Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 16 Mai , 2005
Acaterm dirijat spre faliment!
Societatea Acaterm SA Sighetu Marmatiei, unicul operator de apa-canal pentru Sighet si comuna Bocicoiu Mare, a fost obligata de instanta sa se reorganizeze judiciar sau sa intre in procedura de faliment! Totul, pentru o controversata datorie, veche de 12 ani, care, initial, a fost de 23 de milioane de lei, iar azi a ajuns de ordinul miliardelor.
Prin 1992, Primaria Sighetului (condusa pe atunci de Gheorghe Filipciuc) a demarat reabilitarea unui bloc de locuinte (U24) din cartierul Unirii. Consiliul Local (CL), in parteneriat cu Gosmara RA (societatea locala de gospodarire comunala, transformata ulterior, prin pierderea componentei de gospodarire urbana, a celei de investitii si spatiu locativ, in Acaterm SA), a inclus in proiect si o societate privata, prin incredintare directa (in acele vremuri legislatia era mult mai permisiva), si anume Romconst SRL, administrata de Vasile Roman.
„Neglijenta” de miliarde
Grigore Stet, directorul Acaterm SA, declara despre acest contract ca: ”prevedea ca lucrarile vor fi executate de Romconst, iar profitul va fi realizat din vanzarea locuintelor. Cei de la firma s-au apucat de treaba, dar dupa cateva luni contractul a fost reziliat, pentru ca nu s-au omorat cu munca, iar lucrarile au fost atribuite catre SC Consim SA Sighet, care a finalizat reabilitarea blocului. In momentul rezilierii s-a efectuat un bilant, reiesind ca Romconst mai trebuie sa dea inapoi 260.000 de lei (ei primisera anterior o serie de avansuri), in timp ce Vasile Roman a sustinut ca noi trebuie sa le dam vreo 23 de milioane de lei. Pentru ca nu s-a cazut la intelegere, societatea constructoare ne-a dat in judecata, dar, in mod inexplicabil, in instanta n-a aparut contractul initial (care prevedea lucrari si beneficii in solidar intre CL, Gosmara si Romconst), am pierdut toate procesele, pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a dat verdict definitiv in 1996, obligandu-ne la plata sumei catre Romconst. Toate instantele i-au dat dreptate lui Roman, pentru ca contractul n-a iesit la iveala decat in anul 2000! Cei 23 milioane de lei din 1996 au fost recalculati de Inalta Curte la 260 de milioane, apoi la 760, iar azi Romconst spune ca le datoram ba 1,8, ba 5 miliarde de lei.”
Pisica in ograda vecinului
Insa Primaria are un punct de vedere diametral opus cu cel exprimat de directorul Acaterm, din care rezulta ca Acaterm este de vina: ”partenerii de atunci nu s-au inteles cu privire la situatia lucrarilor executate de firma privata. Romconst a contractat un credit bancar, ai nostri nu i-au platit lucrarile, iar banca a executat silit societatea, care a deschis proces impotriva CL si actuala Acaterm. Ulterior, noi am fost scosi din proces, iar Acaterm a pierdut definitiv. Din datoria de cativa lei, s-a ajuns prin majorari si penalitati la peste 1 miliard! Acaterm a cerut ca Primaria sa plateasca in solidar, dar noi am explicat ca nu am avut nici o implicatie, fiind doar ordonatori de credite. Ne pare rau, dar cea mai inteleapta masura ar fi descoperirea (de catre Acaterm) a celui care se face vinovat de neprezentarea contractului la timp in instanta.”
Cert e ca Acaterm a adus recent un alt evaluator, care a calcuat ca datoria reactualizata este de 1,1 miliarde lei. In acest moment, fondul proceselor se judeca pe cuantumul platii pe care Acaterm o are de achitat societatii Romconst.
De patronul firmei, Vasile Roman, nu am dat, dar in schimb am aflat ca omul face... gafe. Acesta detine un bloc de locuinte situat vizavi de bazarul din cartierul CIL, bloc nelocuit si devastat (cu exceptia parterului). Oamenii de la Acaterm au descoperit saptamana trecuta un bransament ilegal, prin care blocul lui Roman se alimenta cu apa pe sest, de la societatea datoare...
Primarie vs. Acaterm
Apa curenta facturata de regia comunala sigheteana se taxeaza acum cu 6.000 de lei metrul cub. Acaterm a cerut majorarea tarifului cu 400 de lei, ceea ce inseamna un plus lunar de 100 de milioane de lei, bani care acum nu se regasesc in visterie si inclina negativ balanta.
”Cine va spune ca protectia sociala ii obliga pe sigheteni sa mentina scazut pretul apei, se inseala: media pe tara este de 9.000 de lei, iar apa Sighetului este pompata electric, doar factura energiei ajungand la 1 miliard de lei pe luna. Pentru rezolvarea situatiei, CL, in calitate de unic actionar al Acaterm, va trebui mai intai sa majoreze pretul apei, iar apoi sa se implice mai consistent in problema juridica a datoriei catre Romconst. In fond, consilierii locali sunt responsabili de bunul mers al societatii care este vitala pentru Sighet”, a declarat directorul Acaterm.
In replica, oamenii Primariei considera ca: ”Acaterm are prea multi angajati (100), dintre care 5 sunt contabili. Apoi, ar trebui sa afle cat anume pompeaza si cat factureaza. Cifrele lor sunt date dupa ureche, nimeni nu stie exact care sunt pierderile, pentru ca nu exista peste tot contorizari individuale. Aici ar trebui lucrat, daca se vrea management performant. In ce priveste datornicii, daca conducerea Acaterm ar fi ferma, s-ar executa silit principalii creditori, iar restul ar incepe sa plateasca la zi”, ne-a declarat un factor de decizie din Primarie.
Dupa cum se vede, intre autoritatea locala si operatorul apa-canal al CL exista diferende de opinie. Ca atare, problemele (unele insolvabile) societatii treneaza, iar despre reabilitarea retelelor, a statiei de epurare a apelor uzate sau despre o noua captare, nu mai vorbeste nimeni.
Cei care sufera din toata afacerea asta sunt doar sighetenii, care totusi nu au prea multe motive de plans: tariful apei se situeaza momentan sub media pe tara. Inca...
Teofil IVANCIUC
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.