• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Martie , 2012

Săpuneala politică din plenul CJ

Chiar dacă votează într-o viteză de parcă nu-i interesează nimic, aleşii din fruntea judeţului au o mare calitate: îşi fac meseria de politicieni cu mare artă. Aşa bine ştiu să se săpunească politic, încât merită aplauze măcar pentru impresia artistică.


Consilierii judeţeni s-au întâlnit săptămâna trecută şi în 20 şi în 21 martie. Nu pentru că n-au apucat să se termine de certat, ci pentru că prima şedinţă a fost una „de îndată”, iar a doua a fost şedinţa obişnuită dedicată lunii martie. La prima şedinţă au stat doar 3 minute, cât au votat alocarea a 10 miliarde lei vechi la Sighet pentru achiziţia terenului necesar pentru Proiectul de Gestiune Integrată a Deşeurilor, alocarea a câte 5 miliarde pentru drumurile necesare aceluiaşi proiect la Moisei şi Fărcaşa, precum şi pentru a da 4 miliarde pentru finalizarea construcţiei SMURD din Bogdan Vodă, respectiv 1,1 miliarde lei vechi pentru reţeaua de apă de la Remeţi. 
Show-ul a fost însă a doua zi. Încă din start, consilierii PSD i-au cerut preşedintelui Mircea Man să vorbească despre penalizările la drumul Baia Sprie – Bârsana. Ştiind că povestea se lungeşte cu declaraţii politice, Man a anunţat să răspunde după epuizarea punctelor de pe ordinea de zi. Setaţi parcă să facă mişto unii de alţii, toată lumea a hăhăit ca la comandă când Man s-a adresat reprezentantului opoziţiei cu „domnule deputat” în loc de „domnule consilier”. Apoi s-au votat în 15 minute cele 20 de puncte de pe ordinea de zi, urmând ca restul de 15 minute, cât a mai ţinut şedinţa, să fie „umplute” cu discuţii colorate politic. Pe parcursul votului, consilierii s-au oprit doar o secundă la punctul ce viza alocarea de bani pentru reparaţiile la drumurile judeţene.
Mai exact, consilierul Gabi Zetea a ţinut să menţioneze că a votat împotrivă pentru că în comisia de specialitate a propus să se dea banii de reparaţii la societatea din subordinea CJ şi nu şi firmei Selina care se ocupă (mai mult sau mai puţin) de drumul Baia Sprie – Bârsana: „am propus să se dea banii Drumurilor Judeţene şi nu la Selina, căreia i se dau oricum prea mulţi bani pentru lucrări pe care nu le face”.  După epuizarea ordinii de zi, Man a anunţat că şi-a programat întâlniri la Bucureşti pentru ca „DN 18 să intre în lucru”, după care a început să vorbească de Baia Sprie – Bârsana. Cu menţiunea că „în dulcele stil politic”, pesediştii îi spuseseră înainte că acest drum „va fi punctul nevralgic al viitoarei dumneavoastră campanii, şi nu veţi fi iertat nici de noi, nici de maramureşeni”. Man a spus că va respecta legea şi se vor aplica penalizări de 0,01% pe zi pentru întârzieri. Penalizările ar fi trebuit să înceapă din 22 martie, doar că au fost 45 de zile de întreruperi, deci se poate lucra încă atâta pentru a se intra în grafic, fără penalizări. Situaţia întârzierilor se va şti clar după evaluarea din teren ce se face zilele acestea. S-a mai spus că în privinţa corecţiei financiare din cauza problemelor la proiect, aceasta a rămas de 10%, şi că se duc lămuriri intense privind propunerea Auditului ca aceasta să fie de 25%. Apoi, consilierul Gheorghe Şimon a scos artileria grea: „de 4 ani proiectele la Drum, Spital, Circuitul Bisericilor de lemn şi Depozitul ecologic sunt tot cu probleme. Toată lumea e sătulă de criticile la adresa lui Man. Unde s-a mai văzut să se facă proiectarea la drum concomitent cu execuţia? O să ajungeţi să vă rugaţi de Selina să continue proiectul”. Apoi, Şimon a spus că toate se vor clarifica după ce va veni în fruntea CJ candidatul USL. La această replică, Man a demonstrat că-i un adevărat politician prin spontaneitate: „până vine cine vreţi, în următorii 4 ani mai avem mult de lucru”.
Apoi a venit rândul lui Man să-şi pişte adversarii, spunând că de-a lungul anilor l-au întrebat despre drum şi dacă „se pun bolovanii în dungă, dar nu aţi avut nicio întrebare despre afacerea cu gazul din Sighet, unde au sărit oameni în aer”.
 Man şi-a criticat încă o dată subalternii, spunând public faptul că proiectul privind Circuitul Bisericilor de Lemn a întârziat la un moment dat două luni pentru că nu a mai întrebat dacă s-a trimis un act adiţional. Man a reamintit că se „luptă pentru drumurile naţionale”, însă Şimon l-a întrerupt: „sunteţi foarte mare luptător, dar nu aveţi haznă. A nu avea haznă duce şi spre incompetenţă”.
Gabi Zetea a sărit şi el, spunând că asfaltul turnat anul trecut este plin de gropi la ieşirea din iarnă, ceea ce înseamnă că vorbim de „bani pentru clientela politică daţi de la Minister”.Dând impresia că nu simte nevoia să se obosească să răspundă provocărilor politice, Man a închis şedinţa, spunând că: „sunt convins că până în 10 iunie criticaţi. Dar nu îmi e indiferent câţi bani vin în Maramureş”. Într-una dintre piesele de teatru ale lui Jules Romains, un profesor de geografie inventează o ţară, undeva în America de Sud. E convins că, numind-o a şi creat-o şi ea există deja, cu tot cu capitală, preşedinte, populaţie. Despre plenul judeţean, piesa lui Romains nu aminteşte nimic. Nu asistase la nicio şedinţă a CJ Maramureş. De fapt, nici aleşii maramureşeni probabil nu au citit piesa de teatru. Dar au impresia, asemeni profesorului zăpăcit, că dacă vorbesc tare şi răspicat despre probleme ele se şi rezolvă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.