• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 28 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Martie , 2004
* Trei cazuri de consum de stupefiante in Sighetu Marmatiei
Toboganul mortii albe

* Operatiune de amploare in escrocheria economistei de la CEC
Cantecul “lebedei CEC"

* Multi sateni din Tohat (Maramures) acuza un grup de intelectuale de
Vrajitorie in cimitir

* Pusculita parohiei se umple si din specula... funerara
Sub pamant SRL

* Director demis in scandalul copiilor homosexuali
"Cumplita realitate"

* Legea incalcata de faptuitorii vanzarii Castelului Teleki
Dovada ilegalitatii!

* Trei cazuri de consum de stupefiante in Sighetu Marmatiei
Toboganul mortii albe

Sighetu Marmatiei, un oras obisnuit cu mentalitati patriarhale, s-a izbit recent cu un prim val de consum de droguri. Nu e de mirare, cat timp municipiul este cunoscut ca si "furnizor de personal" pentru ilegalitatile din apusul Europei. Socheaza in schimb, varsta celor implicati.

Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj (CZCCOA) cerceteaza trei liceeni si doua angajate ale farmaciei din Sighet pentru trafic si consum de droguri. Bogdan Alexandru S. (19 ani), impreuna cu alti doi adolescenti in varsta de 16 ani, si-a procurat fara reteta, de la o farmacie sigheteana (nenominalizata de catre politisti), medicamentul Regenon. Medicamentul este inclus pe lista stupefiantelor si este interzisa achizitionarea acestuia fara reteta. Regenon contine amphepramone (o substanta activa), cinci asemenea pastile echivaland efectele unei doze de opium (o tableta costa doar 35.000 de lei). Potrivit anchetatorilor, din luna iulie 2003 si pana acum, cei trei elevi au cumparat, cu acordul angajatilor farmaciei respective, 180 de capsule de Regenon pe care le-au consumat la petreceri sau cand ieseau cu prietenii in diverse localuri. In momentul cand au fost prinsi de politisti, unul dintre ei avea asupra sa opt capsule. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures au inceput urmarirea penala impotriva celor trei liceeni si a celor doua angajate ale farmaciei respective: Vasilica R. (33 ani) si asistentul medical Ramona Juliana P. (27 ani). Cazul a fost depistat de angajatii CZCCOA Cluj, pe filiera unor informatii obtinute prin metode specifice. Surse asupra carora pastram anonimatul ne-au declarat ca locul unde se drogau elevii era plasat chiar in centrul orasului, si anume pe platoul dintre Catedrala, Curtea Veche si Biserica Reformata. Potrivit vestilor, numarul elevilor depistati este mai mare (cel putin 5 sau 6). Tangential cu acest caz, doua eleve inscrise in clasa a noua la un liceu din oras au fost depistate in flagrant intr-o discoteca din urbe, sub influenta Regenon. Se spune ca toti adolescentii consumatori de medicamente interzise ar proveni din afara Sighetului, mai precis din comunele de pe Valea Izei, respectiv din zona suburbana a municipiului, si ca provin din familii instarite. Saptamana trecuta, in curtea unei scoli generale, a fost descoperita intr-un cos de gunoi, o pastila de Ecstasy. Despre acest ultim caz se stiu mai putine lucruri si nu e sigur nici daca detinatorul acesteia provenea din cadrul scolii ori din afara acesteia, din cartierul invecinat "Bogdan Voda", mai plauzibila fiind ultima varianta. Se spera ca reteaua de traficanti de medicamente va fi anihilata, desi cazul, pana acum izolat, de consum de Ecstasy, va fi mult mai greu elucidat, considera sursele noastre.

... cand elevii invatau

Am asistat in 17 martie la funeraliile lui Bogdan Bucicovschi, fost elev sighetean, eminent doctor in matematici la Ohio State University Columbus (SUA), membru in NASA Astrophisics Data System, initiatorul conceptului de "functiunea Zeta a operatorilor eliptici pseudodiferentiali" (numita si "metoda Bucicovschi"). S-a stins prematur, la doar 40 de ani, pe un teren de sport din Boston, din cauza unui stop cardiac, cel mai reprezentativ exponent al scolii sighetene din anii 1980, cand elevii nu visau sa aiba "mertane" sau "viloace", nu prizau "prafulete", ci invatau...

