• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Aprilie , 2004

ANCHETE/ATITUDINE

* Jocuri politice cu dirijori PSD-isti, in comuna Sacalaseni
”Nasu’,, Cosma, acuzat

* Mihalache bantuia prin CEC

* Banii pentru Caminul cultural din Sisesti s-au dus pe Apa Sambetei
Primarul “Manole”

* Coltu’ meu
Careu de asi

* 3,6 miliarde de lei au fost aruncate pe apa sambetei
AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA!

* Schimbul de azi
Fardarea electorala

* GAZETA va dezvalui in fiecare saptamana atrocitatile Securitatii
“Am fost tentat sa ma arunc in mare, dar am rezistat”
In ghearele mortii

* Ineficientul Serviciu de ecarisaj din Sighetu Marmatiei
Ciorile cainilor

* Ma tot mir
Genetica cu iz morbid

* Jocuri politice cu dirijori PSD-isti, in comuna Sacalaseni
”Nasu’,, Cosma, acuzat

O proaspata organizatie PSD locala, care numara peste 100 membri cotizanti si 400 de simpatizanti, este ignorata de conducerea PSD Maramures. Nemultumiti de jocul de interese la varf, membrii organizatiei locale rup tacerea si acuza direct conducerea partidului, intr-o scrisoare deschisa, adresata PSD Maramures.

In politica, totul trebuie sa arate bine pana in ziua votului. Dupa aceea, vin patru ani de huzur, care rasplatesc efortul. Trec alegerile, gata! Cei mari isi indeasa tolba, iar cei din teritoriu uita de tot si se culca pe o ureche. La fel stau lucrurile si in comuna maramureseana Sacalaseni, unde activitatea organizatiei locale a partidului de guvernamant a fost inexistenta timp de aproape patru ani. Dupa afirmatiile actualilor membri PSD, fostul presedinte al organizatiei, Vasile Rat (singurul consilier local al partidului in comuna) a lasat balta gruparea, urmarindu-si propriile interese. Asa ca in toamna anului trecut, cei care mai credeau in ideea de PSD si se gandeau ca alegerile din iunie 2004 bat la usa au decis reinfiintarea organizatiei la nivel local. In 31 octombrie 2003, s-a reconstituit o noua Organizatie PSD Sacalaseni, al carei presedinte a fost ales Simion Golban, iar Vasile Rat inlaturat din structura. “Dupa infiintare, am solicitat filialei judetene a partidului situatia organizatiei PSD Sacalaseni. Mi-au spus ca organizatia trebuie reconstituita din cenusa, ca pasarea Phoenix si ca nu exista nici o evidenta de la Sacalaseni. Am luat un registru si am trecut pe toti membrii din comuna, care in prezent au ajuns aproape de 100. 400 sunt simpatizanti”, ne declara Simion Golban.

Nasul Cosma

Dupa constituire, membrii organizatiei s-au adresat primarului comunei, Sabin Rat, punand in discutie anumite probleme de interes local, cum ar fi transportul elevilor intre diferitele localitati din Sacalaseni, renovarea cladirilor gradinitei si a caminului cultural, salubrizarea deficienta din localitate, introducerea mult prea costisitoare a retelei de alimentare cu gaz (cheltuielile ridicandu-se la peste 30 milioane lei/gospodarie). La toate acestea, Rat nu a raspuns. Vazand ca noua organizatie castiga tot mai mult teren, Rat a simtit scaunul de primar clatinandu-se. Alternativa viabila s-a numit Alexandru Cosma, cel ale carui firme (pardon, ca sunt ale fiicei) a terminat (sau nu?) de executat constructia instalatiei de gaz in comuna. ”Cosma l-a insarcinat pe subprefectul Viorel Deghid cu salvarea primarului” (!). Intr-un superb efort de vointa politica, Sabin Rat a renuntat la idealurile PNR-iste (cu care a castigat alegerile) si a sarit in barca PSD. Dar de unde PSD in Sacalaseni, daca nu tocmai organizatia care incepuse sa-i faca zile fripte? Ca totul sa fie cat mai ciudat cu putinta, PSD Maramures nu a recunoscut organizatia constituita la sfarsitul anului trecut, ci pe aceea formata din membrii promisi de Rat. Practic, organizatia condusa de Simion Golban a fost renegata de PSD Maramures, pentru a face loc unui joc de interese al unui grup restrans, si inlocuita cu o alta.

Rusine!

Fata de situatia fara precedent, Organizatia PSD Sacalaseni a adresat o scrisoare deschisa conducerii PSD Maramures, precum si un denunt penal impotriva primarului Sabin Rat, pe care il catalogheaza ca pe un “infractor de fapt si de drept”. “De trei ori rusine, domnilor! (Alexandru Cosma, Viorel Deghid si Ioan Buda, n. red.) De ce? Ce v-a determinat sa aruncati la cos ce era facut (bine facut si legal), reconstituit din cenusa, adica Organizatia Teritoriala PSD Sacalaseni, cu toate componentele sale (Sacalaseni, Coas, Culcea, Coruia), care numara peste 90 membri si 400 simpatizanti? Ati importat un nimic (actualul primar), care v-a promis 800 membri si care a ajuns primar in urma unor intelegeri neortodoxe si care a blamat PSD. Personajul caruia ii faceti jocul este un infractor. Acest personaj, simtind ca ii fuge fotoliul, s-a lipit de cel care (se pare) ii este mentor – Alexandru Cosma, care la randu-i a reusit sa-i induplece pe stimabilii Deghid si Buda. Care este considerentul pentru care ii dati girul acestui personaj, refuzand o intalnire cu actualii membri PSD pentru clarificarea situatiei? D-le Cosma, trebuia sa faci un efort si sa ne intrebi si pe noi de prostiile pe care le-a facut si spus prepusul dvs. si nu doar pe el. D-le Deghid, dati-i un ghid de utilizare a telefonului la prepusul dvs., sa va nimereasca doar pe dvs. cand va apeleaza si sa nu sune pe altcineva, ca va tradeaza. (Vrand sa-l sune pe Deghid sa-i raporteze ca recrutarea merge struna, primarul a sunat pe altcineva. Si-a dat seama cand era prea tarziu, n. red.) Cum il veti sustine daca va fi cercetat penal sau daca nu va va mai raporta cum sta cu recolta de membri PSD? D-le Buda, de ce va lasati dezinformat? Luati haturile in maini!”. Am spicuit din scrisoarea deschisa semnata de biroul organizatiei teritoriale PSD Sacalaseni, un element absolut nou pe scena politica autohtona.

