• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Iulie , 2022

Ambasada SUA la București salută publicarea Raportului despre traficul de persoane

 Am primit la redacție un material din partea Ambasadei SUA la București cu privire la Raportul Departamentului de Stat despre traficul de persoane pentru anul 2022. Biroul pentru Monitorizarea și Combaterea Traficului de Persoane redactează și publică acest raport amplu în fiecare an. Raportul reprezintă un element esențial al eforturilor românești de a combate flagelul traficului de persoane și al sclaviei moderne, în toate formele pe care le îmbracă.

Conform Raportului, în ultimul an, România a făcut progrese semnificative. Nu mai este pe Lista de Monitorizare de la Nivelul al Doilea, ci a trecut la Nivelul al Doilea. România, la fel ca toate celelalte națiuni, inclusiv Statele Unite, poate face mai mult pentru a preveni traficul de persoane, pentru a ajuta și sprijini victimele și pentru a angaja răspunderea penală a celor care își tratează semenii ca pe o pradă.
S-au făcut progrese reale în ceea ce privește eforturile sporite ale instituțiilor din domeniul aplicării legii, asigurarea unui nivel mai ridicat de protecție și asistență pentru persoanele exploatate – mai ales pentru victimele minore și în privința măsurilor preventive.
 
„Este nevoie de măsuri suplimentare susținute și, în acest sens, salutăm și aplaudăm parteneriatul cu International Justice Mission, Or­ga­nizația Internațională pentru Mi­grație și cu numeroase ONG-uri, lideri și funcționari publici im­plicați, din România. Salutăm implicarea Ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, a Secretarului de Stat din Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a Consilierei de Stat, Maria Mădălina Turza, a Procurorului General, Gabriela Scutea, a procurorului-șef al Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Oana Pâțu și a directorului Agen­ției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Maximilian Nicolae. Facem apel la acești reprezentanți oficiali să continue progresele și această luptă importantă”, se spune în mesajul Ambasadei americane.

Ministerul de Justiție din România a reacționat prompt la publicarea Raportului.
„Ministerul Justiției salută eliminarea României din Lista de supraveghere a Departamentului de Stat al SUA, după cum rezultă din
recenta publicare a ediției 2022 a Raportului privind traficul de per­soane. Este o recunoaștere a eforturilor depuse de autoritățile ro­­­mâne în ultimul an pentru prevenirea şi combaterea acestui flagel, la nivel legislativ, instituțional şi operativ. Acestea includ, printre altele, investigarea, trimiterea în judecată şi condamnarea unui
nu­măr însemnat de traficanți, opera­ționalizarea Serviciului de com­batere a traficului de persoane în cadrul DIICOT, reglementarea imprescriptibilității infracțiunilor de trafic, ceea ce oferă autorităților mai mult timp pentru descoperirea şi cercetarea acestora”, a transmis Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă. Ministrul Justiției reamintește că, încă de la sfârșitul anului 2019, a organizat un cadru extins de cooperare interinsti­tuțională pentru lupta împotriva traficului de persoane.  

„În acest sens, au avut loc întâlniri de lucru repetate cu conducerea Ministerului Public, DIICOT, MAI, Ambasada Statelor Unite. De asemenea, au avut loc întâlniri de lucru cu omologi din UE, Comisarul pentru Justiție şi ambasadori, pentru strângerea cooperării în domeniul combaterii transfrontaliere a fenomenului. Acțiunile Ministerului Justiției s-au focalizat pe 5 direcții majore: a. îmbună­tățirea asistenței oferite victimelor traficului de persoane b. recuperarea bunurilor provenite din infrac­țiuni c. culegerea şi prelucrarea datelor statistice în materie d. îmbunătățirea pregătirii profesionale e. consolidarea urmăririi penale. Aceste activități, desfășurate de Ministerul Justiției pe parcursul elaborării şi aplicării Strategiei şi Planului de Acțiuni vor fi continuate în cadrul competențelor sale legale”, mai transmit oficialii ministerului.

Potrivit Raportului lansat de Departamentul de Stat al SUA, România se află în Pilonul 2, alături de state ca Ucraina, Ungaria, Turcia, Grecia, Polonia Italia sau  Danemarca, fiind scoasă de pe „Lista de supraveghere” – Tier 2 Watch List unde s-a aflat până în prezent. Pilonul 2 este reprezentat, potrivit oficialilor SUA, de țări ale căror guverne nu îndeplinesc pe deplin standardele minime, dar care depun eforturi semnificative pentru ca să se conformeze acestor standarde.

În continuare, pe Lista de supraveghere sunt state ca Serbia şi Bulgaria.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.