• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Iunie , 2004

ANCHETA-ATITUDINE-INVESTIGATII

* PSD are buget pentru “cumpararea" de mandate de consilieri judeteni?
Alba-neagra cu CJ Maramures

* Centrala CEC doarme, iar Chiuzbaian iese la atac

* Victor Vaum, un investitor strategic in turism, vinde gogosi la Desesti
Tour-oportunistul din Izvoare

* Nicolae Stefanescu-Draganesti: “Nu le-a fost rusine!"
Observatorii LADO, instruiti de PSD

* Premiera in aplicarea accesului la informatiile de interes public
Nu va mai jucati cu legea!

* Lia Roberts a demarat "turneul de ascultare" a romanilor
Intre Nevada Si Maramures

* Preotii greco-catolici, vanati de Securitatea regimului totalitar
IUBINDU-L PE DUMNEZEU

* Remeti, eternul leagan al denunturilor electorale
Injectii cu... sare

* Schimbul de azi
Invitatie la balul Ecelor mascati in preoti

* Coltu' meu
In tara lui Mahala-Voda

* Ma tot mir
Sexul, scoala si averea

* PSD are buget pentru “cumpararea" de mandate de consilieri judeteni?
Alba-neagra cu CJ Maramures

Cel mai discutat si asteptat moment politic al saptamanii trecute a fost convocarea sedintei de constituire a Consiliului Judetean (CJ). Pe parcursul a trei-patru zile, mult asteptata sedinta, ba era convocata, ba amanata pana in saptamana aceasta. Data de 26 iunie este data limita pana la care trebuie constituit CJ.

Din pacate, subiectul a devenit un fel de disputa “ca la piata", mediatizata corespunzator. La inceputul saptamanii, intr-o conferinta de presa, Alexandru Cosma si alti vicepresedinti ai filialei au facut cateva afirmatii interesante. S-a spus ca Opozitia maramureseana, semnatara a pactului anti-PSD si cu sanse reale de a obtine conducerea CJ, joaca murdar. Ca se merge in teritoriu si se face campanie electorala pentru turul doi al alegerilor, fara a se tine cont de regulile politice si ale bunului simt. Pesedistii au mai sustinut ca au aceleasi drepturi ca si cei din Opozitie, ca pot si ei negocia si discuta. Ceea ce este corect. Nu a afirmat nimeni ca PSD nu poate negocia. Da de la aceasta si pana la ce s-a intamplat in cursul saptamanii trecute, este cale lunga. Negocierile nu inseamna “troc", “comert politic", “Vanzare/cumparare" de constiinte si de mandate de consilieri judeteni. Se pare ca deruta din tabara PSD este mare. “Urecheala" de la Centru a fost pe masura rezultatelor din 6 iunie si s-a procedat in consecinta.

“Va ordon: Obtineti conducerea CJ!"

Cam asa trebuie sa fi fost mesajul liderilor PSD, iar cei din filiala maramureseana au purces sa puna in aplicare “ordonanta" primita pe linie de partid. Cosma, aflat la sfarsit de mandat, ne-a explicat ca negocieri, in viziunea sa, inseamna discutii cu toate filialele de partid, cu toti liderii si cu toti cei alesi consilieri judeteni. Nu a acceptat ideea ca se ofera bani pentru voturile necesare obtinerii conducerii CJ. In oras se vorbeste ca PSD a alocat pentru aceasta actiune-negociere-discutii un “maruntis" de cateva zeci de miliarde. De aceea, saptamana trecuta ba era sedinta sambata, ba in cursul acestei saptamani. Unii lideri ai Opozitiei considera ca aceste “sageti otravite" privind convocarea sedintei de constituire a CJ au avut rolul de a testa reactiile liderilor partidelor de opozitie, dar si a celor vizati de PSD pentru a fi “cumparati". Cu toata negarea lui Cosma, este limpede ca s-a incercat ce nu s-a reusit la alegerile din 6 iunie. Adica mandate de consilieri judeteni suficiente pentru a obtine functiile de conducere. Se vorbeste de tradare. Sunt vehiculate nume de politicieni care ar fi “semnat pactul cu diavolul". Ar fi prematur sa dam aceste nume. Inca se joaca in acest meci: putere-opozitie, dar promitem sa tinem un spatiu pentru cei ce vor trada, daca vor trada.

Uite cine vorbeste!

Pe de alta parte, Cosma a infierat modul in care se comporta Opozitia. El afirma ca liderii liberali si democrati umbla in teritoriu si fac promisiuni deplasate. Ori “ameninta" comunitatile locale ca vor veni la conducerea CJ, iar acolo unde sunt primari PSD nu vor fi alocate fonduri de la buget. Cosma uita ca, in prag de alegeri locale, filiala maramureseana a PSD avea 50 de primari fata de momentul 2000. Cum au ajuns alesii pe listele altor partide in ograda PSD, nu a mai explicat. Cum, timp de patru ani, primarii Opozitiei s-au chinuit sa supravietuiasca cu un “buget de austeritate", iarasi nu a explicat Cosma. Nici nu putea. Majoritatea celor care au trecut la PSD in perioada 2000-20004 au fost fortati prin subtile parghii administrative. Apropo de metodele Opozitiei, iata cum procedeaza si PSD in teritoriu. La Moisei, mai zilele trecute, Gheorghe Simon, consilier judetean PSD, lider de vaza al filialei a venit sa faca campanie pentru candidatul pesedist in turul doi. “A venit si s-a prezentat oamenilor ca fiind viitorul presedinte al Consiliului Judetean. A impartit bugetul, a alocat fonduri, a promis , doar sa-l votam pe candidatul lor la Primarie. O porcarie!", ne-a declarat un localnic care a asistat la intalnirea electorala cu liderii PSD. Nu este un caz singular. Amuzant e ca multi dintre liderii PSD se vad deja in functii inalte in administratia judeteana. Nu sunt atatea functii cati aspiranti exista in filiala maramureseana.

Mai e mult pana departe...

Nicolae TEREMTUS



* Centrala CEC doarme, iar Chiuzbaian iese la atac

Cazul Simonei Mihalache, economista Sucursalei CEC implicata in scandalul de escrocare a zeci de maramureseni, este din nou in atentia noastra. Recent, interdictia lui Mihalache de a parasi tara a fost prelungita cu inca 30 de zile, iar dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Cluj.