Gica Contra

Daca situatia nu capata o rezolvare rezonabila, organizatia PSD Sacalaseni va trece la un alt partid sau isi va desemna candidati independenti la alegerile din iunie! “Este vorba de o racolare de membri cu tot dinadinsul, facuta de primarul Rat. Nu am inteles ce i se reproseaza actualei organizatii, careia nu i s-a dat nici un raspuns la numeroasele solicitari facute filialei PSD Maramures. E un interes direct acolo? Exista o legatura intrinseca intre Cosma si primar. Chiar el a declarat ca banii in comuna au venit nu din PSD, ci din PD, via Cosma, pe cand acesta era membru PD. Sunt fatis de partea primarului si nu a organizatiei PSD Sacalaseni. Cand s-au intalnit cu primarul, noi nu am fost chemati. Ne vom erija in ”Gica Contra”, pentru a le arata ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si vom merge cu orice partid serios ce va avea capital electoral”, au afirmat cativa membri din conducerea PSD Sacalaseni. In fata acestui haos, primarul afiseaza un calm dubios. “S-au ales vreo sapte-opt persoane, care s-au pus ei presedinti si vicepresedinti. In 2000 am mers cu PNR, iar acum am trecut la PSD, pentru ca trebuia sa-mi gasesc un partid, sa candidez pe listele unui partid. Cu organizatia formata in octombrie 2003 nu am mers, pentru ca nu erau oameni credibili. Se va forma o alta organizatie. Ce intelegeri? Organizatia mea PNR, cam 700 persoane, dorim sa trecem la PSD si am trecut. Asta la nivel de Coas. La Sacalaseni, organizatia va fi condusa de fostul liberal Emil Pop. Cum de ce am trecut la PSD? Daca asta a fost conjunctura, ce sa facem? La nivel de comuna lumea merge cu omul, nu cu partidul, indiferent de culoarea politica. Organizatia cealalta, daca vrea sa mearga cu noi, foarte bine, daca nu… Cand trecerea la PSD nu se va dovedi avantajoasa si nu vor fi oameni de cuvant, vom emigra in alt partid! (!?!) Din 20 aprilie voi fi primar la Coas, Laios Teglas ramane primar la Sacalaseni, iar la Coltau va fi Inte Zoltan. Noi nu avem treaba cu Cosma. Licitatiile la aductiunea de gaz s-au facut prin ’96, inainte de a fi eu primar”, a afirmat primarul Sabin Rat. Mai trebuie mentionat ca momentan se da o lupta acerba pentru ocuparea noilor functii de primar in Sacalaseni si noile comune desprinse din aceasta (Coas si Coltau). Primarul Rat trebuie sa paraseasca Sacalaseniul pentru ca are domiciliul in Coas, iar viceprimarul Laios Teglas i-a luat locul (numit fiind de prefect). Nici o clipa nu s-a pus problema alegerii de primari din randul organizatiei PSD Sacalaseni. Zarurile au fost aruncate.

“Anul trecut in octombrie m-am deplasat la Sacalaseni, din partea delegatiei permanente PSD Maramures, pentru a asista la formarea organizatiei locale. Totul a fost legal” – Radu Rosca, deputat

Ciprian Dragos



* Mihalache bantuia prin CEC

A inceput urmarirea penala in cazul Mihalache l Fosti angajati ai CEC rup tacerea l Ei semnaleaza grave deficiente in conducerea Sucursalei

In cazul escrocheriei Mihalache, fosta economista a CEC Maramures, cea care a coordonat “sistemul de intrajutorare financiara” ce a facut-o celebra, s-a facut primul pas important ce ar putea duce la deslusirea itelor acestei afaceri oneroase, dar si la identificarea celor implicati. Parchetul Cluj a inceput urmarirea penala impotriva Simonei Mihalache.

Primim la redactie, saptamanal, declaratii din ce in ce mai surprinzatoare, fie de la pagubiti, fie de la fosti angajati ai CEC, care au rupt tacerea si ne–au relatat ce se intampla in Sucursala condusa, se pare “competent”, de Amelia Chiuzbaian. Declaratia unui pagubit, pe care o punem la dispozitia organelor de ancheta, ne-a lasat cu gura cascata. Dupa toate cele auzite de cand ne-am ocupat de acest caz, nu credeam ca ar putea sa fie ceva care sa ne mai surprinda. Ne-am inselat.

Stafia de la miezul noptii

“Am cunoscut-o pe Mihalache prin finul meu. Ne-a spus ca are nevoie urgent de bani pentru o afacere cu haine. Am avut mai multe discutii si in urma unui telefon in care avea o voce disperata m–am intalnit cu ea langa CEC. Era aproape de miezul noptii, anul trecut, in timpul “Sarbatorii Castanelor”. A venit cu fata ei si am stat la discutii in masina mea. Fata a inceput sa planga si a trimis-o sa-si cumpere ceva. Eu i–am spus ca ii dau 2.000 de dolari imprumut, dar sa–mi dea o garantie, ceva ca imi voi primi banii inapoi. A spus ca nu-i nici o problema. A coborat din masina si a intrat in Sucursala CEC, s-a dus in ceva birouri de la etaj si a revenit cu un act pe apartamentul ei de pe Aurora. Dupa ce a luat banii a plecat uitandu-se in jur, ca si cum ar fi fost urmarita de cineva. Era disperata, avea figura unui om haituit. Mi-a inapoiat banii cum ne–am inteles, dar a doua zi a cerut un alt imprumut. M-am dus, de data aceasta la CEC, in timpul programului. Portarul stia ca vin si m-a lasat sa urc la ea. Usa de la biroul directoarei era dechisa. Probabil m-a vazut, dar nu m-a intrebat nimic. Am intrat intr-o incapere mica unde i-am dat banii si mi-a facut o chitanta de mana”, din declaratia unui pagubit. Faptul ca Mihalache putea intra noaptea in Sucursala (sa nu uitam ca vorbim de o fosta secretara, promovata economist) demonstreaza clar ca avea acceptul conducerii si poate chiar mai mult. Se stie ca institutiile bancare au un regim special, reguli stricte de functionare, de comportament al personalului etc. Daca un angajat oarecare, fie el si economist, isi permite sa intre in CEC noaptea, ne putem inchipui orice.

