• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 02 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 August , 2015

Acord pe Codul Fiscal şi mici dezacorduri politice

Dezbaterile asupra Codului Fiscal au intrat în prelungiri datorate politicienilor, a unor lideri de partide ce nu sunt consecvenţi cu propunerile votate şi trimise în spaţiul public ca fiind certitudini. Se pare că unii lideri se folosesc de acest Cod, în speranţa că vor câştiga capital politic fără să se gândească la alegătorii obişnuiţi, cei care decontează de fiecare dată consecinţele disputelor între politicieni.

 
 
 

Mircea Geoană, liderul PS.RO, un partiduleţ ce încearcă să îşi facă loc între cele mai mari, a dat un comunicat de presă în care se ceartă cu toată lumea şi cu Codul Fiscal. Geoană cere demisia lui Ponta şi neadoptarea Codului. „Politic, există doar două consecinţe logice: demisia premierului Ponta pentru irelevanţă politică, lipsă de autoritate în propriul partid şi coaliţie şi lipsă de legitimitate morală; şi respingerea Codului Fiscal în Parlament, urmat de regândirea acestuia pe principii de transparenţă şi echitate economică şi socială. Partidul Social Românesc consideră că salariaţii români, capitalul românesc, pensionarii şi toate celelalte categorii defavorizate de această formă a Codului Fiscal au nevoie de un Cod bazat pe realităţile din ţara noastră, care să conducă la un model social bazat pe o distribuire corectă a creşterii economice, într-o societate a oportunităţilor egale, de un Cod Fiscal al cetăţenilor şi salariaţilor şi nu exclusiv al capitalului”, spune Geoană.

 

Fostul pesedist a mai spus că: „Consensul la care au ajuns astăzi liderii partidelor care au participat la discuţia din Parlament pe tema Codului Fiscal nu este altceva decât o nouă confirmare a ordinii neoliberale şi a austerităţii ca politică de stat practicate de PSD şi de Guvernul Ponta. Practic, ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament arată că nu este nicio diferenţă între Partidul Social Democrat, UNPR şi celelalte partide de dreapta, toate militând pentru avantajarea marelui capital pe seama salariaţilor, pensionarilor şi a capitalului autohton”.

 
Acordul pe cod
 

După aproximativ două ore de discuţii, liderii politici au convenit, joia trecută asupra Codului Fiscal. Proiectul va fi votat săptămâna viitoare în Parlament. TVA-ul va fi redus la 20, nu la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Iar reducerea accizelor şi eliminarea taxei pe stâlp au fost amânate cu încă un an.

 

După întâlnirea de la Palatul Parlamentului, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că s-a stabilit ca modificările operate în Codul Fiscal să fie readoptate în forma iniţială, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat: „Modificările la Codul fiscal vor fi adoptate în forma iniţială, care a fost adoptată în Parlament, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat. TVA - va fi o reducere de până la 20% cota de TVA, începând cu 1 ianuarie 2016 şi 19%, începând cu 1 ianuarie 2017.

Impozitul pe construcţiile speciale, taxa pe stâlp - va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017, cu o excepţie solicitată de ministrul Agriculturii referitoare la construcţiile speciale din agricultură. Această taxă va fi eliminată de la 1 ianuarie 2016. Supraacciza la carburanţi va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017.

Plafonarea contribuţiilor la asigurările de sănătate va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2017, este vorba de plafonarea acestei contribuţii la cinci venituri medii brute pe economie. De asemenea, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% va fi operată începând cu 1 ianuarie 2017”, a explicat Dragnea, la finalul negocierilor.

 

Liviu Dragnea a arătat că s-a convenit asupra faptului ca votul final pe proiectul Codului Fiscal să se dea până la finalul primei săptămâni a sesiunii ordinare de toamnă a Parlamentului „pentru a nu mai întârzia”. Dar, la final de negocieri nu s-a semnat niciun pact, Dragnea declarând că: „Garanţia este asumarea responsabilităţii şi seriozitatea”. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, premierul Victor Ponta a salutat consensul la care au ajuns partidele.

 
 
Poate Da, poate Nu
 

Dincolo de politicieni, analiştii economici sunt precauţi în aprecieri în problema Codului, dar subliniază necesitatea unui nou Cod.

„După multe perorări s-a ajuns la consens în ceea ce priveşte codul fiscal care va funcţiona în România. Poate fi un moment de liniştire pentru mediul de afaceri, îndeosebi străin, care de mulţi ani clamează impredictibilitatea şi lipsa de transparenţă a funcţionării fiscalităţii româneşti.

Codul fiscal este doar unul din condiţionalităţile construcţiei bugetare, alături de alte legi care completează careul legislativ ce prefigurează o dezvoltare strategică durabilă.

Desigur, caracterizarea noului cod fiscal privind apartenenţa la vreun curent economic este discutabilă. Poate acest fapt a generat şi polemica justificată sau nejustificată care a condus codul până la adoptare. Un lucru este cert: Ne trebuia un cod fiscal, care se speră că va funcţiona mai mulţi ani.

Dacă acest cod fiscal a fost făcut din raţiuni politicianiste, atunci nu va avea viaţă lungă şi vom ajunge în scurt timp de unde am plecat.

De multe ori, istoria a dovedit că filosofia economică a noastră nu a acceptat liberalismul, cu atât mai mult neoliberalismul. Sunt subiecte care sunt la fel de importante de analizat ca şi faptul dacă aplicarea codului fiscal se poate face în acelaşi timp sau în etape.

Suntem prea săraci şi cu o cultură antreprenorială discutabilă să ne imaginăm că economiile, eventual realizate ca urmare a aplicării codului, vor fi investite în afaceri. Experimente de acest fel le-am avut cu prilejul acordării de salarii compensatorii la închiderea mineritului maramureşean.

În economie nu funcţionează nostalgia sau infatuarea, ci numai realismul, legităţi complexe care pleacă însăşi de la natura umană a subiecţilor puşi să aplice codul. Ori, ce forţare a unor principii, inclusiv fiscale, este similară cu moroşanul nostru mândru pe care vrem să-l îmbrăcăm în haine de rangeri?”. 

 

Conf. Univ. Dr. Ştefan Gönczi

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.