• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Octombrie , 2021

Același val, măsuri diferite, efecte diferite: Ce au alții și noi nu avem?

România se află în prezent pe primul loc în Europa la decesele zilnice de covid, raportate la numărul populației, și locul 3 la nivel mondial, după Grenada și Bahamas. Dincolo de rata mică a vaccinării, acest clasament sumbru arată incapa­citatea sistemului sanitar românesc de a trata bolnavii de covid. România are o criză acută de medicamente vitale în tratarea infecției cu coronavirus. Culmea e că, în același timp, UNIFARM deține stocuri de materiale și ventilatoare în valoare de 650 de milioane de lei. De ce doar în țara noastră valul IV al pandemiei face ravagii? Care este situația în celelalte state europene?  GAZETA de Maramureș vă prezintă o radiografie a situației din spațiul UE, văzută prin ochii maramureșenilor care trăiesc în aceste țări.

România a urcat pe locul 1 în sumbrul clasament al mortalității cauzate de coronavirus, la nivel european, și pe locul 3, la nivel mon­dial. Imaginile din spitale și statististica zilnică a morților, care a trecut de 500 de cazuri pe zi, sunt demne de un scenariu horror.
Vă propunem o comparație simplă: România versus Ungaria. Țara noastră se află în scenariul roșu, Ungaria în verde. Noi am avut o rată de 858 de cazuri la 100.000 de locuitori și 164 de decese la un milion de locuitori, Ungaria de 10 ori mai puțin. Apare, evident, întrebarea firească: dincolo de rata mult mai mare de vaccinare, ce face Ungaria și cum procedează celelalte state europene pentru a-și salva cetă­țenii și ce nu face România? Păi, să vedem. Ungaria produce, încă de anul trecut, cu mai mulți producători din domeniul farmaceutic local,  antiviralul Favipiravir care, potrivit studiilor, dacă e administrat în faza incipientă a bolii poate preveni cazurile grave, și îl distribuie în farmacii, pe baza rețetei de la medicul de familie. Ungaria produce și Remdesivir, tot prin producătorii locali. În schimb, România s-a trezit în plin val patru fără medicamente. Terapia Cluj nu a primit nici acum undă verde pentru producerea antiviralului Favipiravir.
Multe spitale nu au nici Kinet, medicament prescris în protocol covid și pe care pacienții se chinuie să-l cumpere din străinătate cu mii de euro. Dar nu avem nici Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19. Abia în 12 octombrie, printr-un ordin al Ministerului Sănătății, o serie de tratamente folosite cu succes în alte state europene au fost introduse și în România: vorbim în special de administrarea de antivirale, din faza incipientă a bolii, dar și de tratamentul cu anticorpi monoclonali, tocilizumab, plasma de convalescent. Evident, acum, deși avem protocol, nu există medicamente. Și nu avem de unde să le procurăm. Iar cele pe care le primim, în loc să ajungă urgent în spitale, sosesc la Unifarm. A fost cazul transportului din Austria, țară care a donat României 1.075 de cutii de diferite tipuri de medicamente pentru tratarea pacienților de COVID-19 și care, potrivit informațiilor publice, au fost recepționate de IGSU și au intrat în depozitele UNIFARM.
Culmea, în timp ce spitalele au lipsă acută de ventilatoare, în ace­leași depozite UNIFARM stau degeaba 310 ventilatoare și 80 de ventilatoare mobile, împreună cu alte materiale sanitare în valoare totală de 650 de milioane de lei. Săptămâna trecută, conducerea UNIFARM a cerut public deblocarea stocului care ar putea salva vieți: „Achiziționarea stocului pen­tru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod ex­cep­țional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat în acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc, din cauza calificării greșite a opera­țiunii de finanțare a achiziției. Deblocarea de urgență a acestui stoc, pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani, este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achizițio­narea altor produse identice”. Degeaba însă.

Revenim la întrebarea:
ce fac alții și noi nu facem? Iar răspunsul a fost dâat de maramureșeni care locuiesc în diferite țări europene. Concluziile le puteți trage singuri.