Revolta fostilor angajati

Dupa cum am precizat in materialele anterioare, la Sucursala CEC Maramures a descins o echipa de control de la Bucuresti pentru cazul Mihalache. Nu am reusit sa aflam care sunt concluziile controlului, dar am aflat ca presedintele CEC este in concediu (am incercat sa obtinem un raspuns de la Bucuresti) si pana la intoarcerea acestuia nu se dau relatii. In schimb, am primit o scrisoare-sesizare din partea unor fosti angajati ai Sucursalei Maramures, care au plecat din institutie din cauza tensiunilor, a presiunilor, a modului in care directoarea Chiuzbaian se comporta cu angajatii. Reproducem sesizarea primita fara nici un comentariu. “Suntem fosti salariati ai CEC Baia Mare, plecati din institutie din cauza directorului Chiuzbaian. Credem ca am putea sa ne constituim chiar intr-o asociatie. Am citit materialele pe care GAZETA le-a publicat despre cazul Mihalache si putem sa confirmam ca lucrurile sunt asa, ba chiar mai grave. Va prezentam unele abuzuri si abateri grave ale directorului, unele cunoscute de noi, iar altele aflate de la actualii salariati, carora le este frica sa vorbeasca. In urma anchetei facute de echipa de control a CEC, s-a adeverit existenta unor lipsuri grave in activitatea de paza si accesul persoanelor straine in institutie dupa orele de program. Situatie cunoscuta de directorul Sucursalei. S-a confirmat ca un numar mare de pagubiti ai Simonei Mihalache au avut acces in institutie dupa program, iar unele persoane au fost primite chiar in biroul directoarei, in lipsa acesteia, de unde rezulta clar implicarea lui Chiuzbaian” se arata in sesizarea primita la redactie.

Cine vrea musamalizarea cazului?

“Este de neinteles faptul ca nu se doreste clarificarea situatiei pana la capat, altfel cum se explica urmatoarele aspecte grave in functionarea institutiei:
- Din dispozitia cui au fost lasate persoane straine sa intre in CEC dupa orele de program?
- Cu aprobarea cui a putut Mihalache sa desfasoare in CEC, atat in timpul programului, dar mai ales dupa orele de serviciu, alte activitati decat cele pentru care era platita?
- Cum si cui justifica Mihalache orele nelucrate (se ocupa de tranzactii financiare)?
- De ce directorul Sucursalei si serviciul de paza se ocupau de iesirea personalului propriu din incinta institutiei, distragandu-se astfel atentia de la evidenta persoanelor straine care intrau in CEC pentru a se intalni cu Mihalache?
- De ce s-a omis audierea persoanele care puteau sa dea explicatii in legatura cu aceste aspecte? Speram ca la aceste intrebari si multe altele sa se dea raspuns organelor de cercetare penala”, se arata in materialul primit.

Imaginea CEC, facuta pres

Fostii angajati care au rupt tacerea ne-au semnalat si alte aspecte ciudate in activitatea Sucursalei conduse de Chiuzbaian. Despre acestea am aflat si noi, dar nu am putut sa primim relatii, deoarece angajatii CEC refuza sa vorbeasca cu presa, iar despre directoare, ce sa mai spunem. Ne-am inscris in audienta in urma cu o luna si inca “nu ne-a venit randul”. Ii rugam pe cei care au si pot sa ne dea informatii sa ne contacteze. “Ancheta efectuata la CEC s-a ferit sa verifice cum s-a facut restructurarea de catre Chiuzbaian si pe ce criterii au fost mentinuti sau promovati unii salariati. Pe ce s-a facut negocierea salariilor? De ce au plecat din CEC, in doua luni, cinci salariati cu studii superioare, specialisti in creditare? De ce nu se tine seama de nenumaratele memorii despre abuzurile si ilegalitatile directoarei Chiuzbaian? Din cauza acestora, imaginea CEC este compromisa. Inseamna pentru cineva mai mult sustinerea directoarei decat imaginea institutiei? Regretam ca trebuie sa facem publice astfel de aspecte, dar ne doare faptul ca dupa ce am lucrat ani de zile in aceasta institutie am fost nevoiti sa plecam, doar pentru motivul ca nu am avut bani sau am refuzat sarcini de serviciu de natura penalului. Aici, in Maramures, Chiuzbaian a facut mai multe deservicii CEC-ului de cat a facut FNI-ul. Vom reveni si cu alte aspecte, unele foarte grave iar altele hilare, care demonstreaza ca directoarea are probleme grave de comportament” se arata in finalul sesizarii primite la redactie. Noi asteptam.

Nicolae Teremtus



* Banii pentru Caminul cultural din Sisesti s-au dus pe Apa Sambetei
Primarul “Manole”

In anul 2001, Primaria din Sisesti s-a hotarat sa reabiliteze cladirea Caminului cultural din localitate, care adaposteste si biblioteca. Lucrarile au inceput in 2001, desi ar fi trebuit demarate din 1990, in conditiile in care acoperisul era distrus si ploua in cladire. O data cu reabilitarea, a inceput si povestea unei lucrari cu cantec.

Gavril Dobrican, primarul din Sisesti, este un Manole al Maramuresului. El reuseste sa tot cladeasca si sa tot darame o cladire care, in aceste conditii, n-o sa fie finalizata decat atunci cand o sa-i creasca aripi.