Acest caz deosebit de complicat are o particularitate. Din prejudiciul de peste 12 miliarde lei nu a fost recuperat nici un leu. In urma unor discutii cu mai multi juristi, a rezultat ca este imposibil ca sa nu existe bani de-ai pagubitilor “pititi" cine stie unde sau la cine. “Cine o cunoaste pe Mihalache stie cu cine are de-a face. Plange la comanda, rade apoi, si are o putere fantastica de convingere. Este un actor perfect. Multi ii plang de mila, dar..." Evident, pana in acest moment nu s-a intamplat nimic care sa determine exclamatia asteptata de numerosii pagubiti ("S-au gasit bani!"). Mihalache este cercetata, cei care au sprijinit-o de asemenea, numai ca este greu sa-i lamuresti pe pagubiti ca nu se va musamaliza cazul (precedente exista, har-Domnului). Noi avem incredere ca Politia si reprezentantii justitiei vor solutiona corect cauza. Din pacate, “talpi" care pun sub semnul intrebarii onestitatea celor ce ancheteaza vin din partea celei care conduce Sucursala Maramures: Amelia Chiuzbaian. Am primit la redactie o noua scrisoare din partea unor fosti angajati ai CEC, care relateaza aspecte descalificante pentru conducerile Sucursalei Maramures si a Centrului CEC. Motivul? Lipsa de reactie in cazul din Baia Mare. Va prezentam misiva.

Armaghedon III

“Bucurandu-se de sprijinul neconditionat si de tacerea suspecta a Centralei CEC (care nu a luat nici o masura fata de abaterile deosebit de grave de la CEC Baia Mare), directorul Sucursalei, Chiuzbaian Amelia iese la atac promitand distrugerea celor plecati din CEC Baia Mare sau celor inca ramasi, care au sesizat aspecte din activitatea directoarei. De cateva zile, directoarea Chiuzbaian flutura in stanga si in dreapta o adresa primita de la organele de ancheta care mentioneaza ca nu se confirma faptul ca ar fi implicata in cazul Mihalache. Le amintim urmatoarele:
Mihalache Simona a escrocat peste 80 de persoane cu peste 12 miliarde de lei, folosindu-se de functia avuta si de logistica institutiei, o parte din aceste persoane au fost escrocate chiar in biroul directoarei, dupa cum au declarat unii pagubiti, dand greutate si credibilitate acestei escrocherii. Acest lucru a fost posibil datorita unor abateri grave ale directoarei Chiuzbaian, cu iz penal, abateri care s-ar putea incadra la neglijenta si abuz in serviciu. Pentru a putea desfasura aceste activitati in sediul CEC, Mihalache Simona a castigat intelegerea directoarei prin acordarea de “atentii" substantiale (vezi afirmatia directoarei, de la acea vreme: “lui Simona ar trebui sa-i dau salariul in euro pentru ceea ce face"?!). Amintim ca Mihalache a indeplinit functia de secretara a directoarei pana spre sfarsitul lui 2003, cand a fost promovata in functia de economist, ca urmare a rezultatelor obtinute la un concurs ce are si acesta iz... penal. Aceste aspecte si multe altele au fost prezentate la vremea respectiva pentru a se afla unde au ajuns sumele uriase de bani, cum si de la cine pot fi acestea recuperate, cine sunt persoanele vinovate (avand in vedere ca oricine s-ar putea afla in una din cele doua situatii: escrocata de Mihalache sau data afara de Chiuzbaian)", se arata in scrisoare.

Rebela Chiuzbaian

“Se observa ca activitatea manageriala a directoarei Chiuzbaian poate fi analizata cu Codul Penal in mana, daca tinem seama de modul de organizare a concursurilor si a promovarilor pentru posturile de conducere, negocierea salariilor, premierea salariatilor, impartirea fondului din profit, acordarea unor credite etc. Se zvoneste ca se afla pe rol un dosar penal legat de modul de acordare a unui credit din zona de peste Deal (si nu numai de acolo). Cu toate acestea, conducerea CEC nu numai ca nu a luat nici o masura, dar, mai mult, asa dupa cum afirma directoarea: “o protejeaza si o sfatuieste ce sa faca". Tot Chiuzbaian mai spune: “domnul presedinte m-a asigurat ca nu va lua nici o masura impotriva mea". Asta cu toate ca, de ochii lumii si ai presei, au descins in Baia Mare mai multe echipe de control din Centrala CEC care s-au purtat cu manusi fata de directoarea Chiuzbaian. Nu se stie cine a sfatuit-o in aceasta perioada sa plece in concediu medical impreuna cu alti salariati cu abateri grave, pentru a nu da explicatii echipelor de control. Ulterior a refuzat prezenta la Bucuresti, cand a fost convocata de Conducerea CEC, care nu a dispus nici o masura fata de refuz. Incurajata de pasivitatea inexplicabila a conducerii CEC si de adresa primita de la organele de cercetare, directoarea Chiuzbaian a iesit in fata la atac, amenintand cu nume grele din Senatul Romaniei, P.N.A., Ministerul de Interne, pe oricine nu se simte intimidat de sustinerea si puterile ei. Nu ne vom lasa intimidati de aceste amenintari si vom face cunoscute numele persoanelor pe care le invoca, precum si alte fapte ale directoarei Chiuzbaian, pe care o asiguram ca sunt de natura penala si nu intra sub incidenta secretul bancar (pe care il invoca fara sa-l cunoasca). Daca nu se simt amenintate, solicitam organelor de cercetare penala sa-si faca datoria, existand suficiente elemente pentru inceperea cercetarilor fata de faptele directoarei. Ne exprimam regretul ca, pentru Conducerea Centralei CEC, Sucursala CEC Baia Mare este mai putin importanta decat interesele lui Chiuzbaian (poate organele de cercetare penala vor afla de ce). Va transmitem acest material cu rugamintea de a-l publica, in numele unor persoane care au facut parte din sistem, iar acum sunt amenintate de catre directoarea Chiuzbaian.
P.S.: Vom adresa conducerii CEC o scrisoare deschisa, pentru a o ajuta sa faca distinctia dintre o institutie de prestigiu si personaje precum Chiuzbaian Amelia s.a.
P.P.S.: Acceptam unele corecturi sau completari, cu rugamintea de a pastra fondul materialului transmis", se arata in incheierea scrisorii unor fosti angajati. Nu am prea facut corecturi, in fond cine stie mai bine ce se intampla acolo decat cei ce au lucrat in sistem. Asteptam sa primim si informatii concrete, lucruri despre care deocamdata se vorbeste pe la colturi, dar, din cauza fricii de represalii, unii se tem sa le faca cunoscute. Am aflat ca “celebra adresa de la Politie" pe care Chizbaian o falfaie pe post de certificat de buna purtare, a fost trimisa de directoare la toate agentiile CEC din oras cu mesajul: “Ati vazut ca eu am dreptate!". Ii semnalam directorului Sucursalei ca poate pune adresa respectiva chiar si in rama. Noi asteptam concluziile rapoartelor controalelor care au descins la Baia Mare. Asa suntem noi, mai naivi. Vom reveni.