Teofil IVANCIUC



* Operatiune de amploare in escrocheria economistei de la CEC
Cantecul “lebedei CEC"

Simona Mihalache a sosit in Baia Mare. Economista “model" a Sucursalei CEC Maramures, cea care a bulversat orasul cu “sistemul de intrajutorare financiara", s-a reintors pentru a raspunde organelor de ancheta. In fapt, sistemul este o mare escrocherie, in care este implicata titulatura uneia dintre cele mai respectabile institutii financiare din tara, CEC.

Se pare ca Simona Mihalache a revenit singura in Baia Mare, si s-a “cazat" la niste prieteni. Si-a adus caiete, agende, notite unde are notate evidentele (“operatiunile bancare" cu banii celor pe care i-a fraierit). Surse din anturajul lui Mihalache spun ca economista de la CEC era “o mica banca". Avand in vedere ca ancheta este in curs de desfasurare, nu am reusit sa aflam nimic de la Inspectoratul Judetean de Politie Maramures (IJP). Totusi, prin mijloace specifice, am reusit sa aflam ca economista CEC se ocupa de acest gen de tranzactii inca din anii 1995-1996. A folosit celebrele conturi CEC, destinate angajatilor din sistem, o facilitate care le permitea acestora sa depuna sume nelimitate, primind o dobanda mai mult decat atractiva. Se pare ca si dupa ce “facilitatea" cu conturile a fost a fost stopata, Mihalache a continuat sa practice acelasi sistem, folosind, probabil alte conturi. Din declaratiile unor pagubiti rezulta ca, in multe din cazuri, Mihalache a facut aceste “tranzactii" chiar in sediul institutiei si cu stiinta directorilor care s-au perindat la carma Sucursalei. De fapt, chiar Mihalache sustine acest lucru (cu referire la actuala directoare Amelia Chiuzbaian) in discutiile cu mai multi pagubiti. Chiuzbaian neaga afirmatiile, dar cazurile prezentate de noi o contrazic, ca si memoriul urmator care apartine unei pagubite si, in acelasi timp, colega de-a lui Mihalache si Chiuzbaian.

Memoriul

“Am lucrat in CEC din 1978. Din 1990 am ocupat functia de inspector operatiuni bancare. Intre 1998-2003 am urmat cursurile unei facultati in vederea mentinerii pe post. Toate caracterizarile si examinarile anuale le-am luat cu calificativul . Nu am avut nici o sanctiune disciplinara. Cu toate ca am avut necazuri foarte mari in 2000 si 2001, mi-am vazut de serviciu si mi-am luat licenta cu 9,63. In timpul concediului meu din 2003 a fost numita directoare Amelia Chiuzbaian, cu care am fost colega de facultate. La inceput, relatiile dintre mine si directoare au fost normale. In urma reorganizarii din CEC, am dorit sa particip la concursul pentru postul de Sef Birou Asistenta Retea. Chiuzbaian m-a chemat la ea in birou unde mi-a spus sa nu indraznesc sa particip la concurs, deoarece are deja persoana desemnata pentru aceasta functie. Mi-a promis insa un salariu mai mare, dar , asa m-a amenintat. Dupa ce a avut loc concursul, m-a umilit in fata colegilor cu afirmatii neadevarate. M-am pregatit pentru concursul de economist in Biroul Asistenta Retea, unde de fapt mi-am desfasurat atata vreme activitatea, dar nu am luat concursul. In schimb l-a luat Simona Mihalache, prietena ei intima, cea cu care manca zilnic in biroul ei, cea care ii dadea bani la solicitarea ei, cea care o imbraca pe directoare cu haine la moda. In iulie 2003, am cerut un imprumut CEC de 1.000 EURO pentru cheltuielile legate de examenul de licenta. Din acesti bani, i-am dat directoarei 4 milioane de lei, cu conditia sa-mi inapoieze lunar cate 200.000 de lei pana la scadenta. Pana in octombrie, m-am prezentat dupa datorie la directoare si de fiecare data o apela pe Mihalache, pe atunci secretara, care ii dadea banii ce mi-i datora. Indiferent de motivele pentru care aceasta persoana a ajuns director, pot sa spun ca a creat o atmosfera tensionata, de nesiguranta, mintind cu nerusinare, urmarindu-si scopurile personale, coalizand cu persoane corupte, dubioase. Din cauza directoarei Chiuzbaian, persoane capabile si loiale institutiei au parasit Sucursala", se arata in memoriul trimis presedintelui CEC, Constantin Teculescu.

