• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 27 Septembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Septembrie , 2024

Alegerile parlamentare se apropie în pași de dans. Unul în față, doi în spate

Alegerile parlamentare se apropie cu repeziciune, iar partidele și cei care vor să candideze fac ultimele pregătiri. Calendarul evenimentelor în perioada următoare, până la alegeri, este prezentat în zona media. Am spicuit din acest program.

Până în 16 septembrie, alegătorii cu domiciliul în țară și reședința în străinătate, dar și cei cu domiciliul în străinătate au avut dreptul să se înscrie în Registrul electoral cu adresa de străinătate și cu opțiunea pentru votul la secția de votare.

2 octombrie este termenul limită la care partidele politice, alianțele politice, electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minoritățile naționale mai pot depune listele de candidați.

Până în 4 octombrie, Biroul Electoral Central se va pronunța, prin decizii, în sensul admiterii ori, după caz, respingerii candidaturilor. Alegătorii cu domiciliul în țară şi cu reședința în străinătate, dar şi cei cu domiciliul în străinătate, se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa din străinătate, cu opțiunea pentru votul prin corespondență, până în 17 octombrie. Înscrierea se poate face online, pe site-ul: votstrainatate.ro. Tot până în 17 octombrie, competitorii electorali pot depune listele de candidați şi candidaturile independente pentru Senat şi Camera Deputaților.

Pe 19 octombrie, Birourile electorale de circumscripție admit ori resping, după caz, candidaturile pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripțiile electorale din România.

Până în 22 octombrie, partidele politice, alianțele politice și electorale, dar şi organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri trebuie să stabilească şi să depună semnele electorale la Biroul Electoral Central (BEC). BEC urmează să le înregistreze ori să le respingă, după caz, până în 26 octombrie.

Pe 28 octombrie, Birourile electorale de circumscripție constată rămânerea definitivă a candidaturilor pentru alegerile electorale din țară.

În 30 octombrie, președintele biroului electoral de circumscripție stabilește, prin tragere la sorți, ordinea în care se tipăresc numele candidaților pe buletinul de vot în circumscripțiile electorale din țară. Până la 1 noiembrie, Biroul Electoral Central trebuie să aducă la cunoștința publicului semnele electorale, în timp ce primarii, cu ajutorul prefecților, aduc la cunoștința publică delimitarea şi numerotarea secțiilor de votare şi a sediilor acestora.

Tot până la 1 noiembrie, primarii stabilesc şi asigură locurile speciale pentru afișajul electoral. Campania electorală pentru parlamentare 2024 debutează pe 1 noiembrie și se încheie pe 30 noiembrie 2024, la ora 7.00. Până la 16 noiembrie, Regia Autonomă „Monitorul Oficial” imprimă buletinele de vot.

În Maramureș, alegerile sunt așteptate de toată lumea politică și nepolitică. Este foarte importantă componența  Consiliului Județean în funcție de care se vor stabili funcțiile de conducere în cadrul CJ.

Dintre partidele maramureșene, doar două au prezentat listele cu cei care vor candida. Alte partide au anunțat că au timp pentru a prezenta listele oficiale. Dintre alianțele de partide, doar Forța Dreptei și PMP au prezentat informații cu privire la listele de candidați. Astfel, Adrian Todoran, liderul PMP Maramureș, deschide lista la Camera Deputaților, iar Cristian Tarcău – Forța Dreptei Maramureș - deschide lista la Senat.

 

Echipa susținută de PNL Maramureș la alegerile parlamentare:

Camera Deputaților (primele trei poziții)

1. Ionel Ovidiu Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/ președintele PNL Maramureș;

2. Ciceu Felician, primarul comunei Dumbrăvița/ prim-vicepreședinte PNL Maramureș;

3. Ioan Călin Bota, deputat în funcție/vicepreședinte PNL Maramureș.

 

Senat (primii trei candidați)

1. Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator în funcție/ vicepreședinte PNL Maramureș;

2. Oros George Alexandru, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare;

3. Anca Hendea, secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

 

Conferința Județeană a USR Maramureș și-a desemnat  candidații pentru alegerile parlamentare. Peste 130 de delegați din filialele locale USR din Maramureș s-au reunit în sala Vulturul Negru din Clădirea Millenium din Baia Mare pentru a stabili echipa care va reprezenta formațiunea în campania electorală.

 

Brian Cristian, actual deputat USR, va ocupa prima poziție pe lista pentru Camera Deputaților, confirmându-și angajamentul de a continua munca în Parlament. Pe locul doi pe lista pentru Camera Deputaților se află Mircea Deac, primarul din comuna Cernești, care și-a reconfirmat mandatul în luna iunie cu un vot de peste 70%. Mircea Deac aduce o experiență valoroasă și o viziune orientată către dezvoltarea locală și eficientizarea administrației publice.

Senatorul Dan Ivan va deschide lista pentru Senatul României.

Listele complete propuse de USR Maramureș sunt următoarele:

Camera Deputaților: Cristian Brian, Deac Mircea Aurel, Petruț Margareta, Mica Zoltán, Pop Adrian Dan, Nan Livia Ioana, Hotea Marian Gheorghe, Boroica Ioana Maria, David Ioana, Coste Pășcuță Marcus Iosif.

Senatul României: Ivan Dan, Baias Măndița, Pop Claudiu Vasile, Giesswein Cristin, Petrovan Sorin Zaharia.

La nivel de zvon, pe lista social-democraților pentru deputați apare Gheorghe Șimon, Crina Chilat, iar pentru Senat, Sorin Vlașin.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.