Nicolae TEREMTUS



* Victor Vaum, un investitor strategic in turism, vinde gogosi la Desesti
Tour-oportunistul din Izvoare

Binecunoscuta pentru serviciile turistice pe care le oferea inainte de '90, statiunea Izvoarele este azi lasata in paragina. Vechile cabane (cu mici exceptii) sunt niste ruine. In ultimii ani s-a declansat o goana avida dupa terenurile din Poiana Soarelui, un grup initiat de oameni de afaceri si politicieni ravnind la terenul cu reale oportunitati pentru turism.

Din punct de vedere teritorial-administrativ, Statiunea Izvoarele apartine de localitatea Desesti, una dintre cele mai intinse comune din judet. Suprafata totala detinuta de comuna depaseste 5.000 de ha si cuprinde zone impadurite si pasuni. Zona a fost cautata de turisti inainte de 1989 pentru pitorescul ei, cabanele oferind locuri de cazare in conditii decente si la preturi accesibile.

Gasca

In anii originalei tranzitii romanesti, lipsa de interes a autoritatilor judetene si locale a dus la degradarea statiunii. Se pare ca in ultima vreme Izvoarele a revenit in atentia ochilor vigilenti ai oportunistilor de ocazie, care ar dori sa obtina o buna parte din terenul din zona (fara mari sacrificii financiare) si sa isi dezvolte o afacere profitabila. Sub masca investitiilor care vor atrage turisti, cateva personaje de vaza ale Baii Mari (politicieni si oameni de afaceri), la intelegere cu consilierii locali din Desesti, incearca sa “traga un tun" turistic prin acapararea unei suprafete cat mai mari de teren, la preturi de nimic (poate chiar gratis) in Poiana Soarelui si pentru a institui un monopol in zona. Povestea de fata este ciudata si multe din actele care stau la baza afacerii "Izvoarele" sunt contradictorii, greu explicabile din punct de vedere legal. Din acte rezulta ca un grup restrans (selectiv) incearca obtinerea terenurilor de la Izvoare, fara a mai accepta alti parteneri in acest “joc". Personajele principale ale povestii sunt consilierii locali din Desesti (dintre care se disting Ioan Pop, varul fostului primar Ioan Pop Ilischi si Vasile Verdes), Victor Vaum, directorul Directiei de Munca si Protectie Sociala si omeni de afaceri baimareni, care s-au remarcat in ultima vreme prin acest deosebit interes in Izvoare. Unii dintre ei chiar au demnitati in administratie, ceea ce lasa loc de interpretare privind imbinarea “utilului cu placutul", respectiv politica cu afacerile.

Ideea

Totul a inceput in 1999, cand printr-o hotarare de Consiliu Local (CL), publicata in Monitorul Oficial, s-a facut inventarul bunurilor care apartin domeniului public al comunei Desesti. In mod ciudat, pasunile de la Izvoare, precum si un restaurant impreuna cu vilele si cabanele din Poiana Soarelui apar cuprinse in domeniul public. Ciudat, pentru ca legea prevede ca pasunile nu pot fi incluse in domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale, iar constructiile respective se afla in proprietate privata (SC Maratex)! In 2002, CL hotaraste concesionarea unor terenuri in Poiana Soarelui pentru construirea de casute de vacanta, iar in iulie 2003 se stabilesc pretul de pornire si durata de concesionare. Se intentiona ridicarea a 24 de casute cu 250 mp de teren fiecare. Ideea nu ar fi fost rea si ar fi adus beneficii financiare comunei Desesti. Numai ca in august 2003, Victor Vaum si Compania intra pe fir. La sedinta de CL din august 2003 a participat si Victor Vaum (la acea data vicepresedinte al PSD Maramures, dar si protector al unora de alta culoare politica)! In timpul sedintei Vaum a luat cuvantul, desi nu solicitase in prealabil, iar consilierii nu au aprobat, cum ar fi fost normal. "Victor Vaum solicita CL sa formeze o firma mixta intre CL si o firma privata pentru dezvoltarea zonei turistice (Izvoare, n.red.) si aducerea de venituri la comuna", se precizeaza in procesul verbal al sedintei. La aceeasi sedinta, CL hotaraste abrogarea hotararii din 1999 si scoaterea din domeniul public a 341 ha de pasune de la Izvoarele.

Pledoaria vaumiana

In septembrie, la urmatoarea sedinta de CL, Vaum participa din nou. Acesta ia din nou cuvantul (in ce calitate, nu ne-am lamurit, probabil impins de propriul interes) si le explica consilierilor ce bine va fi daca ii vor urma sfaturile. In procesul verbal al sedintei se arata ca "este vorba de intreaga suprafata din jurul statiunii, 30-50 ha, pe care se vor amplasa investitiile - teleschi, iar terenul va fi folosit ca pasune. Se intentioneaza sa fie amenajata baza sportiva, sa fie adusi cai pentru calarie si sanii pe perioada de iarna, amenajarea lacului si alte lucrari, pentru valorificarea intregului potential turistic al statiunii". Cine il cunoaste mai bine pe Vaum recunoaste stilul intesat cu “gogosi" ce au darul sa impresioneze. In aceeasi sedinta, Ioan Pop ("Varul") este ales in consiliul de administratie al viitoarei societati (ca reprezentant al CL), iar Vasile Verdes in comisia de cenzori. Tot in aceeasi sedinta se hotaraste asocierea CL pentru constituirea SC Teleschi SA si revocarea hotararii CL din iulie 2003 (cu privire la concesionare). Aportul CL in aceasta afacere il reprezinta cele 150 de actiuni cu valoare de 25.000 lei fiecare (15 % din capitalul social subscris si varsat). Din actul constitutiv al SC Teleschi Izvoare SA reies adevaratele intentii ale oportunistilor. Toata afacerea este orchestrata de un domn “X" (cu sprijinul evident al lui Vaum). Respectivul a devenit actionarul majoritar cu 73% din actiuni, in timp ce CL detine 15% (raportul este cat se poate de just, nu?). Intentiile de monopolizare a afacerii reies din acelasi act. In actul constitutiv al societatii se precizeaza ca adunarea generala a actionarilor alege si revoca administratorii si cenzorii. Apoi spune ca la conducerea consiliului de administratie va fi un presedinte, in persoana domnului “X". Pe cine sa mai aleaga AGA daca deja este desemnat?