Macar acum, raspundeti-ne!

1. De ce i s-a desfacut contractul de munca al lui Mihalache in mare graba, cu nerespectarea prevederilor legale (se afla in concediu medical)?
2. I-a recomandat Chiuzbaian lui Mihalache, in prezenta staff-ului CEC, sa plece din oras la Buzau pentru a se reface?
3. Lui Mihalache i-a fost desfacut contractul de munca pe motiv ca s-au incheiat contracte de imprumut in Sucursala (inclusiv in biroul directorului), sau din cauza altui fapt?
4. Au fost paznicii Sucursalei constransi sa declare ca Mihalache nu a intrat dupa orele de program in CEC si nici alte persoane din afara?
5. Care sunt motivele pentru care pagubitii ar declara ca unele contracte s-au semnat in incinta CEC?
6. Demisia sefului Servicii-Credite si a analistului de credit din Sucursala au legatura cu Mihalache sau cu eventualele credite ilegal acordate?
7. Are Chiuzbaian criterii "speciale" dupa care aproba creditele salariatilor si/sau familiilor acestora?
8. Este adevarat ca T.M. a sesizat-o pe Chiuzbaian la inceputul anului ca Mihalache ii datoreaza o mare suma de bani pe care refuza sa i-o inapoieze? Ce masuri a luat?
9. Are legatura modernizarea/montarea geamurilor termopan de la apartamentul directoarei cu cazul Mihalache?
10. De ce CEC nu colaboreaza cu politia si presa in elucidarea cazului?

Nicolae TEREMTUS



* Multi sateni din Tohat (Maramures) acuza un grup de intelectuale de
Vrajitorie in cimitir

Tohat era un sat linistit. Situat in zona Codrului, satul a fost locul de bastina al lui Petre Dulfu. In ultima vreme, niste femei au reusit sa-i scandalizeze pe satenii credinciosi. Sustinand ca in cimitirul parasit este o zona "puternic incarcata cu bioenergie", grupul se aduna la miezul noptii pentru a desfasura practici neortodoxe. Acuzate de "vrajitorie" de sateni, femeile recurg la ritualuri magice chiar pe... altarul ortodox.

Vechiul cimitir din Tohat este amplasat pe locul fostei biserici, construite din lemn si pamant in anul 1903. Astazi, pe locul vechiului altar, se afla un altar din beton care este sfintit in fiecare an. Satenii sunt foarte revoltati si spun ca dupa ora 21, cateva femei se aduna in cimitir, ard lumanari chiar pe altar, se roaga, descanta si fac diferite acte suspecte de spiritism. Faptul este confirmat si de cei care locuiesc in apropierea cimitirului. Capul "vrajitoarelor" ar fi o Rodica Zoicas, care lucreaza ca farmacista in Baia Mare. Ea si-a format deja un grup care sa o insoteasca. Localnicii fac legatura intre ritualurile nocturne si spusele unui profesor din Bucuresti, care ar fi descoperit in urma cu cativa ani ca altarul degaja bioenergie. Cata bioenergie ar avea altarul nu stim, cert este ca la fata locului am gasit obiecte lasate in dezordine, urme de lumanari, de ulei, mici candele, scrumiere, suporturi de lumanari cu insemnul crucii, un rozar si cruciulite din aluminiu. Toate asezate inaintea unei cruci, pe altar. Modul de asezare a obiectelor pare sa indice ca acolo se desfasoara practici cel putin neortodoxe.

