• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Iulie , 2003
* Scandalul declansat in Congresul american confirma o ancheta a GAZETEI de Maramures
Watergate pe camila

* Sa va fie rusine!
Drogul retrogradarii

* Istoria cresterii si descresterii lui Cozmin Gusa
Cozmin, file de poveste rosie

* Ministrul Ioan Rus a luat in “catare” scandalul pasunilor
Executare silita la Primaria Carlibaba

* Scandalul declansat in Congresul american confirma o ancheta a GAZETEI de Maramures
Watergate pe camila

CIA si MI 5 au introdus, prin intermediul unui cetatean rus, documente compromitatoare in ambasada Irakului la Bucuresti. Acestea vizau achizitionarea de catre Irak a unor componente de tehnica militara si materiale radioactive de pe piata neagra din Rusia. Dezvaluirile GAZETEI de Maramures au fost preluate de presa centrala, cotidianele Ziua si Evenimentul Zilei, precum si de Radio Europa FM. GAZETA i-a solicitat o pozitie senatorului democrat american John Rockefeller, initiatorul unei anchete guvernamentale privind propagarea de informatii false de catre administratia americana in sprijinul interventiei din Golf. Pana la inchiderea editiei, nu am primit nici un raspuns din partea domniei sale. Scandalul a izbucnit la mijlocul saptamanii trecute, in Congresul american, dupa ce Greg Thielmann, recent pensionat de Departamentul de Stat, a declarat ca inalti responsabili americani, printre care si presedintele Bush, au manipulat informatiile incerte primite din mediul informational aliat pentru a justifica declansarea razboiului din Irak.

GAZETA de Maramures a dezvaluit in premiera pentru presa romaneasca, in urma cu doua saptamani, in articolul "Lectia CIA", una din piesele planului de acreditare a ideii ca regimul lui Saddam Hussein achizitioneaza arme de distrugere in masa. Planul respectiv a fost conceput si dus la indeplinire de serviciile de informatii anglo-americane. Saptamana trecuta, opozitia democrata din Congresul american a confirmat existenta acestui plan, pus in practica de administratia americana. Presedintele Bush este acum subiectul unei anchete guvernamentale initiate de senatorul democrat John Rockefeller. Contactati, reprezentantii Ambasadei americane de la Bucuresti se abtin de la orice comentariu.

Senatorul democrat John Rockefeller a atacat, la randul lui, administratia americana, acuzand Casa Alba ca a fabricat documente false privind armele de distrugere in masa aflate pe teritoriul Irakului. De asemenea, Rockefeller a denuntat si planul american de discreditare internationala a Irakului, precizand ca scandalul provocat de presupusa achizitie de uraniu a regimului lui Saddam din Nigeria s-a bazat pe un document falsificat. In acelasi context, expulzarile masive de oficiali irakieni din Europa, premergatoare izbucnirii conflictului, facute la solicitarea expresa a SUA, sunt puse sub semnul indoielii. Administratia americana a afirmat ca irakienii intreprind actiuni de spionaj in favoarea regimului de la Bagdad si ca au legaturi cu organizatii teroriste, printre care si Al-Queda. Astfel, peste 300 de diplomati si cetateni irakieni din 59 de tari au fost expulzati pe baza unor informatii si documente fabricate de serviciile secrete anglo-americane.

Dovada de la Bucuresti

O astfel de metoda a fost folosita si in cazul Romaniei, conform dezvaluirilor facute de GAZETA de Maramures. Acum doua saptamani am furnizat documente si informatii privind dedesubturile scandalului provocat de expulzarea, in martie 2003, a ambasadorului irakian de la Bucuresti, Saad H.Majid. Scenariul discreditarii ambasadei irakiene se suprapune peste recentele declaratii din Congresul american. GAZETA a precizat, in baza unor informatii confidentiale provenite din mediul serviciilor de informatii romanesti, faptul ca o "cartita" anglo-americana a introdus in ambasada irakiana o serie de documente compromitatoare. Documentele reprezentau doua oferte de achizitionare de armament si materiale radioactive care ar proveni din Federatia Rusa.