Paiul din ochi

Pe langa interesul comun Vaum si Compania la Izvoare, in zona s-au profilat si alti investitori, care sunt proprietarii unor suprafete de teren in Poiana Soarelui. Dar, sociatatea nou infiintata nu accepta concurenta si a atacat in instanta respectivele intabulari (pentru suprafete ce nu depasesc un ha). S-a motivat ca despre acele instrainari de terenuri CL nu a stiut nimic. Ceea ce este fals. Unele acte au fost intocmite la sediul Primariei Desesti si poarta semnatura lui Gheorghe Bohotici, viceprimar la acea vreme. O problema spinoasa pentru SC Teleschi Izvoare SA este un hectar de teren aflat intre “acareturile" protejatului lui Vaum si terenul de 50 de hectare dorit de aceeasi societate. Nu se mai poate continua planul de "dezvoltare al zonei" pana la clarificarea situatiei pe calea instantei. Adica, cei care stau “in gatul investitorilor strategici" trebuie sa-si ia talpasita. Altfel... Am incercat sa vorbim cu Vaum, dar nu a fost de gasit.

Intrebarile GAZETEI

1. Ce cauta Vaum in aceasta afacere? Reprezinta institutia unde este director, ori partidul? Face trafic de influenta in sedintele CL ale unei localitati?
2. Cine va construi pe cele 50 ha si cine va aproba? AGA?
3. Ce interese au unii consilieri locali si Gheorghe Bohotici sa dezvolte zona, dupa ce au lasat-o ani la rand in paragina?
4. Cum va intra terenul respectiv in ecuatie? Va intra in patrimoniul societatii nou infiintate?
5. Ce se intampla cu cei care au terenuri in zona “de influenta" a SC Teleschi Izvoarele SA?

Ciprian DRAGOS, Nicolae TEREMTUS



* Nicolae Stefanescu-Draganesti: “Nu le-a fost rusine!"
Observatorii LADO, instruiti de PSD

Scandalul LADO iscat in ziua alegerilor locale a capatat o dimensiune senzationala. Dupa ce am aflat ca cei 116 observatori acreditati de organizatia neguvernamentala LADO la sectiile din Baia Mare au fost instruiti in sediul PSD Maramures, am primit o informatie cutremuratoare, cum ar spune un simpatic avocat. Instruirea asa-zisilor observatori a fost facuta chiar de un lider al filialei pesediste maramuresene.

Reamintim ca in 6 iunie, deputatul Mircea Man a gasit in mai multe sectii de votare observatori acreditati potrivit scriptelor de LADO, dar in declaratiile date deputatului, ei au recunoscut ca sunt din partea... PSD Maramures. In urma scandalului iscat, cei 116 (nici nu stiu cum sa-i numesc) au fost retrasi din sectiile de votare baimarene. Evident, in saptamana care a trecut scandalul a facut valuri, mai ales ca liderii pesedisti maramureseni au refuzat sa dea vreo declaratie lamuritoare. Am fost indrumati spre presedintele organizatiei PSD Baia Mare, Ioan Blajan. Dar ecourile nu s-au oprit la simple consideratii fara continut ale pesedistilor maramureseni. De la Bucuresti am primit o declaratie fara echivoc din partea celui care se confunda cu organizatia LADO, Nicolae Stefanescu-Draganesti. “Au fost retrasi, deoarece o parte din cei acreditati nu au respectat conditiile acreditarii. La Baia Mare nu avem filiala, este acolo Maria Toth care nu stiu cu cine a vorbit, nu stiu de unde a luat banii. Indivizii astia care au dat declaratii ca sunt de la PSD si ca au venit chemati pe listele noastre... Este o minciuna ordinara! Daca au fost depistati acesti indivizi in Baia Mare cu declaratiile astea, ce puteam face? Nu am bani sa ma sui in avion sa vin acolo. Noi avem un consiliu director care conduce LADO. Ne-am sfatuit si am hotarat sa-i retragem pe toti. Oooo, ce imi spuneti este foarte grav. Cum! Au facut instructajul la sediul PSD? Am fost si suntem foarte revoltati. In primul rand, oamenii astia nu au fost corecti. Observatorul da o declaratie cum ca nu face parte din nici un partid. Pai daca stiau asta, ce au cautat la PSD? De ce au facut instructajul la PSD? Nu le-a fost rusine sa se prezinte acolo pentru LADO, o organizatie independenta, nepartinica. Noi nu avem nimic cu nici un partid, nici PSD, nici din opozitie. Nu sustinem pe nimeni, noi monitorizam sa nu se faca pungasii. Si tot s-au facut", ne-a declarat Stefanescu-Draganesti. Acesta a mai precizat ca observatorii organizatiei pe care o conduce au primit “intre 200.000 si 400.000 lei, iar in unele locuri chiar si 600.000 lei". Tot liderul LADO a spus ca aceste fonduri pe care le au provin din donatii si sponsorizari la nivel de tara, ori la nivel judetean.

"Instructorul autorizat"

Nu i-am amintit venerabilului lider LADO ca, in Baia Mare, multi dintre observatorii cu care am discutat au declarat ca ar fi urmat sa fie platiti de... filiala PSD Maramures! Cu siguranta ar fi avut o alta mare dezamagire. Pe de alta parte, este greu de inteles cum s-a putut intampla o asemenea “manevra" ilegala. Trecand peste nerusinarea unor oameni ce au vrut, probabil, sa castige un ban usor, incalcand legea, dupa cum spunea Draganesti, este de neinteles cum a acceptat PSD sa “cazeze" organizatia si sediul de partid. Plecand de la aceasta intrebare sacaitoare, am incercat sa aflam mai multe, chit ca liderii pesedisti maramureseni au aratat cu degetul spre Blajan (de parca acesta face ce vrea in organizatie). Si am aflat un fapt senzational. Instructajul la care au facut referire mai multi “observatori" a fost facut... chiar de Blajan! Informatia a venit pe canale care doresc sa-si pastreze anonimatul. “Ce sa va spun! Da, s-a facut instructajul la sediul de partid. De un domn mai mic, indesat, cu ochelari... care lucreaza la Spitalul Judetean". Ne-am interesat, am studiat si, cu regret pentru liderul organizatiei baimarene a PSD, tot la el am ajuns. Am luat legatura cu Blajan. De data aceasta ne-a raspuns, dar fiind plecat din Baia Mare, a refuzat sa ne lamureasca. “A! despre... haideti sa discutam dupa ce ajung in Baia Mare. Nu, nu pot sa va spun nimic... Ah! Si despre instructaj... Nu, nu este asa... Discutam luni cand voi fi in oras", ne-a declarat Blajan. Stranie retinere din parte presedintelui organizatiei Baia Mare. Straniu comportamentul liderilor PSD fata de aceasta fapta fara precedent in alegerile democrate din Romania. Democrate trebuia cu ghilimele?

