• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Decembrie , 2020

Alegerile parlamentare 2020, în date și cifre

În ziua de Sf. Nicolae, una dintre marile sărbători or­to­doxe, sunt organizate ale­ge­rile parlamentare. Ro­mânii sunt așteptați la urne să-i aleagă pe deputații și senatorii din Parlamentul României pentru următorii pa­tru ani. Ca și alegerile locale și ale­­- gerile parlamentare, se vor des­fășura în condiții speciale, impuse de actuala stare epidemio­logică. În urma votului vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați.
Conform Autorităţii Electorale Per­manente, numărul total de cetă­ţeni cu drept de vot înscrişi în Re­gistrul electoral la data de 31 oc­­tombrie este de 18.981.242, cu 2.012 mai puţini faţă de ultima informare, realizată la sfârşitul lunii septembrie. În străinătate, un nu­măr total de 39.238 de români din diaspora au depus cereri de înre­gistrare pentru votul prin cores­pondenţă la alegerile par­­la­­men­­ta- re. Cele mai multe ce­reri au venit de la românii din Marea Britanie - 9.224, Germania - 5.772, Italia - 3.378, Spania - 3.338, Franţa - 2.769. Peste 1.000 au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, El­ve­ţia, Austria, SUA, Irlanda. To­to­­dată, 3.939 de români din afa­ra graniţelor s-au înscris pentru a vo­ta la parlamentare la o secţie de votare.
În străinătate, alegerile parlamen­tare se desfășoară în zilele de 5 şi 6 decembrie, iar pe teritoriul Ro­mâniei în ziua de 6 decembrie, în­tre orele 7:00 şi 21:00. La fel ca la alegerile locale, campania elec­to­rală pentru scrutinul parlamentar
s-a desfăşurat cu măsuri speciale, impuse de pandemia de corona­virus.
Numărul candidaţilor a crescut fa­ță de alegerile precedente, din 2016. Listele actuale conțin 7.136 de candidați, comparativ cu 6.476 în urmă cu patru ani. Dintre cei 7.136 de candidaţi, 4.659 candi­dează la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat. PMP are cei mai mulți candidați pe listele electorale - 641, potrivit unei hărți a candi­daţilor la alegerile parlamentare realizată de EFOR. Urmează, în ordine, PNL (640 candidați), Pro România (639) şi PSD (631). Ali­anţa USR-PLUS, singura ali­anţă la aceste alegeri, are 616 candidaţi. Alianţa pentru Uniunea Românilor (AUR) are 621 de candidaţi. Un deputat reprezintă 70.000 de lo­cuitori, în timp ce un senator, 160.000 de locuitori.
Deputații și senatorii vor repre­zen­ta toate județele țării, pe românii din diaspora, dar și minoritățile na­ționale. Potrivit normei de re­pre­zentare, Bucureștiul are cei mai mulți parlamentari: 13 senatori și 29 de deputați. Județele Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, ­Me­- ­he­dinţi, Sălaj și Tulcea vor avea cei mai puțini reprezentanți în parlament - câte 6. Același număr de par­lamentari va reprezenta și ro­mânii aflați în afara granițelor țării.
Măsurile de siguranță sanitare în secțiile de votare sunt stricte. Fie­ca­re secție va avea flacoane cu so­lu­ție dezinfectantă, iar toți par­­ti- ­cipanții la procesul electoral vor purta mască de protecție, po­trivit unei decizii adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Ur­gen­ță.
La intrarea în secția de vot se va lua temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii sunt îndrumați de cei din secție pentru a petrece cât mai puțin timp în secție. Se va asigura menținerea unei distanțe fizice de minimum 1 metru între oameni, iar în sala unde se votează nu trebuie să fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători.
Se poate cere urna mobilă pentru cei care sunt în izolare sau sunt netransportabili. Autoritatea Elec­torală Permanentă (AEP) a venit în sprijinul acestor alegători și a pus la dispoziția acestora un clip video și materiale de informare menite să ilustreze tehnica votării prin intermediul urnei speciale (mobile), a­tât pentru persoanele aflate în ca­­rantină sau izolare din cauza pandemiei de COVID-19, cât și pen­- ­tru persoanele netransportabile.
 

 

Cum se votează în străinătate

Cetățenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea să își exercite dreptul la vot la secțiile de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților în zilele de 5 și 6 decembrie 2020.
Votarea se desfășoară între 7.00-21.00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii votării până la ora locală 23.59 dacă mai sunt alegători în secție sau la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot.
Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot
exercita dreptul de vot la secțiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
a) pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
b) pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
c) pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot
exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:
a) cartea de identitate;
b) cartea electronică de identitate;
c) cartea de identitate provizorie;
d) buletinul de identitate;
e) pașaportul diplomatic;
f) pașaportul diplomatic electronic;
g) pașaportul de serviciu;
h) pașaportul de serviciu electronic;
i) pașaportul simplu;
j) pașaportul simplu electronic;
k) pașaportul simplu temporar.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.