• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Decembrie , 2003

ANCHETA - POLITIC

* Cristian Anghel, cel mai popular politician maramuresean
Sondajul deznadejdIi PSD

* In orasul primarului Grec, traficantii fac legea
Mafia din Borsa

* Puciul pesedist

* Coltu' meu
Operatiunea Mos Craciun

* Schimbul de azi
RAPIREA LUI MOS CRACIUN DE CATRE MARSUPIENI

* Cristian Anghel, cel mai popular politician maramuresean
Sondajul deznadejdIi PSD

Cel mai important eveniment politic al saptamanii trecute a fost sondajul de opinie comandat de Alianta PNL-PD, realizat pe un esantion national de 35 de mii de persoane. Sondajul a fost realizat de CURS si CSOP si are o importanta deosebita pentru filialele de partid maramuresene, avand in vedere ca alegerile locale sunt “la o aruncatura de bat". Rezultatele relevate de sondaj pentru Maramures reprezinta un barometru util partidelor, dar si electoratului maramuresean, naucit de scandalurile politice din PSD si PRM.

Daca la nivel national sondajul se apropie de prognozele analistilor politici, in judetul Maramures situatia este putin diferita. Mult trambitata “dominatie" pesedista, ca urmare a politicii agresive de racolare de primari, viceprimari, consilieri din teritoriu, nu prea are acoperire in rezultatele sondajului. Scandalurile din PSD Maramures, jocurile facute si in organizatia PSD Baia Mare, care au dus la indepartarea unor lideri valorosi, a fost sanctionata de maramureseni si, mai ales, de baimareni. Spunem asta deoarece, daca ar fi fost sa ne luam dupa declaratiile liderilor pesedisti, ei ar fi trebuit sa faca legea in judet. Cu 37% din preferintele maramuresenilor, PSD ocupa primul loc, mult prea modest fata de declaratiile facute in acest an. Sa nu uitam ca liderii filialei maramuresene sustin ca au o organizatie care numara peste 20.000 de membri. Pe locul doi se afla PNL, cu 20,9%, urmat de PRM cu 18%. Democratii sunt pe patru, cu doar 10,2%. Celelalte partide au sub 5%. Se poate spune ca Alianta PNL-PD are un procentaj apropiat de cel al PSD, semn ca in judet exista un echilibru intre putere si opozitie. Interesant este ca UDMR are un scor foarte slab, desi la nivel de judet etnicii maghiari reprezinta 10% din populatie. In mod normal, si in sondaj ar fi trebuit sa se apropie de acest procent, stiut fiind ca maghiarii sunt disciplinati. Apoi, daca privim la rezultatele de la alegerile din 1992 si 1996, aflam ca PSD (atunci PDSR) nu a trecut de 25% din sufragii. In 2000 au obtinut ceva peste 30%. Rezulta ca si pesedistii au un electorat fidel, care se apropie de procentul de 30%. Diferenta pana la 37% din recentul sondaj s-ar putea regasi la alegeri in dreptul UDMR. Este posibil ca sondajul sa nu fi cuprins toate localitatile in care maghiarii au o pondere insemnata.

Anghel, liderul locomotiva

Dar partea cea mai interesanta a recentului sondaj se refera la topul increderii in personalitatile politice maramuresene. La nivel de judet, cel mai apreciat politician este Cristian Anghel (PNL) cu 30,3%. El este urmat de Mircea Man (PD) cu 12,7% si Liviu Doru Bindea (PSD) - 6,8% . In Baia Mare, Anghel conduce zdrobitor cu 66,1%, fiind urmat de Man cu 32,9% si viceprimarul taranist, Vasile Barbul cu 27,6%. Practic, podiumul pentru “municipale" este ocupat de Alianta PNL-PD. La un asa procent de popularitate, actualul primar poate spera sa castige alegerile din primul tur. Daca pentru opozitie lucrurile stau bine in municipiu, pentru PSD Baia Mare sondajul reprezinta un cosmar. De la PSD regasim pe locul patru pe Ludovica Parvu - cu 11,2%, urmata de Bindea - cu 7,3% si Ioan Blajan, presedintele organizatiei municipale, - cu doar 7,1%. Aceste rezultate ne arata ca PSD Baia Mare este in criza de imagine si de lideri. Paradoxal, cei mai bine clasati pesedisti sunt Parvu si Bindea, fostii rebeli care au fost marginalizati in ultimele luni. Jocurile de culise facute in organizatia baimareana si, prin extensie, in cea judeteana, nu au dus la un plus de imagine pentru filiala partidului de guvernamant. Nici “importurile" pseudo-liberale, de la PUR si PSM nu au ridicat popularitatea liderilor baimareni, care au afirmat cu orice ocazie ca PSD Baia Mare, o organizatie puternica, cu peste 4.000 de membri, va fi o alternativa viabila la administratia municipala liberala. Formulari de genul “vom pune Primaria pe panoplia cu trofee" nu au acoperire in realitate. Blajan considera ca rezultatele sondajului sunt bune, in general, insa este o problema la Baia Mare, dar ea poate fi rezolvata pana la alegeri (?!). Optimismul presedintelui PSD Baia Mare demonstreaza ca fie si-a pierdut flerul politic, fie nu are curajul sa recunoasca ca actuala criza pesedista este mai profunda decat ne-au lasat sa vedem certurile din organizatie. Indepartarea unor lideri, propulsarea unor nou veniti in functii de conducere, intelegerile oculte intre grupuletele care graviteaza in jurul liderilor momentului, au dus organizatia baimareana in posibilitatea de a pierde alegerile. Una peste alta, PSD Baia Mare are o problema. Alti pesedisti de frunte au obtinut procente de corigenta: Petre Moldovan, Alexandru Cosma 4%, subprefectul Viorel Deghid 3,1%, iar de prefectul Ioan Buda, ce sa mai spunem? Procentul de 1,2% ne scuteste de orice comentariu. Ah, mai avem o intrebare. Cum se simte Calin Matei?

Nicolae TEREMTUS



* In orasul primarului Grec, traficantii fac legea
Mafia din Borsa

Miercuri, 18 decembrie, in Borsa a debarcat o trupa formata din politisti de frontiera de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures (IJPF) si Directia PF Radauti, alaturi de angajati ai CZCCOA Cluj si ai Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures. Ei au descins la mai multe locatii, filate in prealabil, ridicand oameni si masini, de-a valma, chiar de pe strada.

Borsa era in fierbere. Oamenii ridicati pentru cercetari erau figuri cunoscute in lumea interlopa din zona. Toata "gramada" a fost transportata la sediul Sectorului PF Viseu de Sus, pentru a fi in siguranta, apoi in cursul zilei de 19 decembrie coloana auto a intrat pe portile Inspectoratului din Sighet. Este cunoscut faptul ca in Borsa e cea mai mare retea de tip mafiot din Maramures. Acolo, politia doarme in papucii statului, toate cazurile mai serioase pe care le inregistreaza fiind cercetate de catre altii. Politistii borseni sunt platiti doar pentru a face figuratie, nicidecum pentru a preveni si combate criminalitatea. Borsa, supranumita "Micul Milano", este pepiniera care furnizeaza forta de munca sau de “ciordeala" pe piata Italiei. Se estimeaza ca aproximativ 10.000 de persoane din oras sunt plecate (permanent sau temporar) in orasele italiene Milano si Torino. Miercuri s-a facut putina curatenie, stiindu-se ca de sarbatori, multi "italieni" se intorc in sanul familiilor. Asa ca a fost momentul propice pentru ca politistii sa verifice 128 autoturisme. S-a dovedit ca 12 erau furate din Italia, unul avand chiar seria de pe sasiu stearsa cu poansonul. Toate masinile erau "de marca": Mercedes A 170, Audi 80 Coupe, Hyundai Cabrio, Renault Megane, Nissan Patrol etc., majoritatea nu mai vechi de trei ani. Masina fara serie, un Peugeot, este cea mai "veche" (din 1996).

Morisca asigurarilor

Modul de “lucru", potrivit politistilor de la Crima Organizata, este urmatorul: masinile aduse sunt asigurate, apoi sunt vandute pe un pret derizoriu romanilor din mafie care le aduc in tara. Dupa o luna-doua "proprietarii" din Italia le reclama ca fiind furate. Italienii se aleg din aceasta afacere si cu bani din vanzare si cu asigurarea! Normal, acele masini sunt date in urmarire internationala. Din acest mecanism, rezulta ca borsenii se fac vinovati cel putin de frauda la asigurari, apoi de furt. Frapeaza lipsa de la actiunea politieneasca a celor din IPJ Maramures si Jandarmerie. Probabil nu au fost considerati de incredere sau se banuieste ca ar fi in cardasie cu mafiotii borseni. Poate cu aceasta ocazie, cei cazuti in plasa vor fi mai cooperanti si-si vor turna si eventualii tovarasi cu epoleti. Se vorbeste ca printre cei retinuti pentru cercetari s-au aflat si fiul unui consilier local din PSD Borsa si un personaj apropiat senatorului PRM Mircea Mihordea, poreclit “Roscatu'". Acesta din urma este retinut la fiecare actiune de acest gen, dupa care i se da drumul. Printre cei care au coordonat actiunea se afla celebrul colonel, pe stil vechi, Nicoara Andreica, fostul comandant al Politiei Borsa. Circula zvonul ca aceasta actiune nu a avut loc intamplator in preajma Sarbatorilor de Craciun. S-au platit mai multe polite unor indivizi care nu au “percutat" la comanda celor care coordoneaza mafia din Borsa. Implicatiile sunt mari, ating zona economica si politica din Borsa si nu numai. Oricum, cele 12 masini evaluate preliminar la suma de 5 miliarde de lei, sunt un cadou frumos de Craciun pentru..., habar n-avem pentru cine, dar pentru borseni desigur nu. Si uite asa, borsenii vor ajunge incet sa mearga iar pe jos, ca pe vremea cand erau ciobani si mineri.