Nicolae TEREMTUS



* Premiera in aplicarea accesului la informatiile de interes public
Nu va mai jucati cu legea!

La sesizarea unor organizatii neguvernamentale, Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu a sanctionat toti membrii Consiliului Local Selimbar, pentru incalcarea aplicarii Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public. In august 2003, mai multe organizatii si asociatii neguvernamentale (APADOR-CH, Agentia de Monitorizare a Presei-Academia Catavencu, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Asociatia Pro Democratia) au adresat Parchetului Sibiu o sesizare penala cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (articolul 246 Cod Penal) de catre primarul localitatii Selimbar (judetul Sibiu) si alte persoane implicate in redactarea si adoptarea unei hotarari prin care se impiedica aplicarea Legii privind liberul acces la informatiile de interes public. In speta, prin Hotararea nr.4 din 30 ianuarie 2003, Consiliul Local Selimbar a fixat un tarif de 100.000 lei pentru fiecare fila fotocopiata eliberata pe baza Legii nr. 544/2001. Acest tarif, vadit disproportionat fata de cel practicat la nivelul intregii tari pentru fotocopiere (circa 1.500 lei/fila), a impiedicat practic aplicarea Legii nr. 544/2001 pe raza localitatii Selimbar, avand ca efect descurajarea solicitantilor. La data de 11 iunie 2004, Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu a comunicat ca, in dosarul penal intocmit fata de cele 13 persoane care au initiat, redactat si adoptat hotararea ilegala (primarul localitatii Selimbar, secretarul primariei si cei 11 consilieri), s-a aplicat fiecareia o amenda administrativa in cuantum de 10.000.000 lei pentru savarsirea faptei de abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor. APADOR-CH considera ca sanctiunea este prea blanda iar persoanele vinovate trebuia sa fie trimise in judecata, intrucat este inadmisibila crearea de enclave pe teritoriul tarii in care aplicarea unor legi sa devina imposibila.



* Lia Roberts a demarat "turneul de ascultare" a romanilor
Intre Nevada Si Maramures

In urma cu doi ani, isi dorea sa devina ambasadorul SUA la Bucuresti. A fost la un pas de a primi postul, dar pana la urma administratia de la Washington a ales un diplomat de cariera. Insa Lia Roberts nu a renuntat. Dorind sa se implice in viata politica a Romaniei, si-a anuntat decizia de a candida la functia de Presedinte.

Vizita Liei Roberts in Maramures a facut parte dintr-un "turneu de ascultare" a romanilor. A plecat din Romania in urma cu 25 de ani, iar educatia sa politica a stat sub semnul uneia din cele mai democrate tari din lume, SUA. Astazi, Lia Roberts considera ca cea mai importanta activitate a unui om politic este sa deschida canale de comunicare cu cetatenii. In acest scop, periplul sau prin tara nu sta sub semnul campaniei electorale, ci urmareste dialogul deschis si neingradit cu oamenii: "Pe unde ma duc, nu stau de vorba doar cu presa. Ma opresc in orase, in sate si chiar pe camp ca sa intreb oamenii ce probleme au si mai ales ce isi doresc. Din pacate, dorintele romanilor se refera doar la un trai decent, aspiratiile lor limitandu-se doar la supravietuire".

"Vreau sa ascult"

Prima nemultumire declarata a Liei Roberts e legata de perioada scurta de campanie electorala. Cele treizeci de zile specificate in lege sunt prea putine pentru ca un candidat care vine din afara sistemului, sa poata sa devina cunoscut electoratului. "Toata lumea vine sa dea lectii, sa ofere retete, dupa care se ridica si pleaca. Eu vreau sa ascult ce se intampla de fapt in tara, pe langa ceea ce stiu. Cu aceasta ocazie, ne permitem sa strangem si semnaturile de care am nevoie pentru a candida. In circa cinci saptamani de acum incolo, vom sti exact cate semnaturi avem", a afirmat Lia Roberts. Exprimandu-si din nou hotararea de a candida pentru fotoliul din Cotroceni ca si independent, Lia Roberts a schitat si tabloul politic romanesc: "Nu pot fi locomotiva nici unui partid din Romania, pentru simplul motiv ca nu impartasesc doctrina nici unuia. In plus, formatiunile politice de aici sunt de fapt grupuri de interese si politicienii se ocupa doar de agenda personala. In SUA, politica se face pentru cei pe care ii reprezinti. Asta vreau sa fac si eu. Nu vreau sa ma transform intr-o problema, eu sunt solutia pentru Romania." Intalnirea Liei Roberts cu presa a stat sub semnul exprimarii libere, dovada fiind faptul ca dialogul a fost presarat cu proverbe si vorbe de duh. Expresii de genul "daca nu ai foc in mate, nu ai ce cauta in politica" sau "cand te arunci in apa, ori inoti, ori te scufunzi" au reusit sa detensioneze atmosfera si sa arate ca un candidat la presedintia Romaniei nu trebuie neaparat sa fie scortos. Prin urmare, Lia Roberts a raspuns si dilemelor privitoare la proprietatile sale imobiliare din Bucuresti, dar si intrebarilor referitoare la bijuteriile sale. Nu are incredere in sondaje, dar in ianuarie 2004 a solicitat CURS un sondaj de opinie. Rezultatele aratau ca circa 10% din romani ii acordau votul lor, asta inainte ca Lia Roberts sa isi anunte decizia de a candida la functia de presedinte al Romaniei. Pana in toamna, mai este vreme sa convinga populatia ca are solutii pentru problemele tarii.

Romanca si republican american

Nascuta in 1949 la Bucuresti, Lia Roberts a absolvit in 1972 Facultatea de Geologie si Geofizica din Bucuresti, profesand vreme de sapte ani in tara. In 1979, pleaca in SUA in urma casatoriei sale cu un cetatean american, stabilindu-se in Las Vegas. Este presedinte al Partidului Republican din statul Nevada din martie 2003 si consul onorific al Romaniei. S-a remarcat si in domeniul afacerilor, fiind proprietara unei afaceri cu terenuri de mai multe milioane de dolari in perioada 1979-1993 si investind inspirat pe piata bursiera.

Lavinia COTARCEA



* Preotii greco-catolici, vanati de Securitatea regimului totalitar
IUBINDU-L PE DUMNEZEU

Cele mai multe dintre victimele comunismului din a doua jumatate a secolului trecut se regasesc printre intelectuali si asa-zisii chiaburi (oamenii instariti). In Ardeal, unde populatia era preponderent greco-catolica, a existat o situatie aparte a preotilor. Acestia au fost fortati sa se dezica de acest cult si sa treaca la religia ortodoxa. Cei care au refuzat au fost catalogati drept dusmani ai poporului si inchisi.

