• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Iunie , 2004
* Consilierul Iulian Ilies a primit o parcela din parcul Cavnicului
Proprietarul domeniului public

* Descoperire exploziva la debutul santierului unei autogari ”finalizate”!
Consilierul transportului

* Alpha TV si Radio Alpha a anuntat ca va emite cu o noua echipa
Scandal “pe sticla”

* Chiuzbaian pleaca la mare!

* Consilierul Iulian Ilies a primit o parcela din parcul Cavnicului
Proprietarul domeniului public

Iulian Ilies, consilier local din Cavnic care locuieste confortabil intr-o casa construita pe domeniul public (avizele fiind date pentru construirea unui motel), a evadat din ilegalitate. Motivul? Parcul orasului, pe care se afla si “motelul” lui Ilies a fost… scos din domeniul public.

Deci: un om vrea sa-si traga un viloi in ditamai parcul din centrul orasului. Cum reuseste? Nicicum, pentru ca legea prevede ca parcurile sa faca parte din domeniul public. Dar daca omul nu e om de rand, ci este… nu chiar Domnul Tarii Romanesti, ajunge sa fie un “abil” consilier local, datele problemei se schimba. Bineinteles, in favoarea sa si defavoarea nenorocitului asta de Stat pe care toti il mulg ca pe o vaca-minune in a carei uger laptele susura perpetuu. Cat despre lege, da-o-n… colo!

Strategia lui Iulica

V-am prezentat deja proiectul de aductiune de vile pe domeniul public din Cavnic. Povestea este reala, duhneste de la o posta a ilegalitate, iar Iulica e bine-mersi. Cum care Iulica? Consilierul Ilies Iulian, omul care a “convins politic” ca poa’ sa-si traga o vila in parcul din centrul orasului. Cum a reusit? Ilies avea concesionat un teren in parc. Pe teren, un chiosc de tabla. Pe tabla s-a infiripat o idee. In sedinta de CL din 19 septembrie 2000, Ilies a bagat-o pe aia cu “vreau sa construiesc un motel care sa contribuie la dezvoltarea economica a zonei si la imbunatatirea aspectului urbei” (ha-ha, ce ne-a amuzat asta cu imbunatatirea aspectului!). Probabil a urmat un “va rrrog frrrumos” si o privire umezita. De aceea avea nevoie de un spatiu mai mare. Pe terenul solicitat erau amplasate o statie de autobuz si chioscul de biscuiti al lui Ilies. Iar colegii au aprobat, in virtutea colegialitatii si a dreptului fiecaruia de a prospera. A fiecarui consilier, sa ne intelegem. In timp, viloiul lui Ilies (definitivat in vara lui 2002) si-a schimbat destinatia (ba motel, ba birou) de cate ori a vrut creturile cerebrale ale consilierului. Dupa ce s–a agitat sa gaseasca diferite argumente pentru a-si sustine minciunile (ca nu ar locui acolo, de ne-a fortat sa-i publicam poza in care–si usca tricourile pe balconu’ “motelului”, care motel n-a adapostit niciodata pe nimeni in afara familiei sale), in declaratia de avere din acest an Ilies n-o mai da cotita si recunoaste: “detin o casa de locuit dobandita in 2003”! Nici vorba de vreun alt spatiu comercial sau de cazare. Cum, vila din buricul targului se afla in continuare in proprietatea sa, am dedus ca, pe sustache, “motelul care n-a fost niciodata motel” si-a schimbat destinatia in casa de locuit (si oficial). Si am zis “hopa!”, tocmai pentru ca legea interzice asta. Pe vechea declaratie de venit a consilierului Ilies figurau doua spatii comerciale sau de productie (un non-stop la parterul “motelului” si un bar). Pe actuala declaratie, acestea nu sunt amintite. Probabil s–au evaporat, la fel ca si obligatiile din contractul de concesiune sau ca onoarea celor implicati in troc. Cum a reusit Ilies sa schimbe destinatia unei cladiri construite pe domeniul public, taman in parcul din buricul targului si sa nu fie sanctionat? Simplu! Terenul pe care a fost construita vila lui Ilies, care urma sa fie motel, a fost scos de pe domeniul public, iar Ilies a putut in sfarsit sa declare ca “aia-i casa lui”! Sa nu-i mai deranjeze ziaristii aia cu prostii, ca nu-s ce lege…

