Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Albumul „Dumbrăvița 1918-2018 - Un secol de tradiție și dezvoltare”
Centenarul Marii Uniri trebuie să însemne, mai întâi, cunoaștere: știind cine am fost, vom ști ce trebuie să devenim. Iar istoria nu înseamnă statistică, ci viață, destinul unor oameni împletit cu destinul neamului lor. Pentru noi, generațiile de astăzi, cele două conflagrații mondiale pot reprezenta o pagină de istorie. Pentru cei care le-au trăit reprezintă o pagină de viață. Pentru noi, morții din război pot fi statistici. Pentru familiile lor sunt, însă, pierderi și răni adânci. Pentru noi, Unirea pare un ideal firesc. Pentru cei care au trăit-o a fost un vis. Pentru noi, comunismul poate fi o perioadă cumplită din trecut. Pentru cei care l-au trăit este un tăvălug care le-a dat viața peste cap. Eroii nu sunt doar în cărțile de istorie sau în filme, ci sunt oameni adevărați de lângă noi: țăranii smulși din viața cotidiană liniștită și trimiși pe front ca să-și apere țara; intelectualii care au promovat identitatea națională, asumându-și cele mai mari riscuri; femeile care și-au crescut pruncii singure, cu gândul la soții de pe front sau din temnițele comuniste; tinerii care au luptat pentru libertate în decembrie 1989. În spatele fiecărui om stă o poveste în care istoria a căpătat notă personală, în care contextele interne și internaționale au modelat destine și în care idealurile și patriotismul au cerut sacrificii uriașe.
Mulți dintre bătrânii noștri se sting, fără ca cineva să le cunoască istoria și povestea. Iar tinerii de azi nu pot aprecia pe deplin nici unitatea, nici democrația, nici libertatea pe care o trăiesc, dacă nu știu cât de greu le-a fost celor de ieri să le dobândească pentru noi. Toate atributele României de azi au fost plătite cu sânge, efort și luptă de înaintașii noștri, de părinții, bunicii și străbunicii noștri.
De aceea, acum, în Anul Centenarului, credem că principala noastră datorie este cunoașterea, urmată apoi, firesc, de respect și recunoștință.
Albumul este deopotrivă o pagină de istorie, de viață, dar și un crâmpei de eternitate pe care oamenii comunei Dumbrăvița îl merită deplin. Ne-am dorit să surprindem în imagini evoluția comunei în ultimul secol, în toate domeniile de activitate. Și, dacă în istorie, unitatea a fost cea care a dat tărie acestei comunități, tot prin unitate acest album a putut vedea lumina tiparului. Acest album n-ar fi fost posibil fără sprijinul UAC Europe și al domnului Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer, fără de care acest proiect ar fi rămas un vis frumos, și fără sprijinul tuturor cetățenilor care au răspuns apelului nostru și care ne-au oferit foarte multe fotografii. Din păcate, din cauza spațiului limitat, nu au putut fi cuprinse în album toate fotografiile adunate din diverse surse, dar acestea vor fi postate ulterior pe siteul Primăriei. De asemenea, a fost foarte importantă implicarea autorităților locale: Primăria Dumbrăvița și domnul primar Felician Ciceu, Școala profesională Dumbrăvița - director Magdalena Tomșa și toate cadrele didactice, toţi preoții din comună. Un aport deosebit l-a avut domnul Ștefan Mihali, care ne-a pus la dispoziție întreaga sa arhivă de fotografii vechi, din care le-am selectat pe cele mai reprezentative.
Datorită acestui efort colectiv extraordinar, Albumul „Dumbrăvița 1918-2018 - Un secol de tradiție și dezvoltare” va rămâne în istoria comunei ca un gest de unitate și de suflet, prin care dumbrăvițenii de astăzi își arată respectul și recunoștința pentru cei care nu mai sunt și prin care lasă moștenire tinerei generații, valorile care i-au călăuzit în acest secol. Prin generozitatea conducerii UAC Europe, albumul va ajunge în fiecare casă din comuna Dumbrăvița.
Albumul este deopotrivă o pagină de istorie, de viață, dar și un crâmpei de eternitate pe care oamenii comunei Dumbrăvița îl merită deplin. Ne-am dorit să surprindem în imagini evoluția comunei în ultimul secol, în toate domeniile de activitate.