Are 92 de ani si a ramas un greco-catolic convins. Preotul Vasile Trifu s-a nascut in 1912 in localitatea Chiuzbaia (Maramures), iar scoala elementara si liceul le-a terminat in Baia Mare. In 1932 a obtinut diploma de bacalaureat si s-a gandit sa urmeze cursuri teologice. A adresat Episcopiei o cerere care a fost solutionata prin trimiterea sa la Institutul Teologic Blaj. A terminat facultatea cu note mari, ceea ce i-a permis sa se inscrie la Facultatea de Filosofie, de la Cluj. "In '40, dupa terminarea studiilor de filosofie, am fost nevoit sa aleg intre preotie si armata. Am ales sa fiu preot, imi placea... Prima parohie am primit-o la Calinesti (langa Ocna Sugatag), iar dupa doi ani m-am mutat la Odesti. Acolo am stat pana in toamna lui '44, cand au venit trupele romano-rusesti (Regimentul 2 Dorobanti). Pentru noi era sfarsitul razboiului. In '45 m-am transferat in Salistea de Sus, pe Valea Izei. Intotdeauna mi-au placut mai mult morosenii, sunt oameni de treaba. In '48 a inceput prigoana Bisericii din Ardeal, cand trebuia sa trecem la ortodoxism. Nu am acceptat sa semnez lista. Am intrebat-o pe nevasta: Mi-a spus sa nu iscalesc cumva. In martie '49 au venit la mine cativa din Grupul Popsa (un grup de rezistenta pe care comunistii il numeau ) sa ii adapostesc. Le-am spus ca pot sa stea la mine, dar erau urmariti de Securitate si au fost arestati in scurt timp. O data cu ei, m-au luat si pe mine si m-au dus la Securitate, la Sighet.

Vinovat de saracie

Am fost anchetat timp de doua saptamani. Printre anchetatori se afla si Ardelean, fost sef al Securitatii din Baia Mare. Apoi m-au eliberat. A fost doar o tehnica, pentru a vedea cu cine ma intalnesc. Stiam ca ma vor lua din nou. Asa a si fost. M-au arestat si iar m-au dus la Sighet. De acolo ne-au trimis la Oradea. Am intrat in beciurile Securitatii, sub loviturile batelor gardienilor. Au urmat alte anchete conduse de Brudascu (cred ca traieste acum in Firiza). La inceputul lui ianuarie 1950 am fost judecat de Tribunalul Militar Cluj si condamnat impreuna cu cei din grupul Popsa. Eram peste 80 de persoane. Fusesera inclusi si cei care ii ajutasera pe fugari. M-au acuzat de uneltire contra ordinii sociale si am primit o condamnare de 2 ani inchisoare corectionala, plus confiscarea totala a averii. Dar pentru ca eram atat de sarac incat nu aveau ce sa-mi ia, am mai facut 7 luni de inchisoare.

De la Aiud la Canal

Dupa condamnare m-au dus la Aiud. Lucram la fabrica de jucarii impreuna cu foarte multi legionari. Erau baieti tineri, de treaba si harnici. Am intalnit si generali, ofiteri, profesori universitari. Erau galbeni ca si ceara si erau convinsi ca acolo isi vor sfarsi zilele. Mancarea era aproape inexistenta, te uscai vazand cu ochii. La Aiud era condamnat si Niculescu, un fost comandant de vas. Printre instructorii de Securitate se afla unul dintre fostii marinari de pe vasul sau. Se schimbasera rolurile, ca asa faceau comunistii, pe cei de jos ii puneau in functii. Numai ca fostul marinar era un om bun si ii ducea de mancare lui Niculescu... Cel rau a gasit in comunism motivatia de a se exprima asa cum era el de fapt. Cel bun... degeaba, tot bun era. Dupa doi ani s-a format un lot pentru Ghencea. Acolo ne-au triat pe cei apti de munca. Pe mine m-au trimis la Canal, la Capul Midia. Cand a scris pe foaie "bun pentru munca grea" m-am bucurat. Stiam ca la Canal se dau... 750 g paine. Atunci a inceput constructia Canalului. Eu eram in Unitatea 1. Cand am ajuns ne-au spus: . Asa ne-au delimitat si ne-au pus cu chiaburii. In detasamentul nostru eram cam 50 de insi (din care 15 preoti), dar la Canal au fost mii de detinuti politici. Incarcam pamantul in vagoneti. Primele doua luni am lucrat in schimbul de noapte. Pe mine m-au pus cu un judecator, care nu prea putea munci. Faceam si norma lui, altfel o incurca. Odata ne-au pus sa sapam o pivnita pentru zarzavaturi. Eram mai multi detinuti. La un moment dat a venit un gardian si m-a trimis sa golesc o roaba. Nu am apucat sa fac 50 de metri, ca s-a surpat pivnita. Doi detinuti au fost ingropati de vii", si-a amintit, trist, preotul Trifu.

Tacerea e de aur

A fost eliberat dupa 2 ani si 7 luni (cu sapte luni peste condamnare, fiindca nu detinea avere). La iesirea din inchisoare i s-a spus sa nu vorbeasca cu nimeni despre cele petrecute in anii de detentie. S-a intors in Baia Mare, unde s-a angajat ca tamplar (meserie invatata in inchisoarea din Aiud). Dupa '90 a slujit din nou la o biserica. L-am vizitat impreuna cu alti doi fosti detinuti politici (Iusco Gavrila si Grigore Hotico). Era foarte surprins ca exista cineva care se mai gandeste la el.

"M-au silit sa-mi schimb religia. Nu am acceptat sa semnez lista comunistilor. Sunt preot greco-catolic si asa voi muri. De aici a inceput totul. M-au urmarit si m-au arestat pentru ca am gazduit niste oameni fugari din Grupul Popsa. Am stat in inchisoare aproape trei ani, ultimele sapte luni pentru ca nu au putut sa-mi confiste averea. N-aveam nimic lumesc, dar ce bogat eram avand iubirea fata de Dumnezeu si fata de semenii mei. Doar pentru ei eram sarac."

Inceputul terorii Actul de infiintare a Securitatii

"Prezidiul Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romane In temeiul articolului 44 punctul 2 si articolului 45 din Constitutia Republicii Populare Romane, vazand Decizia Consiliului de Ministri nr. 92/1949, emite urmatorul Decret pentru infiintarea Trupelor de Securitate: Art.1. Se infiinteaza pe data de 23 ianuarie 1949 trupe de securitate, care fac parte integranta din Ministerul Afacerilor Interne, depinzand din toate punctele de vedere de acest minister. Art.2. Ministerul Afacerilor Interne exercita autoritatea asupra trupelor de securitate prin Secretariatul general pentru trupe. Art.3. Toate unitatile trupelor de securitate formeaza Comandamentul trupelor de securitate. Organizarea si functionarea trupelor de securitate se vor stabili prin Decizia Minsterului Afacerilor Interne. Art.4. Se abroga orice decizii contrarii prezentului decret. Dat in Bucuresti, la 7 februarie, 1949."