Legea facultativa

Legea 213 din 1998 prevede ca domeniul public este constituit din bunuri de uz sau de interes public, iar anexa legii specifica clar faptul ca parcurile publice precum si zonele de agrement fac parte din domeniul public. Pana in 2002, pe lista bunurilor aflate in domeniul public al Cavnicului se afla si parcul din centrul orasului. Pe lista bunurilor aflate in domeniul public al municipiilor, oraselor, comunelor si judetului Maramures (atestata de guvern in 2002 si aflata in vigoare) acel parc… a disparut. Nu au venit martienii, ci consilierii locali din Cavnic au facut abstractie de prevederile legislative si nu au mai trecut parcul in acesta lista! “Eroarea” este confirmata si de Consiliul Judetean (CJ). ”M-am uitat pe liste, si parcul din Cavnic nu figureaza nicaieri. Cel putin nu cu titulatura asta, de parc. Dar nu vad cum altfel ar fi putut sa-i spuna”, a declarat Dan Mester, purtatorul de cuvant al CJ. Primarul Nicolae Bindiu recunoaste ca lista (votata in unanimitate de Consiliul Local!) nu include si parcul. “Cred ca nu este trecut, intr-adevar. Dar vreau sa va spun ca anexele din legea 213 nu sunt obligatorii. Ceea ce este enumerat acolo este facultativ, hotararea Consiliului Local este decisiva, iar hotararea a fost adoptata in unanimitate. La noi parcul nu este ceea ce trebuie sa fie ca titulatura, nu stiu cat are… cinci arii, sau cat? Constructia domnului Ilies are acelasi statut. Nu stiu de ce a trecut in declaratia de avere ca ar avea o casa de locuit. Constructia are aceeasi destinatie, respectiv de spatiu de cazare si spatiu comercial. In principiu nu este trecut un termen de executie si punere in functiune a cladirii, dar din punct de vedere a functionalitatii trebuie sa se obtina toate avizele. Acum nu stiu ce are acolo, ceva probleme cu canalizarea sau habar n-am. Nu stiu cand o sa fie puse in functiune spatiile de cazare, dar o sa-l intreb”, a declarat Bindiu. Ceea ce ne-a linistit pe deplin! Daca dupa doi ani de la definitivarea unei vile folosita la uscarea tricourilor consilieresti, primarul ne asigura ca o sa se intereseze (n-are atributiuni de control?), toate sunt limpezi. Despre parc, adica terenul acela cu arbori si banci, unde pensionarii stau la taclale si copiii se joaca, avem dubii. Poate sau “nu poate fi numit in nici un caz parc”? Iar articolul 4 din Legea 218 din 1998 (care prevede ca “domeniul public al comunelor, al oraselor si al municipiilor este alcatuit din bunurile prevazute la pct. III din anexa - printre care se numara si parcurile si din alte bunuri de uz sau de interes public local) este “facultativ”? Sa ne lamurim si noi, nu de alta. Din informatiile noastre, poate gresite?, autoritatile locale nu au rolul de spectator, ci de arbitru.

Ioana LUCACEL



* Descoperire exploziva la debutul santierului unei autogari ”finalizate”!
Consilierul transportului

| In dimineata zilei de 21 iunie, pe terenul pe care se va construi noua autogara din Sighet, cu ocazia saparii unei gropi, la circa 1 metru adancime s–a descoperit o lada continand 24 de grenade antitanc aflate in coroziune avansata, precum si un numar de cartuse de mitraliera (pare-se de productie ruseasca). Dar de ce nu a fost descoperita munitia “in toamna lui 2003, cand a fost gata autogara”, asa cum au promis primarul si proprietarul acesteia?

Pe 22 iunie, aproape de amiaza, la ”numai” 24 de ore de la descoperirea lazii cu munitie, lt. colonel Dorel Trif de la Inspectoratul Apararii Civile Maramures, Sorin Grigor (sef Compartiment Aparare Civila) si angajati ai politiei din Sighet (de la departamentul Arme si Munitii), au ridicat grenadele si cartusele, in vederea distrugerii. De ce insa grenadele antitanc au fost descoperite pe santierul autogarii abia in 21 iunie 2004? Normal ar fi fost ca autogara sa fie finalizata inca in toamna lui 2003, daca ne-am lua dupa ceea ce afirmau anul trecut autoritatile locale.