Ziua ce cladea, seara darama

“Am cerut sa se reabiliteze cladirea in compartimentarea care era, insa primarul si consilierii au dorit sa faca in cladire o sala pentru nunti. Replica primarului a fost: Daca nu fac sala de nunti, nu fac nimic! Initial, au hotarat sa mareasca sala de spectacole, ca sa poata organiza nunti. Am cerut un spatiu mai mare pentru biblioteca. Primarul si consilierii au venit cu ideea sa se faca o mansarda unde sa fie amplasata biblioteca, unde urma sa fie si o sala de lectura”, spune bibliotecarul Gheorghe Andreica. In 2001, cladirea a fost tencuita. Din cauza ca nu s-a lucrat prima oara la acoperis, in iarna si primavara care au urmat, tencuiala s-a deteriorat. Un an mai tarziu, lucrarile au fost reluate; s-a lucrat la mansarda care a fost acoperita cu hartie gudronata, ceea ce a dus la o izolare insuficienta. Din nou, lucrarile realizate au fost afectate. Intr-un trist si departe sfarsit, in 2003, acoperisul a fost realizat. Cat de eficient, se poate observa din fotografie. In luna august au inceput lucrarile interioare. Din nou a fost data jos tencuiala, dupa care, la sfarsitul anului 2003, primarul si consilierii locali au venit cu o alta propunere: din cauza lipsei banilor, lucrarea sa nu se mai extinda in spate si sa se darame un zid pentru ca sala de spectacole si sala clubului sa comunice intre ele. In februarie 2004, firma SC Forstinger Com si-a reluat lucrarile. Prima actiune a fost de realizare a instalatiei electrice interioare. Dupa ce noile lucrari au fost realizate, primarul si consilierii au luat (din nou) o hotarare capitala: toti peretii despartitori au fost daramati. Instalatia electrica, veche de 2-3 saptamani, a disparut o data cu molozul. Toata “distractia” a mai costat vreo 100 de milioane de lei. Bani pe care tot contribuabilii ii suporta! Daca inainte existau patru incaperi (o sala de spectacole, o sala de proiectie, o magazie si un club), in prezent exista o singura incapere in lucru. E drept ca e mare si poate adaposti un numar apreciabil de nuntasi. Cum se vor tine nunti in cladirea respectiva, in conditiile in care nu exista bucatarie si grupuri sociale si cine va da aprobarile necesare functionarii localului sunt intrebari la care conducatorii locali mai au timp sa raspunda sau sa gaseasca solutii. Mai presanta este problema generata de daramarea peretilor interiori. Firma Forstinger a adus la fata locului un proiectant pentru stalpii de sustinere. Sugestia acestuia a fost simpla: sa fie daramata mansarda! Motivul ar fi ca grinzile de lemn au depasit varsta de 50 de ani si dupa atatia ani in care au fost supuse ploilor si zapezilor, nu mai prezinta siguranta. Pana una-alta, a fost daramat grupul social de la mansarda, grup social care, la randul lui, taman fusese construit. Directia pentru Urbanism, contactata de Andreica, a confirmat ipoteza acestuia: pentru toate lucrarile amintite, nu exista nici un proiect!

Cartile din mansarda

Atunci cand te referi la un camin cultural, te gandesti la un loc unde, macar din cand in cand, se desfasoara si activitati culturale. Nu doar nunti... E bine ca biblioteca din Sisesti gazduieste cateva mii de volume, pastrate in conditii improprii. Am urcat in mansarda pe care primarul si consilierii locali au gandit-o ca viitor sediu al bibliotecii. Ma intreb daca intereseaza pe cineva soarta celor cateva mii de volume, peste care se aseaza zi de zi praful de ciment. In 17 martie 2004, Ioan Nemtiu, bibliotecar metodist la Biblioteca Judeteana Maramures, a trecut prin Sisesti. “Am constatat ca intre vizita din octombrie 2003 si cea prezenta, incinta bibliotecii pune probleme bunei desfasurari a activitatii specifice de biblioteca. Nu pun sub semnul intrebarii bunele intentii ale autoritatilor fata de biblioteca, dar as vrea sa stiu care este intentia autoritatilor locale in acest sens”, afirma Ioan Nemtiu intr-o adresa inregistrata la Primaria Sisesti. Bibliotecarul metodist mai solicita ca bibliotecarul din comuna sa participe la urmatoarea sedinta a Consiliului Local si Primaria sa ia toate masurile pentru buna desfasurare a activitatii bibliotecii in temeiul Legii 334 din 2002.

Amenintarea primarului chefliu

A doua zi dupa vizita bibliotecarului metodist, a avut loc sedinta Consiliului Local. Primarul Dobrican s-a aratat nelamurit de nemultumirile bibliotecarului. “Cine esti tu, sa-mi ceri mie proiectul?” a fost replica primarului cu dor de nunti (merita amintit faptul ca astfel de ceremonii se desfasoara cam de trei ori pe an in Sisesti). Discutia a continuat pe un ton ridicat si a culminat cu o amenintare mascata a primarului la adresa bibliotecarului, dupa ce i-a reamintit ca este angajatul lui: “Sa ai grija!”, dupa care, primarul ofuscat de “fitele” bibliotecarului a parasit incaperea. S-a reintors doar pentru a finaliza cheful care (asa am inteles) a intrat in traditie, dupa orice sedinta de Consiliu Local in Sisesti. Singurul consilier local care a luat atitudine a fost Vasile Buticas. “Referitor la reparatia caminului, pot sa va spun ca aceasta lasa de dorit. Cred ca suma necesara trece de doua miliarde de lei. Pana acum s-au cheltuit 1,2 miliarde de lei. De ce spun primarul si viceprimarul ca pana in prezent s–au platit doar 400, respectiv 600 de milioane de lei? In august, anul trecut, se platisera deja 700 de milioane de lei. In ceea ce priveste grinzile, vechi de 60 de ani, eu i-am atras atentia primarului”, afirma Vasile Buticas.

In baza Legii accesului la informatii publice, Andreica a solicitat Consiliului Local in martie 2004 cateva informatii: daca exista proiect pentru aceasta investitie si avizele necesare, daca exista un contract cu firma care executa lucrarea, cand trebuia sa inceapa lucrarea, care este data incheierii acesteia si valoarea totala a investitiei. Bibliotecarul n-a primit inca nici un raspuns. Poate cu noi, primarul Dobrican va fi mai comunicativ, chiar si pentru simplul motiv ca nu suntem angajatii sai, ca urmare, n-are nici un rost sa ne spuna sa avem grija. Avem! Atat de mare, incat o sa ne intoarcem in Sisesti.