Ciprian DRAGOS



* Remeti, eternul leagan al denunturilor electorale
Injectii cu... sare

O cladire disparuta, o cariera de piatra exploatata ilegal, un stadion fantoma, lemnele scolii preluate fara receptie si bagate pe foc ("de nu le-o mai stiut nime' cate or fost")... Sunt, doar franturi ale problemelor pe care le au autoritatile din comuna maramureseana Remeti.

Lupta pentru atragerea electoratului continua in fiecare loc care nu si-a desemnat inca primarul. Pentru ca un ordin aberant (si neconstitutional!) emis de Biroul Electoral Central (conform caruia presa scrisa are pumnul in gura, iar audiovizualul nu!) ne interzice sa comentam evenimente cu caracter electoral (iar comuna Remeti se incadreaza in categoria "nedecisilor"), nu vom pomeni nimic despre istoria cu Serioja Branzaniuc (director al Scolii din Remeti si consilier PD, posibil viitor viceprimar), in care se spune ca a impartit vinerea trecuta ajutoare in Teceu Mic. Adica in satul care a refuzat sa voteze cu Halas in primul tur de scrutin. Seria reclamatiilor neregulilor autoritatilor din comuna Remeti este parca nesfarsita. Ramand la Teceu, vom aminti ca in 2001, anul ultimelor inundatii, fostul pichet graniceresc de la piciorul podului de peste Tisa de acolo, un adevarat monument istoric, a fost demolat (dupa viitura), caramida cu caramida, materialul disparand cu desavarsire. O parte a caramizilor ar fi fost luata, conform spuselor unor localnici, de catre un apropiat al lui Stefan Halas (apropiat care ar detine si etajul cladirii FEDERALCOOP-ului din centrul satului). Iar intre Teceu si Remeti, in locul numit Bongaz, Halas insusi isi trage o casa de vacanta, pe numele nu stiu carui batran, barfesc vecinii de proprietate. Dupa replica primarului Halas, in urma cu doua saptamani, Sofinet, fostul primar al comunei in 1996, a contrareplicat ca nu el a semnat "celebrul" proces verbal, ca pe act nu figureaza semnatura sa si ca altcineva ar fi operat buclucasa improprietarire in urma careia 20 de oameni s-au trezit calcati de un vecin, ajungand apoi, toti de-a valma, in ghearele justitiei.

Afaceri ilicite

Nereguli la Remeti exista cata frunza si iarba, adica atata timp cat va mai fi padure si piatra. Cariera de andezit din locul "Peres" a fost exploatata ilegal, dar pare-se ca deja au inceput cercetarile penale si in acea directie. "Carieristul" valorifica piatra "la negru" osenilor din comuna Moiseni (judetul Satu Mare) cu 500 de euro/raba de andezit (circa 15 tone). Firma fantoma exploata piatra fara puscare, extragand-o din cariera cu excavatorul. In urma inundatiilor din anul 2001, cand s-au primit ajutoarele guvernamentale, primaria a luat de la mai multi oameni cate doi saci de ciment si unul de var pentru construirea noului stadion. Localnicii au fost aburiti ca pentru acest nobil scop se mai va folosi si lemnul si piatra provenite tot din padurea lor, precum si caramida ce provenea din fostul pichet. Acum, la peste trei ani de la "obtinerea materialelor", pe locul stadionului se ridica o mica fundatie parasita, si cam atat. Restul marfii a disparut, si nimeni nu a fost tras la raspundere. Lemnele de foc ale scolii generale au fost preluate fara a fi facuta vreo receptie. Era toiul iernii cand au fost aduse, asa ca lodbele au fost arse pe masura ce au fost descarcate in curte. E inutil sa mai spunem ca afacerea a fost instrumentata tot de catre un om de-al primarului. Totusi, Halas face si treburi frumoase: este renumit prin abilitatile sale medicale, si prin aceea ca face bine injectii la babe. Vorbind la modul serios, la Remeti, cu padurile, piatra, ajutoarele sociale, pichetul de la Teceu si multe alte probleme neamintite aici, Statul este cel care a pierdut o gramada. De bani.

Teofil IVANCIUC



* Schimbul de azi
Invitatie la balul Ecelor mascati in preoti

As fi vrut sa-ti spun ceva, dar ascultandu-ti tacerea m-am trezit tacand, la randu-mi. In larma aceea de necuvinte, mi se parea nedrept sa nu-ti spun ceea ce cred atat de intens: ca, pana la urma, religia este cea mai controversata, dar singura strategie prin care cineva (sau Cineva) a reusit sa subjuge spiritul. Total. Tu, fiul meu, erai suficient de mic pe atunci incat sa mi se para firesc sa te las sa privesti fermecat de colosii de marmura care ne priveau de pe crenulurile uneia dintre cele mai mari catedrale din lumea asta nenorocita de violenta. Eram impreuna in Domul din Milano. Mi-ar fi placut sa-ti spun povestea dramaticului destin al artistului Leone Leoni, cel angajat de imparati si Papa, condamnat la galere pentru conspiratie si "stapan" pe viata al monetariei imperiale. Un fel de predecesor al domnului Hemingway, daca imi ingaduiti comparatia. Dar iradiai, si asta era o poveste prea trista pentru a risipi vraja in care credeai. Ceva mai tarziu, ti-am rasfoit caietul de religie si am fost convins ca trebuie sa afli adevarul, dar nu stiam sub ce forma sa ti-l spun, pentru a-l intelege. Nici acum nu prea stiu, dar s-a ajuns prea departe pentru a cauta scuze pentru amanari. Fanatizarea (sub orice forma, chiar a personajelor biblice), alaturi de indoctrinare, sunt forme periculoase pentru ratiune. Aplicate copiilor, mi se pare o marsavie fara seaman. O pedofilie spirituala. Asa ca am sa indraznesc sa sper ca scriind pentru "cei mari", vei intelege si tu, copile, chiar daca mult mai tarziu. Si alti copii. Scarbit de modul in care unii cu sutane aurite inteleg sa-si conduca "oitele ratacite" care le sponsorizeaza cu smerenie si buna credinta viloaiele, limuzinele si traiul imbelsugat, vreau sa va spun ceea ce cred ca-l diferentiaza pe sihastrul parinte Ilarion, intalnit de Teofil la izvoarele Vaii Morii, de parvenitii cu barba coafata. Credinciosul Ilarion traieste in rugaciune si post, slavindu-L, iar coducatorii de turme din oligarhia ortodoxa maramureseana traiesc dupa propria lor lege, ignorand-o desavarsire pe cea a Invatatorului. Pe preotul Filip l-au "aruncat la cosul de gunoi al ortodoxiei" cu argumente mincinoase (ma mir ca nu le-a crapat cadelnita de rusine), pentru vina de a crede in respectarea Legilor Bisericesti. Absolventii de Teologie li se sugereaza ca nu au nici o sansa de a prinde un post de profesor titular daca nu solicita in cererea de binecuvantare ca repartizarea sa nu se faca in conformitate cu legea invatamantului, ci la liberul arbitraj al singurului sighetean din Tara Lapusului (habotnica geografie, "preasfintilor"). La fiecare biserica inaltata (chiar, le mai contabilizeaza cineva numarul?) mai rasar una-doua vile popesti (in functie de cata caramida "e necesara"). In "excursiile ecumenice" platite de enoriasi care-si rup de la gura, preotii fac trafic cu sutane brodate cu fir de aur... Mai am spatiu? Nu cred...
P.S.: Am doar credinta-n Credinta si-ntr-un viitor in care se va schimba ceva. Altfel de ce as mai scrie?