“Inocentii" traficanti

Pentru mai multe amanunte legate de aceasta actiune am luat legatura cu Toma Vasile Rus, seful de la Crima Organizata Cluj. Acesta a spus ca este o actiune de amploare si cercetarile sunt in curs de desfasurare. “A fost o actiune pentru combaterea traficului ilegal de autoturisme furate din Italia. Au fost identificate 12 autoturisme de lux furate. Ele au fost aduse la sediul IJPF Sighet si urmeaza stabilirea autorilor furturilor. Reteaua este mult mai mare, este o retea internationala. Noi, deocamdata am ridicat masinile dovedite a fi furate. In total, sunt in jur de 50 de masini. Asa, pe rand, le ridicam. Persoanele ridicate au fost anchetate cu privire la provenienta autoturismelor. Este foarte greu. Toti spun acelasi lucru: . Noua ne trebuie probe concrete. Colaboram cu Paolo Sartori, ofiterul de legatura al Politiei italiene, si, in functie de rezultate, vom stabili exact filiera pe care au fost aduse masinile", a declarat Rus.

Nicolae TEREMTUS, Teofil IVANCIUC



* Puciul pesedist

Se apropie alegerile. In aer pluteste iz de campanie electorala. Acesta s-a simtit puternic saptamana trecuta in sedinta de Consiliu Local. Desi a fost ultima sedinta pe anul 2003 consilierii si-au amintit ca sunt politicieni. Taberele adverse au fost social-democratii si liberalii. Problema ivita (cam pe neasteptate) a fost legata de aprobarea organigramei si a statutului de functii pentru primarie. Pesedistii au cerut amanarea proiectului pana la sedinta din ianuarie, hotarare cu care liberalii nu au fost de acord. Cei mai zelosi social-democrati au fost Ion Blajan, presedintele filiale baimarene a PSD, Calin Matei, mai proaspatul social-democrat si Alexandru Metes. Cum Blajan a fost acuzat de semenii de partid ca ar fi un apropiat al liberalului Cristian Anghel, acesta a tinut sa-si demonstreze fidelitatea fata de partid si sa mearga pana la capat in sustinerea "cauzei". Blajan a acuzat liberalii, care cu votul democratilor au majoritate in consiliu, ca nu asculta si parerea opozitiei (si noi am ras!). Desi consilierii pesedisti au amenintat ca parasesc sedinta de consiliu daca cererea nu le este respectata, liberali nu si-au schimbat votul. Intr-o adevarata targuiala de genul "care pe care", cele doua parti si-au prezentat argumentele. Pesedistii sustineau ca sunt prea multi angajati, in timp ce liberalii sustineau ca organigrama este pentru anul 2003 si nu mai poate fi schimbat nimic. Cert e ca liberalii au ramas pe pozitii, iar social-democratii au amanat "puciul" pentru anul viitor, ramanand la sedinta si votand "impotriva". Inutil, calul (adica, proiectul) trecuse, duios ca o Anastasie eroina de film, avand majoritate favorabila. Certurile au mai continuat o vreme, dupa care pesedistii s-au mai calmat, ceea ce inseamna ca, totusi, nu a inceput campania electorala (mai exact razboiul de capa, spada si functii politice). Pupaturi, ura si la gara. Nu de alta, dar sa vada cu totii cum pleaca "trenul 2003" si vine altul nou.