Expulzari discutabile

Respectivul personaj si-a facut simtita prezenta in Bucuresti la inceputul lui februarie (cu o luna inainte de izbucnirea conflictului din Irak) si a avut o serie de intalniri cu diversi oameni de afaceri. Propunerile sale priveau documentele amintite. Intr-o discutie avuta cu un om de afaceri irakian, personajul l-a informat pe acesta din urma ca ofertele au fost introduse si in ambasada Irakului, prin intermediul unui om de incredere. Speculatiile privind identitatea acestui personaj sunt multiple. Din informatiile noastre, acesta a fost diplomat rus acreditat la Bucuresti si desfasoara afaceri prin interpusi in Romania si Republica Moldova. Se pare ca acesta este dublu "colaborator", al FSB (serviciul de informatii rus) si al MI5 (serviciul omonim britanic). Ultima informatie poate fi legata de incidentul produs in decembrie 2002 la Bucuresti, cand consulul irakian, Muhammad Abdal Razzaq, a fost expulzat din tara pe motiv ca are legaturi cu organizatii teroriste arabe. Razzaq a afirmat atunci ca un agent britanic a incercat racolarea sa. Pe acelasi tipar, ambasadorul Saad H.Majid a dezvaluit ca Serviciul Roman de Informatii ar fi incercat racolarea lui, in cadrul unei intrevederi, in sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu Radu Onofrei, seful Directiei Asia-Orientul Apropiat din cadrul MAE. Contactat pentru a ne oferi o pozitie oficiala, ofiterul de presa al ambasadei americane la Bucuresti, Mark Wenig ne-a declarat ca "de obicei ambasada nu comenteaza nici o informatie privitoare la serviciile secrete. De asemenea, a spus Wenig, nu detine nici o informatie legata de aceasta problema".

Silentio stampa in presa americana

Presa americana nu a comentat in nici un fel declaratiile senatorului democrat John Rockefeller si nici explicatiile sovaitoare ale secretarului de stat Colin Powell. De cealalta parte a Oceanului, presa britanica s-a aratat deosebit de virulenta, pe fondul disputei dintre mass-media si premierul Tony Blair, sustinator al interventiei armatei in Irak. Prestigiosul cotidian "The Times" a titrat pe prima pagina: "Presedintele Bush a folosit dovezi false in alocutiune sa din ianuarie cand a afirmat ca Iraq-ul a incercat sa cumpere uraniu din Africa. Furtuna politica izbucnita la Casa Alba este pe cale sa sisteze vizita presedintelui Bush in cinci state africane. Bush a fost fortat sa se apere impotriva acuzelor venite din partea democratilor din Congres chiar la conferinta de presa ocazionata de vizita in Africa de Sud.” Mult mai violent, cotidianul de analiza britanic "The Guardian" a specificat: "Casa Alba a mintit in privinta pericolului Saddam. Un fost oficial american pretinde ca administratia Bush a fabricat dovezi impotriva regimului lui Saddam prin intermediul serviciilor secrete.” La doua zile dupa declaratiile de la Washington, presa romaneasca a preluat subiectul, dar nu a inclus in context incidentul expulzarii ambasadorului Irakului la Bucuresti.

Silviu MANASTIRE



* Sa va fie rusine!
Drogul retrogradarii

Dupa 25 de ani de prezenta neintrerupta pe prima scena a rugbyului din Romania, in care a acumulat multe succese, printre care un titlu de campioana si trei Cupe ale Romaniei, “U” Remin Baia Mare se vede in situatia de a evolua in campionatul urmator, cel putin pentru un an, in esalonul secund.

