Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 29 Ianuarie , 2007
Alba-neagra cu soarta minerilor (II)
Proteste spontane, amenintari cu miting, acte normative interpretate, solutii financiare paguboase, „ceata”. Sunt coordonatele situatiei din mineritul maramuresean. O situatie asupra careia planeaza numeroase suspiciuni si semne de intrebare.
2007 nu a limpezit deloc „apele” din minerit. Ba, dimpotriva. Iar „axioma” a demonstrat deja. Controversele legate de soarta minerilor au generat deja cateva proteste si chiar s-a ajuns la amenintarea cu justitia. Ba mai mult, zilele trecute, liderii de sindicat din minerit vorbeau despre pregatirea unui miting. Motivul? Minerii maramureseni disponibilizati in baza celebrei Ordonante 8 nu si-au primit toate drepturile. Altfel spus, toti au incasat cele 200 de milioanane de lei vechi, insa situatia salariilor de completare ramane in ceata. Gheorghe Pasca, presedintele Uniunii Sindicale Miniere Maramures, a explicat ca desi in alte judete lucrurile sunt clare, AJOFM Maramures prefera o solutie paguboasa pentru mineri: „din punctul nostru de vedere, disponibilizarile de personal ale celor care au solicitat (aproximativ 2.000 de oameni) trebuiau sa se faca in aceasta luna. Pentru ca ordonanta in baza careia se disponibilizeaza (Ordonanta 8) este prelungita pana la 31 ianuarie, AFOFM Maramures nu vrea sa faca acest lucru, invocand anumite reglementari care pana la urma, din punctul nostru de vedere nu au niciun suport. Asta pentru ca noi avem o adresa de la Ministerul Muncii in care se spune ca nu mai este nevoie de niciun alt act pentru ca oamenii sa se poata disponibiliza asa cum cer, in luna ianuarie. Dar, in continuare, AJOFM nu vrea sa inregistreze oamenii si sa ii puna-n plata asa cum spune Ordonanta 8.
Exista un proiect de hotarare de Guvern, o initiativa a Ministerului Economiei care trebuia sa intre in sedinta. Acest proiect este semnat deja de Ministerul Economiei si de cel al Muncii pentru a clarifica pozitia AJOFM. Vad ca la AJOFM le trebuie hotarari de guvern la hotarari de guvern si ordonante de urgenta la ordonante de urgenta. Asta denota faptul ca nu inteleg legea. Proiectul n-a ajuns pe ordinea de zi pentru ca trebuia semnata si de Ministerul Finantelor. Va intra abia saptamana viitoare (aceasta, n.red). AJOFM nu vrea sa aplice Ordonanta 8. E vorba de 8 –9 milioane de lei de fiecare om. Ei vor sa disponibilizeze oamenii pe 2006 si aici fiecare om pierde intre 1 si 1,5 milioane lei. Nu vor, desi ordonata-i in vigoare. Asta-i jocul lor. Pentru asta fac atata circ, desi in Bistrita, Satu Mare, Suceava s-au inregistrat oamenii fara nicio problema in luna ianuarie”. Pasca spune ca, din cauza modului in care AJOFM a inteles sa „aplice” legea, minerii ar putea ajunge din nou in strada: „acest lucru a nemultumit aproximativ 2000 de oameni. Am inteles chiar ca a avut loc o actiune spontana a celor de la Baia Sprie, la Compania Remin. Noi vom avea un Consiliu de coordonare si vom lua decizia organizarii unui miting, vom cere aprobare la Primarie si probabil marti (31 ianuarie) vom organiza un miting cu toti angajatii, ca se vede treaba ca politicienii n-au timp sa se ocupe de problemele tarii si oamenilor”.
Du-te, dar ramai...
