Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 31 Ianuarie , 2011
Adunarea Eparhiala
Marti, 25 ianuarie 2011, la Resedinta Episcopala din Baia Mare, sub presedintia I.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, a avut loc Sedinta Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului.
De la ora 8.00 s-a savarsit Sfanta Liturghie in Paraclisul Episcopal, de catre P.S. Sa Iustin Sigheteanul, urmata de slujba Te-Deum-ului.
Incepand cu ora 10.00 s-au desfasurat lucrarile Adunarii Eparhiale, in plen, unde au fost prezentate: Raportul comisiei bisericesti; Raportul de executie bugetara pe anul 2010 si proiectul de buget pe anul 2011; Activitatea culturala pe anul 2010; Activitatea misionar-sociala a clerului in spitale, penitenciare si armata pe anul 2010; Raportul corpului de inspectie si control pe anul 2010; Raportul inspectorului pentru invatamant si a responsabilului cu catehizarea tineretului pe anul 2010; Prezentarea vietii monahale in Eparhie, in anul 2010; Evenimente deosebite din viata Eparhiei noastre in anul 2010. Din rapoartele prezentate de consilierii si inspectorii de resort, comunicam urmatoarele: Episcopia Maramuresului si Satmarului, care cuprinde judetele Maramures si Satu Mare, are un numar de 380 Parohii rurale si 86 Parohii urbane, cu 34 de filii, deservite de 572 clerici, precum si 36 manastiri si schituri. In anul 2010 au fost hirotoniti intru preot si diacon 24 de clerici, iar 7 preoti au fost pensionati.
Pe cuprinsul Eparhiei noastre sunt, in prezent, un numar de 33 de biserici si manastiri in constructie, doua sedii de protopopiate (Carei si Oas), se renoveaza si picteaza un numar de 14 biserici si noul sediu al Protopopiatului Baia Mare, iar 30 de noi case parohiale se afla in constructie. Eparhia noastra are cele mai multe biserici monument, din care 7 in Patrimoniul UNESCO.
In plan cultural, in Editura Episcopiei noastre s-au tiparit Calendarul bisericesc, in mai multe variante, 2 numere din Revista „Graiul Bisericii Noastre” si s-a continuat colaborarea cu „Gazeta de Maramures”, la editarea Suplimentului lunar de spiritualitate ortodoxa. De asemenea, consemnam aparitia a doua carti si doua brosuri ale I.P.S. Justinian. Anul 2010 a fost un an important din viata Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, intrucat s-au implinit 20 de ani de la reinfiintarea Eparhiei noastre si de la inscaunarea I.P.S. Sale Arhiepiscop Justinian.
Pentru intreaga sa activitate, I.P.S. Sale Justinian i s-a conferit titlul de doctor honoris causa de catre doua Universitati: Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad si Universitatea de Nord din Baia Mare, iar la data de 14 noiembrie 2010, s-a organizat o manifestare aniversara, sub coordonarea P.S. Sale Iustin Sigheteanul, cand s-a prezentat o placheta aniversara si volumul „20 de ani din viata Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, in imagini”. Intrucat anul 2010 a fost declarat Anul Omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei Romanesti, s-a organizat un Simpozion la Satu Mare, intitulat „1685 de ani de la prima marturisire de credinta”.
In plan social, este de amintit contributia credinciosilor din Eparhia noastra pentru ajutorarea sinistratilor de pe urma inundatiilor si implicarea Asociatiei femeilor ortodoxe „Femeile mironosite”, de pe langa Catedrala Episcopala „Sf. Treime”. Suma totala adunata pentru acest scop, la nivel de Eparhie, a fost de 283.670 RON. Invatamantul religios din scolile de Stat este deservit de un numar de 415 profesori, din care 176 titulari, pentru un numar de aproximativ 60.200 elevi in judetul Maramures si 50.300 elevi in judetul Satu Mare, care frecventeaza orele de religie ortodoxa. La toate acestea, se mai adauga slujbele de tarnosire si resfintire de biserici savarsite de ierarhii nostri, precum si participarea la diferite manifestari cultural-religioase.
Multumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revarsate asupra Eparhiei noastre, ne indreptam pretuirea catre preotii, monahii si credinciosii Bisericii noastre – se arata intr-un comunicat emis de Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.