• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Iulie , 2019

Administraţia Borşa aproape de executare silită

Pădurile Borşei de află din nou în atenţia publică. Deşi ele au cam fost rase de către infractorii silvici, Composesoratul Borşa se luptă în continuare pentru cele 17.000 de hectare pe care pretinde că le deţine.

 

Membrii care formează Composesoratul Bor­şa încearcă de peste 25 de ani să intre în posesia unei suprafeţe de peste 17.000 ha de teren forestier despre care pretind că le aparţine, însă autorităţile locale sunt sceptice în privinţa originalităţii documentelor pe care aceştia le deţin. Mai mult, în urmă cu câțiva ani, unul dintre membrii de bază, de vază ai Composesoratului, Gheorghe Albu, a declarat celor care cercetează acest dosar că actele depuse la instanța care a dat câștig de cauză Compo­sesoratului Borșa au fost „lucrate”. După multe dispute publice, bătăi crunte în parcarea din centrul oraşului, după denunţuri şi procese, situaţia este la fel de încurcată.

Anul trecut a avut loc o acţiune în forţă la Primăria Borşa a celor de la Composesorat. Mai mulţi membri ai Composesoratului Borşa, însoţiţi de jandarmi şi de un executor jude­cătoresc au pătruns în clădire, au spart rând pe rând birourile în căutarea unor anumite documente vechi, au fotografiat şi filmat diverse documente. Miza acestor căutări a fost reprezentată de o serie de documente vechi, originale, găsite recent de către un cetăţean la demolarea unei case în care cândva a funcţionat sediul composesoratului din oraş. Din aceste acte a reieşit că vechiul Composesorat Nobil Borşa ar fi deţinut doar 6.036 hectare de pădure şi nicidecum peste 17.000 ha, aşa cum au solicitat din partea statului de-a lungul anilor, prin procese interminabile. Sub protecţia unei încuviinţări judecătoreşti, aceştia au intrat forţat în birouri, au spart cu bormaşina încuietorile, folosind generatoare de curent puse în funcţiune de combustibili inflamabili, pe care i-au adus în clădire în recipiente simple, punând în pericol siguranţa perso­nalului care era în incintă. Nu au scăpat neperche­ziţionate nici biroul primarului, al secretarului oraşului şi chiar Bi­blioteca Orăşenească. Acţiunea de atunci a inflamat şi mai mult spiritele. Şi autorităţile jude­ţului au luat atitudine, dar situaţia tot nu s-a liniştit. Primăria Borşa a introdus o acţiune în instanţă împotriva executării silite, considerată de mulţi a fi cam dubioasă. Iată că zilele acestea s-a dat o sentinţă.
Judecătoria Baia Mare a respins acţiunea Primăriei Borşa împotriva executării silite pornite de Compo­sesoratul Borşa.
În acest moment, Composesoratul are deschisă calea pentru poprirea contului Primăriei sau pentru a pune sub sechestru diferite bunuri ale administraţiei. Acţiunea de executare silită a fost deschisă de Composesorat după ce Judecătoria Sighetu Marmaţiei a hotărât că Primăria Borşa are de plătit peste 500.000 de lei, plus penalităţi de 1000 de lei/zi, pentru nepunerea în posesie cu 17.000 de ha de pădure. Composesoratul a primit un titlu de proprietate în 2017, dar pe cea mai mare parte a suprafeţei înscrise sunt alţi proprietari. Deşi are doar scriptic proprietatea, Composesoratul figu­rează, după cum a spus preşedintele Composesoratului, Matei Mihali, cu un impozit datorat de 260.000 de lei!

Situaţia e un pic mai complicată. Membrii Composesoratului deţin o decizie judecătorească prin care le e permis accesul la documente, inclusiv să aibă copii după documente. Primăria oraşului Borşa a intrat anul trecut în posesia unor saci plini cu documente, găsiţi la demolarea unei case vechi, documente care, la o primă citire, ar duce la identificarea persoanelor care au deţinut suprafeţe de pădure. După găsirea documentelor, Pri­măria a deschis o altă acţiune în instanţă pentru a fi luate în calcul noile documente găsite, documente care au fost predate la Arhivele Naţionale pentru a fi expertizate.

Dar toate acestea nu au importanţă în faţa unor judecători ce par a fi părtinitori. Este incredibil faptul că un grup de oameni susţine ceva ce acum pare a fi doar o mare înşelă­torie, având în vedere ce spune
Gheorghe Albu, iar instanţa le dă câştig de cauză şi condamnă un oraş întreg la plăţi care nu se justifică. Ce păzesc instituţiile sta­tului, cele care ar trebui să verifice mafia lemnului din zona Borşa?
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.