Catalin VISCHI





* Coltu' meu
In tara lui Mahala-Voda

Se face ca, intr-o institutie cunoscuta, seful se da in stamba cu fel si fel de actiuni menite a-i intimida pe cei care ii tulbura deosebita-i activitate profesionala si... extraprofesionala. Respectivul sef are menirea de a manui valori, de a supraveghea ca institutia sa functioneze corect si in folosul cetatenilor platitori de taxe si impozite (din care se intorc in buzunarul sefului sume importante sub forma de salariu). Asta ar fi in teorie. Practic, seful asta conduce dupa bunu-i plac. Ce importa ca un subaltern a calcat pe bec, iar becul s-a spart. Cioburile rezultate au produs rani mai usoare, dar si in profunzime, fara ca seful sa reactioneze. Seful are alte preocupari. De pilda vrea sa scoata o carte, un curs, e la moda acum sa fii autor de carti. Dar, are si simpatii politice. Acum acestea sunt trandafirii, in trecut aveau alta culoare, cum vor fi ne vom convinge dupa ultimul gong al alegerilor. Din punctul lui de vedere asa se construieste o cariera solida, de succes, profitabila. Bineinteles aceasta concluzie ii apartine sefului. Mai ales atunci cand se priveste dimineata in oglinda si isi aranjeaza bucla rebela. Sau cand ajunge la serviciu si incepe sa-i terorizeze pe bietii salariati. Dictatori celebri au putea lua lectii de la seful din povestea noastra. Dintr-o intamplare nefericita "cu ziaristi tampiti", modul de lucru al sefului a ajuns in “gura lumii", fapt ce l-a suparat teribil pe sef. I s-a stricat jucaria profitabila, sursa... “Cum pana mea ma luati pe mine la intrebari, mai animalelor? Stiti cine sunt eu? Credeti ca ma puteti controla pe mine asa, cand aveti chef? Pai va zic la cutarescu, la icsulescu...", delireaza seful in fata cui apuca. Lista citata cuprinde persoane din guvern, Senat, Ministerul de Interne, institutia mama, de la Asociatia de locatari a sectorului 5 si de la grupul de pensionari ce joaca sah in parcul dintre si de dupa blocuri. Nu stiu daca lista cu demnitari si nedemnitari este reala, nici nu are mare importanta. Importa ca seful are un tupeu incredibil. Parca am fi in tara lui Papura-Voda, unde un directoras are apucaturi de mahala. In consecinta, putem spune ca ne aflam in tara lui Mahala-Voda. M-am trezit brusc din reverie, inchizand copertile “Eternei si fascinantei Romanii". Strabatut de un fior rece m-am intrebat cum arata seful asta. O avea fusta, ori pantaloni? Da' mai poti sa stii, cu moda din ziua de azi?

Nicolae TEREMTUS



* Ma tot mir
Sexul, scoala si averea

Specialistii americani si britanici spun ca sexul regulat te face bogat. Ca sa vezi unde era sursa de venituri a lui Oprisan, Mischie, Sechelariu, Nastase sau Mazare... Asa se explica si priza pe care liderii PSD o au la femei. Atat de mare, incat o admiratoare a fost internata dupa ce i-a cazut in cap un panou electoral in timp ce-l admira pe candidatul PSD la o primarie. Nivelul saraciei din Romania este inca inacceptabil de ridicat, spun niste europeni platiti sa monitorizeze ce se intampla pe la noi. O fi din cauza scaderii apetitului sexual al romanilor. Si cand te gandesti ca un neamt de 81 de ani este acuzat ca ar fi violator in serie. Pe unii nu-i mai satura Dumnezeu de avere... Ma intreb ce o sa se intample cu averea lui Gabriel Bivolaru. In teorie, ar trebui sa scada, din moment ce individul care a furat mai mult decat toti detinutii arestati pentru furt in Romania e dupa gratii si Mona de Freitas a fost gasita nevinovata. Despartirea asta nu poate duce decat la scaderea dramatica a averii celor doi. O alta descoperire epocala zice ca barbatii cu mai multa scoala fac mai putin sex. In acest caz, Vanghelie n-are nici o problema cu femeile care este, ramanandu-i de rezolvat doar enigma conjugarii verbului, a fi, care este un verb important in economia limbii romane. Important ramane faptul ca ceva fior tot a ramas in randul natiei romane si ca se lucreaza la problema asta cu sexul si cu banii. O tanara din Gorj a reclamat ca nu-i cresc sanii dupa ce folosise un produs pe care-l cumparase in acest scop. Lui Sechelariu nu-i cresc procentele, oricat promite impozite mai mici si bere. Intre timp, bulgarii ne-au luat-o binisor inainte. Nici n-ai fi zis ca sangele slav poate fi mai aprig decat cel latin. Cate o rabufnire de orgoliu tot mai avem, numai ca nu e orientata in scopul propasirii economice. Gheorghe l-a taiat pe Ion cu securea. Fie ca cei doi ciobani din Botiza nu cunosc rezultatele cercetatorilor britanici si americani, fie au disparut frumusetile locale, fie oile raman mai importante pentru ei... Cine m-o fi pus sa fac atata scoala? Mai bine ma imbogateam, ca daca stau bine sa ma gandesc, nici nu-i asa de greu.

Ioan BOTIS



Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.