"Vrajitoarele" ameninta

Declaratiile satenilor care locuiesc in apropierea cimitirului parasit o incrimineaza pe Rodica Zoicas. "Zoicas vine la cimitir cam de trei ani jumate, de cand l-o cunoscut pe un profesor din Bucuresti. El se dadea ca are bioenergie dintr-asta sau cum ii spune. Si o descoperit acum trei ani ceva la casa unei vecine de aici. Rodica venea impreuna cu sotul, care o astepta afara. De cand o inceput Postu' Mare, vin mai multe. O data noua, septe, cinci... Rodica le-o pornit si pa ele. Vin ase: Rodica Zoicas, farmacista, Ana Matesan (o fost profesoara in Baia Mare), Lucia Surduc, Valentina Setel (ultimele sunt educatoare). Vin cu mai multi caini dupa ele. Se roaga si aprind lumanari. Intr-o zi de luni, am mers sa vad ce fac. Si m-o intrebat ce caut acolo. La doua zile, careva dintre ele mi-a zis ca ma vor aranja pe mine cu slujbe, cu vrajuri, vrajitorii, ca trec de cea lature, cat de repede. Ca ma termina si ca voi fi achitat. La preot i-am transmis sa vina sa vorbim frumos, dar n-o venit. Da', daca voiam sa ma marturisesc? N-o venit, si e preotul satului. Acum, intr-o seara, ele s-o oprit la portita bisericii si o aruncat o pereche de manusi acolo, in bataie de joc", a declarat un satean.

Strigoi la miezul noptii

Pe ulita satului, mai multe femei ne-au povestit faptele necurate la care sunt silite sa asiste. "Cainii parca rup tate gardurile pana stau ele aici, pana pa la 12 noaptea. Doamne-feri ce-i aici, zici ca-i balamuc! Ard acolo tat felu'. Aste ce pot fi? Numa' vrajuri! Prima data sa aduna la o casa a uneia dintre ele si sa duc prin ceva ograzi, departe, prin gradini si dupa aia vin la biserica. Cateodata vin cu sotii lor, care stau si sa uita. Asta e un altar sfintit, in fiecare toamna. E ca si cel din biserica. Nu e voie sa se apropie nimeni de el", a apreciat o sateanca revoltata. "Parintele a fost alaltaieri seara si a vorbit cu ele. Noi din batrani stim ca femeia nu are voie sa intre in altar sau sa se apropie de el. Asta o fost sfintit. Acolo o fost biserica veche. Cumnatul meu de la Cluj l-o renovat acum 20 de ani. Anul trecut o pus si o placa de marmura. Parintele o venit in ziua de Arhanghelul Mihail si Gavril si o sfintit placa. Da' ele l-or pangarit intr-un hal, fara de hal. Cam de cand o inceput Postul. Ma mir de ele, ca-s intelectuale si asezate. Nu am nimic cu faptul ca se roaga, da' o lasat o mizerie de nedescris pe altarul unde o slujit preoti timp de sute de ani. Sa nu mearga la miazanoapte ca strigoii, sa ", a spus o vecina. Evident, localnicii nu mai tolereaza practicile ciudate ale femeilor "vrajite", mai ales ca au loc pe sfantul altar stramosesc. "Nu-mi convine sa vad mizerie si porcarie pe masa, daramite pe un altar", a completat un localnic.

