• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Mai , 2022

Amintiri despre Cuprom Baia Mare

 O știre, în aparență banală, a trecut prin fluxul media și ne-a readus în memorie cazul Phoenix-Cuprom, în care mafioți de rang înalt din România au dus la închiderea combinatului băimărean și a industriei cuprului din România.

În știrea respectivă, se spunea că joi (ora la care redactăm acest material), la Înalta Curte de Casație și Justiție din București, se va da un verdict în cazul menținerii achitărilor stabilite de Curtea de Apel București în dosarul de mare corupție privind pe omul de afaceri Horia Simu, deputatul Theodor Nicolescu, și fosta șefă a ANRP, Ingrid Zaarour, sau dacă se admite apelul procurorilor DNA împotriva deciziei primei instanțe.
În octombrie 2020, judecătorii Curții de Apel București au stabilit achitarea integrală a tuturor celor trimiși în judecată de DNA în acest dosar. Decizia de achitare, stabilită de prima instanță, a fost atacată cu apel de către procurorii DNA, iar cazul s-a judecat în această fază la instanța supremă din luna decembrie 2020.
În faza pledoariilor finale, procurorul DNA a cerut judecătorilor ICCJ condamnarea tuturor celor din dosar, arătând că prejudiciul în acest caz este unul uriaș. Instanța supremă a rămas în pronunțare în 28 aprilie și a amânat stabilirea verdictului definitiv pentru data de acum.  
Ne-am uitat, am citit părți din rechizitoriu și ne-am crucit din nou de ce a putut face Horia Simu. Prezentăm pe scurt ce arată rechizitoriul.
Menționăm că acest om de afaceri a reușit, alături de alți inculpați în acest dosar, să obțină aproape 70 de milioane de euro, drepturi necuvenite.

„Prin acțiunile sau inacțiunile lor conștiente, inculpații au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, și la obținerea unor foloase necuvenite în același cuantum de către inculpatul Simu Horia. Prejudiciul provine din aceea că, în dosarul de despăgubire nr. 38386/CC/2007, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 97.509 metri pătrați de 128.276.015 euro (1315,53 euro/ mp), echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei. După obținerea despăgubirilor, în condiții nelegale, inculpatul Simu Horia, cunoscând proveniența ilegală a sumelor de bani obținute din dosarul de despăgubire și în scopul disimulării naturii reale a acestora, a procedat la transformarea lor, schimbându-le din lei în valută și apoi transferând cea mai mare parte a fondurilor bănești realizate din valorificarea acțiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăți off-shore, controlate de către el, cu justificarea «contract de împrumut»/«restituire împrumut». Din aceste societăți, produsul infracțional a fost utilizat pentru achiziționarea de acțiuni la societăți comerciale din România, răscumpărarea unor creanțe de la bănci etc.
Concret, în perioada martie 2008 – august 2008, inculpatul Simu Ho­ria a dispus transferul și a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari și 3.828.623 lei, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în conturile unor societăți de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acțiuni la Compania de Construcții Căi Ferate - CCCF București S.A, SC FORADEX SA și CUPROM SA”, se arată în rechizitoriul DNA.

În concluzie, Simu a folosit acești bani pentru cumpărarea marilor unități economice din Baia Mare și Zalău, respectiv Phoenix și Elcond, reinventate sub denumirea Cuprom SA. La momentul respectiv, GAZETA de Maramureș a prezentat mai multe materiale în care arătam situația complicată de la Cuprom. Atunci nu se știa de unde provin banii, dar s-a aflat că Simu a început să vândă combinatul. A fost picătura care a dus la închiderea celui mai mare combinat de prelucrare a neferoaselor. De la aur, la cupru.

Procesul de privatizare al SC Phoenix SA a fost declanșat în anul 1998, când FPS București a decis să vândă, prin negociere directă, 69,99% din totalul acțiunilor Combinatului. La prima ședință de negociere, s-a prezentat un singur ofertant, Allied Deals (AD) PLC, cu sediul în Marea Britanie. Au urmat mai mulți ani în care anglo-indienii nu au făcut nimic și Phoenix a intrat într-o situație economică complicată. Inevitabil s-a ajuns la o nouă vânzare. Se credea că va fi colacul de salvare. În 2003, grupul de investitori format din Horia Şchiopu Simu, Horia Pitulea şi Mircea Stroe preiau cele două combinate, Phoenix şi Elcond, şi le unifică sub numele de Cuprom.
În acelaşi an, grupul preia institutul de cercetare Cepronef, iar lista achizițiilor continuă apoi cu alte societăți din industria neferoasă.
După cumpărare, nu s-a mai știut mare lucru despre activitatea combinatului. Încet dar sigur, acesta a fost adus la starea de faliment. În decurs de câțiva ani, Cuprom a ajuns doar o „vacă de muls”. S-au vândut toate rezervele și a început vinderea de utilaje la fier vechi. În paralel cu aceste activități, personalul combinatului a fost disponibilizat în mai multe etape. Majoritatea acestora nu au primit compensații și au rămas fără salariile restante. Mulți ani după falimentul Cuprom, foștii angajați s-au luptat în instanță pentru recuperarea drepturilor salariale. S-a reușit doar în parte. Iar acum aflăm, prin rechizitoriile organelor de cercetare, că mafioții care au distrus industria cuprului din România sunt la un pas de libertate absolută.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.