Colegiul Director al FRR a hotarat excluderea echipei “U” Remin Baia Mare din Divizia Nationala si retrogradarea in Divizia A. Decizia a survenit in urma depistarii “pozitiv” a rugbistilor baimareni Adrian Manolache si Dragos Manole, la controlul antidoping de dupa finala mica a Diviziei Nationale, pierduta cu 3-43, in fata Farului Constanta. Hotararea Colegiului Director trebuie ratificata de Biroul Federal al FRR, care se va intruni intr-o sedinta de urgenta pe data de 22 iulie. Decizia este unica in analele rugbyului din Romania, chiar din cel mondial. Niciodata, pana acum, nu s-a intamplat ca o echipa sa fie retrogradata pentru faptul ca doi jucatori au fost gasiti “pozitiv” la controlul antidoping. FRR se pare ca nu a inghitit prea bine aceste abateri si a fost decisa sa pedepseasca drastic formatia baimareana, pentru a oferi un exemplu elocvent. “Cazul este foarte simplu, nu suporta nici un comentariu. Personal nu cred ca este o masura drastica. Cand ai doi jucatori dopati si toate faptele sunt impotriva ta, este greu de crezut ca se mai poate schimba ceva. Noi am urmat regulile Codului Mondial Antidoping, care sunt foarte drastice”, a spus secretarul general al FRR, Adrian Dumitrescu. Cei doi rugbisti au fost gasiti dopati cu nandrolon, concentratia in urina fiind mai mare de 2 nanograme/mililitru, atat cat permite regulamentul. “E bine ca s-a terminat asa. Puteau sa moara pe teren. Unul a avut 330 de nanograme iar celalalt 315”,a afirmat Dumitrescu.

Cine este vinovat?

Primul vinovat in acest caz este secretarul echipei, Dan Danut, dupa cum chiar el a afirmat la putin timp dupa aflarea deciziei. Danut este cel care a administrat jucatorilor medicamentatia. La putin timp dupa aceea, vina este aruncata in spinarea Comisiei Medicale a FRR, care nu ar fi anuntat echipelor lista medicamentelor interzise. Antrenorul baimarenilor, Ovidiu Sugar, crede ca decizia federatiei este aberanta si echipa nu trebuie retrogradata. “Fara discutie ca Manole si Manolache poarta partea lor de vina. Ei sunt cei care trebuie sa traga ponoasele, nu o echipa intreaga”, a spus Sugar. Cert este ca se “paseaza” vina de la unul la altul. Este de dezaprobat faptul ca doi jucatori ai echipei noastre au fost gasiti “pozitiv” la controlul antidoping. Echipa a beneficiat de un buget de 1,3 miliarde de lei de la Consiliul Judetean Maramures. Nu s-au gasit oare banii necesari pentru angajarea unui medic care sa urmareasca indeaproape activitatea jucatorilor? S-a lasat totul la indemana unei persoane care nu stia nimic despre medicina. Nu este normal. Psihologul echipei, Ioan Serban, sustine ca rugbistii nu au luat medicamente interzise. “Au luat doar sustinatoare de efort. Se fereau ca de dracul de medicamente. Cand luau vitamine, se uitau de zece ori la pastile pana sa le inghita” a spus Serban.

Fara comentarii

Cei doi jucatori in cauza, Manolache (31 ani) si Manole (21 ani), s-au ferit in a face comentarii asupra situatiei in cauza. “Nu declar nimic deocamdata. Nu pot. Sunt in concediu. Nu comentez nimic. Astept sedinta din 22 iulie si apoi voi mai vedea”, a spus Manolache. La fel a facut si mai tanarul lui coleg, Manole, care a refuzat sa faca orice fel de declaratii. Cei doi au fost jucatori de baza ai Reminului in editia trecuta de campionat. “U” Remin s-a reunit luni, 14 iulie, pentru reluarea pregatirilor. “Ne vom pregati in asteptarea deciziei Biroului Federal. Daca totusi vom fi retrogradati, noi mergem mai departe", a zis vicepresedintele Calin Matei.