Cascada hotararilor

In 2003, fostul Consiliu Local (CL) a emis o cascada de hotarari in favoarea firmei SC Orizont SRL Sighet, care apartine consilierului local Sorin Vlasin. Prima hotarare a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru ”depozit materiale de constructii si parcare auto”, apartinand firmei Orizont SRL. Depozitul si parcarea urmau sa ocupe un teren situat pe strada Garii, in suprafata de 7275 metri patrati (mp). Imediat a urmat o alta hotarare a CL care aproba ”construirea de autogara” pe un teren de aproape 2400 mp (775 mp aflati in proprietatea SC Orizont, iar 1621 mp, proprietate a Statului). Toate acestea se petreceau la sfarsitul lui martie 2003. Luna urmatoare, alesii Sighetului au emis o alta hotarare care prevedea un schimb de terenuri, ambele in suprafata de cate 495 mp. Primul teren era in proprietatea Statului, fiind situat pe strada Garii nr. 10, in imediata vecinatate cu terenul detinut de SC Orizont. Fiecare suprafata a fost echivalata la 67 milioane lei (conform expertizei inginerului Andrei Fornwald). In 27 iunie 2003, a fost votata o noua hotarare in favoarea firmei familiei Vlasin. Hotararea prevedea concesionarea catre SC Orizont a unui teren de 1621 mp (aflat tot pe str. Garii 10). Motivatia suna asa: ”vazand ca SC Orizont e proprietar tabular al terenului in suprafata de 759 mp, situat in vecinatatea terenului proprietate privata a Statului roman propus spre concesionare, si ca societatea construieste pe acest teren o autogara pentru transport public de calatori, prin mijloace financiare proprii. Pentru extinderea proiectului existent si marirea capacitatii acesteia cu un numar de 11 peroane si utilitati, se aproba concesionarea pe 49 de ani.” Toate proiectele de hotarare au fost propuse de primarie, iar consilierii locali le-au votat gospodareste si disciplinat.

Care-i schepsisul?

Incercand sa simplificam povestea, detasand-o de latura tehnica si greoaie, situatia s-ar putea sintetiza in urmatorul mod: SC Orizont a pus ochii pe doua terenuri din zona garii, terenuri despartite doar de o strada (Rodnei). Pe primul teren se aflau pana anul trecut, cateva structuri de beton incepute si abandonate in mandatul fostei adminstratii, in fapt niste… peroane de autogara pe jumatate ridicate! SC Orizont a preluat terenul, apoi a zapacit consilierii ca ogorul va fi destinat autogarii, iar acestia i-au concesionat si bucata din proprietatea Statului. De fapt, negru pe alb, SC Orizont si–a asigurat locul pentru viitorul depozit de materiale de constructie! Apoi intreprinzatorii de la SC Orizont au preluat si locul de dincolo de drum (aflat in coasta viitorului cimitir al orasului), un teren mult mai mic si ingust, pe care vroiau de fapt sa construiasca autogara.

Le-a iesit!

Smecheria nu e ilegala. Poate doar imorala, pentru ca nimeni nu a avut interesul sa explice nepriceputilor din consiliu ca SC Orizont vrea sa-si faca, “cu un drum”, si un depozit care n-are nici o legatura cu autogara. Pur si simplu, consilierii n-au stiut ce au votat, si au fost dusi de nas. In fine, ce pare neclar e termenul de executie. Anul trecut, atat primarul, cat si administratorul SC Orizont au declarat ca autogara va fi gata pana in toamna lui 2003. Nu a fost, pentru ca SC Orizont si-a canalizat eforturile pe depozitul de materiale, care acum este aproape gata. Autogara mai are de asteptat, lucrarile demarand abia in urma cu cateva zile. Consilierul local Sorin Vlasin, administratorul SC Orizont SRL, a declarat recent: ”Foarte curand, in cateva luni, autogara va fi terminata. Depozitul de materiale este in faza de finisaje. Dupa incheierea lucrarilor, zona aceasta de oras va arata mai bine, va fi mai primitoare”. Intre timp, vechea autogara se inghesuie intr-un loc impropriu, iar vama Sighet continua sa se chinuie intr–un minuscul spatiu inchiriat in cladirea CFR, pentru ca primaria a uitat sa-i mai puna la dispozitie terenul promis.

