• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Ianuarie , 2004
* Ioan Pop, primarul-cofetar care vorbeste de rahat
”Fac io nebunii, de nu se vad!”

* Lista locuintelor ANL din Sighet a fost facuta cu japca
Case ieftine, pentru bogati

* Ioan Pop, primarul-cofetar care vorbeste de rahat
”Fac io nebunii, de nu se vad!”

Noi abuzuri ale primarului din Desesti l Directia Silvica Maramures a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare l Ioan Pop, poreclit Ilischi, sustine ca este “lucrat” de consateni

Nu stim cum se face, dar de unii, vorba lui Nica, problemele se tin scai. La fel cum fata de primarul Ioan Pop, falsul si ilicitul au o atractie deosebita. Este genul de om care rade in fata celor care ii demasca ilegalitatile si minte cu lejeritatea unui mitoman.

Ilischi, pe numele din buletin Ioan Pop, primarul comunei Desesti, este un “erou” local. Ajuns dintr-o eroare electiva in fotoliul de primar (se vorbeste de o confuzie de nume la vot), Pop a devenit subiect de presa din cauza fraudelor, eludarilor legii si afacerilor personale facute la adapostul semnaturii de ales local. Ce ar mai fi de adaugat la un C.V. atat de bogat – contrabanda, fals, uz de fals (pentru care a incasat doi ani de inchisoare cu suspendare), inducerea in eroare a instantei de judecata prin substituirea mamei sale in locul unei persoane decedate in urma cu o jumatate de secol, cedarea a 130 ha de padure comunala ca onorariu al unui avocat (fara avizul Consiliului Local), un schimb inechitabil de teren din statiunea Izvoare (cel care apartinea comunei s-a vandut ulterior cu 85.000 euro!) cu un altul din Budesti (pe care, teoretic, s-ar afla padure dar, in realitate, tufisurile de acolo nu valoreaza nimic), nerespectarea regimului armelor si munitiilor (infractiune pentru care a scapat cu doar 5 milioane amenda) si multe altele? De la schimbul de terenuri de la Izvoare (detaliat in GAZETA), Ioan Pop a mai comis trei gafe.

Triplu sau nimic

Antecesorul sau, Vasile Pop, figura in registrul agricol cu diferite terenuri, a caror suprafata totala era de 17 ha. Cu de la sine putere, primarul Pop a adaugat 7,15 ha de padure, desi in registrele originale la acest capitol nu figura nimic. Ciudat, Judecatoria Sighetu Marmatiei a dispus in ianuarie 2003 reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea sa pentru o suprafata de 7,02 ha padure. Punerea in posesie din padurea publica este un fleac, Pop este tatic la luat si la dat.

Spirit de familist

Pentru ca este dominat de un puternic spirit de familist, Ilischi i-a facilitat fratelui sau, Vasile Pop, angajat al Primariei pe postul de contabil, accesul la un alt teren, care apare in actele de carte funciara pe numele Parascai Pop, decedata. Profitand de coincidenta de nume dintre mama sa si defuncta, Vasile Pop a indus in eroare instanta de judecata, care a dispus in decembrie 2002 reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata de 8,54 ha teren impadurit. Curios, pentru o parte din cei opt mostenitori reali ai defunctei, instanta a dispus acelasi lucru, pe o suprafata de 1 ha, fiecare pe acelasi teren! Din cauza suprapunerii, Ocolul Silvic Mara a refuzat punerea in posesie a fratelui primarului pana la rezolvarea situatiei.

Inca una, si ma duc

Pe un alt teren al Parascai mai exista o parcela detinuta de Maria Pop, teren aflat sub sediul caminului cultural si al postului de politie. Terenul de sub cele doua cladiri nu putea fi folosit de Maria Pop, din motive evidente. Cu de la sine putere, Ioan Pop s-a erijat in reprezentantul statului roman si a incheiat un contract de schimb cu SC Hypericum, administrata de Maria Pop. Astfel, firma respectiva a beneficiat de o parte din terenul foarte bine plasat, in centrul comunei, desi primarul nu avea nici un drept de a-l ceda, acesta fiind in litigiu (solicitat de mostenitorii in drept). Reprezentantii Ocolului Silvic Mara au luat atitudine fata evenimentele dirijate de primar. “Actele prezentate de primar din registrele agricole pentru padurea tatalui sau sunt false. Directia Silvica a inaintat sesizari catre Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare, pentru a se elimina influenta primarului Pop asupra instantelor din Sighet. In legatura cu terenul solicitat de fratele sau, nu l-am putut pune in posesie, pentru ca mai sunt si alte persoane care vin cu dovezi, cum ca ar fi mostenitorii terenului. Pop Vasile nu face dovada calitatii de mostenitor al lui Pop Parasca”, a afirmat Gheorghe Mihnea, sef district in cadrul Ocolului Silvic Mara. Despre problemele sale, primarul crede ca sunt “facatura”. “Astia umbla dupa mine cu orice rahat, pardon de expresie. Am extrase CF si o sa va demonstrez ca am dreptate. Eu nu am facut nebunii. O confunda pe Parasca Pop cu mama mea. E strigator la cer. Ma streseaza ca sa nu pot face nimic pentru comunitate. Stiu ca nu au nici o sansa la primarie si zic ase – daca nu-l omoram pe primar, asta o sa fie pe viata”, sustine primarul, in disperare de cauza. Pentru a-l linisti, ii comunicam ca pentru inceputul anului i-am pregatit o surpriza, desi a trecut luna cadourilor.