Fabulatii oarbe

Am incercat sa luam legatura cu femeile in cauza, dar numai una a fost de gasit. "Cea mai in masura sa va spuna e farmacista. Am inceput de la un profesor de la Bucuresti, Albu, un orb, care... multe nu va pot spune. Ea stie mai multe de la el, si va poate da toate detaliile. E umblata prin lume, nu o descreierata, care merge si face nu stiu ce prin cimitir. Nici vorba! Altarul din fosta biserica se pare ca are ceva. Profesorul, cand a fost in sat, spunea ca acesta e al treilea centru (ca potential, n. red.) din tara. Am mers de cateva ori, am aprins lumanari, ne-am rugat. Parca ai asa o stare de descarcare sufleteasca. Daca ai avut o problema esti eliberat. Unii, care nu inteleg, fabuleaza. Ziua nu mergem, ca suntem ocupati. Seara, dupa o zi de lucru, mergi sa te reculegi, ca e liniste", a afirmat fosta profesoara Ana Matesan, una dintre acuzatele de "vrajitorie". Cosmin Tohatan, preotul satului, nu este strain de cele ce se intampla in cimitir, dar nu a fost de acord sa ne ofere explicatii. De cum ne-a zarit, s-a facut nevazut, desi cateva satence l-au chemat sa stea de vorba cu noi. L-am cautat la casa parohiala si la cea a parintilor lui, dar nimeni nu ne-a deschis. Probabil nu a dorit sa declare ceva despre ritualurile nocturne din cimitir, mai ales ca are neamuri printre cele incriminate de sateni. Cert e ca pangarirea locurilor sfinte este impardonabila si ar trebui sa intre in atentia institutiilor competente, in special Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului. Asteptam masuri pentru normalizarea situatiei.

"Am avut o informatie astrala"

"Totul a pornit din 1999. Am avut o viziune, o informatie astrala. Locul este sacru si reprezinta o deschidere spre lumea divina, spre spiritualitate. Demersul nostru incearca sa gaseasca o cale de a contacta lumea divina. Acolo avem sentimentul ca esti as-cultat pe loc si primesti raspuns la problemele pe care le ai. Exista un potential bioenergetic, confirmat de o batrana din sat, care spune ca mai demult se ducea spre strana, iar Fecioara Maria se invartea in jurul altarului. Sunt si ceva moaste ingropate acolo. Am facut diferite cursuri de vindecare cu ajutorul palmelor, de tehnici radiante, de vindecare energetica. Dar oamenii simpli nu au nevoia aceasta de a se ruga. Ca facem vrajuri si alte lucruri dintr-astea... Ei cred ca moartea reprezinta sfarsitul, desi, chiar in Biblie apare ideea reincarnarii. Spiritul paraseste acest trup si nu moare niciodata." - Rodica Zoicas, farmacista

Ciprian DRAGOS



* Pusculita parohiei se umple si din specula... funerara
Sub pamant SRL

Profitand de lipsa locurilor de veci, Parohia ortodoxa nr.1 din Baia Mare stabileste preturi exorbitante in cimitirul pe care Primaria i l-a dat gratuit in administrare. Diferenta intre preturile cimitirului primariei si cele praticate de parohie este de... sapte ori mai mare!

Saracia din Romania a ajuns sa transforme chiar si locurile de veci intr-o investitie de lux. Adaptand principiul tranzactiilor imobiliare, conform caruia pretul imobilului creste in functie de amplasament, pretul unui loc de inhumare "salta" de sapte ori (!) daca este situat in cimitirul "rezidential". Jenant este ca cei care dovedesc veleitati financiare in afacerea funebra se dovedesc a fi chiar... slujitorii bisericii, adica tocmai cei care ne indeamna sa nu punem pret pe valorile materiale. Dar vorba aceea: "nu fa ce face popa..."

Cimitirul de lux

Cu mult timp in urma, Primaria Baia Mare a dat gratuit (a se retine!) in administrarea Episcopiei Ortodoxe de Maramures si Satmar cimitirul "La Nuci". Cimitirul este situat la poalele Dealului Florilor, chiar langa stadion, si are renumele de cimitir "rezidential". Din patrimoniul Episcopiei, cimitirul a ajuns in administratia Parohiei ortodoxe nr. 1 din Baia Mare, care a practicat, inca de la inceput, preturi peste cele stabilite de Primarie pentru locurile din cimitirul pastrat in administrare. "Primaria a stabilit locurile de veci in functie de culte de zeci de ani, poate sute. Primaria a pastrat in administrare un singur cimitir (Horea II), iar preturile pentru locurile de veci sunt stabilite de Consiliul Local. Un loc costa 1,5 milioane de lei. Daca se retine anticipat un loc, pretul este de 2 milioane, iar daca se retin anticipat doua locuri, acestea costa 3,5 milioane de lei", a spus Eleonora Ghetie, sef serviciu Ambient Urban. Cu timpul, numarul locurilor de veci din cimitire s-a redus considerabil, ceea ce a determinat si cresterea preturilor. Cu toate acestea, preturile practicate de Primarie pentru locurile de inhumare au ramas mult inferioare celor stabilite de consiliile parohiale. Pentru cimitirul "rezidential", regula reducerilor se confunda cu cea a majorarilor repetate.