Ce spun doctorii

Analiza si contraexpertiza controlului antidoping a fost efectuata de Laboratorul de Control Antidoping din cadrul Institutului National de Cercetare pentru Sport (INCS) din Romania. Nandrolonul este un steroid anabolizant androgen si este o substanta activa care se identifica metabolic. Produsul se gaseste in medicamente care se comercializeaza in farmacii (Decanfort, Deadurabolin). Este utilizat pentru cresterea masei musculare si are ca efecte principale cresterea agresivitatii si a fortei. Este folosit in special de sportivii care practica discipline bazate pe forta. “Nandrolonul perturba intreaga balanta hormonala si ataca ficatul, sistemul cardiovascular si cel nervos. Efectele secundare sunt foarte multe”, a spus prof. univ. Gratiela Vajaiala, director general adjunct INCS, directorul Laboratorului de Control Antidoping. In cadrul programului de control antidoping pe care FRR il are cu INCS, s-au efectuat 12 teste, dintre care doar 3 au fost pozitive.

Ioan PETRUSAN



* Istoria cresterii si descresterii lui Cozmin Gusa
Cozmin, file de poveste rosie

Cozmin Gusa, fostul secretar general al PSD, a avut una dintre cele mai ciudate traiectorii politice ale Romaniei ultimilor ani. Ascensiunea sa spre varfurile pesediste a uimit si a scandalizat in egala masura. Gusa a fost cel mai tanar politician roman postdecembrist ajuns in conducerea unui partid puternic. Cu toate ca este originar din Ardeal, Gusa a avut un comportament public in stil balcanic. GAZETA va prezinta o scurta istorie a ascensiunii si decaderii.

Junele Cozmin Gusa s-a nascut in Campia Turzii, la 2 iulie 1970. Nimic nu prevestea, la nasterea sa, cutremurul care se va isca peste 33 de ani in PSD. Smecheria, insolenta si debitul verbal nu i-au fost atenuate de studiile universitare. Gusa a absolvit Facultatea de Fizica a Universitatii “Babes-Bolyai” in anul 1994, ca sef de promotie (dupa propria declaratie).

Din biografia sa oficiala lipsesc insa cateva episoade, spunem noi, importante. Surse din Campia Turzii afirma ca Gusa a debutat in afaceri comercializand tigari si vestita “ciunga”. Gratie calitatilor manageriale, a ajuns la firma clujeana Hiparion, care editeaza si distribuie publicatii. N-a rezistat prea mult in respectiva firma si in 1995 s-a angajat redactor (sef al sectiei romane) la Radio Sonic. Postul a falimentat la scurt timp, nu inainte ca Gusa sa fi fost dat afara din radio pe motiv ca si-a sapat propriii sefi. La inceputul lui 1995, plin de datorii, Cozmin Gusa s-a angajat la cotidianul Mesagerul Transilvan. La carma Mesagerului erau Octavian Iacob, director general si presedinte al Consiliului de Administratie (acum sef de cabinet al senatorului Grigore Zanc), Florin Danciu, redactor-sef (acum director al editiei de Transilvania a cotidianului Evenimentul Zilei) si Marius Avram, redactor sef adjunct (acum corespondent de Salaj al Evenimentului Zilei).