Ioan Botis



* Coltu’ meu
Careu de asi

Alegerile locale din acest an vor fi mai interesante decat cele de pana acum, cel putin in Maramures si, mai ales, in Baia Mare. De 11 ani, PSD-ul (FSN, PDSR) se zbate sa castige fotoliul Primariei baimarene. De fapt, a devenit o prioritate pentru toate filialele de partid castigarea redutei liberale din Capitala judetului. Multi dintre actualii contracandidati ai primarului Cristian Anghel considera ca ar fi o onoare sa ajunga in turul doi, ceea ce spune multe despre aceasta confruntare electorala. Altii vor putea sa-si puna in rama participarea intr-o competitie ce este, din start, inegala. In fine, sunt cativa politicieni care cred ca-l pot “bate” pe liderul PNL Maramures. Calculul hartiei (sondaje, ecouri, discutii) spune ca actualul primar este mai stapan pe situatie ca niciodata, dar in politica romaneasca, atipica, la fel ca nenorocita de tranzitie, orice este posibil. Ca urmare, vom asista la o disputa adevarata intre Anghel, Dumitru Matei, Mircea Man si, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista “greilor”, Nicolae Bud. Ar fi un careu de politicieni perfect. Bud nu a intrat, nu a fost dorit sau nu a dorit sa intre in nici unul din partidele vehiculate luni de zile. Politician cu experienta, fostul deputat ar putea face o miscare politica surprinzatoare si sa candideze intr-o formula inedita. Si numai pentru frumusetea confruntarii electorale, ar fi de dorit un asemenea careu de politicieni-candidati. Daca analizam sansele celor patru, putem spune ca fiecare are o “stea norocoasa”. Mitica Matei este pragmatic si are avantajul omului de afaceri de succes. Apare des pe “sticla” televizorului si trimite mesajele pe care oamenii doresc sa le auda. Man mizeaza pe o presupusa dorinta a baimarenilor pentru schimbare, ca atare mesajul lui e ca ar putea face mai mult decat colegul de alianta. Bud, daca va candida (si dupa patru ani de politica in “cercurile inalte” ale politicii bucurestene), ar fi cel cu un mesaj mai altfel. Anghel are avantajul ca este primar si ca a facut multe pentru oras, mai ales din postura ingrata a politicianului aflat in opozitie. Daca ne-am gandi la o partida de sah, am putea spune ca pe tabla sunt: Regele, Regina, Turnul si Nebunul. Unii ar alege Calul, dar mie nu-mi place cum topaie pe tabla de sah, fie si politic. Este greu de spus acum care dintre cei patru politicieni sunt corespondentii pieselor de sah de mai sus. Oricare combinatie ar fi valabila, asa cum oricare piesa poate face o miscare castigatoare. Vom vedea in campania electorala. Eu pariez pe Rege!

Nicoale Teremtus



* 3,6 miliarde de lei au fost aruncate pe apa sambetei
AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA!

In luna decembrie 2003, trei puncte termice din municipiul Sighetu Marmatiei (PT 1, PT 2 si PT 3), au intrat in reparatii. Mai precis, retelele termice aferente acestora au intrat in reparatii capitale. Contractul a fost atribuit (nu prin licitatie publica deschisa, ci prin cerere de oferta pret) societatii SC Uke SRL Sighetu Marmatiei.

Ca fapt divers, din cele 14 licitatii organizate de compartimenul investitii-licitatii al primariei Sighet in cursul anului 2003, doua treimi (adica noua) n-au fost adjudecate prin licitatii deschise, ci prin oferta de pret. Dintre cele noua, o treime au avut acelasi castigator: doua au fost atribuite societatii SC Uke SRL (lucrarile la punctele termice si construirea centralei termice a Primariei Sighet), iar una catre SC Fodoruti SRL (retele termice in cartierele ”Unirii” si ”Bogdan Voda”). Ambele firme sunt patronate de catre Marin Fodoruti, unul dintre apropiatii actualului primar, care prinde lucrari la greu . Functionarea sistemului de termoficare al orasului a fost oprita definitiv in anul 2002. CET Zona SA, firma producatoare de agent termic este falimentara, cazanele si restul echipamentului sunt putrede. Cetatenii care locuiesc la bloc si-au rezolvat, pe cont propriu, incalzirea apartamentelor. O strategie de repunere in functiune a sistemului centralizat nu exista. Si chiar daca ar fi, n-ar mai putea functiona din lipsa de clienti.

Risipa pe bani publici

Neavand strategii coerente, Sighetul nu are de gand nici sa concesioneze cladirile PT-urilor, dar nici sa le puna in functiune, ca n-are cum. Totusi, din banii guvernului, adica din banii publici, s-a alocat suma de 3,6 miliarde reabilitarii retelelor termice ale PT 1, 2 si 3. Respectivele puncte au apartinut initial societatii Acaterm, care le-a cedat CL-ului in cursul anului trecut, la o valoare de inventar de 2 miliarde lei. Despre logica investitiei, directorul Acaterm, Grigore Stet, s-a pronuntat: ”Desi am cedat punctele termice CL-ului, faptul nu s-a materializat decat scriptic. Oamenii nostri le verifica in fiecare dimineata, inlocuind geamurile sparte sau alte stricaciuni din banii societatii. Nici macar n-am fost anuntati ca trei puncte termice vor fi reabilitate. Oricum, asa zisa strategie de reabilitare e zero. Se intentioneaza, teoretic, repornirea sistemului centralizat, costurile estimative fiind de circa 10 milioane dolari. Desi mult mai realist ar fi sistemul semicentralizat, cu centrale de cartier, nimeni nu vrea sa tina cont de asta. Ar trebui facut si un studiu de piata, sa vedem daca exista potentiali consumatori, lucru de care ma cam indoiesc. Daca tot s–au primit de la Guvern 5 miliarde de lei (pentru PT-uri si reabilitarea unei portiuni de retea termica in cartierul Unirii), acesti bani ar fi fost mai bine alocati centralei Spitalului municipal, care e intr-o stare de plans. Asta ca sa nu mai vorbim de Statia de epurare a orasului, care este complet uzata, cu echipamente datand din 1964. Trebuie sa obtinem autorizatia de mediu, altfel n-avem cum functiona, iar Statia este complet depasita. In perioadele de viituri, suntem nevoiti sa deschidem vanele si sa deversam apele nepurificate direct in Iza. Sa nu se supere nimeni, dar investitia in punctele termice, nu se justifica si e absolut inutila.”