Amprenta razboiului

Dupa ridicarea lazii cu grenade nu s-a efectuat nici o scanare a zonei (cu un detector de metale), pentru ca aparatul din dotarea Apararii Civile nu poate depista obiectele decat la adancimea de maximum… o jumatate de metru. Asa ca cei opt muncitori din transee s-au apucat de sapat mai departe, riscand in orice moment sa infiga tarnacopul in vreo bomba. ”Din spusele ofiterului pirotehnist, zona nu mai prezinta pericol. Oricum, munitia era in stare avansata de degradare. Probabil ca obiectele au ajuns acolo in timpul razboiului mondial”, crede inginerul Sorin Grigor. Intr-adevar, in 1919, in zona garii din Sighet s-au dus lupte crancene intre armata romana, abia intrata in Maramuresul pierdut de Austro-Ungaria, si mercenarii ucraineni, condusi de lt. colonel Vorobet, care voiau alipirea tinutului la Ucraina comunista. In cel de-al doilea razboi, gara (locul in care se imbarcau militarii, dar si tehnica de lupta) avea in apropiere cateva baraci tip cazarma.

Teofil IVANCIUC



* Alpha TV si Radio Alpha a anuntat ca va emite cu o noua echipa
Scandal “pe sticla”

Saptamana trecuta, marti, postul radio-TV Alpha Baia Mare si-a intrerupt emisia. Prin oras se barfea ca la studiourile postului baimarean de la Planetariu, a avut loc o spargere si au fost furate echipamente esentiale pentru transmisia TV. Joi, ”misterul Alpha” a fost deslusit.

Claudiu Florescu, a organizat o conferinta de presa prin care a incercat sa lamureasca situatia. Florescu a declarat ca in ziua in care a fost oprita emisia TV si radio s-a prezentat la el un domn pe care nu-l cunoaste “a spus ca este Sergiu Constantinescu, de la societatea mama din Bucuresti, seful meu cum ar veni” si care a cerut intreruperea emisiei TV. Florescu a mai spus ca, seara, persoane necunoscute “au intrat prin efractie si au furat echipamente de sute de milioane de lei, care au fost duse intr-un garaj ce s-a dovedit, in urma cercetarilor Politiei, a fi al omului de afaceri Viorel Zoicas”. Pot sa va mai spun ca in spatele lui Zoicas este un fost coleg de-al nostru, Dumitru Mihali, dar astea sunt probleme care ne privesc pe noi. Relatiile dintre detinatorul de licenta si societatea noastra, Radio-TV CBN vor fi lamurite. Eu vreau sa stie baimarenii ca nu noi suntem cei care transmitem la Radio Alpha. Nu stiu cine transmite, nu cunosc. Eu nu am primit nimic din partea detinatorului de licenta. Sunt inca directorul Alpha TV”, a mai spus Florescu. El a precizat ca actiunile detinute de Dumitru Matei la televiziunea baimareana i-au fost cesionate, “asa ca acum eu detin 75% din actiuni, iar Liviu Bala 25%”.

