• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Aprilie , 2012

Ultima noapte de război. Prima zi de alianţă

După o săptămână de tatonări, jocuri, negocieri dure, acuze, alianţa USL şi-a dat în sfârşit mâna şi a stabilit candidaturile. Punctul nevralgic, Sighetu Marmaţiei a fost în sfârşit tranşat: a câştigat respectarea cuvântului dat între Eugenia Godja şi Ovidiu Nemeş.

 

Un pas mic pentru o alianţă, un pas uriaş spre normalitate! Săptămâna trecută, luptele politice pentru depunerea candidaturilor în cadrul USL au atins punctul culminant. Cu doar câteva zile înainte de „gongul final”, liderii celor trei partide au înroşit firul telefoanelor şi curselor spre Bucureşti, sperând să-şi impună fiecare punctul de vedere.

Cum candidatura pentru CJ şi primăria Baia Mare era stabilită, punctul nevralgic a rămas Sighetu Marmaţiei. Deşi, de săptămâni bune, primarul Eugenia Godja şi viceprimarul Ovidiu Nemeş, urmând interesul public şi linia de partid, au anunţat că vor forma o echipă: Nemeş la primărie, Godja la Consiliul Judeţean şi apoi în Parlament, lucrurile s-au precipitat. Liderii celor două partide n-au mai recunoscut înţelegerea şi a început o luptă surdă în care fiecare a încercat să-şi maximizeze „profitul”.

În repetate rânduri, PSD tot a încercat să-şi nominalizeze un candidat la Sighet, peste voia Eugeniei Godja, iar săptămâna trecută s-a vehiculat numele directorului economic al primăriei, Ioan Bărbuş singurul pe care Eugenia Godja nu-l putea refuza şi nu-i putea întoarce spatele în campania electorală şi, de altfel, un profesionist desăvârşit apreciat de toată lumea. După dispute, discuţii şi negocieri, însă, centrul a decis că lucrurile rămân în forma stabilită.

Joia trecută, după o şedinţă încărcată de tensiune şi emoţii, s-a decis că USL îl va susţine la Sighet pe Ovidiu Nemeş. Eugenia Godja spune că: „au fost zile foarte grele, nopţi nedormite. M-am întrebat ce caut în politică. Eu sunt un om care îşi respectă cuvântul dat şi eram între ciocan şi nicovală. Soluţia Bărbuş a fost o soluţie bună. Am lucrat cu Nemeş 4 ani şi cu Bărbuş 12. Şi cred că Bărbuş trebuie promovat în continuare şi îşi poate găsi locul în structurile financiare ale judeţului”. În schimbul candidaturii lui Nemeş, PSD a obţinut ambele posturi de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Unul dintre ele va fi ocupat de Eugenia Godja, omul care a demonstrat că principiile pot fi aplicate şi în politică.

 

Totuşi, la nivel de judeţ, au mai rămas 24 de localităţi în care partidele din cadrul USL se vor prezenta pe liste separate. Din punctul de vedere al Eugeniei Godja este o greşeală tactică mare, care maximizează şansele PDL. Gabriel Zetea, purtătorul de cuvânt al PSD a spus că: „S-a ajuns în stadiul final în privinţa stabilirii candidaturilor. Sunt 24 de localităţi unde ne prezentăm la alegeri separat şi 52 de localităţi în care avem candidat comun. Evident că e greu să îi aduci la aceeaşi masă şi să le vorbeşti despre interesul naţional al USL oamenilor care au interese locale. Atâta vreme cât există localităţi unde de 20 de ani PNL cu PSD au fost adversari, e extrem de dificil să le explici că trebuie să colaboreze. Pentru că până acum au avut interese divergente, proiecte divergente. Aşa că astăzi le este extrem de dificil să poată să vadă interesul comun al USL de peste 6 luni, adică câştigarea alegerilor generale.

Negocieri dure am avut pentru Dragomireşti, Seini, Şomcuta etc. O dezamăgire personală pentru mine este Şomcuta Mare unde nu am reuşit să ajungem la o înţelegere şi mergem în bătălie cu 3 candidaţi din partea a 3 partide diferite: PSD, PNL şi PC, acolo având un primar PD-L. Acolo interesul comun era evident, înfrângerea primarului Alb în alegeri, dar cu 3 candidaţi nu facem decât să ne micşorăm şansele de câştig. La Seini candidăm separat din cauza imposibilităţii primarului PNL de a lucra cu reprezentanţii PSD acolo. O surpriză plăcută este până la urmă Cavnicul, unde candidăm împreună, candidăm cu actualul primar şi listă comună USL, respectându-se proporţia alegerilor din 2008. Fostul primar, Nicolae Bindiu, nu mai candidează, nici independent”.

 

S-au stabilit candidaturi comune şi în localităţi importante ca şi Ulmeni, la Tăuţii Măgherăuş, la Săliştea de Sus, Târgu Lăpuş, Vişeu de Sus. Iar pentru Consiliul Jude-ţean s-a ajuns la o înţelegere pe bază de paritate, unu la unu pe listă PSD - ACD. Şi un raport pe locurile eligibile la Consiliul Local Baia Mare de 8 la 6 (8 ACD, 6 PSD).

 

Ovidiu Nemeş, candidatul USL la Primăria Sighetu Marmaţiei, a declarat că: „nu pot decât să-mi exprim bucuria că a noastră conducere USL Maramureş, în speţă atât conducerea PNL, cât şi conducerea PSD, şi de la nivel central, au consimţit înţelegerea făcută între doamna Eugenia Godja şi mine. Este şi o confirmare că înainte să anunţăm decizia s-au purtat discuţii, însă au mai fost dialoguri pentru a se lămuri unele aspecte. Protocolul este semnat şi este girat de cei doi preşedinţi de la nivel naţional, Crin Antonescu şi Victor Ponta, îmbrăţişată şi de cele două organizaţii locale PSD şi PNL. PSD-ul a avut o şedinţă la Sighetu Marmaţiei în care s-a anunţat drumul pe care se va merge în continuare, adică cel al USL-ului. Aşa că intrăm în linie dreaptă şi vrem să intrăm în campania electorală de aşa manieră încât Primăria Sighet să rămână la USL. Membrii de partid din Sighetu Marmaţiei au îmbrăţişat decizia luată la centru cu cea mai mare bucurie, pentru că spiritul USL este mai importat decât câteva mici orgolii. Toată lumea a conştientizat că în baza protocolului, sprijinul pe care o să-l dea doamna Eugenia Godja de la nivel de Consiliu Judeţean, respectiv Parlament, este foarte important pentru Sighet. Doar aşa se poate scoate din umbră Maramureşul Istoric, mai ales că până acum această zonă nu a avut niciun reprezentant la vârful Consiliului Judeţean”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.