Consilierii afla din presa

Despre felul cum s-au cheltuit cele 3,6 miliarde destinati PT-urilor, primarul Eugenia Godja ne-a declarat: ”Am primit banii foarte tarziu, in decembrie, si am trecut la licitare prin oferta-pret, pentru a nu pierde investitia. A castigat SC Fodoruti, care a executat lucrari de reabilitare a acelor centrale. Vrem ca in viitor sa le repunem in functiune. Banii sunt o prima transa a unei finantari de 300 de miliarde de lei, destinata sistemului de termoficare al orasului.” Consilierii locali sunt uluiti. Nicolae Mutiu (PD), ne-a declarat: ”Nimeni nu ne spune nimic, mai aflam si noi, consilierii, cate ceva din presa. Desi punctele termice sunt proprietatea CL, nimeni nu ne-a intrebat sau anuntat nimic. E clar ca strategie reala de reabilitare a retelelor nu exista. Iar legat de atribuirea lucrarilor firmei lui Fodoruti, nu ma mir. Se stie doar ca este una dintre societatile agreate de actuala conducere a primariei. A fost o investitie inutila, 5 miliarde de lei aruncati pe fereastra, cand se puteau face atatea cu acei bani.” Una peste alta, SC Fodoruti a construit sarpante la cele trei puncte termice si poate ca a mai facut si alte lucrari, invizibile din exterior. Constructorii consultati de noi au declarat ca acoperisurile cladirilor au putut costa un maxim de 800 de milioane lei. Daca reabilitarea sistemului de termoficare a Sighetului va merge in acest ritm (5 miliarde de lei pe an, dintr-un total de 300 necesar), un calcul elementar spune ca finalizarea va avea loc in jurul anului 2065! Fara comentarii.

Teofil Ivanciuc



* Schimbul de azi
Fardarea electorala

- …da si mai jos, asaaa. Da si pe pleoape, da temeinic. Baga rimel, la greu. Si, daca se poate (bine, zic , acuma tu stii, Vasile, ca esti specialist!), bagam si putin fond de ten sub stangu’, sa nu se vada vanataia.
- Sefu’, io ma gandesc sa nu-l facem prea perfect. Ca am citit si in Cosmopolitan: se poarta imperfectiunea! Zau! Daca se poate, Vasile stie, ca el e specialist, sa ne facem niste… cearcane! Pa bune!, sa zica electoratul ca muncim, ca ne-am dat pe brazda. Ca si cand am plusat-o – aia cu coruptia, ha-ha-ha! “Adi, Adi, fa-te ca muncesti!”, hi-hi-hi…
- Ha-ha-ha, Cozmanca-Cozmanca, nu m–asteptam sa citesti Cosmopolitan! Ma rog, e mai bine decat “Arici pogonici” sau “Cutezatorii”. Sau “Luminita”. E o… asta, cum ii zice? O evolutie, nu? Da’ aia cu cearcanele e buna. Ce zici, Vasile?
- Dom’ presedinte, da-o-n… Doamne-iarta-ma, ce cearcane domn’e, ca nu mai tine! N-am bagat-o si pe aia cu “Jos ghilu’ de pe crenvursti” si a venit zevzecu’ ala si-a dat-o cu batu-n balta ca la noi intra pa liste numai aia care baga banu’ la greu? Sa fim seriosi, macar in ceasul al doispelea!
- Ce-i bai, Dancule, la tine a venit deja Revelionu’? Las ca n-ai inventat tu mersu’ pe jos si nici apa calda. Adica ce? La noi in partid nu mai e democratie? Nu mai poate omu’ sa spuna ceva? Gura!
- Hai-hai, poate vreti sa-mi numarati ouale. Si apropo, asta micu’… spune-le acestor domni depasiti de cotidian, cum se spune corect: “Avem oo decat cu cofrajul”, sau “Numarati-mi oole, care este?”
- ’raiti, sefu’, da’ nu pun botu’ la manipularea asta pe stil vechi, gen Vanghelie. Raspunsul corect este… Pot sa sun un prieten?
- Hai, ca va dati destepti, ca si la adunarea aia…
- Pardon, la conferinta, adunare fac alte secte…
- Ciocu’ tinere! Il intrerupi pe presedinte? Nu mai exista un pic de consideratie pentru varsta, pentru experienta… Noi am construit fabrici, uzine, proletari, diversiuni grele, nuuu…
- Lasa-l Seche, linisteste-te. Hai cu tata… Mai pune niste gel… Zi, ma!
- Pai, dom’ presedinte, se zice corect: “PSD declanseaza lupta impotriva coruptiei, impotriva baronilor locali. Principala masura trebuie sa-nceapa chiar din curtea noastra. Nu mai acceptam…” (vocea tanarului este acoperita de a celorlalti)
- Vasile, Vasile, ce mi-ai facut tu mie! Ti–am zis sa nu le prelucram astora mici toate tampeniile, ca-ncep pana la urma sa creada-n ele. Acuma ce facem? Il sacrificam si pe Iacobov… Tovaras de nadejde… Uite, imi dau lacrimile…
P.S.: Cineva ii da presedintelui o batista, numai ca din greseala scoate din buzunar o… schita. Titlul era: “Miscarea urnei volante la alegerile din 2004”. Anul era scris cu “chimicul” inmuiat in gura. Era o corectura de circumstanta. Planul ramasese acelasi, doar daduse atatea rezultate!

Catalin Vischi



* GAZETA va dezvalui in fiecare saptamana atrocitatile Securitatii
“Am fost tentat sa ma arunc in mare, dar am rezistat”
In ghearele mortii

Regimul dur, impus de instaurarea regimului comunist in Romania, a facut numeroase victime in randul celor care nu acceptau idealul impus de noua conducere. Printre maramuresenii persecutati de fosta Securitate se numara si Grigore Chiver, a carui detentie a fost scurta, dar a reprezentat cea mai umilitoare experienta pe care a cunoscut-o.

