• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 30 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Septembrie , 2005

Abuzul ''Autobuzul''

Abuzurile legate de retrocedarile terenurilor confiscate abuziv in timpul regimului comunist continua. Dupa ce autoritatile Statului au refuzat retrocedarea unui teren din Baia Mare catre fostul proprietar, acum instanta de judecata doreste sa-l atribuie...  Exploatarii Miniere Aurum, pentru viitoare investitii, de interes national. In acelasi timp, pe terenul in speta, SC URBIS deja efectueaza lucrari de extindere a statiei de autobuze care functioneaza pe un teren care nu ii apartine.

 

Cu putin timp in urma, relatam cazul unei familii baimarene care se lupta de 15 ani cu autoritatile Statului pentru retrocedarea unei suprafete de teren intravilan de peste 1 ha. „Detalii” halucinante determina revenirea asupra acestui caz.

Poveste cu firme acaparatoare

Scurta sinteza a povestii familiei Szabo porneste de la faptul ca, desi sunt indreptatiti sa revendice un teren confiscat abuziv de Statul roman in 1956, mostenitorii familiei sunt actionati in judecata de cei care azi folosesc abuziv terenul! Amplasat pe strada Victoriei din Baia Mare, in zona Exploatarii Miniere Aurum, terenul de 1,2 ha este azi folosit de Institutul de Proiectari Miniere (ICPMN), Grupul Scolar „Gheorghe Lazar”, EM Aurum si URBIS.

Din 1990 incoace, Adrian Szabo, cel care reprezinta familia Szabo in acest caz, a urmat toate caile legale pentru retrocedarea terenului. Dar nu a reusit. In schimb, deputatul PNL Ioan Hoban, sau asociatul acestuia, consilierul judetean Ioan Fodo, au revendicat si obtinut un teren alaturat, pe care l-au vandut cu miliarde de lei. Terenul lui Szabo nu ii este retrocedat pentru ca firma Rustic depoziteaza fara jena rumegusul taman acolo, EM Aurum intentioneaza sa instaleze pe acel teren conducte pentru desertarea reziduurilor in raul Sasar, iar SC URBIS foloseste partea terenului dinspre strada Victoriei, ca... parcare pentru autobuze. Cat despre o suprafata de 2.000 mp, aceasta este in curtea Grupului Scolar „Gheorghe Lazar”, fiind solul ideal pentru cresterea stufului si a papurii.

Justitie cu „ochelari de cal”

In prezent, Szabo este in proces pentru acel teren, solicitat de EM Aurum (pe ce baza, nu ne dam seama). Procesul a inceput in luna februarie si este condus de vicepresedintele Tribunalului Maramures, Mariana Iancu.

Prima faza a procesului pare a fi foarte simpla. Un expert topograf, in acest caz angajat al EM Aurum, are sarcina precisa de a preciza daca acel teren este ocupat sau nu de constructii, pentru a se putea sti daca el se poate restitui in natura sau nu. Dupa sase infatisari, Nicolae Negrean, expertul EM Aurum, nu reuseste sa faca acest lucru, taraganand procesul. La ultima infatisare, care a avut loc la inceputul lunii august, a spus ca pe acel teren exista un garaj, o platforma betonata si o alee interioara. Toate aflate pe terenul folosit de ICPMN si ridicate dupa 1990. Dar Negrean nu spune ce si cum cu aceste constructii si lasa la aprecierea instantei solutia. Judecatoarea Mariana Iancu, straina de situatie, s-a pronuntat pentru amanarea cauzei, sustinand totusi ca daca pe acel teren EM Aurum intentioneaza investitii viitoare, terenul nu se va putea restitui, pentru ca acele investitii sunt de interes national. Suport legal? S-a mai pomenit ca un teren sa nu fie retrocedat pentru ca acolo „se preconizeaza” investitii?

„Moftul” proprietatii

Fapt si mai interesant, in timpul unei vizite la fata locului, am remarcat ca pe portiunea folosita fara nici un drept de URBIS, „cineva” chiar executa lucrari! Un excavator sapa ceva asemanator unui sant in partea dinspre deal a parcarii. Apoi, o raba a adus balast pe care l-a lasat in zona.

Privind mai atent, am remarcat ca parcarea se intindea pana la strada, dincolo de terenul detinut de familia Szabo inainte, loc retrocedat lui Alexandru Gligor, care fusese imprejmuit de acesta. Fara nici un drept, URBIS foloseste terenul lui Gligor si o parte a terenului lui Szabo drept parcare de autobuze si executa lucrari pe acel teren. Pentru elucidare l-am sunat pe Dumitru Robas, directorul SC URBIS. “Pe teren? Pe care teren? A, de pe Victoriei... Acolo noi facem lucrarile. Extindem parcarea. Ca nu pot intoarce autobuzele. Stim ca nu e terenul nostru (!). E solicitat de S... S... Szabo. Exact. Pai, ce sa facem, daca se va retroceda, noi vom merge probabil mai incolo, catre liceu, cu parcarea”, a spus Robas.

Practic, tactica e clara. Robas stie ca terenul nu este al SC URBIS si face investitii acolo (probabil in speranta ca daca exista constructii se va retroceda mai greu), EM Aurum intentioneaza sa faca in zona investitii (pe care judecatoarea Mariana Iancu le considera de importanta nationala si terenul nu se retrocedeaza), iar topograful EM Aurum (platit cu cateva milioane lei de Szabo) nu reuseste sa identifice cladirile care nu exista pe acel teren!

Inca mai asteptam ca instanta de judecata sa faca dreptate.

 

Ciprian DRAGOS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.