• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Decembrie , 2014

Alba-neagra guvernanţilor cu bovinele

O prevedere ciudată discriminează crescătorii de animale pe un criteriu cel puţin discutabil! Cei care la 31 ianuarie 2013 nu au avut minim 3 bovine cu vârstă de minim 16 luni nu pot beneficia de schema de plăţi aferente sectorului! Ministrul agriculturii rezolvă problema sec: argumentând că, după părerea lui, nu-i nicio discriminare.

 

Guvernul sprijină agricultura doar pe hârtie. În fapt, până să ajungă la banii din subvenţii, fermierii sunt „,mâncaţi” de hăţişul birocraţiei şi legilor tâmpite. Printr-un ordin al ministerului Agriculturii dat anul trecut, s-au stabilit condiţiile şi criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe, complementare în sectorul zootehnic, la specia bovine. Astfel, pentru a beneficia de sprijin, crescătorii de animale trebuie musai să aibă un efectiv minim de 3 capete de bovine cu vârsta de minim 16 luni, la data de referinţă 31 ianuarie 2013. Practic, dacă un crescător avea întâmplător la acea dată de referinţă 3 bovine cu vârsta cerută, primeşte banii, dacă unul avea o bovină de 15 luni şi două de 16 luni nu mai primeşte banii!

Măsura dezavantajează şi discriminează crescătorii de bovine. În plus crescătorii adevăraţi, cu sute de capete de viţei, sunt excluşi de la acest ajutor. Într-o interpelare a deputatului Vasile Berci se arată că: „în judeţul Maramureş există fermieri, crescători de animale care deţin, cresc şi exploatează tineret din specia bovine pentru carne, de ordinul zecilor şi sutelor de capete, care au fost exceptaţi de prevederile ordinului. Aceştia sunt din start defavorizaţi, pur şi simplu excluşi de la acest ajutor, în comparaţie cu acei crescători care, la data de referinţă, unii din întâmplare, au deţinut efectivul prevăzut în ordin”.

În loc să găsească o soluţie, ministrul Daniel Constantin răspunde sec: „în opinia noastră şi a Asociaţiilor crescătorilor de bovine, neîndeplinirea cerinţelor pentru plata PNCD de către aceste exploataţii nu poate fi considerată discriminare”.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.