Continuam acest “memorial al durerii” cu cazul Grigore Chiver, un maramuresean de 78 de ani, originar din satul Unguras. Inca din tinerete, Chiver a fost luat la ochi de oamenii Securitatii, care l-au banuit ca facea parte din Tineretul National Taranist (TNT). “Dupa terminarea liceului, in 1947, am fost incorporat la Alexandria, la Centrul de Instructie Pompieri. Gheorghe Chisu, un pezevenghi de delegat satesc din Baia Sprie, mi-a intocmit o referinta cum ca fusesem membru al TNT. Dupa citirea referintei lui Chisu, locotenentul de la unitate m-a trimis acasa, urmand sa fiu chemat anul viitor. Avea ordin sa fiu predat din cadrul armatei, desi nu facusem nimic. Am revenit acasa si am lucrat ca invatator suplinitor la Cavnic. Pe vremea aceea, in zona Cavnic, Baia Sprie au venit mai multi fugari din Satu Nou de Jos, Salnita (judetul Salaj), care mi-au zis ca sunt bine organizati, inarmati si ca vor lupta impotriva comunismului. Am acceptat sa-i gazduiesc si sa intru in organizatia lor. Dupa ce am pornit alaturi de ei spre Salnita, am aflat de la un calugar ca mai exista un fugar, pe nume Bratianu, in Tautii de Sus, sugerandu-ne sa-l ducem cu noi in munti. Alaturat grupului, Bratianu ne-a spus ca un anume , care a stat ascuns prin beciurile din Satu Mare va sosi in Tauti si ar vrea sa intre si el in organizatie. M-am intors, alaturi de Bratianu si un coleg, Dobrican, in Tauti si dupa intalnirea cu Mavrocordat (si sotia sa), am mers in Unguras. In dimineata urmatoare, calugarul si cu un preot m-au avertizat ca cei trei nou veniti sunt oamenii Securitatii si ca in Satu Mare s-au facut numeroase arestari. I-am lasat pe cei trei in locul unde innoptaseram si am intrat in sat pentru a face rost de arma, vrand sa-i impusc pe ticalosi. Am revenit cu calugarul si preotul, dar securistii l-au convins pe preot ca erau bine intentionati si i-am crutat. In fapt, Bratianu a fost colonel de Securitate, iar Mavrocordat si sotia operau tot pentru Securitate.

Prins de Secu’

Am pornit cu cei trei spre Copalnic Manastur. Pe Dealul Copalnic, Bratianu a scos pistolul si mi-a strigat: . Preotul a fugit si a fost impuscat in picior si plamani. Mai tarziu a facut doi ani inchisoare, iar dupa eliberare s-a spanzurat pentru ca familia il desconsidera. Am fost dus la postul de Militie din Manastur, unde ma asteptau Weisz Laczi (comandantul Securitatii Satu Mare), Feldös (seful Biroului de Ancheta) si alti securisti. Weisz m-a batut, zicand ca am tradat statul. Aveam la mine un notes pe care scria . I le-am dat unui sergent major din Baia Sprie pentru a mi le arunca in foc, in schimbul unui creion si al unui fular. Am fost dus in beciurile Securitatii din Satu Mare, unde m-am intalnit cu alti 20 de fugari adusi de la Baia Sprie. Weisz a inceput se ne bata asa cum scrie la carte, iar dupa o luna s-a saturat si ne-a bagat in penitenciar, pentru a ne confrunta, pe rand, declaratiile. Au trecut trei luni de ancheta si batai, iar in ’50 am fost dus la Securitatea Oradea, pentru alte doua luni de ancheta, iar apoi la Penitenciarul Oradea. Aici, regimul era cel specific dictaturii – mancarea era mai mult zeama de varza amara si neagra, ciorba de cartofi stricata, iar foarte rar supa de arpacas chioara. Procesul a avut loc la Cluj, la Tribunalul Militar, condus de sapte colonei, in frunte cu presedintele instantei, Vlasu. Din lotul de 18, sase au fost condamnati la moarte (doar unul a fost executat, restul primind munca silnica pe viata), iar eu m-am ales cu inchisoare corectionala, pentru uneltire contra ordinii sociale. La sfarsitul lui 1951, am ajuns la Inchisoarea Gherla, unde am intalnit o teroare nemaipomenita. Incepuse reeducarea. Daca nu erai vazut bine, luai bataie. I-am cunoscut pe Livinschi, Ionescu – oamenii celebrului Eugen Turcanu, initiatorul reeducarii in inchisorile romanesti. Veneau sa te traga de limba pentru a spune ceea ce presupuneau ca ai ascuns la ancheta. Daca nu-i multumeai, primeai bataie, pana scoteau ceva de la tine. De exemplu, eu am declarat ceva despre unul care stiam ca murise.

Memorii negre

In perioada urmatoare m-au dus la Canal, la inchisoarea Poarta Alba, iar apoi in Peninsula. Lucram la spart bolovani si incarcat pamant. Am zis ca sunt constructor si m–au dus la Mustata, o cariera de piatra. Dormeam in baraci, pe priciuri, de inghetau iarna hainele pe noi. Mancarea era foarte proasta: mate de peste cu mizerie, varza stricata, ciorba de arpacas (rar, ca era prea buna) sau din faina stricata, de a dat dizenteria intre noi. Eu am patit-o cu dizenteria si am stat sase luni la izolare. Pe tot parcursul peregrinarilor mele prin inchisorile comuniste am vazut lucruri incredibile. M-am intalnit cu un cioban care fusese luat de la stana in locul altuia, care era adevaratul vinovat. A fost eliberat dupa sase ani. Cand a iesit pe poarta inchisorii, atat i-au zis: . La Satu Mare, spre exemplu, ne puneau cu fata la zid si percutau armele in spatele nostru, mimand executia, pentru a ne intimida. Un caz interesant a fost cel al lui Simionescu, cel mai mare chirurg din Romania la acea vreme. Studentii reabilitati de oamenii lui Turcanu au facut presiuni asupra lui. La Canal erau garduri din cinci randuri de sarma ghimpata. Daca cineva se apropia de ele, era automat impuscat de cei ce ne pazeau. Simionescu nu a mai suportat persecutia si a decis sa isi puna capat zilelor fugind spre gardul de sarma ghimpata. Studentii trecusera de partea tortionarilor, pentru ca li se promisese ca in acest fel vor fi eliberati, putandu-si continua studiile. In Brigada de studenti din Peninsula (unde reeducarea se practica prin Livinschi, Radu, Bumb – acolitii lui Turcanu), acestia ii bateau pe detinuti, iar un student, Bobohalma, canta la acordeon, pentru a acoperi strigatele. Asta a ajuns mai tarziu director de spital la Blaj si i-am trimis o scrisoare in care i-am reamintit tot ce a facut”, ne povesteste Grigore Chiver, retraind teroarea de odinioara. A fost eliberat in 13 octombrie 1953 si a revenit in Unguras, unde i s-a stabilit domiciliu fortat timp de sase luni. S-a apucat de zidarie (meserie pe care o invatase la Canal) alaturi de fostul coleg de puscarie, Dobrican. Acum este pensionar si locuieste in localitatea Rus, comuna Dumbravita.

Ciprian Dragos



* Ineficientul Serviciu de ecarisaj din Sighetu Marmatiei
Ciorile cainilor

Cu toata existenta Serviciului de ecarisaj de pe langa Primarie, cainii vagabonzi ai municipiului Sighetu Marmatiei continua sa fie o problema majora pentru siguranta cetatenilor. Cu regularitate, pietonii si biciclistii care se aventureaza prin cartierele de blocuri ale urbei sunt muscati sau fugariti de fiorosii patrupezi de care, parca, nu se mai poate scapa.

