• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 03 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Decembrie , 2014

Amânarea Bugetului pe 2015 loveşte Programele Naţionale de Sănătate

Deşi mai sunt doar câteva zile până la sfârşitul anului, noile Programe Naţionale de Sănătate pentru anul 2015 nu au fost încă supuse consultării publice, principalul motiv fiind amânarea adoptării Bugetului pe anul viitor, dar şi prelungirea transferului de competenţe în finanţarea acestor programe de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de la 1 ianuarie 2015.

 

Sănătatea nu a reprezentat, din păcate, o prioritate în bugetul de stat în anii 2013 - 2014, alocările financiare pentru Programele Naţionale de Sănătate fiind cu aproximativ 71% mai mici în anul 2013 faţă de 2011. România a avut pentru 2013 – 2014 un număr de 19 Programe Naţionale de Sănătate (6 finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii şi 13 finanţate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) care reflectă priorităţile Guvernului în domeniul sănătăţii publice.

 

Împreună cu cele mai reprezentative organizaţii ale romilor, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a organizat recent o consultare cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la eficienţa a 2 Programe Naţionale de Sănătate privind Imunizarea, şi respectiv Sănătatea Femeii şi a Copilului.

La aceasta s-a adăugat Acţiunea privind Mediatorii Sanitari, iniţiativă finanţată tot din bugetul Ministerului Sănătăţii, cu ţintă reală asupra îmbunătăţirii accesului grupurilor vulnerabile, în special a comunităţilor rome, la servicii medicale specializate şi la educaţie sanitară adecvată.

 

Punctul de vedere al IPP şi partenerilor săi este că indicatorii de măsurare a eficienţei acestor alocări financiare guvernamentale nu sunt pe deplin adaptaţi realităţii curente, nemăsurând, de exemplu eficienţa alocărilor financiare în corelaţie cu obiectivele propuse pentru fiecare program, dar nici în legătură cu nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile, cum sunt comunităţile de romi.

În finalul discuţiei, IPP, alături de organizaţiile romilor, au cerut Ministerului Sănătăţii o largă consultare la momentul programării priorităţilor în cadrul acestor Programe Naţionale de Sănătate pentru perioada 2015 – 2016, precum şi o temeinică evaluare a impactului acţiunilor derulate în cadrul acestora până în prezent.

IPP consideră că o decizie eficientă privind reorganizarea generală a alocărilor financiare în cadrul celor 2 Programe Naţionale de Sănătate (Imunizare şi Sănătatea Femeii şi a Copilului) se va face în măsura în care autoritatea care va gestiona în continuare Programele Naţionale de Sănătate îşi va asuma o analiză de nevoi complexă, dar şi decizia alocării de fonduri în acord cu nevoile identificate, respectiv cu impactul estimat la nivelul beneficiarilor acestor programe.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.