• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Octombrie , 2016

Adi Hădean, un master chef de top!

Reporter: Ce face Adi Hădean în Baia Mare?

Adi Hădean: Am venit pentru inaugurarea Centrului de Tranzit pentru tinerii care părăsesc această zonă instituţionalizată. Lucrez cu HHC de trei ani! Pentru ei fac acţiuni de strângere de fonduri, adică alerg să strâng bani, dar cu această ocazie m-au adus aici să fac ce ştiu eu mai bine, pe partea aceasta de bucătărie. Nu am gătit cu aceşti tineri, nu era momentul, dar am încercat să le ofer ceva mult mai valoros decât o reţetă sau despre cum se toacă ceapa, respectiv nişte cunoştinţe despre cum se organizează o bucătărie sau o cămară în aşa fel încât să nu risipeşti mâncarea, să arunci cât mai puţin posibil. Până la urmă de aici pleacă totul!

 

Rep.: Dincolo de partea socială a activităţii tale, ce se poate spune despre Adi Hădean, de la sfârşitul anilor ‘90, încercând să pună pe picioare un restaurant, şi cheful cunoscut în acest moment?

A.H.: Acum mă gândesc mult mai des la ce făceam când aveam 20 de ani! Atunci încercam să fac anumite lucruri şi nu prea îmi ieşeau. Lucrurile au început să îmi iasă după ce nu am mai încercat să le fac şi am lăsat viaţa să se desfăşoare aşa cum vine ea! Cred că acesta este modul ideal de a trăi pe acest pământ!

Viaţa m-a tras mai mult în bucătărie decât în altă parte!

Da! La începutul anilor 2000 era acel restaurant de la Buclă (o zonă a oraşului Baia Mare - n. red.) care a fost pentru mine o ucenicie incredibil de grea! Şi astăzi, pentru mine tot ucenicie se cheamă, dar e un pic mai uşoară pentru că reuşesc să văd lucrurile din mai multe perspective. În vremea aia m-am chinuit destul de mult, dar sunt şi foarte recunoscător pentru ce s-a întâmplat atunci! Într-un interval scurt de timp am reuşit să învăţ foarte multe lucruri şi despre mine, despre limitele mele, despre oameni! Este foarte important să ştii cum să relaţionezi cu oamenii, trăim într-o societate, nu suntem pustnici!

Faţă de atunci pot să spun că m-am schimbat foarte mult, dar în acest fel, să mă deschid şi să mă uit la lume şi la viaţă din mai multe perspective!

 

Rep.: Este greu să fii un bucătar, un Chef cunoscut? Este greu să fii un bucătar de succes?

A.H.: Este un pic mai complicat! Chestiunea cu succesul... Este greu de definit. Sunt foarte mulţi bucătari care sunt mai talentaţi decât mine, mai muncitori decât mine, doar că nu îi ştie lumea… unii dintre ei nu vor! Dar cei mai mulţi nu au avut noroc cât am avut eu! Consider că am avut noroc în sensul că m-am nimerit în conjuncturile potrivite pentru a avea o carieră în felul acesta. Nu spun că am căutat, că în realitate nu am căutat. S-a întâmplat! Înainte să ajung la Master Chef, de exemplu, eram cu toate bagajele făcute pentru a pleca din ţară!

Cu soţia mea, cu tot! Am închiriat o casă în Spania, am închiriat un garaj aici pentru a-mi pune toate lucrurile pe care nu le puteam duce şi dintr-o dată a venit o succesiune de evenimente destul de grave şi de serioase care ne-au obligat să rămânem aici. În momentul în care am abandonat ideea de a plecat lucrurile au luat o întorsătură interesantă. Mi s-a propus să particip la emisiunea de la PRO TV…şi…una vine din alta! Sunt conjuncturi pe care eu nu mai pot să le iau decât ca fiind favorabile, inclusiv pe alea care pot fi neplăcute.

Să fii bucătar e greu dacă te gândeşti că e greu, este uşor dacă crezi că e uşor! Am zile în care muncesc de dimineaţa până seara, zile consecutive la finalul cărora mi se umflă gleznele foarte tare pentru că nu mai am 20 de ani…dar nu percep ca fiind ceva greu! Ştiu că am de făcut asta pentru că trebuie să o fac, o fac şi când se termină mă duc şi îmi bag picioarele într-o cadă cu apă rece sau caldă, de la caz la caz. Dacă trebuie, mă duc la acupunctură, dacă trebuie să fac terapie pentru hernie de disc o fac, asta e viaţa! Să fii bucătar şef este greu sau uşor după cum îţi place ţie să îţi trăieşti viaţa. Să ai succes poate fi, din nou, uşor sau greu…Succesul, aşa cum îl vede lumea, nu este o chestie uşor de dus, dar în acelaşi timp nici nu te poţi plânge deoarece are şi părţi foarte bune, există un echilibru!

 

Rep.: Experienţa de la Master Chef a fost de ajutor în cariera lui Adi Hădean?

A.H.: Sunt convins că m-a ajutat. Dintr-odată am fost expus în faţa multor oameni ca făcând ceea ce eu făceam de mult timp fără ca lumea să ştie, pe de-o parte, pe de altă parte m-a expus pe mine unor experienţe pe care nu le-am avut. Inevitabil am avut ceva de învăţat!

De ce nu mai sunt acolo? Lucrurile sunt foarte simple. Contractul meu s-a încheiat, contractul colegilor mei s-a încheiat, era contract de la un sezon la altul. Nu ştiu care sunt motivele pentru care s-a hotărât că este nevoie de o schimbare, dar nu vreau să discut aceste schimbări. Nu este treaba mea, este televiziunea lor, îşi decid singuri politicile lor, emisiunile. Nici măcar nu am simţit nevoia să fiu consultat. Era foarte bine dacă continua, dar este la fel de bine şi dacă nu continuă.

Pentru cariera mea, în continuare, va fi ceva bun că am fost acolo.

Am învăţat că în viaţă, dacă ţii cu amândouă mâinile de un lucru, trec pe lângă tine altele, multe, pentru că eşti ancorat în ceva. Mie îmi place foarte tare ce se întâmplă în viaţa mea!

 

Rep.: Ai în vedere, pentru viitor, ceva asemănător, un nou proiect în televiziune?

A. H.: Nu am nimic în vedere pentru că eu, oricum, fac foarte multe lucruri, am proiectele mele care merg deja, cele în online, de mult timp. Site-ul meu de reţete care funcţionează din 2007 şi merge bine. Încerc să îl dezvolt într-o anumită direcţie. Sunt tot felul de produse care îmi poartă numele şi care încep să apară pe piaţă, în această toamnă. Am familia mea cu care îmi place să stau. Vreau să stau cât mai mult în preajma fiului meu, îmi place foarte mult!

Am o afacere în domeniul culinar care se dezvoltă bine, un restaurant…Sunt prins în foarte multe lucruri. Televiziunea este seducătoare, dar este un mare consumator de timp. De fapt, mie asta îmi lipseşte, timpul! Încerc să fac cât pot!

Un proiect de televiziune…s-ar putea să particip la el dacă mi se va părea foarte interesant…Nu ştiu! Deocamdată nu se arată nimic de acest gen.

 

 

Rep.: De ce emisiunile culinare au succes?

A.H.: Aceste emisiuni au succes la nivel mondial pentru că este vorba despre unul din instinctele noastre primare, cel de a ne hrăni.

Sunt două lucruri mari care vând bine oricând: gastronomia şi pornografia!

Gastronomia se vinde bine peste tot în funcţie de societate, de cei de acolo. În Australia se vinde un anumit tip de show, în Europa alt tip, în Asia altceva… Oricum, se poate spune că emisiunile de acest tip vor avea succes la televizor sau pe internet, mult timp de acum încolo deoarece ne plac şi pâinea şi circul.

 

Rep.: O întrebare pusă, probabil, de multe ori. Adi Hădean găteşte acasă?

A.H.: Gătesc şi acasă. Încerc să fac micul dejun, mai ales pentru fiul meu care are doi ani şi şapte luni. Lui îi place, e foarte prins de această poveste cu micul dejun, dar nu numai. Îi place să facem orice împreună.

 

Rep.: Când găteşti acasă o faci în stil Master Chef sau este mâncare obişnuită?

A.H.: Nu ştiu...Eu fac mâncarea instinctiv… Sigur, tot ce am învăţat îşi pune amprenta pe ce gătesc. Felul în care aranjez mâncarea în farfurie este important şi nu este important, dar dacă păstrezi lucrurile mai simple este mai bine!

 

Rep.: După atâţia ani de experienţă, ce s-ar putea spune despre români? Cum mâncăm? Prost, aşa cum se mai spune?

A.H.: Am călătorit destul de mult prin lume şi pot face o comparaţie.

Nu mâncăm chiar atât de prost! Mâncăm destul de bine şi avem ingrediente foarte bune! Dar este la fel de adevărat că, la noi există o pătură săracă destul de largă care e obligată să aleagă doar ce este mai ieftin pe raft. Iar cel mai ieftin de pe raft e cam cel mai prost!

Noi am pierdut abilitatea de a merge la piaţă şi de a negocia.

Pieţele noastre încă pot oferi produse foarte bune, dar este important şi să le cerem! Avem încă posibilităţi de a cumpăra alimente de bună calitate şi acest lucru este important!                         

 

 

„În vremea aia m-am chinuit destul de mult, dar sunt şi foarte recunoscător pentru ce s-a întâmplat atunci! Într-un interval scurt de timp am reuşit să învăţ foarte multe lucruri şi despre mine, despre limitele mele, despre oameni! Este foarte important să ştii cum să relaţionezi cu oamenii, trăim într-o societate,

nu suntem pustnici!”

Adi Hădean

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.