Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Alianţe, negocieri şi protocoale
După alegeri, clasa politică maramureşeană a intrat într-o nouă etapă: cea a negocierilor. Se poartă discuţii, tratative, se duc negocieri pentru formarea majorităţii în Consiliul Judeţean şi Consiliile Locale.
După ce Campania electorală s-a încheiat şi voturile s-au numărat, politicienii maramureşeni sunt „condamnaţi” la colaborare. Câştigătorul alegerilor PSD Maramureş a şi iniţiat şirul negocierilor, imediat după alegeri. Miza principală o reprezintă evident şefia Consiliului Judeţean Maramureş, unde PSD este favorit şi unde îl va impune cel mai probabil pe preşedintele partidului Gabriel Zetea. La nivelul CJ, social-democraţii au câştigat 14 mandate de consilieri judeţeni, PNL, 9 mandate, Coaliţia pentru Baia Mare – 5, PMP – 3, UDMR şi Partidul Ecologist Român – câte 2.
Iniţial, preşedintele PSD Maramureş a anunţat că seria negocierilor politice va fi deschisă cu Coaliţia pentru Baia Mare. Dar, cel mai repede au bătut palma cu PMP Maramureş, cu care s-a şi semnat un protocol de colaborare. „Am purtat, în ultimele zile, discuţii cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Baia Mare, cu cei ai PMP, UDMR şi PER, mai puţin cu cei ai PNL.
Noi, social-democraţii maramureşeni avem un principiu: atâta vreme cât oamenii politici pun mai presus de interesul judeţului şi interesul cetăţeanului interesul personal, concentrându-se doar la funcţiile pe care şi le doresc, nu vom avea negocieri. Iar în prezent, actuala conducere liberală asta încearcă să discute, propriul interes.
Cel mai repede ne-am înţeles cu reprezentanţii Mişcării Populare Maramureş, care au pus interesul judeţului în prim-plan. Maramureşenii ne-au votat pentru a colabora în interesul fiecărui cetăţean şi trebuie să asigurăm stabilitate şi echilibru”, a declarat liderul PSD Maramureş, Gabriel Zetea.
Protocolul vizează colaborarea administrativă şi politică în Consiliul Judeţean şi Consiliile locale pentru constituirea de majorităţi. Practic, la nivelul CJ Maramureş, PMP a obţinut postul de vicepreşedinte unde a anunţat că îl vor desemna pe primarul din Ulmeni, Lucian Morar.
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Adrian Todoran a declarat că: „Faptul că intrăm cu oameni tineri în Consiliul Judeţean este extrem de important. PMP a dorit să semneze protocolul cu PSD, deoarece a fost primul partid care ne-a întins o mână, care ne-a invitat la masa negocierilor. PMP îl susţine pe Lucian Morar pentru executivul CJ”.
La rândul său, Lucian Morar a anunţat că: „îl vom susţine pe Gabriel Zetea pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, fiindcă şi din poziţia de vicepreşedinte al CJ, a avut un aport semnificativ în demararea podului peste Someş la Ulmeni şi nu numai”.
Tot săptămâna trecută, PSD a semnat un protocol de colaborare cu UDMR, fapt care îi asigură o majoritate confortabilă la nivelul CJ Maramureş, în total 19 voturi din 35. Iar preşedintele Gabriel Zetea a anunţat că va purta negocieri şi cu alte partide, pentru a obţine o majoritate cât mai largă. În baza protocolului, UDMR va susţine propunerile PSD pentru executivul Consiliului Judeţean, iar PSD susţine UDMR pentru poziţia de viceprimar în cele două municipii, Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei.
Formaţiunea UDMR este constituită din două organizaţii, Baia Mare şi Maramureşul istoric, cu doi copreşedinţi, Noemi Vida şi Istvan Bereş. UDMR are şi o conducere judeţeană care este preluată, câte un an, de unul din cei doi copreşedinţi, iar anul acesta preşedintele filialei judeţene este Noemi Vida.
„Am stat la discuţii cu PSD şi am întâlnit oameni care vor să facă ceva pentru comunitate, să schimbe ce nu este bine. Am decis să semnăm alături de PSD protocolul la nivelul Consiliului Judeţean şi al consiliilor locale, deoarece am lucrat foarte bine cu social-democraţii în toţi aceşti ani. Am spus că UDMR este, a fost şi va fi un partener loial şi asta aşteptăm şi de la colegii noştri. O mână întinsă ne obligă să fim corecţi şi să realizăm o administraţie performantă”, a declarat Noemi Vida, preşedintele organizaţiei UDMR Baia Mare.
Dacă la nivel de Sighet, impunerea unui viceprimar UDMR va fi extrem de simplă şi va asigura PSD o majoritate confortabilă în Consiliul Local, la nivelul municipiului Baia Mare lucrurile sunt ceva mai complicate. În urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din 5 iunie, Coaliţia pentru Baia Mare a obţinut 11 mandate în Consiliul Local, PNL 3 mandate, PSD tot trei, UDMR două, PMP 2, PER tot două.
Practic, ca să poată impune un viceprimar UDMR, PSD ar trebui să se alieze cu toate forţele politice reprezentate la nivelul Consiliului local al municipiului Baia Mare, ori Gabriel Zetea a anunţat că o colaborare cu PNL este exclusă cel puţin în contextul actual: „Am purtat, în ultimele zile, discuţii cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Baia Mare, cu cei ai PMP, UDMR şi PER, mai puţin cu cei ai PNL. Noi, social-democraţii maramureşeni avem un principiu: atâta vreme cât oamenii politici pun mai presus de interesul judeţului şi interesul cetăţeanului interesul personal, concentrându-se doar la funcţiile pe care şi le doresc, nu vom avea negocieri. Iar în prezent, actuala conducere liberală asta încearcă să discute, propriul interes”, a spus Zetea. La nivel local, noua aşezare administrativă şi politică nu ţine atât de mult seama de protocoale, ci mai degrabă de relaţiile interumane.
Vom reveni.
„Noi, social-democraţii maramureşeni avem un principiu: atâta vreme cât oamenii politici pun mai presus de interesul judeţului şi interesul cetăţeanului interesul personal, concentrându-se doar la funcţiile pe care şi le doresc, nu vom avea negocieri. Iar în prezent, actuala conducere liberală asta încearcă să discute, propriul interes”.
Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş,