• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 27 Mai , 2012

Ambasadorii muzicii maramureşene

Dragoste pentru folclorul românesc, talent, modestie şi dăruire. Fraţii Petreuş au înălţat muzica maramureşeană la rang de veşnicie.

Trăinicia şi frumuseţea artei populare a devenit sinonim cu numele lor. Fraţii Petreuş, Ştefan şi Ion, sunt un brand al Maramureşului. Cântecele lor au răsunat în întreaga lume şi au fost înscrise în tezaur.
Ştefan Petreuş s-a născut în 1940, iar la cinci ani după el a venit pe lume fratele mai mic, Ion. Cei doi au crescut într-o familie numeroasă, având încă doi fraţi, Ioana şi Pătru, în satul maramureşean Glod. Aici au cunoscut tradiţiile şi folclorul autentic. Au crescut cu cetera şi zongora în casă, iar mama lor le cânta seara, la culcare. De mici, au început să se joace cu “zongora” tatălui. Talentul lor era recunoscut de tot satul. Odată, preotul din sat i-a spus lui Ştefan Petreuş că în locul lui ar merge direct la postul naţional de Radio. Pentru prima dată au urcat pe scenă în 1957, la un festival-concurs pentru amatori din Sighet. În 1968 au debutat la radio şi televiziune, iar doi ani mai târziu au lansat primul disc.

Apoi au devenit adevăraţi ambasadori ai Maramureşului şi cântecului autentic. Talentul lor a lăsat mută de uimire o lume întreagă şi le-a adus numeroase premii. În anul 1984, Ministerul Culturii din Franţa le-a acordat titlul de „Cavaleri ai Ordinului de Artă şi Litere”. În anul 2000 au primit titlul „Omul Anului ” de la Institutul American de Biografii. Anul 2010 le-a adus Fraţilor Petreuş, în noua formulă, Medalia de Aur pentru România, oferită de Institutul American de Biografie. De asemenea, sunt cetăţeni de onoare ai mai multor localităţi din Maramureş, inclusiv ai comunei Strâmtura, de care aparţine satul Glod.

Ioan Petreuș (n. 25 august 1945, Glod, Maramureș - d. 22 iunie 2002) - a urmat studiile Școlii generale din Glod, Maramureș și ale Școlii Populare de Artă din Baia Mare. Ion Petreuș a decedat, pe 22 iunie 2002, în urma unui accident petrecut în curtea casei, când s-a lovit la cap și a murit apoi la secția Neurochirugie a Spitalului Județean Maramureș.

Ștefan Petreuș (n. 3 martie 1940, Glod, Maramureș) - este cu patru ani mai mare decât fratele său. În 1966 s-a angajat în orchestra de muzică populară a Ansamblului "Maramureșul" din Baia Mare, iar în anul următor, 1967, s-a angajat și fratele său, Ion. Cu vestitul ansamblu băimărean, dar și cu alte formații artistice profesioniste și de amatori, Frații Ion și Ștefan Petreuş au cântat în numeroase localități din țară și de peste hotare: Bulgaria, Iugoslavia, Belgia, Olanda, Egipt, Sudan, Italia, Moldova, China, etc. Au debutat în radio și în televiziune în anul 1968, iar primul disc l-au înregistrat în 1969-1970.

Discografie
  • Așa beau oamenii buni (2001)
  • "Întâlnire cu România: Maramureș" (I,II),
  • "Mărie, oșanca me"
  • "Mândruță de pă Mara"
  • "Cât ii Gutinu de sus"
  • "Jocuri populare românești: Oaș, Maramureș, Lăpuș"
  • "Nunta la români: Maramureș"

"Asta-i hore bătrânească"

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.