De sapte ori mai scump!

Andrei Costinas, preot in Parohia nr. 1 din Baia Mare, ne dezvaluie ca un loc de veci costa in cimitirul administrat de parohie 8-10 milioane de lei. "La noi este cam scump, fiindca mai avem putine locuri. Nu facem reducere daca cumparati mai multe locuri. Daca vreti ceva mai ieftin, puteti merge la Primarie", ne-a orientat preotul. Tocmai fiindca locurile sunt limitate, cimitirul s-a extins pana sub tribunele stadionului! Inestetic, imoral si, sinceri sa fim!, ilegal. Daca inainte se mai putea vorbi de locuri bine amplasate, in cimitirul "La Nuci", acum, "se vinde"... reputatia cimitirului, si, poate, cateva locuri situate langa aleea principala. Ultimele locuri disponibile se mai pot mandri doar cu umbra pilonilor scorojiti care sustin tribunele stadionului. Nucii au ramas undeva departe... "Preturile sunt 8-10 milioane de lei, ca nu prea avem din ce da. Un loc care este la aleea principala de exemplu, dar chiar la alee, nu am. Dar am intr-un sector unde locurile sunt mai mari, mai late (1,5 m) si mai lungi", si-a prezentat "oferta", Zoltan Boitor, administratorul cimitirului. Chiar daca nu mai sunt locuri centrale ("la alee"), in cimitirul "La Nuci", un loc de inhumare costa de trei ori salariul minim pe economie si de sapte ori mai scump decat in cimitirul administrat de primarie. Cu siguranta, nu este o zona pentru "muritorii de rand", scuzati macabrul expresiei!

Ioana LUCACEL, Mihaela MIHALEA



* Director demis in scandalul copiilor homosexuali
"Cumplita realitate"

In urma articolului "Sodoma copiilor" din GAZETA de Maramures, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului s-a sesizat si si-a trimis reprezentantii in Baia Mare, pentru elucidarea situatiei si luarea masurilor corespunzatoare. Criza fara precedent a fost calificata de directorul Augustin Botis drept "cumplita realitate". Directoarei de Centru, Andreea Dobos, i se pregateste o "debarcare fortata". "Corpul de control al Secretarului de Stat (Gabriela Coman) a venit pentru a se interesa daca cele scrise in GAZETA de Maramures sunt asa sau nu. A ajuns la concluzia ca cei aflati sub incidenta de banuiala sunt monitorizati si a constatat ca acolo e nevoie de o restructurare. Copiii mici sa-si gaseasca destinatia prin proiectul ASSOC, iar copiii mari sa fie regrupati, in functie de afinitati si componente psihologice, nu la gramada, asa cum au fost adunati inainte. In mare parte, nici personalul de acolo nu corespunde. 80% trebuie reevaluat si apoi vom vedea cine ramane. De aceea trebuie sa dea un concurs. Ne trebuie un asistent social (unde este Coza, cel cu declaratiile incriminante? O fi "debarcat" si el?, n. red.), un educator... Cu copiii acestia nu se lucreaza la gramada si in formula de paza obsteasca. Directoarea Adreeea Dobos a fost invitata sa-si dea o demisie onorabila. Sper ca ma va intelege si nu vom ajunge la situatii de demitere, ci de acceptare a demisiei. In caz contrar, vom gasi solutiile impuse de lege si de situatia de criza care s-a instalat in acest centru. Consideram ca e nevoie ca altcineva sa fie director acolo. Personalul trebuia instruit si am incredintat aceasta sarcina cuiva, fara a sti ca nu duce lucrurile la capat. Realitatea e cumplita", a recunoscut Botis. Si uite asa, ni se lua o marama de pe ochi. Adica singurii vinovati sunt asistentul Ciprian Coza si directoarea de Centru Andreea Dobos (care a afirmat ca nu i s-a cerut demisia!). Ciudata "vindecare" de haos prin gasirea a doi tapi ispasitori! Dar "virusul" nu e cumva la... varf, domnule Botis?