Lucrurile s-au complicat si mai mult in momentul in care s-a anuntat ca din luna martie se doreste reinceperea productiei. Pe langa comentariile ca strategia a fost una cat se poate de paguboasa (toti cei din minerit primind cele 200 de milioane), oamenii au fost bagati in ceata cand s-a spus ca se vor face reangajari. Directorul Remin, Vasile Pintea, explica: „noi am facut un studiu, un program de exploatare pentru 4 unitati in care sa se poata reincepe productia: EM Razoare, EM Cavnic, EM Baia Sprie, EM Turt si bineinteles, Flotatia Centrala, care prelucreaza minereul. Prin care sa ne incadram in cheltuieli de mie pe mie, deci cat producem si vindem atat sa cheltuim, pentru ca nu mai primim subventie de la stat. Din martie, in total, va fi nevoie de 2.100 de oameni in cele 5 unitati, impreuna cu lucrarile de conservare, inchideri etc”. Nervii oamenilor au fost tocati la maxim pana cand s-a explicat ca beneficiile salariale difera intre cei care sunt angajati pentru inchideri si conservari (care pierd 50% din veniturile de completare - „deci vor primi circa 4 milioane, plus salariul care-l vor primi de la companie”) si cei care sunt reangajati pentru productie. Chiar si saptamana trecuta am auzit discutii in care cei disponibilizati vehiculau zvonuri si temeri pe tema reangajarii, chiar si de genul ca vor fi nevoiti sa dea inapoi cele 200 de milioane. „Orice om se poate reangaja, dar asta inseamna ca pierde prevederile Ordonantei 8. Asta inseamna ca pentru doi ani pierde cate 9 milioane de lei pe luna si grupa de munca. Nimeni nu-i poate garanta ca va lucra o luna, un an, 5 ani sau 10 ani. Fiecare director are obligatia sa selecteze personalul cel mai bun, nu cei care au fost dati afara cu litera i, betivi si chestii de genul asta, ca n-au ce cauta acolo. Asta cu datul inapoi a celor 200 de milioane nu stiu de unde e. Sunt cazuri in care oamenii au plecat desi aveau 6 luni pana la pensie si acum au venit ca vor sa dea cele 200 de milioane inapoi, sa-si faca anii de subteran pentru a iesi in pensie. Cine a fost o data pe ordonanta nu poate beneficia si a doua oara. Cel mai avantajos pentru cei care merg pe Ordonanta 8 e sa se angajeze la o firma privata, ca atunci isi pastreaza si veniturile de completare. Daca se angajeaza la Stat pierd veniturile de completare. Asta-i Romania, asta-i tara in care traim, de la zi la zi modifica ceva. Nu-i intereseaza ce se intampla cu oamenii”, a spus Pasca.
Driblingul si interpretarile privind strategia cu disponibilizari si reangajari, invocarea selectiva a legilor, incertitudinile privind viitorul minerilor etc, au capatat insa contur sub diferite forme de stres si umilinta... europene.
„Cati citesc, atatia interpreteaza”
Ovidiu Oanta, directorul EM Cavnic, unitate vizata pentru continuarea productiei, este destul de linistit si s-a aratat optimist ca toate nelamuririle pot fi clarificate: „patru subunitati plus Flotatia Centrala avem posibilitatea de a lucra fara subventie de la stat. Avem programe generale de exploatare. Mina Cavnic va lucra cu 330 de oameni pentru productie. Pe ecologizare vor fi altii probabil, dar nu avem inchideri inca la mina Cavnic. Cei care vor reintra in productie nu trebuie sa dea inapoi cei 200 de milioane, tot personalul disponibilizat primeste inca o perioada de 22-24 de luni venituri de completare. Daca revine la lucru pentru productie pierde veniturile lunare de completare. Ordonanta 116 are valabilitate din 1 februarie 2007 pana in 31 decembrie 2008. Este clar continutul ei, dar cam cata lume citeste atata lume interpreteaza. La mine au venit peste 400 de oameni doritori sa se angajeze. Am discutat personal cu ei, discut cu toata lumea care doreste sa revina. Nu selectez decat persoane care sunt hotarate ce vor sa faca. De inscris se poate inscrie oricine, dar e treaba conducerii minei sa faca selectie. Vor fi maxim 330. Sunt peste 100 de oameni care au plecat in decembrie si vor sa revina. Conjuncturile sunt multiple, iar situatia e de la persoana la persoana. Mai ales cei din fronturile de lucru castiga dublu fata de veniturile de completare daca vin la lucru. La toti cei care au plecat in decembrie le-am trimis acasa scrisori de chemare”.
Ultima ora: Intr-un comunicat de presa USM Maramures a anuntat organizarea in data de 30 ianuarie 2007, intre orele 12-13, in fata Prefecturii Maramures un miting de protest cu urmatoarele revendicari: punerea in plata de catre AJOFM Maramures a persoanelor disponibilizate de la REMIN incepand cu 3 ianuarie 2007; rezolvarea datoriei REMIN catre SC ELECTRICA si pornirea activitatii la subunitatile viabile; asigurarea fondurilor necesare pentru securizarea si ecologizarea minelor.
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.