Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Alături de… pieptarul borșenesc
La evenimentul de excepție, organizat de Biblioteca Orășenească Borșa în colaborare cu Primăria Orașului Borșa, autoarea a mărturisit că următorul volum va fi consacrat războiului de țesut și produselor sale. Originară din comuna Râca, județul Argeș, și absolventă a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Vasile Goldiș” din Arad, Tinuța Grec, directoarea Bibliotecii Orășenești Borșa este, până în prezent, autoarea a șase volume de mare interes.
Administrația publică locală a salutat demersul bibliotecarei Tinuța Grec, aflată într-o adevărată ascensiune editorială, care a oferit cititorilor săi volume tot mai valoroase. Astfel, la momentul de mare bucurie și trăire sufletească a autoarei au fost prezenți primarul Ion Sorin Timiș, viceprimarul Traian Remus Timiș și consilierul județean Gică Timiș, care au apreciat eforturile bibliotecarei Tinuța Grec privind cultivarea interesului pentru lectură în cadrul comunității în care-și desfășoară munca, precum și activitățile inițiate în vederea promovării culturii locale și a obiceiurilor specifice zonei.
Moderatorul acțiunii, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare și-a început discursul cu expresia latinească „Habent sua fata libelli” (Cărțile își au destinul lor), preconizând că lucrarea colegei Tinuța Grec, prin faptul că a tezaurizat imagini și informații inedite legate de portul popular al localnicilor de la poalele Pietrosului Rodnei, va dăinui în timp. De asemenea, dr. Teodor Ardelean l-a pomenit pe scriitorul Mihail Sadoveanu, care, într-un articol intitulat „Laudă cărţii”, scria: „Sunt cărţi şi cărţi. Unele sunt destinate pieirii chiar dintru început, căci nu-s lumină din lumina umanităţii”.
Deosebit de pertinentă a fost observația referentului cultural Ghiță Oltean, care a relevat simbolul crengii de brad de pe pieptarul borșenesc, de pe ștergare, procuțe, covoare și, uneori, de pe cămașa tradițională din costumul popular. Printre participanții la acest regal cultural s-au putut ușor remarca, datorită costumului popular purtat, fetele și femeile de toate vârstele şi din toate categoriile socioprofesionale, pasionate de cusături, reunite în cadrul „Șezătorii” revigorate de Tinuța Grec în atelierele de creație organizate la Biblioteca Orășenească Borșa.
În final, protagonista manifestării a mulțumit asistenței numeroase, tuturor celor care au susținut-o în realizarea volumului și, nu în ultimul rând, familiei care i-a fost mereu alături.
Mulţumim pentru informații doamnei Liana Pop, bibliotecar Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare.