• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 31 Octombrie , 2015

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti rămâne un aliat de bază pentru Hope and Homes for Children România

Se ştie că problemele spinoase ale incluziunii sociale, excluziunii categoriilor de populaţie foarte vulnerabile, inclusiv de etnie romă, protecţia copilului, sau închiderea instituţiilor de tip vechi pentru copii sunt de mare interes pentru Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

 

 

Excelenţa sa, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a venit în Baia Mare, la invitaţia lui Ştefan Dărăbuş, director regional pentru Europa Centrală şi de Sud al Hope and Homes for Children.  HMA Paul Brummell a avut un program intens de lucru, a vizitat cazuri de prevenire a separării copilului de familie, intrând în locuinţe dintre cele mai sărace, a vorbit cu părinţi care, cu chiu cu vai, îşi ţin copiii alături, împotriva tuturor dificultăţilor. A fost în casa unei asistente maternale, a discutat cu un tânăr mutat aici dintr-o instituţie de tip vechi, a văzut în mod direct cât de mult contează un mediu familial pentru cei mai vulnerabili dintre copii plasaţi în grija statului.

 

În întâlnirile oficiale, la Consiliul Judeţean, a fost abordată problema spinoasă a finanţării sistemului de protecţie socială, precum şi a modului în care sunt actualmente cheltuite resursele materiale şi financiare în sistemul de stat şi s-au enumerat câteva modalităţi prin care banii ar putea fi direcţionaţi spre comunităţile cele mai marginalizate, spre familiile cele mai vulnerabile, printr-o realocare bugetară care să nu necesite sume mai mari, ci doar o regândire a modului de cheltuire a banului public. La Prefectura judeţului Maramureş au fost discutate subiecte relevante din perspectiva patrimoniului cultural şi al tradiţiilor maramureşene, care sunt de natură să pună Maramureşul pe harta relevantă a turismului de nişă internaţional, pentru că valorile autentice, tradiţiile care încă supravieţuiesc aici, casele şi bisericile de lemn sunt rarităţi în consumismul civilizaţiei europene actuale. La Primăria Municipiului Baia Mare s-a discutat despre comunităţile marginalizate, despre situaţia complexă a minorităţilor etnice, inclusiv a celei rome, despre sărăcia din gospodăriile municipiului şi despre soluţiile pe care autoritatea locală le are pentru aceste probleme.

Ulterior, împreună cu primarul Băii Mari, a fost vizitată Craica, una dintre cele mai cunoscute comunităţi marginalizate, sursa multor polemici legate de incluziunea socială a familiilor de etnie romă. Pe teren, între oameni, conversaţia a fost nuanţată şi a scos în evidenţă relevanţa vizitelor pe teren. Problema comunităţii marginalizate este sărăcia, lipsa locurilor de muncă, lipsa formelor diversificate şi customizate de sprijin pentru copii şi pentru familiile acestora, lipsa apei curente, a electricităţii, a canalizării, lipsa locuinţelor sociale.

O altă problemă o reprezintă abandonul şi lipsa unor metodologii de intervenţie în prevenirea abandonului şi a separării copilului de familie.

 

„Aşa cum s-a remarcat, Baia Mare a încercat, cel puţin, să facă ceva în privinţa locuirii pentru cei din comunităţile marginalizate. E adevărat, nu e suficient, dar acţiunea care îmbunătăţeşte condiţiile de trai e preferabilă lipsei totale de acţiune. Am vizitat şi Centrul Romani un loc în care copiii şi părinţii lor se pot spăla şi pot învăţa pentru şcoală.

Ulterior, am vizitat două case de tip familial din Baia Mare, una dintre acestea pentru copii cu nevoi speciale. Ne-a impresionat mediul cald, prietenos, familiar, deschiderea copiilor, zâmbetele şi cordialitatea lor. Am închis ziua cu o vizită la o altă familie de romi, un caz de reintegrare familială, unde bunicii şi-au luat înapoi în sânul familiei lor un tânăr instituţionalizat. Pentru acesta, gestul bunicilor a însemnat salvarea de la neglijarea şi abuzul pe care le-a suferit ani şi ani de zile în instituţie.

 

În viitor, HMA Paul Brummell intenţionează să sprijine Hope and Homes for Children în demersurile de transformare a sistemului de protecţie a copilului, în finalizarea reformei în domeniu, în eradicarea instituţionalizării ca formă de protecţie a copilului şi, nu în ultimul rând, e deschis la modalităţi de sprijinire a municipiului Baia Mare în a detecta cele mai potrivite metode de a soluţiona problema spinoasă a comunităţilor marginalizate, pentru că mii de copii şi familii suferă de pe urma sărăciei severe.

Soluţii sunt, ţine doar de oameni să le găsească şi să le pună în aplicare. Pentru că doar aşa ajungem să trăim într-o ţară civilizată, cu o faţă umană, cu grijă faţă de cei de-aproape”, a spus Ştefan Dărăbuş director regional HHC Europa Centrală şi Sud-Est.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.