Michaela Braun Noviello din Germania explică: „În Germania, în momentul actual, persoanele vaccinate complet împotriva SarsCov19 reprezintă 65,3 % din populație. Numărul de noi infectări pe zi (la 13.10.2021) este de 11.903 de cazuri față de ziua precedentă. Incidența este de 65,4 noi infecții la 100.000 de locuitori, într-un interval de șapte zile și urmează un curs descendent. Numărul pacien­ților internați la secțiile de terapie intensivă a scăzut semnificativ.
Obiectivul cel mai important rămâne evitarea su­pra­a­glomerării și suprasolicitării spitalelor și sec­țiilor de terapie intensivă, unde nu trebuie să se ajungă la epuizarea capacităților de internare.
Acest obiectiv reprezintă, în acest moment, criteriul cel mai important pentru politică la reglementarea măsurilor de combatere a pandemiei.
Ministerul sănătății german și guvernul Germaniei duc o campanie masivă de informare cu privire la vaccinarea împotriva SarsCov19 și au implementat gratuit un Corona-Warn-App, cu ajutorul căruia orice persoană care îl folosește poate fi avertizată, evident în mod anonim, dacă a avut contact sau s-a aflat în apropierea unei persoane infectate.
Deoarece vaccinarea este gratuită, federația împreună cu landurile au hotărât ca, începând cu 11.10. 2021, să ridice gratuitatea testelor rapide antigen. Aceste teste rămân gratuite doar pentru anumite categorii de persoane, care se află în imposibilitate obiectivă de a se vaccina, din diferite motive, prevăzute explicit în acte normative.
Măsurile generale de combatere a pandemiei la nivel de land privesc regulile de igienă, de distanțare socială și purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, precum și accesul publicului la serviciile de gastronomie și hoteliere, precum și la evenimente de orice natură, în baza dovezilor de vac­ci­nare, a testelor antigen sau PCR sau a dovezilor de însănătoșire în urma infectării cu SarsCov19.
Raportat la numărul de cazuri de pacienți noi și la capacitățile de internare la nivel regional, landurile și comunele sunt îndreptățite să decidă măsuri individuale de combatere a pandemiei pe plan local.
În concluzie, situația actuală privind pandemia de SarsCov19 în Germania poate fi calificată ca fiind «relaxată». Totuși, înlesnirile prevăzute de reglementările actuale pentru persoanele vaccinate și restricțiile pentru cele nevaccinate au dus la o dezbinare a po­pulației, care, cel puțin la începutul pandemiei, era solidară, dezbinare care, în unele cazuri ex­treme și, evident de excepție, are chiar urmări dramatice.
În acest sens, la 18.09.2021, un german de 49 de ani a împușcat mortal pe un student de 20 de ani, care era casier la o benzinărie în Idar-Oberstein, în interiorul benzinăriei, pentru că victima i-a pus în vedere să respecte regulile de protecție anticovid și să poarte masca.
Opinia publică a fost absolut șo­cată de acest eveniment și a solicitat conducerii politice să acțio­neze responsabil în campania de comba­tere a pandemiei de SarsCov19”.
Tony Nyerjak, Belgia: „Rata de vaccinare: 73.3%, 17.4 milioane de doze administrate, 8.7 milioane de vaccinați cu schema completă. Aici antivaxerii sunt un procent insignifiant, certificatul verde obliga­toriu în localuri publice, mă­surile guvernamentale respectate. Belgienii au înțeles că numai vaccinându-se pot scăpa de restricții, pot călători, pot să revină la viața de dinainte mai repede. Nimeni nu e preocupat de ce e în vaccin (ca, de altfel, în parizer sau salam sau detergent sau coca cola), pentru că societatea civilă, instituțiile, pro­tecția consumatorului, clasele politice etc. funcționează. Nu putem să ne punem în oglindă cu Belgia la absolut niciun capitol, pentru că nu avem cum. Atuurile și carențele unor sisteme sau societăți ies cel mai bine în evidență în momente de criză, iar la noi s-a atins un apogeu cu apariția lui Johannis la congresul PNL, în momentul în care a intervenit în alegerile interne din partid. România este un stat eșuat pentru că merită să fie, e un stat care merită dictatura proștilor”.

Istvan Herczeg, Ungaria: „În Ungaria, 60% din populație este vaccinată împotriva coronavirusului. Pofta de vaccinare s-a oprit. Oricine nu a cerut vaccinarea încă nu vrea să vadă un ac. A treia vaccinare a fost solicitată de 10 la sută din populație. Nu există restricții, se desfășoară evenimente mari în masă în care nu se solicită niciun certificat sau test de vaccinare. Masca este purtată în mod voluntar de aproximativ 1 la sută din
po­pulație. Numărul persoanelor in­­fectate crește, dar este sub 500 pe zi. Oamenii vaccinați cred că sunt protejați. Deși pot prinde virusul, nu vor avea consecințe grave asupra sănătății. Nu există statistici privind procentul celor infectați. De asemenea, se produc medicamente pe plan local, iar medicul de familie poate prescrie de exemplu Favipiravir, pacienților cu coronavirus, medicament pe care îl pot lua din farmacii. Producția de vaccinuri va începe la sfârșitul anului viitor la fabrica națională de vaccinuri din Debrecen. Din păcate, numărul persoanelor infectate crește. Depășește 500 de persoane pe zi”.