Parvenirea in presa

Sefii Mesagerului simteau nevoia imperioasa de a angaja un secretar de redactie. L-au gasit pe Gusa, care a recidivat in postura de Dinu Paturica. Angajarea lui a fost determinata si de faptul ca sotia sa era angajata omului de afaceri Sorin Dan, unul dintre actionarii Mesagerului. De altfel, Gusa a pornit imediat o campanie discreta de lingusire a actionarilor ziarului (intre care se numara si cativa prosperi oameni de afaceri liberali) si, concomitent, de denigrare a celor care l-au ajutat sa iasa din groapa datoriilor, adica a conducerii publicatiei. Prima actiune a fost intermediata de incercarea a doi redactori de a da o “lovitura de palat” in scopul instaurarii lui Gusa la sefia ziarului. "Revolutionarii" au fost dati afara. Pe urma, Gusa a fost introdus in "paine" de catre unul dintre actionari in Consiliul de Administratie, pentru ca, la sfarsitul lui 1995, sa fie numit presedinte al CA si director general, in locul lui Octavian Iacob. Pentru a le fi recunoscator celor care l-au ajutat, Gusa l-a demis si pe Florin Danciu, numindu-l in locul lui pe Mircea Tatar (ruda cu sotia lui Dan Voiculescu), ziarist caruia terminarea studiilor i-a luat un veac.

Moartea Mesagerului

Ajuns in fruntea Mesagerului, Gusa a facut cateva afaceri atat de profitabile, incat cotidianul a falimentat in scurt timp. Vechea conducere operase o majorare de capital, de circa 300 de milioane, majorare justificata de nevoia extinderii retelei de difuzare. Din acesti bani, Gusa a cumparat carti pentru a le difuza. Unele nu s-au vandut nici astazi! O alta isprava a fost rebotezarea Mesagerului Transilvan, care a devenit Stirea. Masura a condus la o scadere brusca si dramatica a tirajului. De fapt, spun unele surse, Gusa a schimbat numele cotidianului doar pentru a-si putea trece in CV performanta crearii unui produs de presa. De altfel, in biografia sa “oficiala” nici nu este pomenit numele de Mesagerul Transilvan, ci numai Stirea.

Inca un ziar ingropat

Dupa ce a ingropat primul ziar, in toamna anului 1997, Gusa a plecat in SUA, la prima bursa de studii. Unul dintre cei care l-au recomandat calduros pentru respectiva bursa a fost actualul senator PD Iuliu Pacurariu, de unde se vede ca Gusa avea o “larga sustinere politica”. Avea si sustinerea femeilor, dupa cum se poate oberva mai jos. De pilda, in SUA, Gusa a intalnit-o pe actuala vedeta a Antenei 1, Alessandra Stoicescu, despre care se spune ca are mare trecere la patronul trustului. La intoarcere (intrat probabil in gratiile Serviciul de Informatii Externe), Gusa s-a trezit cu o sumedenie de functii, toate foarte bine platite: director executiv al Companiei Jurnalul, director al Departamentului Teritoriu al Antenei 1, pentru ca, in 2000, sa conduca si Jurnalul National. Tot in 2000, Gusa a pornit inca o afacere nascuta moarta: Jurnalul de Cluj. Conducerea cotidianului i-a fost incredintata lui Tiberiu Rostas, originar tot din Campia Turzii, un ins fara studii, care nu numai ca nu scrisese nici macar o stire, dar nici macar nu citea presa. Pe postul de redactor sef apare acelasi Mircea Tatar. Ca atare, Jurnalul de Cluj a intrat in faliment inca de la infiintare.

Prostituate si tradari

In aceeasi vreme, Gusa a racolat-o pe a doua femeie care-l va ajuta in viata, fara a-i fi sotie: Laura Andresan. Laura avea sa urmeze o cariera similara cu a protectorului sau. Adica fulgeratoare. Ea a schimbat, totusi, mai putine redactii decat cearsafuri. Inainte de a trece prin paturile a numerosi politicieni, Laura a zapacit publicatiile Ziarul de Cluj, Atac de Cluj, Jurnalul de Cluj, pentru ca, in final, sa aterizeze la Jurnalul National, ca anexa mobila a lui Cozmin Gusa. Acolo a provocat o sumedenie de scandaluri sexuale, pe care le va trece in CV-ul sau la recenta “angajare” din Paris. Cel putin asa scrie pe site-ul de internet unde-si face reclama ca prostituata (“Bomba sexi a presei romanesti”). Revenind la Gusa, surse avizate sustin ca pozitia acestuia in Compania Jurnalul era atat de solida, incat Dan Voiculescu i-a aratat lui Marius Tuca spectrul somajului, cand acesta din urma i-a cerut demiterea lui Gusa. In ianuarie 2001, s-a produs lovitura de teatru pe scena celui mai important partid politic romanesc: Cozmin Gusa a fost numit brusc secretar general al PSD. Unul dintre cei care l-au introdus pe Gusa in cercul lui Nastase a fost ex-ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, iar alti grei din partid, cum ar fi Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, l-au sustinut.