* Legea incalcata de faptuitorii vanzarii Castelului Teleki
Dovada ilegalitatii!

Dupa ce am aratat modul prin care un monument istoric a trecut din proprietatea Statului in patrimoniul unui fost merceolog din satul Fersig, e timpul sa punctam decisiv. Tranzactia care a prejudiciat bugetul Statului cu cateva miliarde de lei a "beneficiat" si de incalcarea unei legi. Legea anuleaza tranzactia!

In timpul documentarii investigatiei privind vanzarea primului castel din Maramures, autoritatile, care pozau fals in postura "celui care ar fi vrut sa ia masuri", au motivat ca in momentul tranzactiei (anul 1999) nu aveau legea de partea lor. In optica lor, aceasta tara legislativa este cauza acceptarii tacite a unei tranzactii imorale, dar "legale". Satui de bla-bla-uri propagandistice, vom oferi inca un argument pentru care aceasta vanzare e lovita de nulitate: legea! De asemenea, sesizam cazul organelor competente de cercetare si reprezentantilor Ministerului Culturii, carora le punem la dispozitie dosarul de presa "Castelul Teleki".

Argumentul

Desi acum exista o lege care nu mai da dreptul institutiilor sa vanda un monument de patrimoniu fara a oferi Statului dreptul de preemtiune, autoritatile din Satulung si cele judetene sustineau ca in momentul vanzarii (anul 1999) nu existau "mijloace legale pentru a impiedica tranzactia". Cu toate acestea, prefectul din acea vreme (Gheorghe Mihai Barlea) a sesizat Parchetul si Politia pentru a verifica legitimitatea vanzarii. Rezolutia Parchetului a fost ca nu au fost infaptuite actiuni de natura penala, procurorul care a anchetat cazul acceptand ca tranzactia era ilegala, dar era "un caz civil". Prefectul a replicat ca nu putea avea calitate procesuala civila si ca i s-a parut o culpa penala a Consiliului local Satulung si a primarului care au consimtit sa vanda un imobil pentru care nu aveau calitatea de proprietari. Apoi, totul s-a... stins. Numai ca in acel moment, era in vigoare Legea 41 din 1995 (privind protejarea patrimoniului cultural national). In conformitate cu articolul 29 din acea lege, "monumentele istorice aflate in proprietate publica sunt inalienabile. (...) Instrainarea acestora cu orice titlu sau pe orice cale este lovita de nulitate absoluta!" Asadar, Mircea Maries, fostul merceolog, metamorfozat in "castelan", a cumparat un bun vandut de un proprietar care nu avea voie sa-l vanda, conform legilor in vigoare!

"Castelanul" organizator de disco-baluri

Mircea Maries (41 ani), beneficiarul vanzarii Castelului Teleki din Satulung, monument istoric de categorie B, s-a nascut in satul Fersig (comuna Satulung, Maramures), acolo unde isi are si acum resedinta. A facut primele opt clase la scoala generala din Pribilesti, iar apoi a urmat cursurile Liceului cu profil minier din Baia Mare. Conform declaratiilor unor consateni, prima sa "meserie" a fost de "organizator de disco-baluri in sate", unde vindea bilete si vin varsat, marca "Fersig". Din aceasta activitate a reusit sa-si cumpere prima masina, un Oltcit. Apoi a fost merceolog la Intreprinderea de prestari servicii, meserie foarte bine platita (altfel nu se explica achizitia societatii la care lucra, la doar doi ani dupa Revolutie). A facut confectii metalice si piese de schimb pentru industria miniera ("celebrele" bile de la Remin), apoi a cumparat fosta platforma industriala a Baii Mari (IMMUM, actualmente Tehnomin). Mai are afaceri in domeniile: vanzarea carburantilor si imobiliare. Este "new entry" in topul celor mai bogati si cinstiti 300 de romani cu o avere cifrata la 5-6 milioane de dolari.

Catalin VISCHI



Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.