Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 14 Decembrie , 2009
Alegeri in „tarile” Maramuresului
* Prezidentialele din acest sfarsit de an a reusit sa imparta Romania, implicit Maramuresul, in doua. Cei pro si cei contra. Cu Traian Basescu si Mircea Geoana, in functie de context. Saraca Constitutie, onoarea si demnitatea au fost lasate in sertarele constiintelor de doi bani. Am devenit geambasi, cumparam si vindem o tara!
Apatie, «vot in orb» sau «de obligatie», rezultate care bat orice pronosticuri si orice logica care a functionat la scrutinele trecute si nostalgii comuniste. Pe scurt, tabloul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale in Maramures.
Din cauza vremii sau a lipsei de optiuni, abia daca s-au prezentat la urne putin peste 50% dintre maramuresenii inscrisi pe liste. Dimineata, procentul era aproape alarmant, 5,12%. Mai ales in mediul rural, unde alegatorii erau obisnuiti sa treaca pe la urne inainte de biserica, era liniste deplina. La fel si in sectiile speciale. La Cavnic, la ora 10,30 abia daca au votat 100 de persoane din cele 1713 inscrise pe lista, iar la sectia speciala se inregistrasera doar 7 votanti, desi, in primul tur, la aceeasi sectie, era o imbulzeala de nedescris datorita bolnavilor internati la Cavnic si adusi sa-si exprime optiunea. De aceasta data, «intamplator», n-a mai votat niciun bolnav.
La Valea Stejarului, aceeasi prezenta redusa. Membrii sectiei de votare isi umplusera deja cateva pahare de plastic cu coji de seminte si nu mai stiau cum sa-si omoare timpul. Satenii, care aveau de facut 3-5 kilometri pana la sectie, pareau nehotarati. Un batranel, iesit pe ulita pentru «exit-poll-ul» satesc, striga in gura mare: «Tati bagati pa foc, asta-i ultima solutie!».
La orele amiezii, si la sectia 364 din Oncesti prezenta era mult mai mica decat in primul tur. Desi, de obicei, aceasta sectie era animata de votanti care stateau la coada sau chiar intrau cate doi in cabina, de aceasta data era pustie. Batranii ne-au declarat ca-si asteapta copiii ori rudele mai tinere ca sa mearga la vot si sa se lamureasca pe cine vor pune stampila.
La Nanesti, prezenta la vot a fost afectata de un ..prohod : «merem apoi la vot. Cand om ajunge acolo, ne-om hotari cu cine votam. Da’ io atata stiu, ca un presedinte trebe sa fie ca un administrator de stana, sa stie de la inceput ce si cum face. Sa nu schimbe lucrurile din mars», a spus Ioan Iura. In mediul rural, tema de campanie care a starnit maximul de interes a fost agricultura. Vasile Botis spune ca taranii nu mai vor sa fie «cersetori de la sate si ar vrea sa le umperre cineva laptele, carnea, fructele». Si la Stramtura, procesul electoral a fost pus pe locul doi de o pomana. Oamenii treceau intai pe la biserica, luau o gogoasa de la familia raposatului si apoi intrau la urne amuzandu-se ca «acuma le dam noi gogosi».
In Barsana, satenii au votat dupa obiceiul ardelenesc: intai biserica si cele sfinte, apoi cele pamantesti : masa si vot. La orele dupa amiezii, batranele se indreptau in grupuri de 3-4 spre sectiile de votare, oprindu-se din cand in cand si intreband, mai mult retoric : «tu, da’ io cu cine sa votez?». Ioana Hritu spune ca nehotararea n-are nicio treaba cu exprimarea votului. La sat, asa e de cand sunt alegeri: stii, nu stii, votezi: «Ne facem datoria, da’ numa Dumnezo stie cum ar fi mai bine. Noi si ase n-om trai mult, da’ am vrea un presedinte bun pentru tara asta. Desi, io va spui sincer, ca de-as putea, l-as vota pa Ceausescu».
Acelasi «vot mecanic» si la Calinesti. Ascunsi pe dupa porti, oamenii erau mai degraba curiosi sa vada ce spune satul despre posibilul viitor presedinte, decat sa voteze. La sectia speciala, la orele amiezii, votasera 18 persoane, cu tot cu membrii sectiei. La Budesti, insa, sectia din centrul satului era ceva mai animata. Prezenta era mai mare decat la primul tur. Iar dupa exercitarea votului, satenii se opreau in fata sectiei sa schimbe impresii: «ca nici presedintele nu poate face mare lucru. Alti nemultumiti strigau ca: «ar trebui impuscati aiestea ce nu se tin de cuvant, da’ n-avem atatea gloante».