Adevarata remaniere

Daca in presa i-a fost usor sa aplice tactica lui Dinu Paturica, mazilindu-si sefii, in PSD a comis cateva erori tactice care i-au fost fatale. In primul rand, spun surse avizate, s-a amagit singur cu puterea pe care o detinea. Astfel, Gusa a pornit o serie de atacuri la adresa "dinozaurilor" din partid, adica Dan Ioan Popescu, Octav Cozmanca, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Dan Matei Agathon etc. Mai mult, Gusa l-a atacat virulent in presa, in toamna anului 2000, chiar pe Ion Iliescu, or este lucru stiut ca presedintele nu iarta. In acest fel, Gusa, prea mic pentru un razboi atat de mare, a cam enervat conducerea PSD, care-i pregatea, pentru 10 iulie, mazilirea. Semnele aparusera mai devreme. Initial, Nastase a incercat sa-l convinga pe Gusa sa accepte postul de prefect al Bucurestiului, pentru ca apoi sa candideze la Primaria Capitalei. Secretarul general al PSD a declinat oferta. Surse din partid sustin ca se temea ca va fi ingropat de Traian Basescu (asa cum a patit Sorin Oprescu in 2000) si ca se va confrunta cu ostilitatea organizatiei bucurestene a PSD, condusa de inamicul sau, Dan Ioan Popescu. In plus, Gusa a fost banuit de conducerea partidului ca ar fi autorul manifestului “aripii curate a PSD”, intitulat “Adevarata remaniere”.

Reciclat de liberali?

Fostul secretar general a intuit corect ca urmeaza sa fie trecut pe linie moarta, asa ca a plecat singur, la fel de brusc cum a venit, demisionand si din functie, si din partid. Deocamdata nu se pot face decat speculatii pe marginea intentiilor de viitor ale celui mai nou somer politic din Romania. Orientarea catre PUR, partidul condus de fostul sau patron de la Compania Jurnalul, este improbabila, dat fiind faptul ca Gusa a “uitat” sa-l previna pe Dan Voiculescu atunci cand a luat decizia de a parasi trustul de presa in favoarea PSD. In ce priveste o noua formatiune politica, eventual infiintata de el, e greu de crezut ca poate fi atat de naiv incat sa mizeze pe o asemenea varianta perdanta din start. In schimb, este posibil sa fie reciclat de liberali. Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a facut un comentariu cel putin suspect in momentul plecarii lui Gusa din PSD. Intrebat daca demisionarul va deveni membru PNL, Stolojan a declarat: “Nu pot sa va raspund acum la o asemenea intrebare, dar orice om, orice cetatean al Romaniei care nu a adus prejudicii Partidului National Liberal si care nu are probleme deosebite de cazier sau altele, este oricand binevenit in PNL". Saptamana trecuta, Adrian Cioroianu, consilierul lui Theodor Stolojan, a propus conducerii Biroului Executiv aducerea lui Gusa in PNL. Presedintele liberalilor a incheiat discutia cu argumentul ca problema nu este prioritara pentru partid. Vom vedea daca liberalii musca momeala.

