Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 1 August , 2005
Afaceri romano-poloneze
Schimb de experienta organizat de Camera de Comert si Industrie Maramures. Jacek Paliszewski (ambasadorul Republicii Polone) si Tomasz Suprowicz (consilierul economic al Ambasadei) au vorbit oamenilor de afaceri maramureseni despre oportunitatile relatiilor economice romano-poloneze. Dialogul a dorit crearea unor premise pentru intensificarea legaturilor comerciale dintre cele doua tari.
Saptamana trecuta, Jacek Paliszewski (amabasadorul Republicii Polone) si Tomasz Suprowicz (prim consilier, seful Sectiei economico-comerciale a Ambasadei) au vorbit reprezentantilor mediului de afaceri maramuresean despre modul in care s-a transformat Polonia in urma aderarii la Uniunea Europeana (UE). Evenimentul a fost organizat de Camera de Comert si Industrie (CCI) Maramures. Gheorghe Marcas, presedintele CCI, a sintetizat scopul acestui dialog: “necesitatea de a invata din experienta Poloniei, o tara care s-a confruntat cu problemele cu care se confrunta Romania, care a avut aproximativ aceeasi agricultura ca si a noastra. Sa invatam cum au reusit sa se integreze”.
Principala problema dezbatuta a fost stabilirea unei metode de intensificare a contactelor economice dintre cele doua tari, subliniidu-se lipsa unor contacte politice prolifice. Excelenta sa a punctat paradoxul situatiei: “desi Cracovia este doar la 600 de km de Baia Mare, nu sunt drumuri de acces, ceea ce face ca relatiile de cooperare sa fie foarte greu de intretinut. Suntem asa de aproape, dar totusi asa de departe. Relatiile acestui judet cu Polonia sunt nule.” Oficialii polonezi au vorbit si despre dificultatile intampinate de Polonia in procesul de aderare la UE.
Sarbatoarea de o zi
Tomasz Suprowicz, consilierul economic al Ambasadei, a declarat ca aderarea la UE a presupus multa munca: “a fost o sarbatoare de o zi, dar munca de ani de zile. In Polonia, reforma a inceput mult mai repede, prin ’91-’92, in timp ce in Romania s-a inceput reforma abia de cativa ani. Modul de gandire trebuie schimbat. Nu UE vine in Romania, ci Romania intra pe piata europeana.” Reprezentantii polonezi au declarat ca aderarea Poloniei la UE a determinat migrarea unui numar mare de polonezi in Anglia sau Irlanda, ceea ce a creat un deficit al fortei de munca in diferite sectoare, goluri care pot fi umplute si de romani. In cadrul dialogului s-a mentionat ca un alt factor important in procesul de integrare este mentalitatea. Consilierul economic a descris modul in care Polonia s-a confruntat cu aceasta problema: “avem someri care nu au lucrat si, probabil, nu vor lucra niciodata. Pentru multi este prea tarziu sa se schimbe.”
Fiecare tara are un mod specific de a evolua in perioada de preaderare. Cei doi oficiali s-au aratat surprinsi de evolutiile de pe piata imobiliara din Romania, evolutii pe care le considera nejustificate, deoarece pretul imobilelor in Polonia a ramas acelasi, chiar si dupa aderare.
S-a mai subliniat si importanta unei evolutii concrete a Romaniei, pe plan economic, fara de care supravietuirea in mediul concurential european este imposibila.
Mihaela MIHALEA
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.