu va mai fi ce a fost fara prezenta charismatica a ilustrului senator. Pacat!

Nicolae TEREMTUS



* Schimbul de azi
De ce nu gust "sacrificati"

... si ei radeau in hohote, transformand scena intr-una groteasca. Noaptea, i-am visat purtand masti hidoase si dansand in jurul meu, ca niste salbatici in jurul focului pregatit pentru jertfa. Am vreo patru ani. Si iscasem o isterie numita ani buni de atunci incolo "amuzanta". "Ba' ce am mai ras. Ha-ha, hi-hi, ho-ho". Bine, cred ca "ho-ho" n-a facut nimeni. Asa face doar Mos Craciun... V-am spus, am patru ani. Da, v-am spus. Stiu sigur, pentru ca tocmai am recitit ce am scris (contrar obiceiului sadic de a chinui corectorul). Asa ca, imi cer scuze. Pentru repetitie (desi latinii spuneau "repetitio mater studiorum est", dar eu n-aveam cum sa stiu asta, pentru ca am patru ani - ne-am inteles in privinta asta). Stau pe picior de plecare, am bagajele facute si fulgarinul descheiat. Grabindu-ma, oarecum, nu-mi inteleg reactia. Ce o lungesc atata? De parca as astepta sa-mi termin spatiul pentru o concluzie atat de simpla! Asta era, recunosc. "...esala recunoscuta e pe jumatate ier..." Am patru ani, e "miez de Paste" comunist (am mers tacut la biserica, unde, "ca din intamplare" ne-am intalnit cu toti tovarasii din comitet, prieteni de-ai tatei). Era una din zilele dintr-o saptamana numita, aveam sa aflu mai tarziu ("esti inca prea mic"), Saptamana Mare. Sau a Patimilor. Intorsi acasa, au adus mielul. Cineva ascutea un cutit. Se pregatea taierea. Sacrificarea. Mielul era urat, behaia-"miorlait" si alerga disperat prin bucatarie. Ei radeau. Imi era la fel de teama, ca unui "copil-prost, de la oras". Acum, daca ar urma voluntar-disperanta expresie "am patru ani", as reusi probabil sa eclipsez persoana care a perfectionat enervarea. De aceea, n-am sa scriu asta. Am sa scriu ca m-am urcat pe masa (aici amintirile si "sursele" sunt contradictorii - unii sustin ca m-am bagat sub masa, dar banuiesc ca locatia n-are mare importanta). Mielul behaia, ei imi accentuau spaima hohotind, iar eu priveam straveziu cutitul. Era lustruit impecabil si mi se parea urias. A urmat sacrificarea, in gradina, pe rasadurile noastre comuniste de patlagele. Apoi "belirea" (cum ii spune nea Costica, expertul in prepararea mielului de la nivelul de viu, pana la drob). Sacrificatul a fost spanzurat de bara de batut covoare (confectionata din teava furata de pe santier - asa faceau toti). Apoi expertul l-a "belit". Nu mai behaia nimeni. Probabil ca-i o tampenie, dar de atunci am capatat o greata de "sacrificati". P.S.: Curand, cineva mi-a oferit conspirativ, documente incriminatoare nu despre un adversar politic, ci despre un... coleg politic. Am inteles, a inceput lupta pentru putere. Colegul trebuia sacrificat. Pentru un loc eligibil, nu exista oprelisti. Nici onoare. Dar eu nu am patru ani. Chiar daca am inceput sa tai miei, nu-i mananc. In rest, Paste fericit!

Catalin VISCHI



* Ma tot mir
Nume predestinate

Lumea asta e plina de sarbatori si petreceri. De curand s-au incheiat doua importante festivaluri: Festivalul Sarutului din Indonezia si Festivalul Falusul de Fier de la Kawasaki. Ultimul isi are originea in epoca Edo, atunci cand femeile de la curtea imperiala se inchinau unui falus, pentru a fi ferite de sifilis. La romani, niste oameni stigmatizati uneori chiar de numele pe care le poarta, parca nici treaba asta cu sexul nu se potriveste. Sau se potriveste oarecum ciudat: un primar, pe nume Fudulica, a muncit in Baicoi, iar o femeie, Ileana Sida, a fost localnica in Gauzari, dupa care s-a mutat in Vartescoiu. Nu mai comentam faptul ca un tip de 48 de ani, din cauza singuratatii, si-a dat foc. Pe individ il chema Ion Laba... Numele astea predestinate bantuie si lumea politicii. Ciorbea mai incearca si acum sa starneasca furtuni intr-un blid al politicii, in care n-a pus niciodata nimic altceva decat o zeama lungita. Problema nu vine de la el, ci de la ministrul administratiei si internelor, Ioan Rus, care nu-i rus, dar l-a numit pe Toni Grebla, un fost prefect de Gorj, sanctionat inainte vreme de conducerea PSD, in functia de consilier personal. Sa nu fi stiut ministrul de existenta unei expresii potrivit careia “mana grebla se facu"? Mai bine il lua ministrul Oprea la Agricultura, ca poate-l oprea cumva... Nici nu ma mai mir ca Vacaroiu a fost coleg de partid cu Bivolaru. In sport, lucrurile par sa stea cam la fel, din moment ce Mutu nu mai vorbeste cu Abramovici si e pe punctul de a pleca in acelasi oras in care se joaca Kaka cu mingea, dar la alta echipa. Oare de ce ma tot leg de tot felul de oameni care, asemenea japonezelor din Kawasaki, se inchina la te miri ce pentru o prapadita de functie? Poate pentru ca a venit vremea sa nu le mai curatam oua. Vopsite sau in starea lor naturala. E adevarat ca Iisus a avut puterea de a-i spala picioarele tradatorului Iuda, dar iertarea ramane apanajul Divinitatii. Pe noi, muritorii, vorba lui Nae Ionescu, o atare cutezanta ne-ar pierde. Si-atunci, privind uimitorul spectacol al lumii, ma tot mir. Asa, cu blandete, ca si cand m-ar chema Mielu Oulescu.

Ioan BOTIS



Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.