Mihaela MIHALEA



* Coltu' meu
Operatiunea Mos Craciun

Cand eram copil, la fiecare sfarsit de an traiam o dilema. Parintii imi povesteau de Mos Craciun, iar oficialii (propagandistii) de Mos Gerila. Eu si prietenii mei credeam ca este vorba de acelasi Mos. Dilema asta a durat multi ani. Dar, in copilarie totul este mai usor de inteles. Aveam zapada, brazi adevarati, cumparati legal de la piata, bomboane si cadourile mult asteptate. Nu tin minte sa fi avut Mos Craciun de ciocolata. Cred ca nici nu as fi putut sa mananc din Mosul drag al copilariei, chiar din ciocolata fiind. Acum, nu este magazin in care sa nu gasesti fel si fel de Mosi din ciocolata. Mici, mari, grasi, slabi, urati, dar mai ales comestibili. Copiii ii mananca fara regrete, parintii ii cumpara din inertie. Am vazut la iesirea dintr-un magazin un pusti cu vreo trei astfel de Mosi in mana. Din unul degusta pofticios, probabil sa vada daca este cel adevarat. Cu un fel de cruzime inocenta i-a muscat capul, apoi mirarea si-a facut loc pe fata care mesteca mecanic. Mosul din ciocolata era gol pe dinauntru. Cam asa se intampla zilele acestea prin tot orasul. Autoritatile, politicienii se intrec in a fi Mos Craciun. Nu as vrea sa fiu cinic, dar la redactie curg comunicatele prin care suntem informati ca institutiile judetului, oameni importanti, lideri politici, organizatii neguvernamentale, organizatii de femei, de tineret etc. se duc cu Mos Craciun (asa cred ei) la copiii din orfelinate, sau vin copiii pe la Palat, sa primeasca daruri in pungi de plastic. Mai este si “chestia aia" in care copiii institutionalizati sunt luati acasa de importantii judetului. Actiuni intens mediatizate. In zilele acestea, Mos Craciun a devenit agent electoral, asa cum in copilarie era inventia comunista numita Mos Gerila. Dupa sarbatori, copiii acestia sunt uitati de toti. Nu stiu cat de magice sunt zilele astea pentru copii, dar cu siguranta dupa ce vor reveni in “familia" celor fara parinti, golul din suflet va fi mare. Pentru ei, Mos Craciun va fi intotdeauna un personaj care le da o punga de plastic cu ceva in ea, care face o poza in mijlocul lor, care ii mangaie fugar pe crestet, dupa care pleaca. Nu am auzit de vreun astfel de personaj important sa faca acest gest fara a sti nimeni. Doar el si sufletul lui. De asta urasc Mos Craciunii din ciocolata, goi pe dinauntru.

Nicolae TEREMTUS



* Schimbul de azi
RAPIREA LUI MOS CRACIUN DE CATRE MARSUPIENI

"... si sa mai stii, dragul mosului, ca povestea cu Rudolf, renul meu cu nasul rosu, este o fantasmagorie! Nu vreau sa te dezamagesc, dar sunt convins ca macar o data te-ai intrebat si tu, ca si alti copii: Asa este! Nici calul lui Fat-Frumos - ala despre care se spune ca manca jeratic - nu a jucat in , de aceea nu vad de ce ar mai exista indoieli in privinta lui Rudolf? Vezi tu, dragul mosului, nimic din ce-i viu, nu-i vesnic, nici macar delasarea unui popor (o data si-o data tot rabufneste, trezit la realitate - asta ar trebui sa o spuneti parintilor, care la randul lor sa o transmita pe filiera Dancu - Nastase - Iliescu, pentru ca mai exista sansa ca acestia sa nu fi uitat cum sa foloseasca informatia). Deh, nici eternitatea nu mai e ce-a fost o data...", mi-a spus intristat, parca. Sau doar mi se parea ca e asa din cauza dezamagirii provocate de inexistenta renului preferat (argumentele hotaratoare in privinta optiunii au fost desenele animate ale domnului Disney, recunosc!). La foarte multi ani de la dezvaluirea despre nemurire (pana la urma numele renului conteaza infinit mai putin), cand nu mai credeam in Mos Craciun si eram convins ca l-au rapit "marsupienii" din cauza martuirisirilor sale, Craciunul a insemnat pentru mine "cel mai frumos timp al confirmarii deazamagirilor si dezgustului". Poate pentru ca gerul nu ingheata numai talpile sarmanilor care framanta zapada ci si demnitatea si neuronii. In acest Craciun, asteptam resemnat dezamagirea "traditionala" si n-a trebuit decat sa accept ca sacralitatea este un termen la fel de desuet, atunci cand e aplicat "viilor", ca si "binele romanilor". Printre putinele calitati in care mai credeam era onoarea celor obligati de tara sa o pastreze pana la moarte. Mitul a rezistat pana acum, cand spinarea cocosata (nu de batranete) a mereu regelui Mihai a decernat un premiu (nici nu mai are importanta ocazia) premierului Nastase Adrian.
P.S.: Am incercat sa gasesc argumente in facturile la curent, gaz si "alte cheltuieli neprevazute" de la resedinta regelui alungat, dar greata si dezamagirea nu pot fi sterse cu toate lamaile din lume.

Catalin Vischi

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.