Dupa ultima luare de pozitie pe tema maidanezilor din orasul de la kilometrul zero al Europei, unul m-a muscaaat! Nu unul dintre aceia care ma musca zilnic, ci un caine vagabond, instrumentat probabil (ha-ha!) de vreun subiect-uman incriminat de articolul… In fine, n-are importanta titlul articolului, cert e ca am fost ”compostat” de un latrator, ziua in amiaza mare, in chiar centrul orasului.

Maidanezi de import

Serviciul de ecarisaj din Sighetu Marmatiei are o activitate discontinua, actionand intru capturarea canisilor sporadic si cu resurse modeste. Pe de alta parte, se pare ca legenda cum ca satmarenii descarca regulat transporturi de maidanezi la periferia vestica a Sighetului are un substrat real. Din cand in cand (ultima data acum vreo doua luni), apare parca din neant un val de caini nemaivazuti inainte, si usor de recunoscut (unii schiopi, altii de rasa sau chiar cu zgarzi la gat) si care, spun hingherii, nu au mai fost zariti inainte. Din nefericire, nimeni n-a reusit pana acum sa organizeze vreun flagrant pentru a-i prinde pe virtualii transportatori. De mai multe ori s-a semnalat aparitia unei dube albe, cu numere de Satu Mare, care ar fi descarcat in zona Cimitirului Saracilor o duzina sau doua de caini, dar nu s–a reusit inca aflarea numarului de inmatriculare al acesteia. Pana una-alta, cainii salbatici din urbea Sighetului isi fac de cap cum vor, iar ecarisorii ridica neputinciosi din umeri.

Cioriada

O alta pacoste pe capul sighetenilor, de data asta una cu aripi si cioc, sunt ciorile si stancutele care au napadit orasul. Acestea si-au cladit sute de cuiburi, cu precadere in zona Parcului central, a spitalului, dar si prin cartierele marginase ori in cimitire. Pe parcursul a zeci de ani (se stie ca longevitatea acestor pasari este prodigioasa), ciorile din Sighet s-au inmultit nestingherite, ocupand incet habitatul gugustiucilor, al randunelelor sau al altor zburatoare. Eugenia Godja, primarul municipiului, a promis ca in primavara aceasta electorala se vor lua masuri pentru alungarea ciorilor. ”Avem un program de alungare si distrugere a ciorilor din locatiile pe care le au in Parcul Central, Piata Agroalimentara si Spitalul Municipal. Initial am vrut sa intervenim cu tulumbele pompierilor, ca sa le distrugem cuiburile. Apoi s-a gasit o alta metoda, patentata de un angajat al primariei, metoda care nu stiu exact in ce consta. Luna viitoare mi s-a promis ca ciorile vor disparea din locurile mai sus amintite”, a declarat Godja. Fiind mijloc de aprilie, ramane de vazut cat de eficace va fi misterioasa metoda, stiut fiind ca speciile din clasa corvide sunt extrem de rezistente si vivace la aproape orice tip de atac. Pana la viitoare fapte, ramane prezentul. In centrul Sighetului, mai ales dimineata si seara, cerul se intuneca. Nu sunt nori, ci stoluri imense, de sute sau mii de pasari care vin “acasa”… Croncanitul sinistru rasuna ca un ecou regretabil.

Teofil Ivanciuc



* Ma tot mir
Genetica cu iz morbid

Cum poti sa gratiezi un capitan de armata care, in decembrie 1989, a impuscat in cap o persoana intinsa pe jos, cu mainile legate la spate? Cred ca in istoria lumii doar cateva personaje ar fi putut face asa ceva: Stalin, Pol Pot, Hitler, Mao Ze Dong si, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, Ion Iliescu, personaj care a si realizat “performanta”. Motivul pentru care criminalul a fost gratiat este acela ca asasinul are doi copii bolnavi. S-ar putea sa ma repet, sa mai fi scris candva ca imi pare rau ca n–am mai multi copii; transmiterea multiplicata a genelor, prin intermediul spermatozoizilor, mi-ar fi dat posibilitatea sa-l impusc pe Iliescu, sa-l spanzur pe Nastase, sa-l ard pe rug pe Cozmanca si sa-l otravesc pe Mischie, dupa care sa beneficiez de o gratiere pe motiv ca am de intretinut o familie bolnava la cap. Pierderile pe care le-as provoca PSD-ului ar fi “insignifiabile” pentru ca, la viitoarele alegeri, tot Partidul Mama-Tata-si-alte-Rubedenii va iesi castigator. Cum ar putea fi altfel, din moment ce, in Caras-Severin, au fost trecuti pe listele electorale 700 de morti? Care sigur vor vota PSD-ul… Partidul asta are o sustinere electorala care sfideaza marile momente ale scurgerii omului prin timp, motiv pentru care mai multi morti (de mai multi ani) din Sibiu au primit la adresele la care au domiciliat cate o felicitare semnata de Adrian Nastase. Papirusul era insotit si de invitatia de a-si ridica de la sediul PSD Sibiu ajutoarele sociale: prin mila guvernantilor, ceva carnaciori, zahar, orez si ulei. Practica folosirii mortilor (de data aceasta nu in scopuri politice, ci stiintifice) nu este exclusiv romaneasca. Ramasitele pamantesti ale unui numar de 49 de membri ai celebrei familii Medici vor fi exhumate pentru a se stabili cauza mortii lor si modul lor de viata, inclusiv cu ce s-au hranit. M-as mira sa fie vorba de carnaciori, zahar, orez si ulei. Genetica asta e o stiinta fenomenala! BBC va prezenta in premiera mondiala o cursa de viteza intre spermatozoizi. Daca bebecistii o sa tina cont de parerea lui Cioran, care definea spermatozoidul ca fiind “bandit in stare pura”, o sa-i alinieze la start pe Iliescu, Nastase, Cozmanca si Mischie. Cu voia dumneavoastra, pana isi termina ei cursa, painea se scumpeste cu 7%. Daca tinem cont de cei 700 de “morti electorali”, calculu-i simplu: 7 la 100; la 700, vine 7 ori 7, adica 49. Exact cati Medici vor fi scosi din cavouri, ca sa se mire de fratii lor latini.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.