• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 August , 2017

„Am copiat la mate şi la sport”, varianta Liviu Marian Pop

Celebrele versuri ale lui Tudor Chirilă - „am copiat la mate şi la sport” - devin realitate şi vor fi perfect valabile în sistemul de învăţământ românesc. De acum, s-a descoperit şi problema care stă în calea progresului educaţiei.
Nu, nu e vorba de olimpicii care pleacă peste hotare, de tot mai puţinii absolvenţi buni care vor să devină profesori, de violenţa în şcoli sau de liceele şi universităţile care scot şomeri pe bandă rulantă. Nu, problema învăţă­mântului românesc e că nu avem ma­nuale. Şi, iar, nu e vorba de acele ma­nuale la materiile de bază care niciodată nu sunt gata de livrare la început de an şcolar. Nu, e vorba de manualele pentru orele de sport şi dirigenţie. Asta da reformă! Iar promotorul ei este minis­trul Liviu Marian Pop, care a anunţat recent - pe facebook, bineînţeles - că toţi elevii de clasa a V-a vor avea ma­nuale şcolare de Educaţie Fizică şi şi-a susţinut decizia motivând că „vedem reclamele: «Faceţi 30 de minute sport în fiecare zi», dar nu prea ştim cum să facem”. Pop a insistat ca ar fi nevoie şi de un manual de dirigenţie. În ultima postare pe acest subiect, ministrul scria, „pentru informarea celor care încă nu au aflat”, că există o listă a programelor şcolare pentru învăţământul gimnazial la care trebuie să existe manuale şcolare.

În înşiruirea de 118 titluri şi materii, pe lângă controversatul manual de Edu­caţie Fizică, regăsim însă alte 40 cu ti­tulatura „Pregătire sportivă practică” la diverse sporturi, de la atletism, badminton, dans sportiv, baseball, gimnas­tică artistică, judo şi până la lupte greco-romane, hochei pe gheaţă, hochei pe iarbă, softball şi ....yachting.
Evident, anunţul ministrului a generat o avalanşă de comentarii „ca la manual”. Motiv pentru care pagina ministrului de facebook a fost închisă sau suspendată.
Una dintre reacţii a venit de la Tudor Chirilă care a scris pe pagina de socia­lizare: „Când am scris versurile «Am copiat la mate şi la sport» din piesa «18 ani», partea cu sportul genera efect comic tocmai prin absurditatea conţi­nută de actul copierii la o materie în care partea teoretică nu prea poate fi despărţită de partea practică. Mai ales la elevii de liceu. Viaţa ne învaţă că absurdul poate deveni normalitate. Probabil că vreo tipografie emergentă are nevoie de contracte cu statul. Ce imagine elocventă cu elevii de liceu tocind manualele de sport tolăniţi în vârful patului”.

 

Ce conţine manualul de sport?

Primul capitol din manual este cel privind „Organizarea activităților motrice” și cuprinde următoarele lecții: „Formații de adunare în linie pe un rând și pe două rânduri”, „Poziția fundamentală stând și derivatele acesteia”, „Alinieri în linie și în coloană”, „Întoarceri de pe loc”, „Formarea coloanei de gimnastică”, „Pornire și oprire din mers”, „Treceri
dintr-o formație în alta”.
Capitolul doi din manual se intitulează „Dezvoltare fizică armonioasă”, iar cel de-al treilea - „Capacitate motrică”.
La capitolul patru, elevii vor învăța despre disciplinele sportive și la capitolul cinci, despre igiena și protecția individuală.
„Comportamente și atitudini” este titlul capitolului șase.

 

Lista celor 118 materii care au nevoie de manuale
 

Cele mai numeroase sunt cele care se referă la pregătirea sportivă şi practică, pentru sporturi diverse, din înşiruire nelipsind baseball-ul, softball-ul, ho­cheiul pe gheaţă şi hocheiul pe iarbă, manuale separate de gimnastică artistică feminină şi gimnastică artistică masculină, lupte greco-romane şi lupte libere, enumerarea încheindu-se cu yachtingul.
Cinci poziţii sunt dedicate pregătirii pentru schi: alpin, biatlon, fond, orientare şi sărituri.
Nu lipsesc nici orientarea sportivă şi polo-ul. Lista prezentată de ministrul Educa­ţiei mai include Limba şi literatura română, Limba şi literatura română pentru şcolile cu predare în limba maghiară, Limba şi literatura diverselor minorităţi naţionale, inclusiv croată, rromani, cehă, rusă, sârbă, ucraineană. O altă secţiune este cea de limbi moderne, de unde nu lipsesc spaniola, turca, chineza şi japoneza.
De asemenea, sunt menţionate ma­nualele de Istoria şi tradiţiile fiecărei minorităţi în parte, manualele de Religie pentru toate cultele recunoscute. Şi manualele de Educaţie muzicală sunt destinate fiecărei minorităţi în parte.

Acestora li se adaugă manualele de Informatică şi cele ale materiilor curente: Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie.

 


Ministrul Pop a mai precizat că elevii vor face mișcare ca și până acum, nu vor primi teme și nici lucrări de control la această materie.

„Acest manual este un instrument care îi ajută în procesul educativ pe profesori, pe părinți și pe elevi. Toți trei actorii au de câștigat. Nu văd care este în fond problema că există un manual. Nu dă nimeni lucrare de control la Educație fizică din manual. Nu se dau teme pentru acasă sau teme de vacanță din manual”.
- ministrul Pop într-o conferință de presă

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.