• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 Decembrie , 2007

Ajunul scumpirilor

Ioana LUCACEL ioana@gazetademaramures.ro Mos Craciun e darnic si e bun, dar aduce ...scumpiri. Asociatiile de producatori din domeniul industriei alimentare anunta scumpiri serioase, dar producatorii locali au gasit solutii pentru amanarea cresterilor de preturi. In acest an, Mos Craciun nu vine cu sania trasa de reni, ci vine cu un nou val de... scumpiri. Masa traditionala de sarbatori va costa cu cateva procente bune mai mult decat anii trecuti. Patronatele din domeniul industriei alimentare au „prevestit\" scumpiri de pana la 30% la unele produse. Principala cauza este (ati ghicit) seceta, care a ridicat in ultimele luni pretul materiei prime si al furajelor. Numai ca, la fel ca in fiecare an, la cauzele reale ale scumpirilor se adauga si specula comerciantilor. Multi dintre ei vor sa profite de cererea mare a unor produse in aceasta perioada, asa ca „salta\" consistent preturile. Cele mai mari preturi se anunta pentru produsele din import (dulciuri, bauturi, fructe exotice), unde deprecierea leului se resimte din plin, iar pe piata interna pentru cele de panificatie. Recent, in cadrul unei intalniri intre ministrul Agriculturii si reprezentantii procesatorilor de lapte s-a luat in discutie o posibila majorare de cel mult 10% pe piata lactatelor. Exista un trend ascendent si la pretul carnii. Potrivit patronatelor din domeniu, carnea si preparatele din carne de porc se vor scumpi treptat pana in ajunul sarbatorilor. Nici pretul oualor nu va ramane constant pana la inceputul anului viitor, procentul estimat pentru majorare fiind de 30%. In schimb, majorarile din domeniul panificatiei vor fi mult mai consistente. Cel putin in privinta cozonacilor se asteapta scumpiri de pana la 40%. Si faina va continua sa se scumpeasca tot cu 30 de procente, iar pretul uleiului se va majora din nou, cu 15%. Daca la nivel national se practica la scara larga scumpirile in ajun, la nivel judetean producatorii sunt hotarati sa tina preturile in frau cel putin pana la inceputul anului viitor. Solutia amanarii gasita de producatorii maramureseni a fost asigurarea stocurilor de materie prima din timp, astfel incat scumpirile din ultimele saptamani sa nu afecteze pretul produselor. Inca. Gelu Pop, managerul Andana Pan SRL, spune hotarat ca² „La noi nimic nu se scumpeste. Cand am facut miscarea de pret, luna trecuta, mi-am luat masuri de precautie si am promis ca nu voi misca nici un pret inainte de sarbatori. Se vorbea de atunci de scumpirea fainii, si numai saptamana trecuta cresterea de pret la faina a fost de 10% fata de saptamana precedenta. Dar eu mi-am facut stocuri de faina care imi ajung pana dupa sarbatori, ca e jenant sa vii cu o saptamana inainte de sarbatori cu scumpiri. Se practica, dar nu vreau sa trec prin lucruri de astea, mai bine imi iau masuri de precautie. Clientul nu stie ce te-a determinat sa faci majorarea de pret si zice „uite acum vrea sa faca bani\". Stocurile actuale imi ajung pana in 10 ianuarie, dupa aceea vom vedea ce se va mai intampla. Daca nu se stabilizeaza pretul fainii sau nu se gaseste o solutie, ca am inteles ca se discuta din nou de reducerea TVA-ului la produsele de baza, atunci suta la suta in ianuarie va fi o scumpire.\" Pop spune ca, in ciuda tendintei de scumpire la nivel national, nu va majora nici pretul cozonacilor² „La noi cozonacii se vor vinde si de sarbatori la acelasi pret. Oricum, nu cred ca pretul cozanicilor va creste atat de mult la nivel national. Acum sunt si alte produse, rulade etc. aduse din afara si vom vedea ce efect a avut comunitatea europeana asupra produselor traditionale de baza\". Valentin Trifoi, directorul comercial AVIMAR SA, spune ca pretul carnii de pasare va ramane neschimbat, iar ouale se vor vinde cu maxim 200 de lei vechi mai mult² „Pretul a ramas acelasi la carnea de pasare. In schimb, la ou, putem trece o scumpire de 5%, vreo 200 de lei pe ou. Vanzarile la ou au inceput sa creasca de la 1 decembrie. Dupa sarbatori o sa-si dea drumul carnea de pasare, oul n-o sa mai aiba vanzare, trece postul si incepe carnea de pasare. Daca anul trecut vindeam oul cu circa 4.700 de lei vechi plus TVA, acum il vindem cu 4.700 cu tot cu TVA. Deci pretul oului e cu 19-20% mai mic decat anul trecut\". Desi in ultima perioada a crescut pretul furajelor pentru porci, Florin Lazar, manager Ferma Zootehnica SA, spune ca pretul carnii va ramane neschimbat² „Noi pastram aceleasi preturi de la nivelul lunii august-septembrie 2007. Si nici nu intentionam sa ridicam pretul intrucat firma dispune de stocuri consistente pana la 31 decembrie\". Ianuarie are miros de scumpiri In ianuarie se anunta scumpiri importante la produsele de panificatie, din cauza cresterilor repetate de pret ale fainii. Potrivit estimarilor, pretul acestor produse va creste cu 10 procente. De la inceputul anului viitor intra in vigoare noul Cod Fiscal, potrivit caruia, la tranzactiile imobiliare dintre persoanele juridice, se va aplica TVA. Si pretul carburantilor se va majora cu circa 12 procente. Tarifele RCA vor fi cu pana la 50% mai mari, iar pretul rovinietei va creste cu pana la 70%. De la inceputul anului viitor se asteapta o crestere a produselor lactate de 15% si o majorare a pretului legumelor si fructelor cu pana la 40%. Insa „surpriza\" Revelionului 2008 o va reprezenta pretul gazelor. Si facturile la intretinere vor veni mai mari cu 15%. Desi pretul gazelor naturale ar fi trebuit sa creasca semestrial, acest sistem a fost dat peste cap, astfel incat majorarile vor veni chiar la inceputul anului 2008.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.