• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Noiembrie , 2024

Alegerile prezidențiale, turul întâi între șoc și surpriză

Alegerile prezidențiale, primul tur, s-au desfășurat în 24 noiembrie și au fost palpitante ca desfășurare și rezultat. De mult timp nu s-au derulat astfel de alegeri în România. Ele au început la ora șapte dimineața în țară. În restul lumii, în funcție de așezarea geografică, alegerile au debutat mai devreme.

 

Lucrurile s-au desfășurat fără incidente deosebite. În prima parte a zilei, au fost mai puțini votanți, însă, după ora prânzului, numărul celor care au ieșit la vot a început să crească. Și a tot crescut. La ora 21.00, s-au închis urnele și s-a înregistrat o prezență nesperat de bună. Peste 50% din numărul celor cu drept de vot. Apoi a început nebunia numărătorii în secțiile de votare. Conform sondajelor anterioare, analiștii politici și de orice fel anunțau calificarea în turul doi a liderului PSD, Marcel Ciolacu și a liderului PNL, Nicolae Ciucă sau liderul AUR, George Simion. Un alt posibil finalist, conform unor sondaje, a fost candidatul independent Mircea Geoană.

 

Dar... situația a devenit interesantă prin apariția în exit-pollurile de la ora 21.00 a candidatului independent, Călin Georgescu. A urmat numărătoarea. Orele nopții au trecut extrem de greu, informațiile au venit în timp real și surprizele au început să devină certitudine.

 

Călin Georgescu a urcat pe primul loc și nu l-a mai părăsit. Palpitantă a devenit bătălia pentru locul doi. După miezul nopții, Elena Lasconi, candidatul USR, a început să urce, să atace poziția, în acel moment confortabilă, a liderului PSD, Marcel Ciolacu.

 

Orele au trecut și Lasconi, ca număr de voturi, s-a tot apropiat de Ciolacu. Ceilalți candidați au ieși din joc. A rămas disputa PSD-USR, prin liderii de la prezidențiale. Spre dimineață, Lasconi s-a apropiat incredibil de mult. Mai rămăseseră de numărat destul de puține voturi în țară și mai trebuiau centralizate voturile din diaspora.

 

Și numărătoarea a ajuns spre final. Rezultatele o arătau pe Lasconi la egalitate de voturi cu Ciolacu. O situație la care nu se aștepta nimeni. A venit și diaspora, unde Lasconi a stat mai bine decât liderul PSD. Și aici Călin Georgescu a fost pe primul loc. Iar spre finalul numărătorii, a doua minune a acestor alegeri s-a produs. Elena Lasconi a trecut pe locul doi. La final, diferența între liderul PSD și cel al USR a fost de peste două mii de voturi.

 

Independentul a luat și în Maramureș cele mai multe voturi

 

Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale în majoritatea unităților administrativ-teritoriale din Maramureș.

Cel mai mare procent l-a obținut în comuna Poienile de sub Munte (38,33%), în timp ce Marcel Ciolacu a înroșit harta județului prin cele mai multe voturi în peste 20 de comune și orașe.

 

Liberalul Nicolae Ciucă a câștigat în 10 comune, iar George Simion în două. Elena Lasconi a învins în Baia Mare, Tăuții-Măgherăuș și comuna Groși.

În Coltău și Câmpulung la Tisa, candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a luat cele mai multe voturi.

 

Cele mai disputate alegeri prezidențiale din România

 

Total alegători înscriși în liste:

18.021.800

Total alegatori prezenți la urne:

9.465.650

Prezență:

52,52 %

Total voturi valabil exprimate:

9.242.186

Total voturi nule:

223.132

 

Prezența la vot pe grupe de vârstă se prezintă astfel: 8.64% - alegători cu vârsta între 18 – 24 de ani 13.7% - alegători cu vârsta între 25 – 34 de ani 18.58% - alegători cu vârsta între 35 – 44 de ani 37.75% - alegători cu vârsta între 45 – 64 de ani 21.33% - alegători cu vârsta peste 65 de ani.

O prezență mai ridicată la vot s-a înregistrat în județele: ILFOV - 62.88 % din total alegători înscriși în liste, CLUJ - 57.38 %, GIURGIU - 55.31 %, OLT - 54.06 %, ARGEŞ - 53.67 %

Participare mai redusă la vot s-a înregistrat în județele: CARAŞ-SEVERIN - 40.88 % din total alegători înscriși în liste, MARAMUREŞ - 39.92 %, BOTOŞANI - 39.55 %, SATU MARE - 38.77 %, VASLUI - 33.92 %.
În diaspora au votat 800.094 de români.

Turul doi va fi în 8 decembrie. Dar, până atunci, se vor organiza alegerile parlamentare la 1 Decembrie. Alegeri poate mai importante decât cele prezidențiale.

Primele efecte ale rezultatelor neașteptate: liderii PSD și PNL au demisionat din funcții. Apoi au apărut lideri interimari și au început discuțiile pentru un rezultat mai bun în turul doi.

 

În plan economic, au avut loc mișcări neașteptate. Au căzut acțiunile la Bursa românească și analiștii vorbesc de o neliniște a marilor investitori, cu o posibilă plecare din România, ceea ce ar fi o catastrofă națională. Pe de altă parte, în contextul negocierilor partidelor și a actorilor principali în politica românească, se ia în calcul o aliniere lângă Elena Lasconi. Încă nu se cunoaște poziția PSD.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.