Valeria Lăpușan, Madrid: „Aici în Madrid nu mai sunt probleme, 86-90 % sunt vaccinați, s-au scos aproape toate restricțiile, dar în spații închise se poartă încă masca. La fel și copiii la școală. Dar aici, chiar dacă se ridică restricția privind masca, oamenii o vor purta în continuare, la fel și tinerii. Peste tot sunt verificări serioase, mai ales în aeroporturi. Dacă e cineva cu simptome, are posibilitatea să ia medicamente din farmacii, după ce sună medicul de familie, iar acesta îi eliberează o rețetă electronică.
Tipul vaccinului nu se poate alege, este în func­ție de centrele de vaccinare. Dacă e cineva bol­nav în spital, poate fi vizitat de apar­ținători, dar, înainte de a intra, va folosi echipamentul de protecție pus la dispoziție.
Apar­ținătorii primesc un număr de telefon la care pot suna să afle informații despre starea bolnavului din spital sau sunt sunați regulat de medici sau asistente. Nu am auzit la televizor vorbindu-se despre reinfectări sau despre persoane vacci­nate care fac covid. Oamenii de aici au încredere în tratamentul de covid care li se administrează”.

Constantin Pletosu, jurnalist Tenerife, Spania: „Diferența dintre România și Spania este foarte mare, din mai multe puncte de vedere. Spania a depășit 85% dintre vaccinați, a scăzut foarte mult numărul de noi infectați și numărul de morți din cauza covid. În Insulele Canare, s-a depășit 92% de vaccinați și, recent, m-am uitat pe statistici și erau 29 de cazuri la două milioane de locuitori. Chiar am văzut cozi la centrele de vaccinare, în Tenerife.
Eu și familia mea am cerut să ne vaccinăm înainte de termen, pentru că eram convinși că vaccinul este bun. Dramatic este că sunt români și aici în Insulele Canare care nu s-au vaccinat și nici nu vor să audă, fiind influențați de mass-media din România, de televiziunile care fac propagandă antivaccin. Am văzut că situația este foarte gravă în România. În Tenerife, am avut un român care a murit de covid. Unul este grav în spital, iar altul a fost externat, deși medicul mi-a spus că nu are nicio șansă, dar, fiind tânăr și fără alte probleme, a reușit să treacă prin boală, după o lună de intubare. A ieșit foarte slăbit, dar acum și-a revenit. Este vorba de mentalitate, că românul le știe pe toate și din această cauză suntem pe la coada Europei și nu doar la capitolul vaccin. Părinții mei sunt în România și chiar medicul din sat le-a spus să nu se vaccineze”.

Daniel Tătăran, preot Gran Canaria: „Am văzut și eu ce se întâmplă în țară și îmi pare rău pentru toți aceia care nu înțeleg și nu vor să înțeleagă necesitatea vaccinului. În Gran Canaria măsurile au fost dure, dar s-au respectat și se respectă. În Spania, peste 80% din populația care are peste 12 ani este vaccinată.
Cazurile de infectări au scăzut foarte mult și chiar am ajuns într-un stadiu de relaxare din acest punct de vedere. M-a surprins faptul că, atât în perioada cât erau restricțiile cât și acum, când s-au ridicat multe dintre restric­ții, oamenii se respectă unul pe altul, păstrează măsurile chiar dacă nu mai sunt impuse. Nu mai este obligatorie masca pe stradă, dar oamenii o poartă. De asemenea, în interior se păstrează distanța și oamenii se feresc. Rata de infectare este foarte scăzută acum în Spania și cred că se datorează vaccinărilor. În 12 octombrie, a fost Ziua Spaniei și am văzut la televizor defilarea militară de la Madrid și era foarte multă lume, dar toți purtau mască. Spania a fost foarte greu lovită de coronavirus, a trecut prin multe valuri, iar oamenii au învățat că trebuie să se protejeze, pe ei și pe ceilalți. În România, parcă nu se dă aceeași impor­tanță acestui virus. Într-adevăr sunt și televiziunile care induc mult în eroare și oamenii nu mai știu ce să creadă. În Gran Canaria, rata de infectare este foarte mică în momentul de față și nu am mai auzit de noi cazuri printre cei pe care-i cunosc”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.