Noul Alpha TV

Dupa conferinta de presa a lui Florescu, Bogdan Eduard, cel care conduce in acest moment Alpha TV si Radio Alpha Baia Mare a organizat la cantina Agecom o intalnire cu directorii din mass-media locala. “Eu sunt directorul acestui proiect care se numeste Alpha TV Baia Mare, care apartine Global Video Media Bucuresti, detinatorul de licenta pentru postul de radio si TV din Baia Mare. Global Video Media este intr-un proces de extindere si in momentul de fata, aici la Baia Mare a avut loc o schimbare a echipei care a operat pe aceasta frecventa. Am auzit tot felul de povesti, cu furturi, cu scandal. Nu este adevarat, Florescu stia de mai mult timp ca vor fi modificari, din pacate s-a purtat lamentabil. Am fost amenintati, colegul meu, un jurnalist cunoscut, Sorin Grecu, a fost facut in toate felurile… in fine, lucruri incredibile. Pentru acest comportament, conducerea de la Bucuresti a decis demiterea lui Florescu. In fapt, nu a avut loc decat un transfer de sediu. Noua locatie Alpha TV, un sediu cum nu cred ca mai e in tara la o televiziune locala, este langa Centrul de Marketing si este executat de firma domnului Zoicas. Aceasta este singura legatura cu omul de afaceri baimarean. Nu inteleg acest scandal care nu are nici o legatura cu ce se intampla de fapt. Este simplu, conducerea de la Bucuresti, dupa ce a vizionat cateva casete cu programele TV din Baia Mare a decis ca este nevoie de o schimbare in bine. Asta este tot. Din echipa lui Florescu, oricine poate ramane daca corespunde cerintelor noastre”, a spus Eduard. Noul director al postului TV Alpha a precizat ca in 5 iulie va avea loc prima emisie in noul format. Vor fi cinci ore de program zilnic, un matinal si program dupa-masa. Productiile TV se vor axa pe reportaj, anchete si dezbateri. “Avem o echipa tanara si cred ca vom schimba in bine ceea ce a fost pana acum Alpha TV”, a spus Eduard. Din echipa mai face parte si Dinu Gheorghe, director artistic. Noua conducere Alpha a mai precizat ca doreste o colaborare corecta cu toata presa baimareana.

Nicolae TEREMTUS



* Chiuzbaian pleaca la mare!

La Sucursala CEC Maramures se intampla lucruri de-a dreptul alarmante. Directorul Amelia Chizbaian a castigat pariul. Nu cu mult timp in urma, in declaratia unuia din fostii angajati de la Sucursala maramureseana se regasea o informatie conform careia Chiuzbaian ar fi afirmat: “Presedintele Teculescu nu va lua nici o masura impotriva mea. Nu are de ce!” A avut dreptate. Centrala CEC are pus semnul “interzis” pe Sucursala din Maramures. De ce, doar cel de sus stie. Cel de sus de la Centrala, bineinteles. La inceputul saptamanii trecute, directorul baimarean a fost convocat pentru a da cu subsemnatul, in urma constatarilor controalelor care au “calcat” Sucursala. Nu s-a dus, pe motiv ca are lucruri mai importante de facut. La mijlocul saptamanii a fost din nou chemata pentru stabilirea modului in care se vor negocia salariile in Sucursala (asta-i o poveste cu cantec). Nu s-a dus nici de asta data. Motivul…ce importanta mai are, Chiuzbaian are la picioare toata conducerea CEC. Cert este ca sambata-duminica, la Sucursala maramureseana se vor negocia salariile, se vor da probabil prime, premii, certificate de buna purtare… De ce, iarasi nu intelegem, asa suntem noi mai caposi!, doar rezultatele din ultimul an nu indreptatesc acordarea de fel si fel de “recompense” financiare (unde esti tu, Mihalache, sa limpezesti lucrurile?). Pe de alta parte, am aflat din surse informate ca foste angajate au fost chemate la discutii constructive si au spus lucruri interesante privind modul in care s–au facut promovarile si s-au acordat majorarile de salariu in Sucursala lui Chiuzbaian. Lucruri stiute in Bucuresti, consemnate in rapoartele de control, lucruri cu iz penal. Dar, cine stie, probabil se asteapta expirarea termenul de 30 de zile, dupa care nu se mai pot lua masurile care trebuiau luate de aproape 30 de zile. Si uite asa, in timp ce domnul Teculescu isi ”mangaie pe cap” protejata, aflam cu mandrie patriotica din presa locala ca directorul Chiuzbaian are preocupari elevate. Este, cica, cadru didactic asociat la o Universitate din targ, va scoate un curs si are in grija... o grupa de studenti (chestia asta ne-a impresionat pana la lacrimi!). Musai trebuie recuperata si Mihalache, pentru ca viitorii studenti sa aiba parte de o instruire exemplara. In rest, liniste si pace, Chiuzbaian se pregateste sa plece la mare, asa ca ii uram si noi: “prajeala placuta”, iar pentru viitoarele GAZETE am primit din capitala un ”colet misterios” care contine... celebrele rapoarte ale celor doua controale ale Centralei CEC la sucursala din Baia Mare. Daca-i bal, bal sa fie!

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.