Dorin PETRISOR
Silviu MANASTIRE



* Ministrul Ioan Rus a luat in “catare” scandalul pasunilor
Executare silita la Primaria Carlibaba

Disputa intre borsenii proprietari de pasuni pe muntele Bratila, aflat pe raza administrativ-teritoriala a comunei sucevene Cirlibaba, si Primaria localitatii moldovene revine in atentia publica. In data de 9 iunie, la Tribunalul Bistrita-Nasaud a avut loc dezbaterea contestatiei in anulare formulata de Primaria Carlibaba. Borsenii au facut dosar de executare si asteapta dreptatea. Primarul Gavrila Grec are ocupatii mai elevate, denunturile penale.

Reamintim pe scurt cum s-a ajuns in aceasta situatie. Zeci de borseni au depus actele necesare pentru a intra in posesia pasunilor de pe muntele Bratila (pamant morosan). Dupa cum se stie, primarul sucevean Ilie Tironeac si Consiliul Local Carlibaba s-au opus, prin diverse tertipuri, retrocedarii proprietatilor borsenilor.

Povestea a ajuns in instanta si, in decembrie 2002, Tribunalul Bistrita-Nasaud a dat sentinta definitiva si irevocabila - nr.967 - in favoarea celor din Borsa. In acest an, proprietarii de drept ai pasunilor de pe Bratila au solicitat sa fie pusi in posesie. A urmat scandalul de la Carlibaba, unde ziaristii GAZETEI au fost agresati de jandarmii moldoveni sub ochii ingaduitori ai politistilor din Borsa, scandal incheiat printr-un protocol ambiguu si in defavoarea proprietarilor de drept. Altfel spus, borsenii au fost din nou pusi pe drumuri sa-si caute dreptatea, desi aveau o sentinta definitiva si acte doveditoare. Primarul de Borsa, Gavrila Grec, a dat cu aceasta ocazie masura competentei sale. Ales in fruntea urbei sa rezolve problemele cetatenilor, Grec se razboieste si face denunturi penale impotriva cetatenilor din Borsa. Grec face jocul celor care doresc sa nu se schimbe nimic. Ca oamenii au totusi dreptate, o dovedeste sentinta Tribunalului Bistrita-Nasaud din iunie 2003.

Contestatie fara temei

Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Suceava a depus o contestatie in anulare impotriva deciziei 967/2002, respectiv sentinta definitiva si irevocabila prin care se recunostea dreptul borsenilor asupra pasunilor aflate in litigiu intre cele doua Primarii. Aceasta actiune a fost depusa dupa incheierea celebrului protocol de care s-a facut atata caz. In fapt, o noua incercare de a amana punerea in aplicare a unei hotarari judecatoresti. Tribunalul Bistrita-Nasaud a respins ca neintemeiata contestatia moldovenilor prin decizia civila 367/iunie 2003. Drept urmare borsenii au intocmit dosar de executare silita impotriva Primariei Carlibaba cu speranta ca vor reusi sa intre in posesia proprietatilor lor. Sucevenii nu mai au nici o cale de atac in afara Recursului in Anulare.

Manevrele jandarmilor

Din surse bine informate am aflat ca scandalul de la Carlibaba, la care a fost “parte” si GAZETA, a intrat in atentia ministrului Ioan Rus “Sunt probleme destul de mari cu jandarmii care au fost la Carlibaba. Se pare ca ei figurau in scriptele unitatii de care apartineau ca fiind la exercitii de manevra. Adica nu era prevazut sa participe la 'calmarea' spiritelor morosenilor. Este interesant, daca este asa, cine i-a adus acolo. Se pare ca s-a dispus cercetarea celor care au condus 'detasamentul de corectie' al jandarmilor, dar si a colonelului (celebru in Borsa, n. red.) Andreica.” Fostul comandant al Politiei din Borsa a fost vazut, in timp ce borsenii se deplasau spre Carlibaba, venind dinspre localitatea suceveana, in ziua in care a avut loc incidentul. Gurile rele afirma ca Andreica, un fel de eminenta cenusie a afacerilor din zona, a fost acolo pentru a aranja ceea ce s-a si intamplat. Suntem curiosi sa vedem urmarea. Vom reveni.

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.