Numai ca prezenta la urne n-a fost singura surpriza a alegerilor. Imediat ce gongul a batut ora 21, si tabara maramureseana a PD-L si cea a PSD si PNL s-au declarat invingatoare. Dupa ce euforia s-a «limpezit» au inceput sa apara acuze de frauda, falsuri si multe semne de intrebare. Rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale in Maramures nu seamana cu niciun scrutin de pana acum. Suprinzator insa, intre Traian Basescu si Mircea Geaoana s-a pastrat cu aproximatie avantajul din primul tur: circa 13 procente. In rest, judetul care a fost galben la alegerile locale de anul trecut si rosu-portocaliu la parlamentare, s-a colorat de aceasta data in portocaliu, cu mici «pete» rosii sau galbene. Traian Basescu a castigat in toate municipiile si orasele maramuresene, multe considerate fiefuri liberale, dar si in mai bine de jumatate din comune, unde electoratul era considerat preponderent pesedist. Si categorii de electorat par ca s-au inversat. Surse din PSD ne-au declarat ca in conformitate cu datele de la exit-poll-uri, cei mai multi dintre votantii lui Basescu din turul I si II sunt pensionarii. Practic, PSD si-a pierdut nucleul dur al electoratului din cauza mesajului si a explicarii insuficiente a unor evenimente. Multi dintre pensionari au inteles ca Basescu si guvernul PDL le-a dat pensii si, din cauza demiterii acestui Guvern de catre majoritatea parlamentara, au «intors armele».
La Sighetu Marmatiei, Traian Basescu a fost declarat «presedinte al tuturor sectiilor de votare». Din cauza unor personaje controversate aflate la conducerea filialei PD-L din municipiul de peste Gutin, au aparut multe voci care au spus ca votul se datoreaza exclusiv presedintelui sau… mitei. Au fost sesizate, inclusiv la 112, suspiciuni de mituire a electoratului.
In Baia Mare, rezultatele au fost si mai nuantate. PSD a pierdut «avantajul» castigat la parlamentare, cand in ambele colegii au fost declarati invingatori doi trandafirii, iar PNL este intr-un fel de tranzitie. Capitala judetului a pastrat avantajul votantilor din tabara liberala in zonele centrale, daca ne uitam pe listele alegerilor desfasurate pe cartiere. La periferie s-a votat masiv Traian Basescu. Evident, de aici au aparut noi suspiciuni ca populatia din categoriile defavorizate a putut fi manipulata sau chiar cumparata mai usor. In restul judetului, s-au pastrat constante foarte putine zone. PSD si Mircea Geoana pare ca a pierdut Maramuresul Istoric, unde in afara unor «fortarete» ca Ieud, Botiza, Bogdan Voda sau Vadu Izei au pierdut alegerile, desi aveau primarii de partea lor. «Reduta pesedista» s-a mentinut insa in Codru si pe alocuri in zona Lapus, unde portocaliul pedelist pare tot mai diluat „de rosu… Pentru liberali, semnele de intrebare sunt numeroase, orase considerate fiefuri PNL si conduse de primari liberi: Borsa, Viseu de Sus, Seini, au fost colorate in portocaliu. La Seini, de exemplu, Basescu a castigat cu aproape dublul voturilor pentru Geoana. Si in localitati maghiare, ca si Campulung la Tisa, a castigat, la diferente destul de mari, Traian Basescu.
Dovezi de suprafata, grosul la secret
Pesedistii spun ca au dovezi de fraudare a alegerilor. Au fost 21 de sesizari la numarul unic 112 si se vorbeste de 15 procese verbale modificate. La Cicarlau, de exemplu, «au disparut» 153 de buletine de vot. Pesedistii sustin ca sunt procese verbale modificate in special la numarul buletinelor de vot neutilizate si anulate . „Asta inseamna ca au disparut buletine de acolo, pe care le poti baga in sectii speciale si scrii un CNP in plus. Diferenta e de sute de buletine” , spun surse din PSD. Astfel de ciudatenii s-au intamplat si la Ruscova , Rozavlea, Botiza, Miresu Mare, Bocicoiu Mare etc. Tot la capitolul ciudatenii, amintim faptul ca, in Tautii Magheraus, dar si in Bocicoiul Mare, s-a inregistrat o egalitate perfecta. Cate voturi a avut Geoana, atatea a primit si Basescu. Coincidenta, evident. Numai ca, dincolo de acest acuze care trebuie probate ramane si certitudinea unui mesaj eronat. Judecand la «rece», PSD a gresit transmitand un mesaj ca si cand ar fi «la putere». La polul opus, Traian Basescu, desi se afla la putere s-a declarat «anti-sistem si anti-parlament», promovand un mesaj demn de opozitie.
Oamenii de partid, obositi, sictiriti…
Liderii PSD au dat fel si fel de explicatii pentru esecul din alegeri. Ei recunosc ca in multe sectii de votare oamenii lor nu au fost solutiile cele mai fericite. „Trebuie sa recunoastem ca au fost sectii de votare unde oamenii nostri au semnat procesele verbale in alb. Asta este!”, a spus Ioan Blajan. Desi conducerea PSD Maramures nu a confirmat luarea unor masuri impotriva celor care nu au respectat comandamentele si disciplina de partid, pe la usi se vorbeste ca vor fi analizate rezultatele si fiecare va primi ce merita. Pe de alta parte, senatorul Sorin Bota a afirmat ca se va face curatenie in PSD Maramures. O analiza pe rezultate va fi facuta si de liberali, dupa ce se vor clarifica lucrurile la nivel de conducere centrala. Pe surse, stim ca primarii liberali preseaza conducerea organizatiei sa accepte guvernarea pentru a primii si ei fonduri. Altfel spus, in PNL sa da o batalie a bunului-simt. Asteptam rezultatul!
Ioana LUCACEL
Nicolae TEREMTUS
ioana@gazetademaramures.ro
teremtus@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.