D’ ale cofetarului
“E strigator la cer si o nebuneala totala” – Ioan Pop, primar in Desesti
“Astia vor sa ma prinda cu orice rahaturi” – Ioan Pop, vorbind despre produse de cofetarie
“Actele prezentate de primar sunt false” – Gheorghe Mihnea, Ocolul Silvic Mara
“Nu stiu ce tat umbla dupa mine sa ma prinda. Daca ma-nervez si imi permite legea, atunci fac io nebunii, de nu sa vad” – Ioan Pop, in postura de pseudo-haiduc

Ciprian Dragos



* Lista locuintelor ANL din Sighet a fost facuta cu japca
Case ieftine, pentru bogati

Sighetu Marmatiei, ca oricare alt oras din tara, sufera acut de penuria de locuinte. Dupa ’89, nu s-au construit decat cateva apartamente, la preturi prohibitive pentru tineri. Profitand de lansarea programului ANL “Locuinte pentru tineri”, primaria s-a angajat sa construiasca, pana in anul 2006, 256 de apartamente.

In Sighet se afla in lucru sapte blocuri (parte demarate de la zero, iar restul prin reabilitarea unor ruine postrevolutionare). Aproape 600 de solicitanti, care cu probleme locative mai grave, care pur si simplu “gheseftari”, s-au inregistrat la biroul de spatiu locativ. Normal ar fi fost ca edilii sa se orienteze spre dosarele depuse de cei fara acoperis. Teoretic, pentru ca practica ne omoara. Doar s-a vazut si in Capitala ce nesimtiti au pus mana pe casele gandite pentru tinerii amarati: ministri, generali si alte specii bipede de dinozauri carnasieri postdecembristi.

Concurenta acerba

In Sighet, unii dintre cei inscrisi pe liste sunt magistrati, altii ofiteri. Acestia vor fi favorizati, legal. Au salarii ridicate, bonitate si e normal pe undeva sa li se asigure conditii decente de trai. Pe de alta parte, nu. Avand venituri ridicate, acestia ar putea sa se ajute singuri, contactand creditele ipotecare. In vara lui 2003, Consiliul Local a constituit o comisie de analiza a solicitarilor, care a analizat 395 de cereri, admitand 72 (pentru ca atatea apartamente sunt, momentan, cvasifinalizate). Locuintele sunt distribuite in trei blocuri ridicate, unul in cartierul Alexandru Ivasiuc (fost 30 Decembrie), iar celelalte pe strada Unirii (blocurile U 17 si U 19). Lista a fost validata si apoi contestata in CL, pe motiv ca printre solicitanti apar prosperi oameni de afaceri, iar criteriile de punctare sunt deficitare (s-a omis ca este vorba de locuinte pentru tineri, si nu sociale, criteriile tinand cont in primul rand de studiile si veniturile solicitantilor).

Sotia primarului nevoias

Tabelul acceptatilor contine cateva nume interesante. Pe pozitia a patra, o gasim pe Maria Tamas, domiciliata in comuna Budesti nr. 455, care declara patru membri ai familiei si obtinea 124 de puncte (din maximul de 130). Datele corespund cu cele ale sotiei primarului de Budesti, Vasile Liviu Tamas. Maria Tamas este profesor la un liceu din Sighet. Biraul-sot, contactat telefonic, ne-a surprins: “Nu va spun cum o cheama pe sotia mea. Da, stiu, a depus o cerere pentru locuinta in Sighet, dar nu am intervenit deloc. Nu stiu daca a primit-o sau nu. Nu locuiesc la numarul 455, ci pe acolo, pe undeva. Oricum, am ajuns primar din intamplare, nu am facut nimic (se referea la matrapazlacuri, n.red.) dupa ce am fost ales.” Amintim in treacat ca primarul Budestilor detine o casa parinteasca in comuna natala, o alta in Vadu Izei si surse de pe piata imobiliara sustin ca si-ar fi achizitionat recent o locuinta in Sighet. Deci trei, plus una ANL in chirie, cu posibilitatea de cumparare, fac, care va sa zica, patru. Ca Nastase.

Sotul patroanei

Pe pozitia 50 se gaseste Ivascu Alexandru din Sighet, admis cu 90 de puncte, cu doi membri declarati in familie. Este vorba despre sotul Mihaelei Ivascu, proprietara agentiei imobiliare cu acelasi nume, cea mai prospera din Sighet. Mihaela Ivascu a declarat ca ar fi meritat, de fapt, 98 de puncte, pentru ca are studii superioare. Familia Ivascu locuieste, dupa propriile declaratii, intr-o casa de pe strada Dragos Voda, impreuna cu doi frati mai mici si o mama bolnava. In acest timp, in cartierele nevoiase ale urbei exista oameni care traiesc cate 10 intr-o garsoniera insalubra, iar altii innopteaza in gara sau prin vizuini.

Bulibaseala generala

Am sesizat din buclucasa lista ca la pozitiile 64 - 74, sunt unsprezece solicitanti cu acelasi punctaj (86), dintre care noua au fost admisi, iar doi lasati pe dinafara. Locuintele disponibile erau doar 72. Frustranta departajare. In baza de date a comisiei locative am gasit stocate, alaturi de cereri depuse in 1998 sau mai devreme (majoritatea respinse) si solicitari inregistrate suspect de recent (Vasile Smilar din Bocicoi a reusit “admiterea”, desi si-a depus cererea abia in 11 noiembrie 2003!). Judecati singuri asupra fragilitatii criteriilor stabilite de Guvern, si aprobate de CL Sighet. Inutil sa repetam solutia oferita de multimea de case abandonate (chiar fabrici intregi - vezi Unitatea sectia veche) si de cele de raport sau ale primariei care au fost demolate recent! Numai sub administratia Godja au fost “rase” casele Teleki de langa Catedrala si cea de pe strada Gheorghe Doja. Cine intelege ceva, sa explice!

Teofil IVANCIUC

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.